Wat is wisselteelt of vruchtwisseling?
Wisselteelt oftewel vruchtwisseling houdt in dat je ervoor zorgt dat de groentesoort die dit jaar op een plek groeit, het volgende jaar op een andere plek wordt geteeld. Als je elk jaar dezelfde groente op dezelfde plek zet, dan geef je bepaalde ziektes en plagen de kans om zich sterk te ontwikkelen. Ze kunnen dan elk jaar grotere schade aan richten aan je gewassen. Daarom is het verstandig om op je groentebedden wisselende groenten te telen.Een moestuinplan maken
Als je een moestuinplan gaat maken, dan is het handig om met wisselteelt rekening te houden. Welke groente komt waar en waarom, hoeveel bedden ga je indelen etc. De hierna volgende schema's helpen je daarbij. Alles over het maken van een moestuinplan lees je hier. Als je een moestuinplan in Excel wilt maken, dan vind je hier een hele handige uitleg.
Uitgebreid schema voor vruchtwisseling
Het meest gebruikte schema voor wisselteelt gaat uit van zes groepen van verschillende groente- en vruchtsoorten. De volgorde geeft eigenlijk de mate van voedingsstoffen in de bodem weer (van veel naar weinig). Een bed voor kolen moet veel voedingsstoffen bevatten en dat neemt steeds verder af. Wortelen en aardappelen hebben het minste nodig. Daarna komen de peulgewassen en die kunnen door hun unieke eigenschap stikstofbolletjes vormen aan hun wortels. Daardoor komt er weer stikstof in de grond en dat maakt de cirkel weer mooi rond.Je leest het schema zo: stel je hebt één moestuinbed en je zet in jaar 1 kolengewassen op dit bed, dan kun je in jaar 2 bladgewassen op dit bed zetten. In jaar 3 komen dan de vruchtgewassen gevolgd door de wortelgewassen in jaar 4. In jaar 5 komen aardappels op dit bed en in jaar 6 komen de peulgewassen. Dan is de cirkel weer rond begin je weer bij de koolgewassen. Als je alle soorten tegelijk wilt zetten, dan heb je 6 verschillende bedden nodig. Elk jaar schuift dan alles 1 moestuinbed op.
- kolen
- bladgewassen
- vruchtgewassen
- wortelgewasen
- aardappels
- peulgewassen
Simpel schema voor vruchtwisseling
Als je niet zoveel ruimte hebt in de moestuin, of je wilt het gewoon wat eenvoudiger houden, dan kun je ook dit schema voor wisselteelt volgen dat uitgaat van drie groepen met groente- en vruchtsoorten. Uitgangspunt is dat groenten en vruchtgewassen wisselen.
biancaevers 1p · 215 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 215 weken geleden
Tamar · 371 weken geleden
Maar in welke gewasgroep hoort zomertarwe nu thuis? Kun jij me helpen?
KeesdeBoon 85p · 371 weken geleden
Tessa · 217 weken geleden
Belia · 259 weken geleden
De volgorde is:
Kool,
Bonen,
Aardappelen,
Wortelen
Vrichgroenten
Bladgroenten
Kolen.
Vanavond had ik de zin om dit eens haarfijn te vergelijken.
Lee’s het wel eens terug.
KeesdeBoon 85p · 256 weken geleden
Saskia · 263 weken geleden
Waar de kolen stonden heb ik nu de peulen gepland. Waar de peulvruchten stonden komen nu aardappelen. Ik heb worteltjes gezaaid en uien geplant waar vorig jaar de aardappels stonden, enz...
Zou ik mijn plan aan moeten passen? Nu kan het nog.
Riet Gysel · 422 weken geleden
Ik heb hier toen een grote laag stalmest opgelegd. Wat adviseerd u mij om op deze grond te telen. Ik zou graag aardappelen planten al kan ik mij voorstellen dat te heftig is voor deze uitgeleefde grond.
KeesdeBoon 85p · 422 weken geleden
Fatima de Bruijn · 342 weken geleden
Els · 387 weken geleden
Ik ga in het voorjaar een moestuin aanleggen met 6 grote moestuinbakken, 1 bak voor de kruiden en 3 bakken voor rotatie aardbeien en met daarin ook nog andere vaste planten zoals bv. rabarber en planten die een goede combinatie vormen met aardbeien. (bakken omwille van het ergonomische voordeel). Nu stel ik vast dat in heel veel wisselteeltschema's er een andere volgorde wordt aangehouden dan jouw schema hierboven, m.n. de volgende volgorde : 1 bladgewassen 2 koolgewassen 3 peulvruchten 4 aardappelen 5 wortelen 6 vruchtgewassen (rotatie met de wijzers van de klok mee van 1 naar 6). Waarom dit verschil? Wat kan hiervoor een uitleg zijn?
Dank bij voorbaat voor je wijze raad. Groeten, Els Paesen
Christa · 364 weken geleden
Ik vind de uitleg voor wisselteelt ook verwarrend en zat juist te zoeken vanwaar de verschillen. Nu heb ik het antwoord gevonden: Kees heeft het over 1 bed waarin steeds andere gewassen komen (dus in bed 1 zit eerst kool, dan bladgroenten etc.) en dit is voor mij ook de handigste uitleg, vooral vanwege het inzaaien. De ander kijkt naar 1 gewas dat steeds een bed opschuift, dus kool zit eerst in bed 1, verschuift dan naar bed 6 waar de peulvruchten in zaten, dan naar bed 5 etc.
KeesdeBoon 85p · 364 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 387 weken geleden
westhoffbert 1p · 474 weken geleden
Karel · 376 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 473 weken geleden
veronique · 387 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 387 weken geleden
Mieke Janssens · 410 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 410 weken geleden
Belia · 415 weken geleden
Afgelopen week een rijtje uien naast de tuinbonen gezet! Weet ik weer wat ik te doen heb.
Bedacht me, dat ik wortels wilde zaaien naast de kas. Hebben tomaten weer ruzie mee. Hoe ver moeten ruziemakende planten uit elkaar staan, Kees? Kolen en tomaten, enz,
Joyce de Vries · 467 weken geleden
Ik ben eigenwijs en houd me nooit aan teeltwissel. Ik spit ook niet en zorg dat de grond bedekt wordt met iets van mulch waar uiteraard ook weer voeding in zit. Dit doe ik niet bij kleine zaadjes. De opbrengst is altijd goed. Voordeel wat we wel hebben, we zitten niet op een moestuincomplex dus kunnen geen ziektes via buurtuinen oplopen. Misschien hebben we tot nog toe gewoon geluk gehad (toch al wel 15 jaar).
Rob en Joyce
KeesdeBoon 85p · 467 weken geleden
Nadi · 471 weken geleden
Voor de combinatie teelt ook interessant: Ik heb begrepen dat als je dille tussen de tuinbonen zaait je minder last zal hebben van de zwarte luis. Dit jaar maar eens proberen.
Groetjes :)
KeesdeBoon 85p · 467 weken geleden
pimrakers 19p · 474 weken geleden
My recent post In a white room
KeesdeBoon 85p · 473 weken geleden
Clarien · 474 weken geleden
My recent post Loop maar even mee.
KeesdeBoon 85p · 473 weken geleden
eljoeska 38p · 474 weken geleden
Hartelijke groet, Zem .
My recent post Wildtuinieren op minischaal.
KeesdeBoon 85p · 474 weken geleden