Erkenning van de VN
De VN heeft 2016 tot jaar van de Boon uitgeroepen. Gaat dit over mij? Heb ik daar connecties? Helaas, daar moet ik nee op antwoorden, maar het gaat wel over een hele duurzame en voedzame plant.International Year of Pulses 2016 = #IYP2016Het is niet zomaar dat de VN deze erkenning heeft gegeven aan peulvruchten. Deze vruchten barsten namelijk van de voedingswaarde en gaan een belangrijke spelen in de duurzame voedselproductie van de toekomst.
De Boon is voedzaam en gezond
Peulvruchten zijn erg voedzaam en bevatten veel vitaminen. Door deze eigenschappen is de boon erg geschikt om te voorzien in het toekomstige voedingspatroon van de wereldbevolking en zo de gezondheid ook nog een handje te helpen.Bonen zijn zo gezond omdat ze bijna geen vet bevatten en boordevol eiwitten zitten. Ze vullen de buik erg goed en daarom zijn het prima vleesvervangers.
Ze zijn ook rijk aan vitaminen en mineralen (ijzer, magnesium, zink, foliumzuur (B11), thiamine (B1) en niacine (B3). De boon bevat veel vezels, zowel verteerbare als onverteerbare. Beide hebben een gunstige werking op het cholestorolgehalte in het bloed en de vezels zijn ook goed voor de spijsvertering.
Daarom hebben bonen ook een belangrijke rol gekregen in de nieuwe Richtlijn Goede Voeding van de Gezondsheidsraad.
De Boon is supersmakelijk
De boon is geschikt voor ontelbaar veel recepten, goed te telen, makkelijk te bereiden, voedzaam en smakelijk in vele gerechten en is ook nog eens een prima goede vleesvervanger.Niet voor niets dat Joke Boon, schrijfster van diverse kookboeken gericht op prikkeling van alle zintuigen, onlangs het boek 'Bonen' uitbracht. Een boek met 144 smakelijke recepten volledig in het teken van bonen.
Bonen in Nederland
In ons kikkerlandje eten we slechts beperkt peulvruchten, die we het liefst gewoon 'bonen' noemen. De helft van de Nederlanders eet niet of nauwelijks bonen. Slechts tien procent eet ten minste 8 gram peulvruchten per dag (bron: Gezondheidsraad). Hier mag je uit afleiden dat de Hollander nog niet zo bekend is met de goede eigenschappen van bonen en de alle culinaire mogelijkheden ervan.De Boon wordt een Popster
Het Nationaal Comité Bonen (ja, het bestaat echt) wil daar verandering in gaan brengen. In 2016 start het comité een grote campagne, in samenwerking met andere partijen, om de boon het podium te geven die hij verdient. Doel van de campagne is om ons als consument te overtuigen van de voedzame en duurzame voordelen van bonen.Dit initiatief wordt wereldwijd door 33 organisaties op de kaart gezet. In het kader van het IYP (International Year of Pulses) lanceerde de FAO de internationale consumentenwebsite www.pulses.org.
Voor Nederland zal het initiatief Blije Boon (campagnenaam) dat gaan doen. Een aantal chef-koks, waaronder Luc Kusters (Dutch Cuisine), Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam, gaan culinaire hoogstandjes maken met bonen, maar zullen ook laten zien de boon gewoon thuishoort in een alledaags recept. Op de website van de Blije Boon kan je hun resultaten volgen.
Bonen in de moestuin
Als we het over bonen hebben, dan moeten we eigenlijk spreken over peulvruchten, want peulvruchten is de verzamelnaam voor onder andere erwten, bonen, linzen, pinda's en kiemgroenten. Het zijn zaden van de planten die behoren tot de Vlinderbloemigenfamilie.Ze vragen niet veel van de moestuingrond. Een beetje compost is al voldoende en zeker geen (verse) stalmest. Leg de bonen (jawel bonen zaai je niet, die 'leg je') pas ná de IJsheiligen in de grond. De kiemplantjes van de peulvruchten zijn namelijk niet bestand tegen vorst. Na het ontkiemen doet de natuur doet de rest
Wil je bonen bewaren om een volgend seizoen weer te zaaien? Dat kan prima. Trek dan een aantal bonenplanten uit de grond en laat de bonen in de schil drogen op een koele en droge plek.
Doe ook mee met het jaar van de boon. Zet een rijtje bonen in je moestuin!