Pittige Pompoensoep Recept

|B| De Boon in de Tuin
Pompoen is gezond. Dat weten we, maar het kan ook wel eens wat flauw zijn. Daarom deze keer een heerlijk recept voor pittige pompoensoep. Snel, simpel én pittig. So, spice up your pumpkin!

pittige pompoensoep recept

Pittige pompoensoep: de ingrediënten

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: +/- 20 minuten, vooral pompoen snijden
Prutteltijd: +/- 45 minuten

  • 1 Kilo schoongemaakte pompoen
  • 2 Uien
  • 3 Teentjes knoflook
  • 2 Rode pepers
  • 1 Liter (groenten) bouillon
  • Pot ingemaakte geroosterde paprika's (+/- 300 gram uitlekgewicht)
  • Olijfolie
  • 2 Laurierblaadjes
  • Zout en peper
Tip: hoe weet je hoeveel pompoen je nodig hebt? Pompoen met een doorsnede van 30 cm levert ongeveer 3 kilo pompoenvlees op. Pompoen met een doorsnede van 20 cm levert ongeveer 2 kilo pompoenvlees op.
pittige pompoensoep recept moestuin

Pittige pompoensoep: de bereiding

Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn. Was de rode peper en snijd deze ook fijn. Verwijder naar smaak de pitjes (meer pitjes is meer pit).

Maak nu de pompoen schoon. Mijn beste methode: snijd telkens een taartpunt uit de pompoen. Verwijder dan de zaadlijsten. Leg de taartpunt op de zijkant op de snijplan en snijd dan met een mes de schil eraf. Er zijn pompoenen met een eetbare schil. Zelf schil ik ze altijd even, maar wel heel dun. Snijd de pompoen daarna in blokken van een paar cm.

Verhit de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook en peper gedurende enkele minuten. Voeg daarna de stukken pompoen toe en bak deze ook even kort mee.

Blus het geheel af met de bouillon. Voeg dan de laurierblaadjes en de geroosterde paprika toe. Breng even kort aan de kook. Zet daarna het vuur terug en laat de soep ongeveer 45 minuten door pruttelen.

pittige pompoensoep recept

Haal dan de pan van het vuur, verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep daarna op smaak met zout en peper.

Giet de soep in een diepe kom. Als garnering kun je een toef crème fraîche toevoegen. Serveer met een lekker rustiek brood.

pittige pompoensoep recept

Eet smakelijk!

Meer soepinspiratie opdoen? Check dan deze leuke boeken!

Deel met je vrienden

Reacties (8)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Hou zelf v n lekker gevulde eetsoep
Lekker opkikkertje als j thuiskomt v boodschappe doen & j nog n hele warme maaltyd klaar heb t maken
Dus by my vaak n flinke dot versgesneden groenten erdoor 😁😉
Doe er dan ca 2-3 dgn mee of deels i vriezer
Ik voeg vaak nog gepureerde tomaat toe, Geeft de soep net niet dat flauwe smaakje.
Het is een misverstand dat de zaadjes van rode peper voor pittigheid zorgen, het zijn de zaadlijsten waar de pittige stof (kom zo snel niet op de naam) in geconcentreerd is. Ik ben benieuwd naar de smaak van deze soep. Overheerst de paprika niet? Probeer in plaats van de paprika ook eens een sinaasappel in stukken (sap eruitgeknepen) mee te koken. Dit geeft een fris maar toch warm herfstig accent.
3 reacties · actief 394 weken geleden
Dag Michelle, dat is een hele mooie aanvulling op dit recept. Ik wist niet dat de pittigheid in de zaadlijsten zit en niet in de pitjes. De smaak van de paprika overheerst trouwens niet. Dat met die sinaasappelschil doe ik bijvoorbeeld wel bij stoofpeertjes, check: http://deboon.blogspot.nl/2015/12/recept-stoofper...

Dat geeft inderdaad een lekker herfstige touch aan het gerecht.
Hi, volgens mij kun je met heel wat minder kooktijd toe. Zeker als je de soep pureert met een staafmixer.
ik hou van gare soep zonder klonten ;-)
Lijkt me erg lekker.
Heeft iemand enig idee over de koolhydraten in deze soep?
1 reactie · actief 395 weken geleden

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by