Zó maak je zelf een Tuinkist!

|B| De Boon in de Tuin
Als je een volkstuin hebt, dan zul je het zeker herkennen: waar laat ik mijn tuingereedschap? Met deze vraag worstelde ik ook al een tijdje, maar ik heb er nu een oplossing voor! Maak zelf een tuinkist met behulp van deze praktische beschrijving. Lees dus snel verder!

tuinkist moestuin maken tuingereedschap tuinkast

Stap 1: het plan voor een tuinkist

Zoals eigenlijk alles wel, begint ook dit project met een plan. Ik heb geen bouwkundige achtergrond, dus was het uitgangspunt dat het snel en simpel moest zijn. Dat het niet teveel kost is ook mooi meegenomen.

Zo heb ik de uitgangspunten van  'lowtech' of 'underengineering' geprobeerd toe te passen. In dit geval betekende dat zo min mogelijk zaagverlies, zo min mogelijk planken en ander materiaal, maar wel stevig en dat ie een jaartje of tien mee kan.
Heb je een vraag? Stel hem in een reactie op deze pagina.

Na wat speurwerk in diverse bouwmarkten kwam ik er achter dat er hele mooie geïmpregneerde schuttingplanken zijn van 180 cm lang, 14 cm breed en 1,4 cm dik. Een ideale maat voor mijn project! Voor deze tuinkist heb je er 16 stuks van nodig en met een beetje mazzel passen ze helemaal bij jou in de auto of, nog beter, op de fietskar.

Onderstaand een boodschappenlijstje en tevens een schets van het zaagplan. Die gele dingen, dat zijn dus de planken en dan zie je ook gelijk het aantal dat per zijde nodig hebt. Dat van die 4 liggers binnenin moet je wat aanpassen, want dat worden er met gemak een stuk of 8. Dat kan overigens ook prima van schroothout, zolang het maar tegen een stootje kan. Tot slot: de twee tuinpalen deel je gewoon door midden en zo heb je opeens vier poten.

Boodschappenlijstje tuinkist: het kan al voor € 75,- !!

Stap 2: Alles op maat zagen

Even meten, dan aftekenen, plank op de workmate en zagen maar. Om in lijn te blijven met de principes van 'lowtech' heb ik dit gewoon met een 'ouderwetse' handzaag gedaan. Geen elektrisch gedoe met afkortzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag, al zou dat natuurlijk wel kunnen.

Voor het maken van de liggers die over de lengte gaan, heb ik één plank van 180 cm over de lengte door midden gezaagd. Dit vergt wel even wat werk. Daarna kun je alle zaagsnedes even afraspen met een houtrasp. Zo verwijder je de ergste zaagsplinters en heb je een mooi stel planken om mee verder te werken. Een verdere afwerking hoeft niet, maar mag natuurlijk wel. Een kleurtje d'r op? Gewoon lekker doen!

planken tuinkist moestuin
De planken op maat gezaagd

Stap 3: In elkaar zetten

De planken van de zijkanten en het deksel heb ik met kleinere latten aan elkaar gemaakt. Ik heb de kleine latten gespijkerd en niet geschroefd. Het bleek namelijk dat de latten barstten als ik er een schroef in draaide en met spijkers ging het lekker snel. Daarna heb ik het hele zaakje in de auto geladen en naar de volkstuin vervoerd.

Tip: op de tuin heb ik de de kist 'op z'n kop' in elkaar gezet.
Omdat ik alleen was, viel het niet mee om vooral de eerste onderdelen aan elkaar te maken. Daarom heb ik de zijkanten ondersteboven gezet en toen vastgeschroefd aan de hardhouten poten. Als je de vier zijkanten aan elkaar hebt geschroefd, dan kun je de kist makkelijk omkeren en kun je het deksel monteren en de binnenkant verder afmaken.

tuinkist moestuin volkstuin


De bodem van de kist is redelijk open. Het lijkt eigenlijk nog het meest op een lattenbodem. Daardoor kan de kist goed ventileren en 'droogt' het gereedschap goed en snel op. Hiermee voorkom je de meeste roestvorming.

