Moestuin in Februari Tips

|B| De Boon in de Tuin
Kou afgewisseld met een heerlijke zonnige dag. Dat is februari. Op die heerlijke dagen wil je het liefst met je handen de grond in, maar (af-) wachten is een beter advies. Toch kun je in februari al heel wat doen in je moestuin. Lees wat je kan doen in de moestuin in februari.

Moestuin volktuin februari tips

Zaaibedden opruimen

Het is belangrijk om ziektevrije groentebedden te hebben. Een 100% garantie is daar niet voor, maar door wat aandacht voor hygiëne kom je al een heel eind. Laat nooit zieke planten liggen, daar begint het mee. Stelen en wortels kunnen een bron zijn van virussen, ziekten en bacteriën. Zieke planten(-resten) gooi je het beste niet op de composthoop, maar de rest kan er zonder problemen in verwerkt worden. Met een hark of drietand gaat dit klusje het makkelijkste.

Grond bewerken

Oftewel spitten. Er is denk ik geen onderwerp waar moestuinders meer over verdeeld zijn dan dit. De één zegt spitten maakt de grond los, je werkt onkruid onder grond en brengt lucht in de bodem. De ánder zegt dat het massamoord is, omdat je miljarden micro-organismen naar de oppervlakte brengt waardoor ze sterven.


Voor beide redeneringen is wat te zeggen, maar zelf spit ik eigenlijk niet of zo min mogelijk. Eigenlijk maak ik alleen de grond een beetje los met een drietand. Daarna hark ik het losse onkruid eraf. Omdat mijn tuin op zandgrond ligt is dat voor mij voldoende. De pieren (wormen voor lezers in de Randstad) en micro-organismen kruipen in ieder geval zelf wel weer de grond in.

Snoeien in februari: zachtfruit wel en steenfruit niet

Heb je wat je fruit op de moestuin staan, zoals bessen en bijvoorbeeld een appelboom, dan is het nu een mooi moment om deze te snoeien. De vuistregel met vorst is dat zolang het overdag niet vriest, je prima kunt snoeien.

Een andere vuistregel is dat je het oude (3 jaar en ouder) wegsnoeid. De meeste vruchtdragende planten dragen hun vruchten aan hout dat 1 jaar of ouder is. Het jonge hout dus, dat laat je zitten, anders heb je geen fruit dit jaar. Ander herfstdragend fruit zoals frambozen kun je helemaal terug snoeien tot boven de grond.

snoeien felco

Samengevat kan je deze maand het beste de volgende soorten snoeien: Aalbes, Appel, Kiwi, Kruisbes, Zwarte bes, Frambozen. Met het snoeien van steenfruitbomen wacht je tot de periode mei - juni. Steenfruit is alle fruit met een harde pit zoals Kersen, Pruimen, Nectarines, Perziken en Abrikozen.

Snoeitip 1
Dé autoriteit op het gebied van in- en uitheems fruit is de Guy de Kinder. Op zijn website Fruitabc vind je echt enorm veel interessante informatie over de aanplant, verzorging en het snoeien van fruitgewassen. Even checken dus als je fruit in je moestuin hebt of zou willen hebben.


Snoeitip 2
Een (moes-) tuinier kan niet zonder hét belangrijkste stuk gereedschap in de tuin: de snoeischaar. Snoeien doe je met een goede scherpe (lees geslepen) snoeischaar. Zo maak je mooie nette snedes en herstelt de plant zich het snelste en kost het je de minste inspanning. Ook niet geheel onbelangrijk.

Ik word (uiteraard) niet betaald om dit te schrijven, maar zelf gebruik ik de Felco 8. Een Felco 2 en een Felco 8 zijn de meest gangbare snoeischaren en kosten beiden zo rond de € 50. Daarbij werkt de Felco 8 wat ergonomischer door een voorgevormd handvat. Het snijblad is prima te slijpen en kan op termijn ook makkelijk vervangen worden. Reserveonderdelen zijn volop te krijgen.

Laatste snoeitip
Koop in ieder geval nóóit een Felco 5, die buigt namelijk door bij de handvatten als je teveel kracht zet op een dikke tak (eigen ervaring). Zonde dus van je geld. Koop alstublieft ook geen goedkope rommel van de Gamma, Praxis of een huismerk van een tuincentrum. Spaar liever net even wat meer en koop een snoeischaar voor het leven, of in ieder geval een groot gedeelte ervan.

