Goeie snerwt begint met erwt (en vlees!)
Natuurlijk moeten er spliterwten in de soep die je dan helemaal tot snert kookt. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het vlies is verwijderd. Daardoor kunnen ze vrijelijk uit elkaar vallen bij het koken. Dat geeft die mooie groene kleur en karakteristieke smaak aan de soep.Een goeie hamlap mag ook niet ontbreken. Het liefst heb ik hem met een stuk bot en de huid er nog aan (schenkel of hamlap genaamd). Het bot - met name het merg - geeft nog wat extra smaak aan de soep. En het vet net onder huid geeft een mooie binding aan de soep.
Uiteraard is het vlees afkomstig van een scharrelvarkentje dat een goed leven heeft gehad.
Schenkel oftewel grote hamlap met bot en huid |
Erwtensoep: het recept voor de beste Snert
Een aantal jaren terug heeft m'n moeder het op een kladje geschreven zodat het niet verloren zou gaan. Hoogste tijd voor mij om het te digitaliseren en een beetje aan te passen. Voor dit recept ben ik uitgegaan van een flinke pan erwtensoep. Zo'n flinke pan levert 14 flinke éénpersoons porties op.De beste erwtensoep maak je in een grote hoeveelheid. Dan komen de smaken het beste uit. Een kleinere hoeveelheid klaarmaken lijkt me wat ingewikkeld. Wil je toch minder erwtensoep maken, dan moet je alle ingrediënten delen door die factor. Enfin, dat hoef ik jullie keukengoden en -godinnen natuurlijk helemaal niet uit te leggen.
Bereidingstijd: 2,5 uur Wachttijd: 1 dag (belangrijk)
- 1 kg spliterwten
- 1 kilo schenkel (oftewel hamlap van varkensvlees mét bot en een stuk huid)
- 1 flinke rookworst
- 2 blokjes runderbouillon
- 2 prei
- 1 selderijknol
- 2 winterpenen
Als je voor het gemak gaat, dan kan je ook twee zakken voorgesneden soepgroenten nemen. De keuze is natuurlijk helemaal aan jou.
Het (aangepaste) familierecept |
Erwtensoep: stap voor stap
Vul de pan voor 3/4 met water. Breng dat aan de kook en leg daarin de hamlap en de spliterwten en de blokjes runderbouillon. Laat het geheel 1,5 uur zachtjes sudderen op een laag vuur. Het vlees en de erwten kunnen gaan schuimen door het koken. Schuim daarom regelmatig af met een schuimspaan.Snijd ondertussen de winterpeen, knolselderij en prei in stukken.
Peen uit de moestuin klaar voor de snert |
Na anderhalf uur haal je het vlees eruit en snij je het in stukken. Je hebt nu de keuze om het vet er in te laten of toch voor een wat magerder erwtensoepje te gaan. Ik doe het er altijd bij omdat het een mooie binding geeft in de soep.
Doe nu alle groenten en het vlees terug in de pan. Voeg ook de rookworst toe. Breng het weer opnieuw aan de kook en laat het geheel nog een uurtje op laag vuur doorkoken.
Alles bij elkaar in de pan |
Tip: laat hem een nachtje opstijven (liefst nachtvorst), dan wordt de erwtensoep nóg lekkerder.
Snert. Stijf genoeg? |
Ork, ork, soep eet je met een vork. |
Het eindresultaat: overheerlijke erwtensoep |