Wél of Géén Worteldoek in de Moestuin?

|B| De Boon in de Tuin
Anti-worteldoek in de moestuin is een controversieel onderwerp. De esthetici zeggen niet doen, de practici zeggen wél doen. In deze post belicht ik de voor- en nadelen van antiworteldoek in de moestuin.

worteldoek in de moestuin volkstuin antiworteldoek

Anti-worteldoek is een geweven doek van zwart plastic bandjes (polypropyleen) en is licht poreus. Het water trekt er heel langzaam doorheen en het is ademend. De doek is bedoeld om plantgroei van onderaf tegen te gaan zodat je er bijvoorbeeld bovenop grind of houtsnippers kunt leggen.

Het gebruik van anti-worteldoek kent vele toepassingen en één daarvan is bijvoorbeeld in tuinderijen. Steeds vaker zie je het ook gebruikt worden moestuinen en volkstuinen. Ik gebruik ook antiwortledoek in mijn moestuin. Enerzijds om in het najaar de moestuinbedden bedekt te houden om zo onkruid tegen te gaan en grond los te houden. Tevens spoelen voedingsstoffen door de overvloedige regen in herfst en winter niet uit naar diepere bodemlagen.

Anderzijds gebruik ik het in het seizoen zelf als bedekking voor de padden tussen de moestuinbedden. Ik sla het dan een paar keer dubbel en leg het tussen de bedden. Zo blijven de paden onkruidvrij en zijn de moestuinbedden direct zaaiklaar. Spitten doe ik dus niet meer, hooguit een beetje loswoelen met de riek.

Echter, in deze tijd van plastic-soep en afvalreductie staat plastic nogal ter discussie. En terecht. Er is immers veel te veel plastic op deze aardbol en dan met name plastic dat slechts eenmalig gebruikt wordt. Zo is in 2016 meer dan 335 miljoen ton plastic geproduceerd en daarvan wordt grofweg de helft slechts eenmalig gebruikt.

Als je op social media zegt dat je anti-worteldoek gebruikt in je moestuin, dan wordt je door sommigen verguist en verketterd. Het kan niet, het ziet er niet uit, het is giftig, het bodemleven sterft af en er komen resten plastic in de grond zijn kortweg de meest gehoorde reacties.

Ik kan me daar slechts ten dele in vinden. Het anti-worteldoek, mits goed gebruikt, heeft namelijk ook erg veel voordelen. De vraag blijft natuurlijk overeind of de voordelen opwegen tegen de eventuele nadelen. Hierna ga ik in op de meest gehoorde reacties. De argumentatie bij alle punten hangt natuurlijk sterk samen met je eigen uitgangspunten. Zo is één van mijn uitgangspunten dat de moestuin zo kostenneutraal mogelijk moet zijn. Een ander uitgangspunt is dat ik niet wil spitten om zo het bodemleven in tact te laten. Een laatste uitgangspunt is dat ik met minimale inspanning een groot resultaat wil hebben.

worteldoek in de moestuin volkstuin antiworteldoek

"Het ziet er niet uit"
Ja en nee. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten en bij mijn weten heeft nog nooit iemand voorgeschreven hoe een moestuin er precies uit moet zien, dus ieder maakt zijn eigen regels en heeft zo zijn eigen voorkeuren. Schoffelen tegen het onkruid is de meest gehoorde oplossing, maar als ik van de kale, geschoffelde vlaktes zie, dan krijg ik een vervangende vorm van landschapspijn.

Je kunt de bedden natuurlijk mulchen met natuurlijke materialen en de paden voorzien van houtsnippers. Uiteraard zou ik mijn bedden ook wel willen mulchen, maar ik beschik simpelweg niet over genoeg mulchmateriaal. En daarvoor doe ik echt wel mijn best zoals het verzamelen van grasmaaisel en blad van geknipte heggen en hagen. Het gaat me echter te ver om balen hooi te kopen en die naar de volkstuin te sjouwen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor bedekking van de paden. Het liefste zou ik die bedekken met houtsnippers, maar ik heb geen houtversnipperaar en ken ook niemand die zo'n ding heeft. Snippers moet ik dus ergens in een bigbag bij een tuincentrum gaan halen. Overigens heb ik voor dat laatste een oplossing bedacht: ik heb gras ingezaaid op de grootste kale stukken in de moestuin.

