Combinatieteelt Moestuin Schema

|B| De Boon in de Tuin
Een moestuin is net het echte leven. Je hebt goede buren en slechte buren. Planten die elkaar helpen of elkaar om zeep helpen. Daar slim mee omgaan heet combinatieteelt, oftewel companion planting. Dit is een handig schema voor combinatieteelt in jouw moestuin of volkstuin.

combinatieteelt companion planting

Enge buren

Net als in het echte leven heb je in de moestuin te maken met planten die goede buren zijn en planten die slechte buren van elkaar zijn. Een goedlopende moestuin is er eentje die in harmonie is. Dat kun je ondermeer bereiken door de juiste planten bij elkaar te zetten. In een moestuinplan kun je daar alvast rekening mee houden. Alles over het maken van een moestuinplan lees je hier.

 

Plantenparfum

Sommige planten kunnen door het afgeven van geur insecten verwarren. Op hun beurt geven andere planten verkeerde of slechte stoffen af via hun wortels.

Een bekend voorbeeld waarin geur de hoofrol speelt is het planten van uien of bieslook naast wortelen. Door de sterke uiengeur raakt de wortelvlieg in de war en blijft hij uit de buurt van de wortels.

Een ander voorbeeld zijn de welkbekende Afrikaantjes (Tages patula). Deze plant stoot een geur af via zijn wortels die wortel aaltjes weghoudt bij buurplanten.

Er zijn ook planten die stoffen afscheiden waardoor buurplanten minder goed groeien. Denk bijvoorbeeld aan tomaten en wortels. De tomatenplant scheidt een stof af die de wortelgroei remt. De wortels zullen goed smaken, maar groeien kort en stompig. Wortels en tomaten plant je dus beter ver uit elkaar.

Geschikte plantcombinaties

Maar wat zijn nu eigenlijk goede en minder goede plantcombinaties? Een antwoord op deze vraag krijg je in onderstaand schema. Een overzicht van de meestvoorkomende planten en kruiden in de moestuin en met daarbij aangegeven welke uitwerking ze op elkaar hebben.

companion planting combinatieteelt wisselteelt moestuin

Drie Zusters (drie gezusters)

In Amerika hebben ze een eeuwenoud voorbeeld van combinatieteelt. Ze noemen het daar 'three sisters agriculture'. Dat is een combinatie van maïs, bonen en pompoen. De echte native groentesoorten die heel goed bij elkaar groeien.

De maïs vormt een verticaal stelsel voor de klimbonen om in te groeien. De bonen op hun beurt voegen stikstof (nitrogenen) toe aan de bodem en dat is goed voor de pompoen. De pompoen zorgt met haar weelderige groei en grote bladeren ervoor dat onkruid geen kans krijgt. Een win-win-win situatie. Het proberen waard lijkt me, zeker als je over niet al te veel ruimte beschikt in je moestuin.

By Mother Earth News

Verder lezen over moestuinieren?

Ben je enthousiast geworden en wil je nog eens rustig wat verder lezen in een boek? Dat kan. Ik heb de meest aanbevelenswaardige boeken over moestuinieren voor je op een rijtje gezet:

Jouw beste combinatietips

Heb je vragen of heb je zelf ervaring met planten die het goed doen naast elkaar, óf juist niet? Ik ben reuze benieuwd. Laat dus vooral je reactie achter bij deze post.

Deel met je vrienden