Pompoenjam: de ingrediënten
Voorbereiding: 20 minutenJamtijd: 1 minuut doorkoken
- 2 kilo pompoen (+/- een pompoen van 20 cm doorsnede, schoongemaakt en in blokjes)
- 1 liter sinaasappelsap (vers of pak)
- 1 kilo geleisuiker speciaal (1:2,5)
- halve theelepel gemalen kardemom
Ik heb hele kardemom gebruikt. Dan krijg je gedroogde bloemen in een potje. Haal daar de zaden uit en voeg ze toe aan het mengsel. Na het pureren krijg je dan wat zware spikkels te zien in de jammassa. Een beetje zoals met vanille. Dat vond ik leuk eruit zien in de potten. Je kan de kardemom van te voren ook even fijn malen in een vijzel.
Deze keer heb ik geleisuiker speciaal gebruikt. Dat betekent 1 kilo geleisuiker speciaal op 2,5 kilo vruchtenmoes (pompoen met sinaasappeljus) en resulteert in een jam met 28,%% suiker.. In een plaatje hierboven zie je dat je ook gewone geleisuiker kunt gebruiken (1:1) of alleen ruwe suiker aangevuld met geleipoeder (1:4).
Deze keer heb ik geleisuiker speciaal gebruikt. Dat betekent 1 kilo geleisuiker speciaal op 2,5 kilo vruchtenmoes (pompoen met sinaasappeljus) en resulteert in een jam met 28,%% suiker.. In een plaatje hierboven zie je dat je ook gewone geleisuiker kunt gebruiken (1:1) of alleen ruwe suiker aangevuld met geleipoeder (1:4).
Pompoenjam maken: de bereiding
Maak de pompoen schoon. Snijd de pompoen eerst in parten. Leg de parten met de zijkant op de snijplank en snijd dan de schil eraf. Dat gaat het makkelijkste als je de bolling van de pompoen volgt. Zo werk je veilig en kan je eigenlijk nooit in de vingers snijden.
Verder werk ik altijd met een kartelmes als ik de schil van de pompoen verwijder. De ervaring leert dat zo'n mes het beste snijdt/zaagt.
Doe de pompoen, de sinaasappelsap en de kardemom in een grote pan. Kook het pompoenvruchtvlees gaar in de sinaasappelsap. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Pureer (of stamp) het pompoenvruchtvlees fijn.
Voeg tot slot de suiker toe. Kook de jam al roerende ongeveer 1 minuut door. Let erop dat het niet over de pan gaat schuimen. Erbij blijven dus.
Kook de potten van te voren uit met een beetje soda. Zo zorg je ervoor dat de potten helemaal schoon zijn en de jam goed bewaard blijft. Ik heb o.a. de potjes gebruikt van de Perfekt jam van Jan Linders (inhoud 450 gram), maar eigenlijk volstaat elke jampot.
Giet de jam in schone potten en sluit af met een deksel. Laat ze 5 minuten op hun kop staan en draai ze daarna om. Laat de potten rustig afkoelen.
Als je het goed gedaan hebt dan hoor je bij elke pot (na ongeveer een half uur) PLOP! Dat is het teken dat de pot goed dicht zit en klaar is om bewaard te worden.
Als je klaar bent dan lijkt het net of je potten met vloeibaar goud in de kast hebt staan. Schitterend toch? Nog even een label erop en klaar is Kees. Ook leuk om bijvoorbeeld met Halloween op tafel te zetten!
Verder werk ik altijd met een kartelmes als ik de schil van de pompoen verwijder. De ervaring leert dat zo'n mes het beste snijdt/zaagt.
Doe de pompoen, de sinaasappelsap en de kardemom in een grote pan. Kook het pompoenvruchtvlees gaar in de sinaasappelsap. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Pureer (of stamp) het pompoenvruchtvlees fijn.
Voeg tot slot de suiker toe. Kook de jam al roerende ongeveer 1 minuut door. Let erop dat het niet over de pan gaat schuimen. Erbij blijven dus.