Allerlaatste snoeitip
Schoon en scherp gereedschap is dus belangrijk. Check hier alles over reinigen, slijpen en bewaren van snoeigereedschap. Februari is een mooie maand om je snoeischaar een kleine onderhoudsbeurt te geven voordat het tuinseizoen weer begint.

Wortelgroenten en koolgewassen oogsten en smullen

Wat kun je in februari nog goed oogsten? Winterharde wortelgroenten en koolgewassen zoals Boerenkool, Pastinaak, Winterwortel en Spruitkool kan je nog heel erg prima oogsten en eten.

In februari voelen de gewassen het voorjaar komen. Ze krijgen dan de neiging om door te schieten met als gevolg dat het blad dan wel wat bitter wordt. Zorg er voor dat je op tijd je oogst verwerkt hebt. Als je zaad wil verzamelen van deze groenten, dan laat je ze juist staan. De planten schieten dan door en gaan bloeien met zaadvorming tot gevolg.

(Voor-) Zaaien: 'temperature is key'

Om te zaaien in de volle grond is het toch echt nog wat te vroeg. De temperatuur van de grond is simpelweg te laag om de zaden goed te laten kiemen. Er schijnt een Engelse wijsheid te zijn dat de boer met zijn blote billen de temperatuur van de grond meet. Als het lekker aanvoelt aan het achterwerk van de boer, dan is het tijd om te zaaien.

Een andere - meer praktische - methode is dat je een klomp grond in de hand neemt en gewoon voelt hoe warm de aarde is. Met een beetje gevoel en ervaring kom je dan een heel eind.

"Een koude februaar geeft een goed Roggejaar"

Als je een kas hebt, dan zou je in februari al wel enkele kasgewasen kunnen voorzaaien. Denk bijvoorbeeld aan Tomaten, Aubergines, Paprika's, Pepers, Meloenen en Komkommers. Dit zijn planten die je later in de kas zet en niet in de volle grond.

Zaaitip: check deze handige zaaikalenders

Je kan ook enkele gewassen zaaien die je al vroeg in het jaar in de volle grond zet. Denk bijvoorbeeld aan vroege varianten van Tuinbonen, Spruitkool, Zomerkool, Bloemkool en Prei. Je teelt ze dan onder glas op je vensterbak of in een koude bak buiten. In maart plant je ze uit in de volle grond.


Ik zaai niet in februari

Natuurlijk krijg ik ook de kriebels als het een paar dagen mooi weer is in februari, maar ik wacht in ieder geval met zaaien tot half maart. Ik ken mijn eigen enthousiasme en dat heeft me iets te vaak parten gespeeld. Dan zijn mijn zaailingen binnen klaar en kunnen ze afgehard worden buiten, blijkt het nog even lekker te gaan vriezen. Het resultaat is lange slappe planten omdat ze te lang binnen moeten blijven en te weinig licht krijgen. Enkele voorbeelden van mede-moestuinders:


Ik probeer er voor te zorgen dat het moment waarop mijn binnenzaaisels klaar zijn dichtbij bij het moment ligt waarop de grondtemperatuur buiten goed is. Dat doe ik door in ieder geval niet voor half maart met zaaien te beginnen. En geloof me, dat is nog rijkelijk vroeg. Geduld is dus - ook in deze - een hele schone zaak. Maar laat je vooral niet tegenhouden door dit bericht en volg gerust je eigen hart, hoofd of weg!

Wat zegt men over het weer in februari

Het gaat te ver om hier de Enkhuijzer almanak te citeren. Enerzijds omdat ik hem niet heb, anderzijds omdat velen van mijn generatie hem niet meer kennen. Toch kun je aan de hand van enkele weerspreuken best wel wat zeggen over het weer ná februari en of het een goed of matig oogstjaar gaat worden.

weerspreuken gezegden weer gezegdes februari

Samengevat moet februari donker, koud, nat, guur en mistig zijn. Als dat niet het geval is (veel mooi weer dus in februari) wacht dan vooral nog even met zaaien! Maart, april en Pasen beloven dan niet veel goeds met veel storm, regen, wind en vorst.

Alvast vooruit kijken?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus wil je alvast weten wat je in maart kunt doen in de moestuin of in je volkstuin? Check dan deze post over de moestuin in maart.

Jouw moestuin: leuk om te horen!

Dit is wat je zoal kan doen in de moestuin in februari. Hoe gaat het bij jou in de moestuin? Heb je nog een goede tip of een aanvulling? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral een reactie achter!

Deel met je vrienden