Het begint eigenlijk met een hele handige vuistregel: 10-10-10-10. Dat betekent zoveel als dat je knoflook het beste poot op de 10e dag van de 10e maand van het jaar. Verder let je er op dat ze in de rij ongeveer 10 cm van elkaar af staan en en dat er minimaal 10 cm tussen de rijen zit.
Maar wees gerust, je kunt knoflook nog tot half november poten. Mocht dat ook niet lukken, dan kan je ze nog poten in de lente, in maart, maar het beste is dat ze overwinteren in de grond. Dan vormen ze het jaar erop mooie grote bollen.
Pootdiepte knoflook
Er wat nogal eens wat gesteggeld over hoe diep je knoflook eigenlijk moet poten. Knofloken poot je op een diepte van tweemaal de hoogte van de teen. Dus als de de teen 2 cm hoog is, dan poot je de knoflookteen op 4 cm diepte.Als je een losse grond hebt, dan steek je de tenen gewoon zo in de grond. Is je grond wat vaster, zit je bijvoorbeeld op kleigrond, dan kun het makkelijkste een pootpen of een bollensteker gebruiken.
Zo'n pootpen maak je overigens ook makkelijk zelf. Bijvoorbeeld van een oude (afgebroken) steel van een spade met een T-handvat. Zaag de steel op de lengte die je wilt hebben en punt het uiteinde aan met een handbijl. Je hebt vast nog wel ergens een oude steel liggen.
Knoflook houdt niet van natte voeten
Heb je veel wateroverlast in de moestuin? Plant de knoflook dan op een rug van ongeveer 20 cm hoogte. Zo blijft de knoflook gespaard van de ergste wateroverlast en gaan de bollen in de winter niet rotten.Pootgoed of knoflooktenen uit de super?
Je kunt zowel gecertificeerde knoflooktenen als teentjes van een bol uit de supermarkt poten. Er zullen bij allebei knofloken gaan groeien. Echter, bij gecertificeerd pootgoed weet je wat je in huis haalt. Je weet waar het vandaan komt en of het biologisch is geteeld.
Dat weet je bij bollen uit de supermarkt niet. Die kunnen best van ver weg komen en je weet niet wat voor bestrijdingsmiddelen er allemaal gebruikt zijn. Ook kan er sprake zijn van soorten die het hier in Nederland niet zo goed doen.
Mijn advies is: begin een of twee jaar met gecertificeerd pootgoed. Zorg dat je genoeg bollen opkweekt en bewaar daarvan een deel om weer zelf te poten. Zo weet je welke soort je hebt en waar het vandaan komt en je houdt de kringloop mooi gesloten door verder te telen met je eigen knoflook.
Combinatieteelt met knoflook
Een moestuin is net het echte leven. Je hebt goede buren en slechte buren. Planten die elkaar helpen of elkaar om zeep helpen. Daar slim mee omgaan heet combinatieteelt, oftewel companion planting. Meer daarover lees in in deze blog over combinatieteelt.
Knoflook gaat goed samen met aardbei, bonenkruid, framboos, komkommer, meloen, rode biet, sla, tomaat en wortel. Ongunstige buren van knoflook zijn, boon, doperwt, peul, prei, rabarber, spinazie, tuinboon.
Mijn misser(s)
Iets wat dit jaar niet lekker ging bij mij was dat ik twee soorten knoflook had besteld. Dat ging eigenlijk allemaal goed, echter bij het openmaken van de netjes was ik in alle gauwigheid vergeten dat ik twee soorten had besteld.
Dus je raadt het al, alle tenen lagen op een gegeven moment door elkaar. Nu geeft dat niet zoveel, maar als je bijvoorbeeld knoflooktenen wilt bewaren om er volgend jaar weer mee verder te telen, dan is het wel handig als je de soortnamen nog weet.
Wisselteelt met knoflook
Je zou het misschien niet direct zeggen, maar knoflook is een wortelgewas. Doe je aan wisselteelt, dan hoort knoflook in het vak van de wortelgewassen en zorg je ervoor dat er op hetzelfde moestuinbed 4 tot 6 jaar geen knoflook meer komt te staan.
Knoflook is een zonaanbidder en houdt van een plekje in de volle zon.
Knoflook oogsten
Door het poten in het najaar geef je de planten een kleine voorsprong, waardoor je eerder kan oogsten.
Als je in oktober/november hebt gepoot, dan oogst je de knoflook eind juni / begin juli van het jaar erop. Heb je de knoflook in het voorjaar (maart) gepoot, dan oogst je het beste in augustus / september.
Mestbehoefte knoflook
Knoflook hoeft eigenlijk geen (stal-)mest. Ook met de compost kun je rustig aan doen. Daarentegen houdt knoflook wel van lekker veel kali (bijv. patentkali). Dat bevordert de knolvorming van de knoflook.
Welke soort knoflook?
Er zijn tientallen, wellicht honderden verschillende soorten knoflook en de keuze voor een bepaald ras is smaakafhankelijk. Wil je pittig of juist wat milder? Wil je grote tenen (minder pelwerk) of wil je kleine smaakbommetjes?
En dan moet je kijken welke rassen het goed doen in Nederland en in jouw specifieke moestuingrond. Kijk dus goed rond wat er allemaal is en maak dan een keuze die past bij jouw smaak en moestuingrond. Maar een bolletje proberen van de markt of uit een winkel kan natuurlijk altijd.
Jouw tips?
En heb jij nog goede tips voor het poten, kweken en oogsten van knoflook? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral even een berichtje achter in de comments!