Recept Tomatensaus maken

|B| De Boon in de Tuin
Er gaat niets boven verse zelfgemaakte tomatensaus van tomaten uit de moestuin. Het is een perfecte basis voor allerlei pasta's of je gebruikt hem als topping op je pizza. Daarom deze keer een recept om zelf de lekkerste tomatensaus te maken.


tomaten saus, tomatensaus, recept saus tomaten, tomatensaus recept, recept voor saus van tomaten, saus van tomaten maken, tomatenen in de saus, tomatenen saus, eten uit de moestuin, eten uit de volkstuin, tomaten in volkstuin, tomaten in  moestuin, tips voor tomaten, tip voor tomaten

Tomatensaus maken: de ingrediënten

Een tomatensaus met verse kruiden is niet te versmaden en makkelijk om te maken met ingrediënten uit de volkstuin of moestuin. Dit recept geeft ongeveer 2,5 liter tomatensaus. Handig om te weten hoeveel potten je klaar moet zetten.

Bereidingstijd: 30 minuten
  • 2 kilo tomaten
  • 2 rode pepers
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 takje tijm (is nogal overheersend)
  • 3 takjes oregano
  • 3 tenen knoflook
  • Bosje basilicum
  • Olijfolie (3 el)
  • Zout en peper


recept zelf tomatensaus maken pastasaus

Tomatensaus: de bereiding

Ter voorbereiding maak je de kruiden schoon en snijd je ze fijn. De tomaten en paprika snijd je in vieren. Dat kookt later toch nog fijn. Snijd nu de peper, knoflook en uien fijn en fruit even kort aan met de olijfolie in de pan. Voeg daarna de tomaten en de paprika stukken toe. Breng op temperatuur op een hoog vuur totdat de tomaten kapot gekookt zijn. Voeg de kruiden toe en wat olijfolie en laat daarna zo'n 20 minuten pruttelen.

recept zelf tomatensaus maken pastasaus

Na 20 minuten sudderen zeef je de tomatenmassa door een passeerzeef (passe-vite) laten gaan voor een mooie gladde saus. Als je geen passeerzeef hebt, dan kun je natuurlijk ook gewoon een staafmixer gebruiken.

Daarna kun je de potten gaan afvullen. Gebruik je potten met een schroefdeksel? Zet de potten na het afvullen nog zo'n 5 minuten op hun kop en laat ze rustig afkoelen. Bewaar je de tomatensaus in weckpotten? Weck de potten dan nog 30 minuten op 90 graden.

Eet smakelijk!

Jouw tomatensaus: leuk om te horen!

Dit was mijn recept voor een heerlijke zelfgemaakte tomatensaus. Maak jij ook zelf tomatensaus? En heb je nog een lekkere variatie of een leuk recept? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral jouw reactie achter.

Deel dit bericht