Pompoenjam Maken Recept

|B| De Boon in de Tuin
Vruchtenjam is vaak zomers van smaak. Lekker, maar in de herfst en winter kun je ook deze fantastische pompoenjam maken van pompoen uit de moestuin. Fris, kruidig en boordevol vitamine C. Kortom een échte najaarsjam met gezonde pompoen en superleuk voor Halloween!


Pompoenjam: de ingrediënten

Voorbereiding: 20 minuten
Jamtijd: 1 minuut doorkoken
  • 2 kilo pompoen (+/- een pompoen van 20 cm doorsnede, schoongemaakt en in blokjes)
  • 1 liter sinaasappelsap (vers of pak)
  • 1 kilo geleisuiker speciaal (1:2,5)
  • halve theelepel gemalen kardemom

Ik heb hele kardemom gebruikt. Dan krijg je gedroogde bloemen in een potje. Haal daar de zaden uit en voeg ze toe aan het mengsel. Na het pureren krijg je dan wat zware spikkels te zien in de jammassa. Een beetje zoals met vanille. Dat vond ik leuk eruit zien in de potten. Je kan de kardemom van te voren ook even fijn malen in een vijzel.

verhoudingen suiker jam maken recept
Deze keer heb ik geleisuiker speciaal gebruikt. Dat betekent 1 kilo geleisuiker speciaal op 2,5 kilo vruchtenmoes (pompoen met sinaasappeljus) en resulteert in een jam met 28,%% suiker.. In een plaatje hierboven zie je dat je ook gewone geleisuiker kunt gebruiken (1:1) of alleen ruwe suiker aangevuld met geleipoeder (1:4).

Pompoenjam maken: de bereiding

Maak de pompoen schoon. Snijd de pompoen eerst in parten. Leg de parten met de zijkant op de snijplank en snijd dan de schil eraf. Dat gaat het makkelijkste als je de bolling van de pompoen volgt. Zo werk je veilig en kan je eigenlijk nooit in de vingers snijden.

Verder werk ik altijd met een kartelmes als ik de schil van de pompoen verwijder. De ervaring leert dat zo'n mes het beste snijdt/zaagt.

pompoen pompoenjam snijden recept

Doe de pompoen, de sinaasappelsap en de kardemom in een grote pan. Kook het pompoenvruchtvlees gaar in de sinaasappelsap. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Pureer (of stamp) het pompoenvruchtvlees fijn.

recept pompoenjam pompoen jam

Voeg tot slot de suiker toe. Kook de jam al roerende ongeveer 1 minuut door. Let erop dat het niet over de pan gaat schuimen. Erbij blijven dus.

Kook de potten van te voren uit met een beetje soda. Zo zorg je ervoor dat de potten helemaal schoon zijn en de jam goed bewaard blijft. Ik heb o.a. de potjes gebruikt van de Perfekt jam van Jan Linders (inhoud 450 gram), maar eigenlijk volstaat elke jampot.

Giet de jam in schone potten en sluit af met een deksel. Laat ze 5 minuten op hun kop staan en draai ze daarna om.  Laat de potten rustig afkoelen.

pompoen jam pompoenjam recept halloween

Als je het goed gedaan hebt dan hoor je bij elke pot (na ongeveer een half uur) PLOP! Dat is het teken dat de pot goed dicht zit en klaar is om bewaard te worden.

pompoen jam pompoenjam recept halloween

Als je klaar bent dan lijkt het net of je potten met vloeibaar goud in de kast hebt staan. Schitterend toch? Nog even een label erop en klaar is Kees. Ook leuk om bijvoorbeeld met Halloween op tafel te zetten!

Jouw jam: leuk om van je te horen!

