Tomatensaus maken: de ingrediënten
Een tomatensaus met verse kruiden is niet te versmaden en makkelijk om te maken met ingrediënten uit de volkstuin of moestuin. Dit recept geeft ongeveer 2,5 liter tomatensaus. Handig om te weten hoeveel potten je klaar moet zetten.Bereidingstijd: 30 minuten
- 2 kilo tomaten
- 2 rode pepers
- 1 rode paprika
- 2 uien
- 2 takjes rozemarijn
- 1 takje tijm (is nogal overheersend)
- 3 takjes oregano
- 3 tenen knoflook
- Bosje basilicum
- Olijfolie (3 el)
- Zout en peper
Tomatensaus: de bereiding
Ter voorbereiding maak je de kruiden schoon en snijd je ze fijn. De tomaten en paprika snijd je in vieren. Dat kookt later toch nog fijn. Snijd nu de peper, knoflook en uien fijn en fruit even kort aan met de olijfolie in de pan. Voeg daarna de tomaten en de paprika stukken toe. Breng op temperatuur op een hoog vuur totdat de tomaten kapot gekookt zijn. Voeg de kruiden toe en wat olijfolie en laat daarna zo'n 20 minuten pruttelen.Na 20 minuten sudderen zeef je de tomatenmassa door een passeerzeef (passe-vite) laten gaan voor een mooie gladde saus. Als je geen passeerzeef hebt, dan kun je natuurlijk ook gewoon een staafmixer gebruiken.
Daarna kun je de potten gaan afvullen en laat ze rustig afkoelen. Bewaar je de tomatensaus in weckpotten? Weck de potten dan nog 30 minuten op 90 graden.
Eet smakelijk!