Stoofperen Maken Recept

|B| De Boon in de Tuin
Zelf stoofperen maken hoort bij het najaar. De vlezige peren van het soort Gieser Wildeman of de Zoete Brederode laten zich prima stoven. In deze post een heerlijk recept voor stoofperen en tips om stoofperen te wecken.

recept stoofperen inmaken wecken

Recept Stoofperen maken

Eerder schreef ik al eens recept van stoofperen met port. Dat was vooral voor een kleine portie en het recept daarvoor vind je hier.

Op de markt kwam ik een mooie partij Gieser Wildeman peertjes tegen. Ik kon het niet laten en heb meteen 4 kilo ingeslagen. Daarom deze keer een recept voor een grote voorraad stoofperen.
  • 4 Kilo stoofperen (Brederode, Gieser Wildeman of Saint Rémy)
  • 4 Kaneelstokjes
  • 1 Liter rode huiswijn
  • 250 Gram suiker (of zoveel meer of minder naar smaak)
  • Schil van een sinaasappel

Stoofperen: de bereiding

Boen de sinaasappel goed schoon en snijd de schil er vanaf. Schil de stoofperen en deel ze in tweeën. Verwijder het klokhuis en het steeltje. De kleine peertjes van de Gieser Wildeman snijd ik niet in vieren. Dan worden ze te klein en heb je kans dat ze kapot koken en hun vorm verliezen. Ik snijd ze in twee delen en verwijder met een draaiende beweging de kroos.

Je kunt de peren ook heel laten met het steeltje eraan. Het schijnt dat het steeltje ook nog wat smaak afgeeft.
Doe de perenhelften in een grote pan samen met de wijn, de kaneelstokjes, de sinaasappelschil en de suiker. Voeg daarna water toe totdat de peertjes net onder water staan. Verder kun je naar smaak eventueel nog wat kruidnagels toevoegen.

stoofperen recept wecken inmaken

Kook de peren gaar op een laag vuur. Doe dit voor ongeveer anderhalf uur. Roer de peren af en toe even door, zodat ze allemaal gelijk stoven. Zet daarna het vuur uit en laat ze met het deksel op de pan afkoelen. Ze stoven dan nog even lekker na.

Stoofperen wecken

Dit recept levert 3.250 ml stoofperen op (inclusief sap) en dan houd je nog 500 ml perensap over. Ik heb dat verdeeld over 2 potten van 1 liter, 2 potten van een halve liter, een klein potje van 250 ml en een sapfles van 500 ml.

recept stoofperen inmaken wecken

Voor het wecken van de stoofperen volg je de gebruikelijke stappen (reinigen potten en ringen en dergelijke) en schep je de stoofperen met een schuimspaan in de potten. Vul de potten daarna af met het resterende perensap.

Geweckte stoofperen kun je minimaal een jaar bewaren. Als je er tenminste zo lang van af kan blijven.
Zet de potten in de weckketel (of een grote pan) en weck ze 30 minuten op 90 graden. Laat ze daarna rustig afkoelen op een theedoek. Na 24 uur kun je de klemmen verwijderen. Plak er een mooi etiket op en de stoofperen zijn klaar om bewaard te worden.

Zelf ook gaan inmaken en wecken?

Is je interesse gewekt en wil jij ook meer fruit gaan inmaken? Bestel dan zeker deze interessante en smakelijke boeken over het bewaren en inmaken van fruit:


Jouw stoofperen: leuk om te horen!

Dit is een makkelijke manier om heerlijke stoofperen te maken en ze lang te bewaren door ze te wecken. Hoe maak jij stoofperen? Heb je nog goede tips (bijvoorbeeld iets met drank)? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral een reactie achter!