Dit was mijn recept voor pompoenjam. Hoe maak jij jam en heb je nog goede tips? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden

Reacties (43)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Leuk jam van pompoenen. Helaas dit jaar slechte oogst.
In plaats van gelei suiker gebruik ik geleipoeder. In veel jams hoeft geen suiker. Net rozenbotteljam gemaakt en gezoet met appels en peren. Door de warme zomers ook veel vijgen. Super zoet jam gemaakt van vijg met sleedoornbes.
Ik heb 10 pompoenen gekregen die begonnen te schimmelen, de schimmel ruim weggesneden en goed gewassen. Veel ingevroren in stukjes en jam gemaakt met 2 iets zure appels, 3 sap van sinaasappels en gemberbolletjes ( klein gesneden ) erdoor.
Warm smaakt het al geweldig ! Kan niet wachten om aan de jam te beginnen.
1 reactie · actief 278 weken geleden
Wat leuk om te horen Kitty. Met die hoeveelheid pompoenjam kun je de winter wel mee door komen!
Leuk recept ga ik zeker proberen.
Heb denk ik 60 kg aan pompoenen liggen in huis en heb nog niet eens alles uit de tuin. dus zal in de loop van de tijd wat invriezen en inmaken. En mee koken en bakken :)
4 reacties · actief 287 weken geleden
Wow, 60 kg aan pompoenen, daar kun je wel ff mee vooruit! Op dit blog vind je onder kop 'recepten' nog meer lekkere recepten met pompoen, waaronder een pompoensoep en een pompoenchutney. Smakelijk!
Ja hou op heb nog 50 kg op de tuin liggen schat ik. Maar daar ga ik idd even kijken :) vind je site sws al heel fijn om te lezen. Heel veel goeie tips en uit gebreide beschrijving zoals dit en de gereedschap kist die ik al een keer heb uitgebreid

Greetz
Eens kijken als het wil met pompoen puree. Ik heb as we speak (write) 5 kg pompoen opstaan. Van de 20 kg heb ik een kwart in stukken ge sneden en een volle soeppan vol ge dumpt met blokjes die pureer ik straks dan effe een beetje vocht er uit laten.
dan maar ik straks zakjes van 2 kg klaar.

