Indiase Chutney met Courgette Recept

|B| De Boon in de Tuin
Courgette heb je altijd teveel in de moestuin. Daarom in deze blog een heerlijk recept voor gekruide Indiase chutney. Schrik niet van de lijst met ingrediënten, want dit recept is super eenvoudig. Deze chutney smaakt lekker bij Indiase curry, maar ook bij kaas en koud vlees. Eet smakelijk!

Recept Chutney Courgette pittig Indiaas


Ja, ik weet het, het is een hele waslijst met ingrediënten. Het weerhield me er in eerste instantie van om dit recept te maken. Maar nu ik het eenmaal heb geproefd, heb ik het zelfs al voor de tweede keer gemaakt! Het is ongelofelijk lekker, zeker bij een stukje oude kaas of een pittige curry. Overigens kun je de meeste kruiden hergebruiken als je moestuinoogst verwerkt in zoet-zuur. Zie mijn receptenpagina voor dat soort recepten en tips.

Ingrediënten voor Indiase Chutney

Dit is wat je nodig hebt om deze chutney te maken. Uiteraard kun je naar smaak een beetje variëren met de kruiden en hoeveelheden. Deze hoeveelheden geven een indruk en hebben tot nu toe altijd tot een smakelijk resultaat geleid.

Groenten
  • Uien 750 gram
  • Courgette 1 kilo
  • Knoflook 3 tenen
  • Verse gember 2 cm
Kruiden

Twee eetlepels Garam Masala (komt niet heel exact). Óf je maakt je eigen Indiase mix bijvoorbeeld met onderstaande kruidenmix. Beide mogelijkheden zijn bijzonder smakelijk (kan ik zeggen uit ervaring).
  • Kruidnagels 6 stuks
  • Kardemomzaadjes 1 theelepel
  • Zwarte peperkorrels 1 theelepel
  • Zeezout 2 theelepels
  • Komijnzaadjes 2 theelepels
  • Rode peperzaadjes 1 theelepel
  • Mosterdzaadjes 1 eetlepel
  • Steranijs 2 stuks
  • Kaneelstokje een halve
Overige
  • Azijn 750 ml (precies 1 flesje Tromp & Rueb), kleur of smaak maakt niet echt uit, alles is goed
  • Suiker 500 gram, mag ook fijne bruine basterdsuiker zijn
  • Abrikozen 250 gram
  • Plantaardige olie, scheutje

Recept Chutney Courgette pittig Indiaas
Een deel van de ingrediënten

Bereiding van de Chutney

Verzamel de kruiden (dat is eigenlijk nog het meeste werk) en maal ze fijn in een vijzel of koffiemolen. Ik heb zo'n elektrische molen. Die gebruik ik ook om gedroogde kruiden fijn te malen. Werkt prima.

Recept Chutney Courgette pittig Indiaas
Alle kruiden gemalen in een koffimolen
Snijd de uien en knoflook als eerste. Bak de uien en knoflook in een beetje olie. Snijd vervolgens de courgette in kleine stukjes en bak dit mee met het mengsel tot de courgette iets zachter is geworden. 

Recept Chutney Courgette pittig Indiaas
Een deel reeds in de pan en nu de suiker, kruiden, azijn en abrikozen nog toevoegen

Voeg daarna het kruidenmengsel, suiker, azijn, gember en de abrikozen toe. Verwarm het mengsel op een laag vuur tot het kookt en roer regelmatig even door. Zo lost de suiker goed op. Zet na ongeveer 15 minuten doorkoken de pan op een laag pitje en laat het nog zo'n 2,5 á 3 uur doorstoven zonder deksel. Zo dikt het mengsel mooi in. Blijf regelmatig even roeren om aankoeken te voorkomen.

Recept Chutney Courgette pittig Indiaas
Alles even goed aan de kook laten komen
De chutney is klaar als het rijk is aan kleur en glans en er niet te veel vocht meer aanwezig is. 

Doe de chutney met behulp van een vultrechter in schone potten (kunnen gewoon Hak-potten zijn) en laat rustig afkoelen net als bij het maken van jam. Na een half uurtje hoor je een harde 'plop' en dan zijn de potten luchtdicht afgesloten. Laat ze nog een maandje staan zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Je kunt de potten rustig een jaar bewaren. Na opening bewaar je de pot met Chutney in de koelkast en kun je hem nog zo'n  6 weken bewaren.

Tip: met dit recept kun je zo'n 5 Hak-potten van 350 gram vullen (dat is het middelmaatje).

Recept Chutney Courgette pittig Indiaas
Het eindproduct: een heerlijk potje huisgemaakte Chutney!

En wat is jouw favoriet? 

Deze valt goed in de smaak bij mij, maar jij hebt vast ook een favoriet recept voor chutney. Let me know in de comments. Leuk om van je te horen!

Deel met je vrienden

Reacties (7)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Hi Kees,

Heerlijk recept, jouw chutney!
Maak hem nu voor t derde jaar. 'Het koken doe ik wat korter, maar verder idem. Mijn familie en vrienden zijn er dol op.
En ik voeg wat geraspte wortel toe.
Hoi, heb je verse of gedroogde abrikozen gebruikt?
Bedankt voor het recept! Erg lekker en een fijne afwisseling van de standaard zoet/zuur.
Op de site van landleven staat ook een heerlijk recept met courgette , het is geen chutney maar wel lekker.Het heet courgette zoet-zuur. https://www.landleven.nl/inspiratie/lekker-eten/2...
1 reactie · actief 397 weken geleden
Ik maak chutney van vijgen en dadels die overblijven van het maken van waterkefir. Groot succes in mijn omgeving.

Ingrediënten:
1 sinaasappel schoongespoeld
300 gram verse dadels zonder pit in stukken
4 verse vijgen
2 uien gesnipperd
5 cm gemberwortel geschild en geraspt
1 mespuntje cayennepeper of chilipepervlokken
250 gram basterdsuiker (donker)
200 milliliter blanke azijn
100 milliliter water

NB: 700/750 gr. kefirvruchten met appel zijn goed voor 5 gewone jampotten.
Bereiding:
Rasp de schil van de sinaasappel. Snijd het witte deel van de sinaasappel en verdeel de vrucht in partjes. Halveer deze partjes en doe ze met de dadels en vijgen (in kleine stukjes) in een pan met dikke bodem. Voeg de sinaasappelrasp en de andere ingrediënten toe en breng aan de kook zodat de suiker oplost. Laat op een lage stand, met af en toe roeren, 30-35 minuten zachtjes koken totdat de chutney ingedikt is. Giet de warme chutney in de jampot, draai het deksel erop en laat de pot omgekeerd afkoelen. Laat de chutney op een koele, donkere plaats een dag staan voor gebruik. Lekker bij paté, vlees, kip en kaas.
Tip: Liever gedroogde vijgen en dadels? Maak de chutney dan met 200 ml water.

Eigen twist:
Ik voeg ook appel toe.
Ik gebruik de vijgen en dadels (abrikozen) van de eerste waterkefirfermentatie.
Ik laat het pruttelen tot het voldoende ingedikt is.
Ik gebruik gewoon 100 ml. water.
1 reactie · actief 397 weken geleden
Dank voor het delen van je recept Rien. Ga ik zeker eens proberen!

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by