Appel inmaken: de ingrediënten
Bereidingstijd: 20 minuten, wecktijd 30 minuten- 6 appels
- 1,5 kaneelstokje
- 1,5 citroen
- 1,5 theelepel kruidnagels
- 450 ml water
- 450 gram suiker
- 75 ml azijn
- 3 á 4 steranijs
Dit recept geeft ongeveer 2 liter ingemaakte appels als eindproduct. Dan weet je hoeveel potten je ongeveer kunt vullen. Ik heb in dit geval twee literse potten van Weck ermee gevuld.
Appel inmaken: de bereiding
Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appel daarna in partjes of in schijven. In dit geval heb ik voor appelschijfjes gekozen. Besprenkel de appel met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.De appels zijn geschild en de kern verwijder je gemakkelijk met een appelboor verwijderd. Daarna snijd je ze in schijven van ongeveer een halve centimeter of in partjes.
Haal met een dunschiller de schil van de citroen. Breng in een pan het water, suiker, azijn, kruidnagels, steranijs, kaneelstokjes en de citroenschillen aan de kook. Laat deze siroop circa 3 minuten op laag vuur koken.
Doe de schijven appels in de pot en vul deze af met de siroop tot 2 cm onder de rand. Daarna alles in een weckketel of een grote pan en dan 30 minuten wecken op 90 graden. Op deze manier is het minstens een jaar houdbaar.