Foto's komen op Instagram
 Big Mamma Marmelades's avatar

Big Mamma Marmelades · 289 weken geleden

Ik voeg nog anijs of venkelzaad toe. Overigens kook ik de schil mee (wel even goed boenen van tevoren) en daarna zeef ik de massa. Af en toe doe ik eens gek en snipper er een lombokje doorheen. Geeft pit en mooi snippertjes. Een snufje zout haalt de smaak van de jam nt als bij kersen en morellen nog meer naar boven.
1 reactie · actief 289 weken geleden
Dat van dat snufje zout in het recept voor de jam ga ik even meenemen voor de volgende keren dat ik jam ga maken. Goeie tip. Dankjewel.
Denk dat ik dit anders ook maar eens ga proberen. Ben gek op pompoen. :)
Lijkt mij erg lekker. Wij hebben laatst carnavals pompoen gevuld met paprika, gehakt, uien en kruiden. Dat is erg apart, maar ook erg lekker. :) Misschien een idee omdat deze vrij makkelijk in eigen tuin te kweken zijn. Die planten worden niet zo heel erg groot en je kunt ze verticaal kweken op ranken.
My recent post Pompoen? Jazeker, lekker vullen!
3 reacties · actief 292 weken geleden
Als je de pompoen eerst even een 10 minuten in kokend heet water legt gaat het schillen heel makkelijk
Dat is een goeie tip Ron om de schil makkelijk van een pompoen af te halen. Bedankt daarvoor!
De Bolster heeft tegenwoordig ook niet rankende pompoenen zoals de Amoro. Blijven binnen de oppervlakte van ongeveer 1m2. Ben benieuwd wat je van de jam vind. Leuk om terug te horen!
Ziet er goed uit. Mijn pompoenen moesten al gesneden worden, maar een deel zit geblancheerd in de vriezer. Is 1.5kg suiker niet wat veel op 2kg pompoen (en een liter sap)? In het stuk staat 1 op 2.5 kg.
2 reacties · actief 322 weken geleden
Scherp gezien Debby, ik heb het gelijk even aangepast en ook andere verhoudingen van suiker en geleipoeder aangegeven. Zo kan iedereen kiezen naar eigen smaak. Succes!
Super, bedankt! Het recept komt zeker op mijn lijstje. Ziet er heerlijk uit.
Mijn pompoenen moet ik altijd voor kerst opeten, zo ook dit jaar. Ze beginnen nu te rotten helaas. Dus vandaag jou jam gemaakt. Ik koop in Duitsland altijd geleisuiker 1-3, dat heb ik in Nederland nog nooit gezien in een supermarkt. Wat ze daar ook hebben is zakjes die je zelf toevoegd aan je eigen suiker. Je kunt dan ook biologische suiker gebruiker bijvoorbeeld. En bij mij zijn de bonmaman potten favoriet. Leuk deksel en de ideale vorm (taps) om de pot goed leeg te maken. Ben benieuwd naar de smaak van deze jam! Het ruikt heerlijk door de kardamom!
1 reactie · actief 327 weken geleden
Leuk om te horen Afke dat deze pompoenjam nu bij jou staat te pruttelen. Ik kan je verzekeren, hij smaakt heerlijk. Overigens kun je in NL ook zakjes geleipoeder van van Gilse kopen. Dan kun je zelf bepalen welke suiker je erbij doet. Dat is 250 gram suiker op 1 kilo fruit en dat resulteert in een jam met 20% suiker (in totaal 5 delen, 4 fruit en 1 suiker). De verhouding is dan 1:4 en dat is zelfs nog minder dat die suiker uit Duitsland, want die is 1:3.
Dit jaar hebben wij banaanpompoen in de tuin. Wie heeft ervaring met recepten voor soep en jam?
1 reactie · actief 343 weken geleden
Dag Els, pompoenjam is echt een aanrader. In deze post check het lekkerste recept voor pompoenjam. Eet smakelijk!
Schil mijn pompoenen met een dun schiller eerst schijven snijden en dan schillen super snel.
1 reactie · actief 343 weken geleden
Je kunt de pompoen inderdaad ook schillen met een dunschiller, mits de schil niet te dik is.
Ik kreeg 3,5 kilo pompoen door mijn moeder in mijn handen gedrukt. “Dit is nog maar 1/3 van het geheel EN uit eigen tuin”, riep ze met enige verwondering in haar stem . Dusss....wat ga je daarmee doen als je niet zo heel veel keukentalenten en geduld bezit? Al googelend en pinterestend kwam ik onder uit op dit recept voor pompoenjam. Aan de slag! Eerst de pompoen ontmanteld, toen de sinaasappelsap toegevoegd, kardemom (en zelf nog wat gembersiroop). Ingekookt, gepureerd met staafmixer, suiker toegevoegd, een minuut laten koken en in potjes gedaan. Eerst op z’n kop en daarna omgedraaid. In het begin dacht ik dat het veel te vloeibaar was en zocht al naar scenario’s/alternatieven (pectine toevoegen, fruit erbij, meer geleisuiker (ieww!?)), maar dat bleek niet nodig. Het dikte allemaal keurig in en vanochtend de proef op de som genomen: heeeeeerlijk, echt! Niet te zoet, mooie structuur en kleur. Volgende keer misschien iets meer gember of iets anders om wat extra smaak toe te voegen. Ik heb trouwens 1,2 kilo pompoen, 500 ml sinaasappelsap en 500 Gr geleisuiker gebruikt. De resterende pompoen, daar heb ik soep van gemaakt. Top!
1 reactie · actief 343 weken geleden
Hoi Sandra, wat leuk om terug te horen dat de pompoenjam zo goed gelukt is met dit recept. De smaak was voor mij ook een verrassing de eerste keer, maar wel een hele aangename, dus staat pompoenjam nu elk jaar op het programma ;-) En het is een mooie manier om niks te verspillen van de pompoenenoogst!
Dankjewel voor de tip Kees. De pompoenjam heb ik nu wat ingekookt om het vocht te laten verdampen, en dat is aardig gelukt. Nu heb ik zes bakjes i.p.v. tien bakjes. Ik heb ook een half uitgeknepen citroen in gedaan. Volgende keer probeer ik het met pectine.
kees, een heerlijk recept op: youtube, plain-living.nl, plain pompoen inmaken.
1 reactie · actief 381 weken geleden
Dank je voor deze leuke tip Rebekah!
Voor de eerste keer pompoenjamjam gemaakt. Dat was een les. De volgende keer ga ik minder geleisuiker gebruiken, omdat de soort pompoen zelf ook al vrij zoet is.. Verder is de smaak prima. De jam jam is wel aan de dunne kant, of heb ik iets verkeerd gedaan?
1 reactie · actief 381 weken geleden
Mooi om te horen Wim! Jam heeft pectine nodig om dik te worden. Dat kun je toevoegen, of meer geleisuiker gebruiken. Het is lastig beoordelen van afstand of je iets verkeerd hebt gedaan. Gewoon volgende keer opnieuw proberen ;-)
Ik vond dit een supergoed pompoenjam recept, alleen mijn jam is veel roder geworden, misschien omdat ik de pompoenblokjes met schil en al heb gekookt.. Heb het wel gezeefd en met de staafmixer gepureerd. Zelfs mijn vriend die helemaal niet van zoet houd vond het lekker. Vooral de kardemom geeft een heel aparte smaak eraan!
1 reactie · actief 386 weken geleden
Wow dat is super leuk om terug te horen en gaaf dat het recept deze pompoenjam met kardemom jou en je vriend in de smaak is gevallen. Zegt het vooral voort! ;-)
Nou het zit in de potten, 7 potten totaal, ik vind wel dat je het vezelige/ melige van de pompoen goed blijft proeven. Weet nog niet of ik dat wel zo lekker vind...... zou je het behalve als jam, ook anders kunnen gebruiken? bv door een stoofpot ofzo?
My recent post Paprika's, knoflook en kwartels
5 reacties · actief 388 weken geleden
 Big manna marmelades's avatar