Deel met je vrienden

Reacties (19)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Ik heb kilo's brederode peren geraapt. Kan ik deze nu al gaan inmaken? Ik wil er graag aan beginnen maar hoor ook dat deze stoofpeersoort eerst tot december moet blijven liggen om op smaak te komen. Kunt u mij helpen? Ik wil er natuurlijk ook niet zoveel tijd in steken als het niet lekker wordt. Alvast bedankt voor hulp en bedankt voor alle heerlijke recepten!
Ik neem vaak een fles zoete rode wijn en een flink glas rode port erbij
Heerlijk stoofperen en dan volgens recept van mijn moeder een flinke scheut Pikeurtje (frambozenlikeur) er bij ipv wijn.
En dan wecken op de ouderwetse manier in de ketel. Heerlijk zo'n voorraad.
weckpan 2de hands gekocht. Ga volgende week beginnen met het wecken van de peren. Ik ben benieuwd 😉
1 reactie · actief 337 weken geleden
Gaaf Yuka, ik ben er van overtuigd dat je er veel plezier aan gaat beleven. Is het toevallig een volautomaat? Da's wel zo makkelijk ;-)
Wanneer je de stoofpeertjes in de weckketel wilt doen, moeten ze dan zijn afgekoeld?
Groetjes Cobi
1 reactie · actief 342 weken geleden
Dag Cobi, de peren hoeven niet afgekoeld in de ketel. Daarna worden ze toch weer warm ;-) En de wecktijd gaat pas in als de gehele ketel op 90 graden of hoger is gekomen.
Ik gebruik soms gluhweinkruiden erbij in of een paar zakjes earl grey thee mee trekken tijdens het stoven.
En kardemom zaadjes en oranje bloesem water geven ook een heerlijke smaak.
1 reactie · actief 344 weken geleden
Dat klinkt heerlijk Monique. Wat ik weleens doe is een fles kant en klare glühwein erbij gooien. Dat is nog makkelijker ;-)
Heerlijk! Ik gebruik bessenjenever ipv rode wijn.
1 reactie · actief 344 weken geleden
Ah, drank in de inmaak doet het altijd goed. Ik varieer nog wel eens met Port bij de stoofperen. Het recept voor peren op port check je hier http://deboon.blogspot.com/2014/10/recept-zelf-st...
Heerlijk recept !! Dankjewel.
Ben er druk mee bezig :)) Heb aardig wat peren te verwerken.
1 reactie · actief 440 weken geleden
Toppie! Leuk om te horen en heel veel plezier met de verwerking. Ps. :ze smaken tzt nog lekkerder!
Helemaal leuk, maar je schrijft op een gegeven moment "geweckte, dus ingemaakte..." en dat klopt dus niet. Ik weet dat vooral veel beginnende weckers alles door elkaar halen, wecken en inmaken worden dan ingeweckte peertjes. Maar wecken is het in een waterbad verwarmen van potten om de houdbaarheid te verlengen en inmaken is in zoutzuur of zuur doen van bv komkommer, pepers, augurken etc. Dát is inmaken en iets heel anders dus dan wecken.
1 reactie · actief 440 weken geleden
Hoi Daantje, persoonlijk zie ik inmaken als kapstokterm (of containterbegrip zo je wilt ;-) waarmee ik doel op het langer houdbaar maken van groente en fruit. Daaronder hangen diverse technieken om dat doel te bereiken zoals het wecken (verhitting in warmwaterbad), inleggen in zoet of zuur, jammen, pekelen etc.
Dank voor de aanvulling en ik heb het aangepast om verdere verwarring te voorkomen.
Stoofperen heerlijk. Ik maak ze met gluhwein van de Lidl (christofelwijn) alleen nog wat extra kaneel en wat suiker erbij en dan inmaken.
1 reactie · actief 446 weken geleden
Heerlijk he! Dit doe ik elk jaar weer, zo fijn als je het heerlijk uit de kast kan pakken.
My recent post Meest bekeken in 2015
1 reactie · actief 446 weken geleden
Je kunt er nooit genoeg van op voorraad hebben ;-)

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by