Eventuele grondresten die aan je gereedschap blijven 'plakken' vallen, nadat ze gedroogd zijn, makkelijk door de kist heen.  Er kan natuurlijk wel eens wat ongedierte in de kist komen. Om dat tegen te gaan zou je wat kippengaas tegen de onderkant kunnen maken. Dit heb ik zelf nog niet gedaan.

tuinkist moestuin volkstuin

Tot slot heb ik een golfplaat op het deksel gemaakt. Hiermee is de tuinkist waterdicht en kan er geen water van bovenaf doorsijpelen. Je kan het bijvoorbeeld ook doen met een stuk stevig zeil dat je aan de onderkant van het deksel met nietjes of latten vastzet.

tuinkist moestuin volkstuin

tuinkist moestuin volkstuin

tuinkist moestuin volkstuin

tuinkist moestuin volkstuin

Belangrijk om te weten 

Door de wijze waarop ik de klep heb bevestigd ontstaat er een kleine kier aan de achterkant. Daarom heb ik een golfplaat op de klep geschroefd om deze kier af te sluiten. Er zal altijd een beetje kier overblijven, maar dat vind ik niet erg want een beetje ventilatie in de kist is altijd goed!

Oplossing 1
Wat je soms ook ziet is dat men de eerste plank van de klep vastmaakt aan de kist en daar dan het scharnier op vastmaakt. Het scharnier zit dan niet standaard in een hoek van 90 graden, maar van 180 graden. Dan heb je geen kier meer, maar wel een kleiner draaiende klep. Dan krijg je zoiets als op onderstaand plaatje en dat is (eigenlijk) een veel betere oplossing. Achteraf gezien had ik het gewoon zo moeten doen.

tuinkist moestuin volkstuin

Oplossing 2
Wat ik bij mij op de tuin ook gezien heb, is dat men het scharnier ombuigt zodat het op de achterkant van de kist en óp de klep gemonteerd kan worden. Hierdoor kun je de klep helemaal laten aansluiten op de achterzijde van de kist. Hopelijk wordt het door het onderstaand plaatje wat duidelijker.

tuinkist moestuin volkstuin

Tijdsduur en kosten: slechts € 75!

Het halen van het hout, het zagen van de planken en het in elkaar schroeven van de kist heeft me denk ik zo'n 4 uurtjes gekost en zo'n € 75 aan materiaal. Een ideaal project dus voor de zaterdagochtend!

Aan de slag

Via Twitter ontving ik al deze positieve reactie (waarvoor dank natuurlijk!):Mijn hart ligt toch echt meer bij de moestuin dan bij het timmerwerk, dus beste Peter ik zou tegen je willen zeggen: "Lekker aan de slag met deze handleiding. Jij kan het vast ook zelf ;-) !"

Goed voorbeeld doet goed volgen

Inmiddels is de eerste replica is gemaakt door Caroline de Koning van CDKTuinen


En de tweede replica is ook al gesignaleerd:


De derde replica kan ook aan het rijtje worden toegevoegd:
Ook de vierde replica is inmiddels gesignaleerd bij H. van Beers in de tuin:

tuinkist gereedschapskist moestuin volkstuin

En de vijfde replica van Moestuin Leyduin in Bloemendaal. Geheel gemaakt van oude vloerdelen.

moestuin tuinkist kist volkstuin gereedschap

De zesde replica is van Wilbert uit Zwolle. Super om te zien!

tuinkist replica volkstuin moestuin

De zevende replica is van tweep Pinkse. Een hele gave bak waar je nog jaren plezier van gaat beleven!


En de 8e replica is inmiddels ook gesignaleerd Het is een leuke variant op mijn tuinkist geworden en helemaal zelf gemaakt door Marijn.


De 9e replica is reeds gesignaleerd en gemaakt door Hans. Hij heeft een slimme oplossing bedacht voor de klep. Iets langer gemaakt en het scharnier omgekeerd laten scharnieren. Prima oplossing.

tuinkist waterdicht volkstuin moestuin gereedschapskist
De 10e replica is een feit. Lekker in elkaar geknutseld door Henk uit onze hoofdstad Amsterdam. Lekker bezig!

tuinkist waterdicht moestuin gereedschap zelf maken tuin

En ook de 11e replica is binnengekomen. Wat leuk! Van Petra en Maarten uit Amstelveen. Een erg fraaie uitvoering!

tuinkist moestuin volkstuin zelf waterdicht maken

tuinkist moestuin volkstuin zelf waterdicht maken

De 12e replica is ook binnengekomen. Wat leuk! Van Jelmer. Snel en praktisch.

tuinkist zelf maken moestuin volkstuin

tuinkist zelf maken moestuin volkstuin


Jouw tuinkist: leuk om te horen!

Heb jij ook een tuinkist of wil je er eentje gaan maken? Ik vind het leuk om van je te horen, dus laat vooral een reactie achter of een stuur een mailtje met foto's van jouw tuinkist naar info at deboonindetuin punt nl.

Deel met je vrienden