Pompoenjam: de ingrediënten
Voorbereiding: 20 minutenJamtijd: 1 minuut doorkoken
- 2 kilo pompoen (+/- een pompoen van 20 cm doorsnede, schoongemaakt en in blokjes)
- 1 liter sinaasappelsap (vers of pak)
- 1 kilo geleisuiker speciaal (1:2,5)
- halve theelepel gemalen kardemom
Ik heb hele kardemom gebruikt. Dan krijg je gedroogde bloemen in een potje. Haal daar de zaden uit en voeg ze toe aan het mengsel. Na het pureren krijg je dan wat zware spikkels te zien in de jammassa. Een beetje zoals met vanille. Dat vond ik leuk eruit zien in de potten. Je kan de kardemom van te voren ook even fijn malen in een vijzel.
Deze keer heb ik geleisuiker speciaal gebruikt. Dat betekent 1 kilo geleisuiker speciaal op 2,5 kilo vruchtenmoes (pompoen met sinaasappeljus) en resulteert in een jam met 28,%% suiker.. In een plaatje hierboven zie je dat je ook gewone geleisuiker kunt gebruiken (1:1) of alleen ruwe suiker aangevuld met geleipoeder (1:4).
Deze keer heb ik geleisuiker speciaal gebruikt. Dat betekent 1 kilo geleisuiker speciaal op 2,5 kilo vruchtenmoes (pompoen met sinaasappeljus) en resulteert in een jam met 28,%% suiker.. In een plaatje hierboven zie je dat je ook gewone geleisuiker kunt gebruiken (1:1) of alleen ruwe suiker aangevuld met geleipoeder (1:4).
Pompoenjam maken: de bereiding
Maak de pompoen schoon. Snijd de pompoen eerst in parten. Leg de parten met de zijkant op de snijplank en snijd dan de schil eraf. Dat gaat het makkelijkste als je de bolling van de pompoen volgt. Zo werk je veilig en kan je eigenlijk nooit in de vingers snijden.
Verder werk ik altijd met een kartelmes als ik de schil van de pompoen verwijder. De ervaring leert dat zo'n mes het beste snijdt/zaagt.
Doe de pompoen, de sinaasappelsap en de kardemom in een grote pan. Kook het pompoenvruchtvlees gaar in de sinaasappelsap. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Pureer (of stamp) het pompoenvruchtvlees fijn.
Voeg tot slot de suiker toe. Kook de jam al roerende ongeveer 1 minuut door. Let erop dat het niet over de pan gaat schuimen. Erbij blijven dus.
Kook de potten van te voren uit met een beetje soda. Zo zorg je ervoor dat de potten helemaal schoon zijn en de jam goed bewaard blijft. Ik heb o.a. de potjes gebruikt van de Perfekt jam van Jan Linders (inhoud 450 gram), maar eigenlijk volstaat elke jampot.
Giet de jam in schone potten en sluit af met een deksel. Laat ze 5 minuten op hun kop staan en draai ze daarna om. Laat de potten rustig afkoelen.
Als je het goed gedaan hebt dan hoor je bij elke pot (na ongeveer een half uur) PLOP! Dat is het teken dat de pot goed dicht zit en klaar is om bewaard te worden.
Als je klaar bent dan lijkt het net of je potten met vloeibaar goud in de kast hebt staan. Schitterend toch? Nog even een label erop en klaar is Kees. Ook leuk om bijvoorbeeld met Halloween op tafel te zetten!
Verder werk ik altijd met een kartelmes als ik de schil van de pompoen verwijder. De ervaring leert dat zo'n mes het beste snijdt/zaagt.
Doe de pompoen, de sinaasappelsap en de kardemom in een grote pan. Kook het pompoenvruchtvlees gaar in de sinaasappelsap. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Pureer (of stamp) het pompoenvruchtvlees fijn.
Voeg tot slot de suiker toe. Kook de jam al roerende ongeveer 1 minuut door. Let erop dat het niet over de pan gaat schuimen. Erbij blijven dus.
Kook de potten van te voren uit met een beetje soda. Zo zorg je ervoor dat de potten helemaal schoon zijn en de jam goed bewaard blijft. Ik heb o.a. de potjes gebruikt van de Perfekt jam van Jan Linders (inhoud 450 gram), maar eigenlijk volstaat elke jampot.
Giet de jam in schone potten en sluit af met een deksel. Laat ze 5 minuten op hun kop staan en draai ze daarna om. Laat de potten rustig afkoelen.
Als je het goed gedaan hebt dan hoor je bij elke pot (na ongeveer een half uur) PLOP! Dat is het teken dat de pot goed dicht zit en klaar is om bewaard te worden.
Als je klaar bent dan lijkt het net of je potten met vloeibaar goud in de kast hebt staan. Schitterend toch? Nog even een label erop en klaar is Kees. Ook leuk om bijvoorbeeld met Halloween op tafel te zetten!