Alles begint met peren en port
In dit recept heb ik de stoofpeer 'Zoete Brederode' gebruikt. De stoofpeer 'Gieser Wildeman' is ook een heel smakelijk peertje en zeer geschikt om te bewerken. Deze wordt zelfs nog iets beter rood.Voor de port heb ik een fles van Kopke gebruikt. Luxe stoofpeertjes dus, want eigenlijk is deze port 'te lekker' om te gebruiken voor stoofperen. Het beste kun je een wat goedkopere soort port of rode wijn gebruiken. Zolang het maar voor een mooie dieprode kleur zorgt.
Mooie port |
Stoofperen: het recept
Voor dit recept ben ik uitgegaan van vier stoofperen. Dat is de basis. Uiteraard kun je zoveel maken als je wilt. Vermenigvuldig dan de ingrediënten met die factor.- 4 Stoofperen (Zoete Brederode of Gieser Wildeman)
- 3 Kaneelstokjes
- Flinke scheut port of rode wijn (+/- 100 ml)
- 4 Eetlepels suiker
Stoofperen: stap voor stap
Schil de stoofperen en deel ze in vieren en verwijder het klokhuis. Je kunt de peren ook heel laten met het steeltje eraan. Het schijnt dat het steeltje ook nog wat smaak afgeeft, maar die keuze laat ik aan jou.
Stoofperen schillen en in vieren snijden |
Doe de perenpartjes in de pan samen met de port, de kaneelstokjes en de suiker. Voeg daarna water toe totdat de peertjes net onder water staan. Als variatie kun je nog een schil van een sinaasappel toevoegen. Verder kun je naar smaak eventueel nog drie kruidnagels toevoegen. Maakt niet uit, zolang het maar heerlijke winterse smaken zijn.
Lekker laten pruttelen |
Kook de peren daarna gaar op een laag vuur. Doe dit voor ongeveer één uur. Roer de peren af en toe even door, zodat ze allemaal gelijk stoven.
Zet na een uur het vuur uit en laat ze met het deksel op de pan afkoelen. Je kunt ze daarna zowel koud als warm eten, of bijvoorbeeld als bijgerecht bij wild-recepten (denk aan kerst) opdienen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik eet ze het liefst als tussengerecht zonder iets anders erbij. Puur peren.
Mocht je nog kookvocht overhouden (lukt bij mij nooit, want ik drink het altijd op), dan kan je het zeven en heel goed bewaren in de vriezer als basis voor andere sappen/sauzen of als basis voor de volgende keer dat je stoofperen gaat maken.
Laatste tip: zuig niet af
Toegeven, deze kop kan je misschien op het verkeerde been zetten, maar ik bedoel dat je je afzuigkap heel bewust niet aanzet. Jouw huis zal zich binnen de kortste keren vullen met de aller-aller-allerlekkerste herfst/winter-geur: namelijk die van verdampte port met een vleugje kaneel. Hmmm!Het eindresultaat. Eet smakelijk! |