Big manna marmelades · 388 weken geleden

Je kunt de pompoen met schil en al koken. De kooktijd is dan iets langer. Daarna de massa pureren en zeven. Je vindt dan absoluut geen vezeltje meer terug. De jam heet de kleur en consistentie van abrikozenjam gekregen. Behalve kardemom voeg ik ook altijd wat anijs toe om de smaak op te fluffen.
Wow, dat klinkt goed, Dankje voor deze aanvulling op het recept voor pompoenjam!
Hoi Annemiek, ik heb de jam gepureerd met de staafmixer en vind geen enkele vezel meer terug. Wellicht dat de soort nog wat uitmaakt. Ik gebruik Hokaido en de Amoro F1 (niet rankend) van de Bolster.

Of je ook nog ergens anders voor kan gebruiken? Dan denk ik wel zeker. De smaak zal niet misstaan op bijv. een toastje bij wild (lijkt wat op chutney, maar dan zoeter), lekker op scones. Voor bij een stoofpotje is ie denk ik wat aan de zoete kant.
Misschien leuk voor Annemiek, Soep is ook lekker van pompoen. Ook deze pureren met een staafmixer.
Ik heb het recept opgeschreven zoals ik het maak. Lekker in de wintermaanden als het koud is. http://www.riksgewijs.nl/recepten/pompoenen-soep/
Binnenkort komt mijn recept voor pompoen (ook) online. Kan Annemiek ze allebei proberen ;-)
Ik maak pompoensoep, pompoencurry, pompoenchutney, hartige of zoete pumpkin pie... je kunt zo veel met pompoen.
Bedankt voor de tip mbt de niet-rankende soorten, het moestuintje is geheel overgenomen door de pompoenen nu :-)
1 reactie · actief 394 weken geleden
De schil van een biologische pompoen kun je gewoon eten, wanneer je de pompoen kookt voor bijvoorbeeld soep. Waarschijnlijk gaat dat ook wel op voor jam. Scheelt veel werk :)
Ben erg benieuwd naar pompoenjam, nog nooit op. Ik zou alleen liever een suikervrije versie willen...
2 reacties · actief 449 weken geleden
Suikervrij kan ook, maar dan moet je aan de slag met zakjes pectine en zo. Daar ben ik dan weer niet zo in thuis. Overigens gaat de schil er zo heel snel en mooi dun vanaf. Vind ik zelf wat prettiger dan met schil.
Je kan suikervrije jam maken met zakjes gelei poeder, van Gils. Dan heb je alleen de smaak van de vruchten. Ik doe er altijd wel een beetje suiker bij dat haalt de smaak op van je jam. Weet niet of dat met pompoen zo lekker is suikervrij, het is op zich een overheersende smaak. Ik ga het in ieder geval vandaag maken, ben benieuwd, en dol op pompoen.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by