Recept Stoofperen maken
Eerder schreef ik al eens recept van stoofperen met port. Dat was vooral voor een kleine portie en het recept daarvoor vind je hier.Op de markt kwam ik een mooie partij Gieser Wildeman peertjes tegen. Ik kon het niet laten en heb meteen 4 kilo ingeslagen. Daarom deze keer een recept voor een grote voorraad stoofperen.
- 4 Kilo stoofperen (Brederode, Gieser Wildeman of Saint Rémy)
- 4 Kaneelstokjes
- 1 Liter rode huiswijn
- 250 Gram suiker (of zoveel meer of minder naar smaak)
- Schil van een sinaasappel
Stoofperen: de bereiding
Boen de sinaasappel goed schoon en snijd de schil er vanaf. Schil de stoofperen en deel ze in tweeën. Verwijder het klokhuis en het steeltje. De kleine peertjes van de Gieser Wildeman snijd ik niet in vieren. Dan worden ze te klein en heb je kans dat ze kapot koken en hun vorm verliezen. Ik snijd ze in twee delen en verwijder met een draaiende beweging de kroos.Je kunt de peren ook heel laten met het steeltje eraan. Het schijnt dat het steeltje ook nog wat smaak afgeeft.Doe de perenhelften in een grote pan samen met de wijn, de kaneelstokjes, de sinaasappelschil en de suiker. Voeg daarna water toe totdat de peertjes net onder water staan. Verder kun je naar smaak eventueel nog wat kruidnagels toevoegen.
Kook de peren gaar op een laag vuur. Doe dit voor ongeveer anderhalf uur. Roer de peren af en toe even door, zodat ze allemaal gelijk stoven. Zet daarna het vuur uit en laat ze met het deksel op de pan afkoelen. Ze stoven dan nog even lekker na.
Stoofperen wecken
Dit recept levert 3.250 ml stoofperen op (inclusief sap) en dan houd je nog 500 ml perensap over. Ik heb dat verdeeld over 2 potten van 1 liter, 2 potten van een halve liter, een klein potje van 250 ml en een sapfles van 500 ml.Voor het wecken van de stoofperen volg je de gebruikelijke stappen (reinigen potten en ringen en dergelijke) en schep je de stoofperen met een schuimspaan in de potten. Vul de potten daarna af met het resterende perensap.
Geweckte stoofperen kun je minimaal een jaar bewaren. Als je er tenminste zo lang van af kan blijven.Zet de potten in de weckketel (of een grote pan) en weck ze 30 minuten op 90 graden. Laat ze daarna rustig afkoelen op een theedoek. Na 24 uur kun je de klemmen verwijderen. Plak er een mooi etiket op en de stoofperen zijn klaar om bewaard te worden.