Erkenning van de VN
De VN heeft 2016 tot jaar van de Boon uitgeroepen. Gaat dit over mij? Heb ik daar connecties? Helaas, daar moet ik nee op antwoorden, maar het gaat wel over een hele duurzame en voedzame plant.International Year of Pulses 2016 = #IYP2016Het is niet zomaar dat de VN deze erkenning heeft gegeven aan peulvruchten. Deze vruchten barsten namelijk van de voedingswaarde en gaan een belangrijke spelen in de duurzame voedselproductie van de toekomst.
De Boon is voedzaam en gezond
Peulvruchten zijn erg voedzaam en bevatten veel vitaminen. Door deze eigenschappen is de boon erg geschikt om te voorzien in het toekomstige voedingspatroon van de wereldbevolking en zo de gezondheid ook nog een handje te helpen.Bonen zijn zo gezond omdat ze bijna geen vet bevatten en boordevol eiwitten zitten. Ze vullen de buik erg goed en daarom zijn het prima vleesvervangers.
Ze zijn ook rijk aan vitaminen en mineralen (ijzer, magnesium, zink, foliumzuur (B11), thiamine (B1) en niacine (B3). De boon bevat veel vezels, zowel verteerbare als onverteerbare. Beide hebben een gunstige werking op het cholestorolgehalte in het bloed en de vezels zijn ook goed voor de spijsvertering.
Daarom hebben bonen ook een belangrijke rol gekregen in de nieuwe Richtlijn Goede Voeding van de Gezondsheidsraad.
De Boon is supersmakelijk
De boon is geschikt voor ontelbaar veel recepten, goed te telen, makkelijk te bereiden, voedzaam en smakelijk in vele gerechten en is ook nog eens een prima goede vleesvervanger.Niet voor niets dat Joke Boon, schrijfster van diverse kookboeken gericht op prikkeling van alle zintuigen, onlangs het boek 'Bonen' uitbracht. Een boek met 144 smakelijke recepten volledig in het teken van bonen.
Bonen in Nederland
In ons kikkerlandje eten we slechts beperkt peulvruchten, die we het liefst gewoon 'bonen' noemen. De helft van de Nederlanders eet niet of nauwelijks bonen. Slechts tien procent eet ten minste 8 gram peulvruchten per dag (bron: Gezondheidsraad). Hier mag je uit afleiden dat de Hollander nog niet zo bekend is met de goede eigenschappen van bonen en de alle culinaire mogelijkheden ervan.De Boon wordt een Popster
Het Nationaal Comité Bonen (ja, het bestaat echt) wil daar verandering in gaan brengen. In 2016 start het comité een grote campagne, in samenwerking met andere partijen, om de boon het podium te geven die hij verdient. Doel van de campagne is om ons als consument te overtuigen van de voedzame en duurzame voordelen van bonen.Dit initiatief wordt wereldwijd door 33 organisaties op de kaart gezet. In het kader van het IYP (International Year of Pulses) lanceerde de FAO de internationale consumentenwebsite www.pulses.org.
Voor Nederland zal het initiatief Blije Boon (campagnenaam) dat gaan doen. Een aantal chef-koks, waaronder Luc Kusters (Dutch Cuisine), Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam, gaan culinaire hoogstandjes maken met bonen, maar zullen ook laten zien de boon gewoon thuishoort in een alledaags recept. Op de website van de Blije Boon kan je hun resultaten volgen.
Bonen in de moestuin
Als we het over bonen hebben, dan moeten we eigenlijk spreken over peulvruchten, want peulvruchten is de verzamelnaam voor onder andere erwten, bonen, linzen, pinda's en kiemgroenten. Het zijn zaden van de planten die behoren tot de Vlinderbloemigenfamilie.Ze vragen niet veel van de moestuingrond. Een beetje compost is al voldoende en zeker geen (verse) stalmest. Leg de bonen (jawel bonen zaai je niet, die 'leg je') pas ná de IJsheiligen in de grond. De kiemplantjes van de peulvruchten zijn namelijk niet bestand tegen vorst. Na het ontkiemen doet de natuur doet de rest
Wil je bonen bewaren om een volgend seizoen weer te zaaien? Dat kan prima. Trek dan een aantal bonenplanten uit de grond en laat de bonen in de schil drogen op een koele en droge plek.
Doe ook mee met het jaar van de boon. Zet een rijtje bonen in je moestuin!
Eduard · 474 weken geleden
Via een link kwam ik op deze site.
Het afgelopen jaar 10/11 soorten bonen gekweekt.
Waar onder Barlotti's , Heilig boontje en Ying-Yang en de slovennse Grilj boon.
Alle vier de bonen erg lekker en veelzijdig toepasbaar.
Wat dacht je van een bonenhamburger, heel voedzaam en erg lekker. En je spaart vlees uit!
Verder staat er een foto hierboven van bonenstaken met iets wat geen boon is.(denk ik)
Ziet er verder leuk uit.
Groeten Eduard
KeesdeBoon 85p · 474 weken geleden
annetanne 32p · 482 weken geleden
toen ik, lang, lang geleden, als student op kamers was, vroeg mijn moeder me als ik toch een keer thuis kwam altijd wat ik wilde eten. Tot mijn jongere zussen op een bepaald ogenblik vroegen om dat niet meer te doen: "Want dan zijn het altijd weer boontjes wat we eten!"
En in onze eigen moestuin staan dus jaar na jaar minstens een handvol bonenrassen.
De sperzieboon 'à cosses violettes' stelt me nooit teleur (uitbundig groeiend, prachtig paars bloeiend en met mooie paarse peulen, en bovendien met een oogst die begint in juli en doorgaat tot oktober.
En 'Black coco' is dan weer een droogboontje met pikzwarte, glanzende zaden die prachtig contrasteren met een tomatensausje.
En Borlotti's ontbreken ook nooit, en... (maar laat ik ook nog wat materiaal overhouden voor als ik op mijn eigen blogje over bonen zou gaan vertellen!)
My recent post Zwartmoeskervel doorheen de geschiedenis
KeesdeBoon 85p · 481 weken geleden
eljoeska 38p · 483 weken geleden
Een heel mooi 2016 toegewenst met veel (moes)tuinplezier.
Hartelijke groet, Zem.l
My recent post Sterren.
KeesdeBoon 85p · 483 weken geleden
Jan Willem · 483 weken geleden
De beste wensen voor 2016.
Gr Jan Wilde een Tuin.
KeesdeBoon 85p · 483 weken geleden
Els · 483 weken geleden
Dit gaat vast een topjaar worden voor jou.
Ik ben helemaal voor De Boon!
KeesdeBoon 85p · 483 weken geleden