Kook de potten van te voren uit met een beetje soda. Zo zorg je ervoor dat de potten helemaal schoon zijn en de jam goed bewaard blijft. Ik heb o.a. de potjes gebruikt van de Perfekt jam van Jan Linders (inhoud 450 gram), maar eigenlijk volstaat elke jampot.
Giet de jam in schone potten en sluit af met een deksel. Laat ze 5 minuten op hun kop staan en draai ze daarna om. Laat de potten rustig afkoelen.
Als je het goed gedaan hebt dan hoor je bij elke pot (na ongeveer een half uur) PLOP! Dat is het teken dat de pot goed dicht zit en klaar is om bewaard te worden.
Als je klaar bent dan lijkt het net of je potten met vloeibaar goud in de kast hebt staan. Schitterend toch? Nog even een label erop en klaar is Kees. Ook leuk om bijvoorbeeld met Halloween op tafel te zetten!
Willemijke · 233 weken geleden
In plaats van gelei suiker gebruik ik geleipoeder. In veel jams hoeft geen suiker. Net rozenbotteljam gemaakt en gezoet met appels en peren. Door de warme zomers ook veel vijgen. Super zoet jam gemaakt van vijg met sleedoornbes.
Kittypp · 278 weken geleden
Warm smaakt het al geweldig ! Kan niet wachten om aan de jam te beginnen.
KeesdeBoon 85p · 278 weken geleden
De oosttuin · 290 weken geleden
Heb denk ik 60 kg aan pompoenen liggen in huis en heb nog niet eens alles uit de tuin. dus zal in de loop van de tijd wat invriezen en inmaken. En mee koken en bakken :)
KeesdeBoon 85p · 289 weken geleden
marijn oostland · 287 weken geleden
Greetz
KeesdeBoon 85p · 287 weken geleden
marijn oostland · 287 weken geleden
dan maar ik straks zakjes van 2 kg klaar.
Foto's komen op Instagram
Big Mamma Marmelades · 289 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 289 weken geleden
riksgewijs 13p · 489 weken geleden
Lijkt mij erg lekker. Wij hebben laatst carnavals pompoen gevuld met paprika, gehakt, uien en kruiden. Dat is erg apart, maar ook erg lekker. :) Misschien een idee omdat deze vrij makkelijk in eigen tuin te kweken zijn. Die planten worden niet zo heel erg groot en je kunt ze verticaal kweken op ranken.
My recent post Pompoen? Jazeker, lekker vullen!
Ron droog · 292 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 292 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 489 weken geleden
Debby · 322 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 322 weken geleden
Debby · 322 weken geleden
Afke · 327 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 327 weken geleden
Els · 348 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 343 weken geleden
Graets · 366 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 343 weken geleden
Sandra · 343 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 343 weken geleden
Wim.v.d.B · 381 weken geleden
Rebekah · 381 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 381 weken geleden
Wim v d B · 381 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 381 weken geleden
jampie69 1p · 386 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 386 weken geleden
Annemiek · 491 weken geleden
My recent post Paprika's, knoflook en kwartels
Big manna marmelades · 388 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 388 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 491 weken geleden
Of je ook nog ergens anders voor kan gebruiken? Dan denk ik wel zeker. De smaak zal niet misstaan op bijv. een toastje bij wild (lijkt wat op chutney, maar dan zoeter), lekker op scones. Voor bij een stoofpotje is ie denk ik wat aan de zoete kant.
riksgewijs 13p · 489 weken geleden
Ik heb het recept opgeschreven zoals ik het maak. Lekker in de wintermaanden als het koud is. http://www.riksgewijs.nl/recepten/pompoenen-soep/
KeesdeBoon 85p · 489 weken geleden
Lot · 394 weken geleden
Bedankt voor de tip mbt de niet-rankende soorten, het moestuintje is geheel overgenomen door de pompoenen nu :-)
KeesdeBoon 85p · 394 weken geleden
J.a.m. · 491 weken geleden
Ben erg benieuwd naar pompoenjam, nog nooit op. Ik zou alleen liever een suikervrije versie willen...
KeesdeBoon 85p · 491 weken geleden
Miglena · 449 weken geleden