Pagina's

Recept Saucijzenbroodjes: de lekkerste!

Ze smaken het beste op een koude dag met een gure oostenwind. Na het werken in de moestuin, hup naar binnen, opwarmen bij de kachel en dan zo'n saucijs in je mik. Hmmm. Daarom in deze blog het recept zodat jij zelf de allerlekkerste saucijzenbroodjes kunt maken!

saucijzenbroodje recept worstenbrood brabant zelf bakken winter

Het is een oud familierecept, maar hoe oud dat weet ik niet precies. Dat het dateert van eind 19e eeuw is het meest aannemelijke, maar sommigen beweren dat het nog uit de tijd van Metusalem is. Wie dat is, lees je onder meer hier.

Eind 19e eeuw was ketchup en worcestersaus nog niet zo wijd verspreid als nu, dus die zijn er in de loop der tijd door andere familieleden aan toegevoegd om het vlees nog smakelijker te maken. Al die kleine aanvullingen hebben geleid tot bere-lekkere recept.
Nondeju, dâh is lekker!
Waar komen saucijzenbroodjes eigenlijk vandaan? De oudste vermelding die ik kan vinden is in het 'Goedkoopste Keukenboek' uit 1856. Het boek staat boordevol handige basisrecepten voor onder meer gebak, groenten, vleeschsoorten, pasteijen, taarten, puddings en meer. Het boek kan je inzien via deze link. Destijds meer dan 100 bladzijden met recepten voor slechts 40 cent! Waar vind je dat nog? Leuk om door te snuffelen!


recept saucijzenbrood 1856 19e eeuw herkomst

Worstenbrood of saucijzenbrood?

Een antwoord op deze vraag zou onze poldernatie kunnen doen splijten, want het saucijzenbroodje wordt meer 'boven de rivieren' gegeten en het worstenbroodje vind vooral zijn aftrek 'beneden de rivieren'. Er is een duidelijk onderscheid tussen worstenbroodjes en saucijzenbroodjes. Het worstenbroodje is in wit brooddeeg gewikkeld. Het saucijzenbroodje daarentegen is in het duurdere roomboterbladerdeeg gewikkeld. De vulling is meestal hetzelfde.

Goed terug naar het recept. Het is een jaarlijks terugkerende traditie. Zo ongeveer een week voor de kerst maken we hier een hele berg van deze saucijzenbroodjes. Handig voor de vele tussendoor momentjes rond de kerst en oud en nieuw.

Bijvoorbeeld na de nachtmis of als hartige vervanger van de oliebol met oudejaarsavond. Of als je nog een flinke kater hebt van het kerstdiner of de champagne, dan zijn ze het lekkerste bij de koffie 's morgens. Gegarandeerd dat je een uur later geen kater meer hebt. Dit recept is prima in te vriezen. Opwarmen doe je een paar minuten in de oven tussen de 150 en 175 graden, maar ik kan u verzekeren: aan het einde van de kerstvakantie zijn ze allemaal op!

Saucijzenbroodjes: de ingrediënten

Met deze receptuur kun je 20 saucijzenbroodjes maken. Voor d'r omheen gebruik je het volgende:
  • 20 blaadjes roomboterbladerdeeg
  • 1 ei om de bovenkant mee te bestrijken (in totaal heb je er twee nodig)
  • olie of boter om de bakplaat mee in te vetten, maar een vel bakpapier kan ook

Voor de vulling gebruik je het volgende:
  • 1 kilo rundergehakt
  • 1 ei (in totaal heb je er twee nodig)
  • 3 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • paar lepels paneermeel (moet op gevoel)
  • 75 ml ketjap
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel zout

saucijzenbroodje recept worstenbrood brabant zelf bakken winter

Saucijzenbroodjes: de bereiding

Pak een grote kom en doe daar alle ingrediënten in. Kneed het geheel goed door met je blote handen tot je een mooi egale massa hebt. Voeg het paneermeel toe naar behoefte. Het moet een mooie gladde massa worden die niet plakt, anders drijft de gehakt je tegemoet (figuurlijk dan ;-).

saucijzenbroodje recept worstenbrood brabant zelf bakken winter

Leg de plakjes bladerdeeg uit op het aanrecht zodat ze rustig kunnen ontdooien. De oven kun je ondertussen laten voorverwarmen op 180 graden. De bakplaat kun je invetten of je legt er een vel bakpapier op. Het werk beide even goed.

Nu komt het aan op het 'rollen van de drollen', zoals we dat hier noemen. Verdeel daarvoor eerst de homp gehakt door de helft. Daarna weer door de helft. Uit elk van deze vier delen maak je 5 gelijke rolletjes. Het makkelijkste is om van elk van de vier delen een rol te draaien en die dan in 5 gelijke stukken te snijden. 

saucijzenbroodje recept worstenbrood brabant zelf bakken winter

Daarna maak je van elk stukje een rolletje dat past op het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg om het worstje met je vingers en knijp de randen dicht met een vork. Leg ze daarna op een bakplaat met een paar centimeter tussenruimte.

Klop een eitje lichtjes op en bestrijk daarmee de bovenkant van de broodjes. Dan worden ze mooi goudbruin in de oven.

Let op: de zijkanten van het broodje niet met de vork dichtduwen, maar zachtjes dichtduwen bij het bestrijken met het eigeel. Zo kan de druk van het hete vocht en vet binnenin het broodjes een beetje ontsnappen, anders 'ontploft' het broodje in de oven. 

saucijzenbroodje recept worstenbrood brabant zelf bakken winter

De saucijzenbroodjes gaan 25 tot 30 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Wij bakken ze per 10 stuks af (in totaal twee batches), dan blijft de oven mooi op temperatuur en garen de saucijzenbroodjes het beste af.

saucijzenbroodje recept worstenbrood brabant zelf bakken winter

Deze saucijzenbroodjes eet je warm uit het vuistje (servetje bij de hand houden), maar ze zijn ook heerlijk met nog wat extra mosterd. Of met een zelfgemaakte chutney, zoals dit recept voor Indische chutney of dit recept voor pompoenchutney.

saucijzenbroodje recept worstenbrood brabant zelf bakken winter

Jouw saucijzenbroodjes: leuk om van je te horen!

Dit is mijn familierecept van hoe je zelf de lekkerste saucijzenbroodjes maakt. Heb jij ook zo'n familierecept? Hoe maak jij saucijzenbroodjes en heb je nog goede tips of leuke variaties voor regiogebonden saucijzenbroodjes? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht. Bedankt!