"Het bodemleven sterft af"
Degene die dat beweert, zou echt zelf eens een keer onder een worteldoek moet kijken. Het krioelt er van het leven. Het net als onder een stoeptegel. Til er maar eens eentje op en je zult versteld staan van wat er allemaal onder zo'n tegel leeft. Doordat het onder zo'n doek donker en vochtig blijft, komt het bodemleven meer aan de oppervlakte. Het doek is overigens poreus dus er gaat, zij het in geringe mate, water door en er kunnen eventuele bodemgassen ontsnappen. Bijkomend effect van worteldoek is dat de bodem lekker korrelig en los blijft. Dat betekent dat je niet meer hoeft te spitten en daarmee laat je het bodemleven met rust.

worteldoek in de moestuin volkstuin antiworteldoek

"In deze tijd kun je geen plastic meer gebruiken"
Mee eens, echter grotendeels alleen voor het gedeelte van de single-used plastics. Waar ik kan probeer ik uiteraard te voorkomen dat dat soort plastic in het afval terecht komt. Er is wel een verschil tussen hard en zacht plastic. Goede en harde plastics kun je jaar op jaar gebruiken zonder dat ze op de afvalberg belanden. Daarom zou ik wel zeggen: gebruik plastic dus met verstand. Bij voorkeur geen plastic. Kun je het echter heel erg vaak (her-) gebruiken? Dan ja. Is het slecht plastic dat je slechts eenmalig of weinig keren gebruikt? Dan overduidelijk nee.

"Er komt plastic in de grond"
Met worteldoek is het zo dat je de randen op de juiste manier af moet werken want anders gaat het rafelen. Een juist manier is de randen afbranden (bijvoorbeeld met een gasbrander die je gebruikt voor crème brûlée) zoals je dat ook weleens doet met het einde van een stukje touw. Het doek is namelijk geweven en als je dat gewoon knipt met een schaar, dan gaat de rand rafelen. Je trekt de rafels dan zo los en die kunnen op een gegeven moment in de bodem belanden door het bewerken van de grond. Als je dan ook nog eens zou spitten, dan snijdt je al die rafels in kleine stukjes en krijg je ze er nooit meer uit. Als het hele kleine stukjes worden, dan kunnen wormen deze opeten en uitpoepen en zo weer verder verspreiden in de grond. Dat is natuurlijk onwenselijk.

"Het is giftig"
recycle codes plastic plastics pet codeAnti-worteldoek is gemaakt van Polypropeen. Vroeger werd dat ook wel Polypropyleen genoemd en dat valt in code 5 van de recyclecodes. Op plastic kun je vaak recycle codes terugvinden. De veilige codes zijn 1,2,4 en 5. Probeer de nummers 3,6 en meestal ook 7 te vermijden.

PP oftewel Polypropeen is een wat harder soort plastic. In de keuken zijn heel veel bakjes, schalen en lunchboxen gemaakt van polypropeen. Veel Ikea spul en Tupperware hebben deze code (let op niet alle producten, sommige producten zijn van het gevaarlijke Polystyreen). Ook het meeste magnetron plastic is vaak van dit materiaal gemaakt. PP is een veilig plastic wat eventueel nog een keer opnieuw gebruikt kan worden. Ik geloof dus niet dat antiworteldoek giftige stoffen afscheidt in de moestuin.

worteldoek in de moestuin volkstuin antiworteldoek

Wat vind jij?

Kortom er zijn vele argumenten te benoemen vóór het gebruik van antiworteldoek in de moestuin, maar evenzoveel ook tegen. Ikzelf vind de voordelen opwegen tegen de nadelen, maar wat vind jij ervan? Gebruik je zelf ook worteldoek of hanteer je een andere methode? En heb je bijvoorbeeld nog een goede tip om aan heel veel gratis mulch te komen? Leuk om je reactie te lezen in de comments!

Deel met je vrienden

Reacties (30)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Het is natuurlijk al een ouder artikel, maar niet minder relevant of actueel!

