Met de verse oregano en de gepofte knoflook krijgt dit gerecht een eigentijdse, mediterrane draai. Lekker met bijvoorbeeld een stamppot van pastinaak of dikke patatten.
Stoofvlees met bier en stroop: de ingrediënten
Gerecht voor 4 tot 6 personen.• 2 uien
• 1 kg runderlappen
• 200 ml runderbouillon
• 50 g roomboter
• 2 laurierblaadjes
• 4 takjes verse oregano
• 100 gram zongedroogde tomaatjes (in repen)
• 1 flesje donker bier (elk merk is goed)
• 3 eetlepels bloem
• 1 bol knoflook
• 4 eetlepels appelstroop
Stoofvlees: de bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe wat olijfolie op de bol knoflook en leg hem zo'n 3 kwartier in de oven.Snij de ui in fijne blokjes en zet apart. Snij het vlees in grove stukken (ongeveer 2 cm) en bestrooi het met bloem en daarna zout en peper naar smaak.
Gooi de boter in de verwarmde pan en braad op middelhoog vuur het vlees toe. Let op: altijd pas het vlees toevoegen als het schuim van de boter is weggetrokken. Bak het vlees rondom bruin en voeg dan de ui toe en bak die even mee.
Voeg het laurierblaadje, de oregano, de bouillon en de reepjes zongedroogde tomaat toe en blus het geheel af met het bier.
Haal de bol uit de oven en laat hem even afkoelen en snijd dan de topjes van de knoflooktenen en druk de puree eruit. Daarna prak je de knoflookpuree samen met de appelstroop. Roer het knoflookmengsel door het stoofvlees en laat het geheel dan nog zeker zo'n 4 uur verder sudderen, maar liefst nog langer. Stoofvlees kan niet lang genoeg stoven.
Eet smakelijk!