Combinatieteelt Moestuin Schema

|B| De Boon in de Tuin
Een moestuin is net het echte leven. Je hebt goede buren en slechte buren. Planten die elkaar helpen of elkaar om zeep helpen. Daar slim mee omgaan heet combinatieteelt, oftewel companion planting. Dit is een handig schema voor combinatieteelt in jouw moestuin of volkstuin.

combinatieteelt companion planting

Enge buren

Net als in het echte leven heb je in de moestuin te maken met planten die goede buren zijn en planten die slechte buren van elkaar zijn. Een goedlopende moestuin is er eentje die in harmonie is. Dat kun je ondermeer bereiken door de juiste planten bij elkaar te zetten. In een moestuinplan kun je daar alvast rekening mee houden. Alles over het maken van een moestuinplan lees je hier.

 

Plantenparfum

Sommige planten kunnen door het afgeven van geur insecten verwarren. Op hun beurt geven andere planten verkeerde of slechte stoffen af via hun wortels.

Een bekend voorbeeld waarin geur de hoofrol speelt is het planten van uien of bieslook naast wortelen. Door de sterke uiengeur raakt de wortelvlieg in de war en blijft hij uit de buurt van de wortels.

Een ander voorbeeld zijn de welkbekende Afrikaantjes (Tages patula). Deze plant stoot een geur af via zijn wortels die wortel aaltjes weghoudt bij buurplanten.

Er zijn ook planten die stoffen afscheiden waardoor buurplanten minder goed groeien. Denk bijvoorbeeld aan tomaten en wortels. De tomatenplant scheidt een stof af die de wortelgroei remt. De wortels zullen goed smaken, maar groeien kort en stompig. Wortels en tomaten plant je dus beter ver uit elkaar.

Geschikte plantcombinaties

Maar wat zijn nu eigenlijk goede en minder goede plantcombinaties? Een antwoord op deze vraag krijg je in onderstaand schema. Een overzicht van de meestvoorkomende planten en kruiden in de moestuin en met daarbij aangegeven welke uitwerking ze op elkaar hebben.

companion planting combinatieteelt wisselteelt moestuin

Drie Zusters (drie gezusters)

In Amerika hebben ze een eeuwenoud voorbeeld van combinatieteelt. Ze noemen het daar 'three sisters agriculture'. Dat is een combinatie van maïs, bonen en pompoen. De echte native groentesoorten die heel goed bij elkaar groeien.

De maïs vormt een verticaal stelsel voor de klimbonen om in te groeien. De bonen op hun beurt voegen stikstof (nitrogenen) toe aan de bodem en dat is goed voor de pompoen. De pompoen zorgt met haar weelderige groei en grote bladeren ervoor dat onkruid geen kans krijgt. Een win-win-win situatie. Het proberen waard lijkt me, zeker als je over niet al te veel ruimte beschikt in je moestuin.

By Mother Earth News

Verder lezen over moestuinieren?

Ben je enthousiast geworden en wil je nog eens rustig wat verder lezen in een boek? Dat kan. Ik heb de meest aanbevelenswaardige boeken over moestuinieren voor je op een rijtje gezet:

Jouw beste combinatietips

Heb je vragen of heb je zelf ervaring met planten die het goed doen naast elkaar, óf juist niet? Ik ben reuze benieuwd. Laat dus vooral je reactie achter bij deze post.

Deel met je vrienden

Reacties (12)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Wat een leuk overzicht. Veel praktischer voor mij dan een lijst.
Wat ik een enorme uitdaging vind, is de volledige combinatie van 6 groeten. Bestaat er een programma waar je de groenten en fruit kan invoeren zodat de kruiscombinatie klopt? Anders moet er eerste gekeken worden of aarbei naast bonen past, vervolgens wat naast bonen kan, wat goed bij bonen past maar dat zit toevallig ook naast.... Een heel gepuzzel. Bestaat er een goede buren slechte buren waar zowel fruit als groenten meegenomen worden?
En wat het best past in de rotatie, na de rotatie?
Beste,

Is het mogelijk het fantastiche combinatieteeltschema in Excel te verkrijgen? Dan kan ik daarop schrappen wat ik niet teel... Als dat mag natuurlijk.
Alvast bedankt!
Die Three Sisters lijkt fantastisch, maar ik zie ook een paar nadelen... Zo moet het wel voedermais zijn, suikermais is er waarschijnlijk niet hoog/sterk genoeg voor. En het moeten droogbonen zijn, die je pas aan het eind van het seizoen oogst. Je kunt immers niet dagelijks door de pompoenen huppelen om sperciebonen te oogsten, dan vertrap je de pompoenen...
3 reacties · actief 274 weken geleden
Goeie aanvulling. Heb het zelf nog niet geprobeerd.
De drie zussen komen uit Amerika, van de Native Americans. Een heel ander klimaat dus dan het onze. Omdat ik dat meteen al bedacht heb ik bij mijn poging de mais wat langer laten doorgroeien, voor ik de bonen ging leggen. Het werd wel wat, want dat wilde ik graag, maar geen doorslaand succes. Nu doe ik het weer traditioneel voor Nederlandse begrippen, werkt beter.
Hoe doe jij het aankomend jaar en wanneer begin je?
Hoi, leuke leerzame site voor mij als beginnend moestuinier. Ik wil mijn twee bakken volgend jaar uitbreiden naar 4 of meer en zoek een ideale invulling m.b.t. wissel- en combinatieteelt.
Nu raak ik in de war, als ik combinaties toepas, komen er planten uit een andere familie in het vak. Die komen er volgend jaar weer in bv in hun eigen vak wat roteert. M.a.w. de combinatie verstoord de wisselteelt.
Hoe los ik dat op?
Groeten, Richard
1 reactie · actief 404 weken geleden
Dag Richard, ik kan me voorstellen dat het wat verwarrend wordt. Als vuistregel hanteer ik altijd dat wisselteelt voor combinatieteelt gaat. Combinatieteelt kan planten versterken, maar dat is minder belangrijk dan wisselteelt waardoor je ziektes e.d. voorkomt. In een moestuinbak (even afhankelijk van de grootte) is het wat lastiger om wisselteelt toe te passen. Dan is het zaak om elk seizoen de grond goed voor te bereiden door wat compost en bijv. koemestkorrels door de bedden te mengen. Wisselteelt is vooral van belang om te voorkomen dat je jaar op jaar dezelfde groente op dezelfde grond teelt.
Boerenkool komt niet in het schema voor. Heb je hier nog companion-tips voor?
1 reactie · actief 469 weken geleden
Daar kun je bijvoorbeeld heel goed dille bij zetten. Dat trekt insecten (o.a. goeie wespen) die de rupsen opeten.
Hoi Kees,

De 3 gezusters heb ik ook een keer geprobeerd. Helaas groeide de mais toen niet, dus viel mijn plannetje in duigen. Komend jaar ga ik de combi opnieuw proberen. Want als het lukt, is het natuurlijk supergaaf!

Groet!

Madelon
My recent post Mulchen in de moestuin
1 reactie · actief 489 weken geleden
Hoi Madelon, tof om te horen. Er schijnt ook een zeven zusters (seven sisters gardening) te bestaan. Heb ook wel eens maïs geprobeerd, maar dat was geen succes. Misschien nog eens proberen. Het lijkt mij ook super als het lukt! Laat je tzt eens weten of het je gelukt is?

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by