Of je wel of geen anti-worteldoek gebruikt in de moestuin is een persoonlijke keuze, maar het nadeel van plastic anti-worteldoek lijkt mij duidelijk.
Zonder direct reclame te maken, er bestaat ook biologisch afbreekbaar worteldoek. Het does wat het moet doen en heeft als voordeel dat het uiteindelijk gewoon wordt afgebroken.
Ik zeg nee..géén worteldoek..plastic bevat gifstoffen en deze komen via t worteldoek in combinatie met de zon in je grond terecht.zet langs de danden van je tuin Smeerwortel..en Rabarber..gebruik dat blad om mee af te dekken.
3 reacties · actief 169 weken geleden
Dag Elsa, dank voor je reactie. Antiworteldoek is gemaakt van polypropeen (zelfde als vroegere benaming polypropyleen). PP oftewel Polypropeen is een wat harder soort plastic. In de keuken zijn heel veel bakjes, schalen en lunchboxen gemaakt van polypropeen. Veel Ikea spul en Tupperware hebben deze code (let op niet alle producten, sommige producten zijn van het gevaarlijke Polystyreen). Ook het meeste magnetron plastic is vaak van dit materiaal gemaakt. PP is een veilig plastic wat eventueel nog een keer opnieuw gebruikt kan worden.
Dit is al een oude blog, maar ik reageer toch graag nog even. Op het moment maak ik ook de afweging wel of geen worteldoek gebruiken. Met name om de angst dat dit giftige stoffen afgeeft in de grond. Helaas weet ik dat het feit dat het doek van PP gemaakt is, dat ook veel wordt gebruikt om etenswaren in te bewaren, geen garantie is voor veiligheid. Je hebt food grade PP dat speciaal wordt gemaakt om in aanraking te kunnen komen met voedsel. In andere PP's kunnen additieven zitten die wel giftig zijn. PP is de hoofdgrondstof, maar aan kunststoffen worden zeer veel stoffen toegevoegd om specifieke eigenschappen te beïnvloeden. Voor elke toepassing van PP kan dit anders zijn.
Het is ondertussen een super oude blog, maar wilde even achterlaten dat je helemaal gelijk hebt. Vaak is het gewoon onmogelijk om te garanderen. In basis is het gewoon PFAS. Zeker als een kunststof bros is en bestaat uit fijn weefsel kan je er bijna zeker van zijn dat er veel restdeeltjes vrij komen tijdens gebruik in je tuin.
Heel juist
Mijn tuin is keihard en volgend jaar ga ik alles omgooien.

