Recept Stoofperen maken
Eerder schreef ik al eens recept van stoofperen met port. Dat was vooral voor een kleine portie en het recept daarvoor vind je hier.Op de markt kwam ik een mooie partij Gieser Wildeman peertjes tegen. Ik kon het niet laten en heb meteen 4 kilo ingeslagen. Daarom deze keer een recept voor een grote voorraad stoofperen.
- 4 Kilo stoofperen (Brederode, Gieser Wildeman of Saint Rémy)
- 4 Kaneelstokjes
- 1 Liter rode huiswijn
- 250 Gram suiker (of zoveel meer of minder naar smaak)
- Schil van een sinaasappel
Stoofperen: de bereiding
Boen de sinaasappel goed schoon en snijd de schil er vanaf. Schil de stoofperen en deel ze in tweeën. Verwijder het klokhuis en het steeltje. De kleine peertjes van de Gieser Wildeman snijd ik niet in vieren. Dan worden ze te klein en heb je kans dat ze kapot koken en hun vorm verliezen. Ik snijd ze in twee delen en verwijder met een draaiende beweging de kroos.Je kunt de peren ook heel laten met het steeltje eraan. Het schijnt dat het steeltje ook nog wat smaak afgeeft.Doe de perenhelften in een grote pan samen met de wijn, de kaneelstokjes, de sinaasappelschil en de suiker. Voeg daarna water toe totdat de peertjes net onder water staan. Verder kun je naar smaak eventueel nog wat kruidnagels toevoegen.
Kook de peren gaar op een laag vuur. Doe dit voor ongeveer anderhalf uur. Roer de peren af en toe even door, zodat ze allemaal gelijk stoven. Zet daarna het vuur uit en laat ze met het deksel op de pan afkoelen. Ze stoven dan nog even lekker na.
Stoofperen wecken
Dit recept levert 3.250 ml stoofperen op (inclusief sap) en dan houd je nog 500 ml perensap over. Ik heb dat verdeeld over 2 potten van 1 liter, 2 potten van een halve liter, een klein potje van 250 ml en een sapfles van 500 ml.Voor het wecken van de stoofperen volg je de gebruikelijke stappen (reinigen potten en ringen en dergelijke) en schep je de stoofperen met een schuimspaan in de potten. Vul de potten daarna af met het resterende perensap.
Geweckte stoofperen kun je minimaal een jaar bewaren. Als je er tenminste zo lang van af kan blijven.Zet de potten in de weckketel (of een grote pan) en weck ze 30 minuten op 90 graden. Laat ze daarna rustig afkoelen op een theedoek. Na 24 uur kun je de klemmen verwijderen. Plak er een mooi etiket op en de stoofperen zijn klaar om bewaard te worden.
Amanda · 183 weken geleden
Kees · 234 weken geleden
Rigt · 240 weken geleden
En dan wecken op de ouderwetse manier in de ketel. Heerlijk zo'n voorraad.
yuka · 338 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 337 weken geleden
Cobi · 342 weken geleden
Groetjes Cobi
KeesdeBoon 85p · 342 weken geleden
Monique · 442 weken geleden
En kardemom zaadjes en oranje bloesem water geven ook een heerlijke smaak.
KeesdeBoon 85p · 344 weken geleden
margret · 439 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 344 weken geleden
Katjoes 1p · 440 weken geleden
Ben er druk mee bezig :)) Heb aardig wat peren te verwerken.
KeesdeBoon 85p · 440 weken geleden
Daantje · 440 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 440 weken geleden
Dank voor de aanvulling en ik heb het aangepast om verdere verwarring te voorkomen.
Monika · 466 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 446 weken geleden
kostelijk0leven 4p · 483 weken geleden
My recent post Meest bekeken in 2015
KeesdeBoon 85p · 446 weken geleden