Appel Inmaken Recept

|B| De Boon in de Tuin
Appel, kaneel en steranijs. Een trio aan smaken dat past bij de herfst. Dit is een eenvoudig en lekker recept om zelf een overschot aan appels uit de moestuin in te maken. Door appels in te maken blijven ze ook nog eens heel erg lang goed.


Appel inmaken: de ingrediënten

Bereidingstijd: 20 minuten, wecktijd 30 minuten
  • 6 appels
  • 1,5 kaneelstokje
  • 1,5 citroen 
  • 1,5 theelepel kruidnagels
  • 450 ml water
  • 450 gram suiker
  • 75 ml azijn
  • 3 á 4 steranijs
Dit recept geeft ongeveer 2 liter ingemaakte appels als eindproduct. Dan weet je hoeveel potten je ongeveer kunt vullen. Ik heb in dit geval twee literse potten van Weck ermee gevuld.

Appel inmaken: de bereiding

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appel daarna in partjes of in schijven. In dit geval heb ik voor appelschijfjes gekozen. Besprenkel de appel met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.


appel schillen inmaken kaneel steranijs

De appels zijn geschild en de kern verwijder je gemakkelijk met een appelboor verwijderd. Daarna snijd je ze in schijven van ongeveer een halve centimeter of in partjes.

appel schillen inmaken kaneel steranijs citroen

Haal met een dunschiller de schil van de citroen. Breng in een pan het water, suiker, azijn, kruidnagels, steranijs, kaneelstokjes en de citroenschillen aan de kook. Laat deze siroop circa 3 minuten op laag vuur koken.


steranijs kaneel appel suikersiroop in pan inmaken wecken

Doe de schijven appels in de pot en vul deze af met de siroop tot 2 cm onder de rand. Daarna alles in een weckketel of een grote pan en dan 30 minuten wecken op 90 graden. Op deze manier is het minstens een jaar houdbaar.

steranijs kaneel appel in pot wecken inmaken

Zelf ook gaan inmaken?

Is je interesse gewekt en wil jij ook meer fruit gaan inmaken? Bestel dan zeker ook eens deze interessante en smakelijke boeken over het bewaren en inmaken van fruit:


Jouw recept met appel: leuk om te horen!

Dit is een makkelijke manier om appels heel lang te bewaren. Jij hebt vast ook een favoriet recept met appel. Ik ben heel benieuwd, dus laat jouw recepttip achter in de comments.

Deel met je vrienden

Reacties (12)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Beste Kees,

Leuke manier om zo de appels te bewaren. Maakt het nog uit welk soort appel er gebruikt wordt ?
4 reacties · actief 132 weken geleden
Het soort appel maakt eigenlijk niet zoveel uit. De appel die ik gebruikt heb was een Elstar en die was toen toevallig in de aanbieding. Kies dus gewoon een soort die je zelf het lekkerste vindt.
Dank je Kees, ik ga er mee aan de slag !
Dankjewel. Ga ik straks eens proberen. Wat kan je daarna doen met de ingemaakte appels ? Hoe te gebruiken?
Ze zijn bijvoorbeeld heel lekker in een toetje met vanille vla, of in appel crumble, of apfelstrüdel.
Misschien een handige tip, als je een grote soep pan gebruikt om te wecken even een theedoek ofzo op de bodem leggen tegen het mogelijke trillen van de potten.Om die reden ligt er in een weckpan een rooster . En na het wecken je potten op een schone theedoek of handdoek zetten en dan afdekken met een badlaken zodat het geleidelijk kan afkoelen. Deze tips kreeg ik ooit van een ouder dame die veel geweckt heeft altijd.
Beste Kees,

Leuk recept! Maar wat als je geen weckketel hebt? Kan het dan ook in de oven en op welke temperatuur?

Grt Ellen
3 reacties · actief 488 weken geleden
Kan ook in een grote pan op het vuur. Googel er maar naar dan vind je veel informatie.
Het kan inderaad ook in een grote pan op het vuur. Uiteraard, want zo is wecken ooit ontstaan. Waar je dan wel goed op moet letten is dat de temperatuur constant blijft gedurende de wecktijd. Dat vraag om regelmatig checken. Kortom: wecken in een grote pan is heel goed mogelijk.
Hoi Ellen, daarom schreef ik "Daarna alles in een weckketel óf een grote pan" ;-)
Een grote (soep-)pan kan ook. De Amerikanen noemen deze methode 'waterbathing'. Met wecken in de oven heb ik geen ervaring. Als je vaatwasser heet genoeg wordt, dan kan het zelfs in een vaatwasser.
Ik droog ze, in schijfjes en in citroensap gedoopt.
My recent post Goud - bruin - geel - rood
1 reactie · actief 491 weken geleden
Klinkt goed. Droog je ze dan in de oven of met een droogapparaat?

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by