Ik heb daarom voorlopig alles in potten. Ik heb 4 verschillende soorten potgrond gehad en in alle 4 zaten erg veel stukjes van dat worteldoek. Dat vind ik behoorlijk verontrustend. Ik begin zelfs te twijfelen of het dat wel was maar toen ik het ging verbranden rook ik het meteen. Dus mensen, gebruik het aub zo weinig mogelijk aub.
Bedankt voor dit artikel. Het is duidelijk en informerend. Zelf woon ik op zavelgrond met dennen, dus droge zure grond. Ik ben begonnen met tuinieren, maar zwavel werkt als een vergiet met xxl-gaten, alle voeding spoelt weg..Volgend seizoen schaf ik worteldoek aan voor mijn kleine moestuin.
Voor mij is dat geen probleem wat het milieu betreft. Wij gebruiken nauwelijks plastiek en recycleren veel.
ik heb geen moestuin maar ga er 1 aanleggen voor iemand. het stukje grond waar het gaat gebeuren is naar verluid 40 jaar ongebruikt, heermoes, brandnetel, distels en paardebloem staan tussen hoog gras. ik wilde eerst de distels en paardebloemen uitsteken, dan maaien, dan landbouwplastic om te verstikken, dan het landbouwplastic verwijderen, verhoogde bakken neerzetten en tussen de bakken worteldoek met houtsnippers. de toekomstig eigenaar is een beginner, dit is zijn eerste tuin. te veel tegenslagen door onkruid en hoeveelheid werk zouden het plezier lelijk vergallen. ik heb gehoord dat onder antiworteldoek ook veel slakken verzamelen, je zou meer een slakkenkwekerij dan een moestuin krijgen. wat is de ervaring?
Hoi Kees
Herkenbare discussie... en ik ben ook nog zoekende.
Momenteel heb ik een flinke lap compostdoek. Ooit eens gekocgt via een andere eco-tuinder om de composthoop mee af te dekken. Ik leg het over de bedden die nog niet worden gebruikt. Het is een vezelig groen materiaal. Geen idee waarvan gemaakt maar het werkt prima.
Ik heb ooit eens tuinders ontmoet die gebruik maakten van oude dikke wollen dekens en oude dikke gordijnen uit het jaar 0 vanuit de Kringloop winkel. Goedkoop en gaat wel een tijdje mee voordat het is verteerd. Om zo plaatselijk de bedden en composthoop af te dekken. Misschien dat ik dat ook eens wil gaan proberen.
2 reacties · actief 272 weken geleden
Die tip van gordijnen van de kringloop ga ik zeker meenemen. Eens kijken of bij ons in de kringloop nog oude gordijnen zijn te vinden. Mijn composthoop droogt zo snel uit in de zomer en misschien lukt het met zo'n gordijn om de boel een beetje vochtiger te houden.
Met oude stoffen moet je wel opletten dat je natuurlijke vezels kiest. Als synthetische vezels vergaan komt er microplastic in je bodem.
Er zijn diverse soorten antiworteldoek verkrijgbaar. In eerste instantie had ik een goedkope soort die gevoelsmatig meer op papier leek. Als je het uiteen scheurde (dat kón namelijk), kon je zien dat het een doek was dat bestond uit een samengeperste hoeveelheid haarvormige vezels. Dit doek viel in minder dan één jaar al uiteen in losse snippers.. Deze rotzooi wil je dus echt niet gebruiken. Daarna heb ik een rol doek van PP aangeschaft en in het eerste jaar liep ik inderdaad tegen het veelgenoemde probleem aan, dat het aan de randen gaat rafelen en dat je die slierten daarna overal kunt aantreffen. Daarom brand ik nu alle randen met een campingaz-brandertje af. Ronde gaten maak ik met gebruikte conservenblikken (in diverse maten) die ik met dezelfde brander rondom verhit, waardoor ook die randen dichtsmelten en nauwelijks meer kunnen rafelen.
Ik gebruik deze techniek (gesloten doek) voor de winter. Het ademt, het laat water door, maar geen licht. Het resultaat is dat ik in het voorjaar bijna geen onkruid heb (behalve de witte wortels van de akkerwinde hier en daar), dat ik niet hoef te spitten, maar kan volstaan met draaien (drietand). Bodemleven verstikt? Kom eens langs, dan help ik je uit de droom!
In het voorjaar haal ik het gesloten doek eraf. Indien nodig, werk ik eerst wat compost (en patentkali) door de bovenlaag voordat ik nieuwe gewassen plant of poot. Daarna span ik er weer worteldoek overheen met gatenpatronen om daar vervolgens bijna álles in te planten/poten. (van Dahlia's, maïs en aardperen, tot allerlei koolsoorten, bonen, aardappels en pompoenen..)
Waar ik wel op ben gaan letten is dat ik twee-jarige gewassen aan een buitenrand zet waar ik na een seizoen het doek niet hoef te verwijderen. Vaste planten zet ik daarom ook helemaal níét op worteldoek.
Ik heb nu 4 jaar ervaring en ik wordt er steeds handiger mee.
Als je het worteldoek elk jaar inspecteert op rafels (die je dan weer dicht schroeit), kun je de doek járenlang blijven gebruiken.
Het is raadzaam om "hanteerbare" lappen te gebruiken. Ikzelf maak de doeken niet groter dan zo'n 4 x 6 meter. De randen zet ik vast met U-vormige pennen (haringen) van zo'n 25 cm lang (kun je kopen) en op het middengedeelte gooi ik planken in de breedte. Doe je dat niet en komt er een keer een stormvlaag ónder je doek, dan ligt alles er gelijk af.
Mijn oogsten? Boven gemiddeld! Ik wil niet anders meer.
1 reactie · actief 278 weken geleden
Dankje Evert voor je uitbreide reactie op de vraag of je beter wel of niet worteldoek gebruikt in de moestuin. Ik heb dezelfde ervaring als jij en wil ook niet meer terug. Een ding dat ik zeker kan onderschrijven is dat het bodemleven eronder floreert.

De randen brand ik dicht met zo'n brander die je ook gebruikt om bijvoorbeeld crème brûlée te branden.

