Pittige pompoensoep: de ingrediënten
Hoofdgerecht voor 4 personenBereidingstijd: +/- 20 minuten, vooral pompoen snijden
Prutteltijd: +/- 45 minuten
- 1 Kilo schoongemaakte pompoen
- 2 Uien
- 3 Teentjes knoflook
- 2 Rode pepers
- 1 Liter (groenten) bouillon
- Pot ingemaakte geroosterde paprika's (+/- 300 gram uitlekgewicht)
- Olijfolie
- 2 Laurierblaadjes
- Zout en peper
Tip: hoe weet je hoeveel pompoen je nodig hebt? Pompoen met een doorsnede van 30 cm levert ongeveer 3 kilo pompoenvlees op. Pompoen met een doorsnede van 20 cm levert ongeveer 2 kilo pompoenvlees op.
Pittige pompoensoep: de bereiding
Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn. Was de rode peper en snijd deze ook fijn. Verwijder naar smaak de pitjes (meer pitjes is meer pit).
Maak nu de pompoen schoon. Mijn beste methode: snijd telkens een taartpunt uit de pompoen. Verwijder dan de zaadlijsten. Leg de taartpunt op de zijkant op de snijplan en snijd dan met een mes de schil eraf. Er zijn pompoenen met een eetbare schil. Zelf schil ik ze altijd even, maar wel heel dun. Snijd de pompoen daarna in blokken van een paar cm.
Verhit de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook en peper gedurende enkele minuten. Voeg daarna de stukken pompoen toe en bak deze ook even kort mee.
Blus het geheel af met de bouillon. Voeg dan de laurierblaadjes en de geroosterde paprika toe. Breng even kort aan de kook. Zet daarna het vuur terug en laat de soep ongeveer 45 minuten door pruttelen.
Haal dan de pan van het vuur, verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep daarna op smaak met zout en peper.
Giet de soep in een diepe kom. Als garnering kun je een toef crème fraîche toevoegen. Serveer met een lekker rustiek brood.
Maak nu de pompoen schoon. Mijn beste methode: snijd telkens een taartpunt uit de pompoen. Verwijder dan de zaadlijsten. Leg de taartpunt op de zijkant op de snijplan en snijd dan met een mes de schil eraf. Er zijn pompoenen met een eetbare schil. Zelf schil ik ze altijd even, maar wel heel dun. Snijd de pompoen daarna in blokken van een paar cm.
Verhit de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook en peper gedurende enkele minuten. Voeg daarna de stukken pompoen toe en bak deze ook even kort mee.
Blus het geheel af met de bouillon. Voeg dan de laurierblaadjes en de geroosterde paprika toe. Breng even kort aan de kook. Zet daarna het vuur terug en laat de soep ongeveer 45 minuten door pruttelen.
Haal dan de pan van het vuur, verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep daarna op smaak met zout en peper.
Giet de soep in een diepe kom. Als garnering kun je een toef crème fraîche toevoegen. Serveer met een lekker rustiek brood.
Meer soepinspiratie opdoen? Check dan deze leuke boeken!