Handige tip ook dat van het verwarmen van het conservenblik om plantgaten te maken in het worteldoek die niet gaan rafelen!
Is gewoon een persoonlijke keus als men nou een antiwortel doek wilt gebruiken of niet. Ik gebruik hem wel niet, alle onkruid haal ik met de hand weg en ben ik soms echt actief bezig in de tuin. Ik heb daarnaast aan de kanten van mijn tuin bloemen geplant die mijn tuin een opwekkend gevoel geeft.
Bregje
1 reactie · actief 293 weken geleden
Mooi Bregje, die bloemenranden!
Omdat mede tuinders enthousiast waren over antiworteldoek om aardbeien in te planten (dus meerdere jaren achtereen omdat het bed zo'n 3 jaar meegaat) heb ik het een paar jaar geleden ook geprobeerd. Ik vind het helemaal niets... Het grootste nadeel vind ik dat je onkruid krijgt IN het worteldoek en dat krijg je er alleen met moeite uit met uitscheuren van het doek tot gevolg. Verder blijft het materiaal rafelen wat ik overal in de tuin terug vind. Ik schoffel liever of trek handmatig onkruid uit, dat vind ik veel makkelijker dan het ogenschijnlijk werkbesparende antiworteldoek. Ik heb het gebruikte doek nu over de rustende composthoop om het vochtig te houden. Daar ben ik wel tevreden over maar dat kan idd ook met karton of oude dekens.
1 reactie · actief 301 weken geleden
De randen kun je afbranden met een aansteker of gasaansteker waar je ook creme brullee mee maakt. Het onkruid dat er 'op' groeit trek je makkelijk los. Da's een kwestie van bijhouden, maar vele malen arbeidsvriendelijker dan hele stukken schoffelen. Ik zie het probleem niet zo ;-)
Ik kan volledig meegaan met de mening van joel de coster. Hier ook heel veel problemen gehad met verwijderen van oud worteldoek in de tuin van de oude eigenaars en daarna is het inderdaad afval en dus zonde.. Maar voor alsnog heb ik nu op de paden tussen de verhoogde moestuinbakken ook worteldoek liggen met houtsnipper.. Ik schoffelde mij een ongeluk en op kleigrond met een slechte rug.. Van die kokosdoek (natuurlijke worteldoek) had ik toen het budget niet, dus maar lekker plasticdoek. Het is ook niet mijn eerste keuze, maar wel de makkelijkste en als je het juist gebruikt gaat het inderdaad jarenlang probleemloos mee.. Echter, word het aan het eindelijk van zijn leven toch echt afval, want deze doek word niet gerecycleerd.
Ik kan volledig meegaan met de mening van joel de coster. Hier ook heel veel problemen gehad met verwijderen van oud worteldoek in de tuin van de oude eigenaars en daarna is het inderdaad afval en dus zonde.. Maar voor alsnog heb ik nu op de paden tussen de verhoogde moestuinbakken ook worteldoek liggen met houtsnipper.. Ik schoffelde mij een ongeluk en op kleigrond met een slechte rug.. Van die kokosdoek (natuurlijke worteldoek) had ik toen het budget niet, dus maar lekker plasticdoek. Het is ook niet mijn eerste keuze, maar wel de makkelijkste en als je het juist gebruikt gaat het inderdaad jarenlang probleemloos mee.. Echter, word het aan het eindelijk van zijn leven toch echt afval, want deze doek word niet gerecycleerd.

In een deel van de moestuin gebruik ik nu voor het eerst karton met mulch/stro/.. Maar over karton valt ook wat te zeggen want tsjah, de lijm die gebruikt word, de bleekmiddelen,.... Is dit dan wel een zoveel betere oplossing?
Ben er niet direct voor of tegen. Als je er maar goed over nadenkt. en hey in beperkte mate gebruikt. Ik raap altijd stukjes plastic op op de gezamenlijke composthoop. Mensen zijn er onvoorzichtig mee. Dat is jammer.
Overigens wordt plastic nr 7 veel gebruikt voor drinkbekers en lunchboxen (voor kinderen): al die bij de speelgoedwinkel te koop zijn met alle populaire films etc erop zijn slecht plastic. Ook kwalijk.
1 reactie · actief 357 weken geleden
Er zijn inderdaad meerdere soorten plastics en het gebruik daarvan in voedingsspullen is niet altijd even consistent. Goed om er even bij te stil te staan voordat je zoiets aanschaft.
Ik gebruik ook worteldoek in een derde van m’n moestuinvakken. Zo blijft het goed te doen qua hoeveelheid werk die ik heb voor de hele moestuin. Voordeel is dat het onkruid weg blijft, de grond vochtiger is, bij mij er minder slakken overheen komen. (Maar daar hoor ik wisselende verhalen over) ik heb er gaten ingebrand met een stalen rond die met de gasbrander heet was gemaakt. Zo rafelt het niet meer en gaat het doek jaren mee. Het ziet er wel wat minder ecofriendly uit maar het is gewoon heel praktisch.

Dat het ook een idee is in de winter daar had ik niet bij stil gestaan. Ik doe er namelijk bladeren op om de bodem te verrijken. Verteert het dan wel als ik daar boven op het worteldoek zou doen?
1 reactie · actief 357 weken geleden
Inderdaad is tijdsbesparing een belangrijke factor. Zo blijft het tuinieren ook nog een beetje leuk. De voordelen die je noemt herken ik ook. Het is bovenal erg praktisch en laat de esthetici hun eigen gedachten maar hebben ;-)
Ik gebruik geen worteldoek maar mulch de bedden en tussen de bedden karton met houtsnip erboven. Ook nooit spitten of harken of omwoelen of leunen of trappen op de bedden. Ik werk beetje zoal permacultuur op 20 are tuin. Mijn mulchmateriazl haal ik van passanten. Aan de straatkant staat er een grote korf (afspanningsdraad) met een bord “ALLE bladeren altijd welkom, geen gras of takken aub”, en krijg hierop veel respons. Ik versnipper de bladeren met een (kleine) grasmachine en meng deze met afgemaaid (niet behandeld) gras (boomgaard van 20 are). Het BESTE mulchmateriial dat je je kunt voorstellen en gratis😏
1 reactie · actief 357 weken geleden
Dat klinkt goed Rita. Ik zou willen dat ik over zoveel mulch materiaal kon beschikken. Dan lag mijn moestuin er ook mee vol.
Hoe krijg je je voedingsstoffen aangevuld in de grond. Planten onttrekken voedingsstoffen. Ik zou in de winter groenbemester zaaien en die daarna mulchen. Ja, je hebt met mulchen oid. geen " net" tuintje. Dat is meestal de keuze, denk ik, om alles zo netjes mogelijk te houden in je (groente) tuin. Veel mensen houden niet van " alles door elkaar " laten groeien.
1 reactie · actief 357 weken geleden
Ik zaai ook groenbemester en die dek ik dan in het najaar af met het worteldoek. Daarna kan het bodemleven daaronder z'n gang gaan om de groenbemester verder te verteren. Hoe netjes een tuin eruit ziet vind ik niet zo belangrijk, daar heeft ieder zo zijn eigen regels voor. Bodemleven, gemak, bodemstructuur en voorkoming van uitspoeling van voedingsstoffen in de winter vind ik des te belangrijker.
Als tuinaanlegger moet je maar eens een tuin renoveren waar uw voorganger zo'n worteldoek geplaatst heeft. Je moet eerst de mulchlaag verwijderen en het van tussen de planten snijden waar het gaat. Dan rest er nog een kluwen wortels met doek erin gegroeid dat moet gestort worden omdat het niet composteerbaar is.
Bij dat verwijderen is er al geen spraak meer van randjes afbranden ... . De meeste plastics worden wel gerecycleerd in die zin dat verschillende soorten gemengd opgehaald worden en samen gesmolten tot dat grijze materiaal voor o.a. straatmeubilair, zitbanken, compostbakken. Daarna kan het niet meer herbruikt worden.
Stel dat we met dat laatste ons geweten sussen, dan hoort dat worteldoek daar niet bij, wat u ook beweert. Met die vodden vol zand en doorgroeid van plantenwortels is niets meer aan te vangen. Verbranden of storten zijn allebei vervuilend.
1 reactie · actief 357 weken geleden
Dag Joël, het worteldoek in mijn moestuin blijft nooit langer dan 6 maanden op een plek liggen omdat het dan óf losjes op de bedden wordt gelegd ter afdekking in de winter, óf losjes op de paden gelegd ter afdekking van de paden. Van ingroei van wortels en vertering van het plastic zie ik vooralsnog niks. Het zal ook samenhangen met de kwaliteit (dikte en stevigheid) van het polypropyleen dat gebruikt wordt in het worteldoek. Niet alle worteldoek is hetzelfde. Het ingroeien van worteldoek dat bijvoorbeeld onder grind ligt, dat herken ik wel.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by