Pruimenjam Maken Recept

|B| De Boon in de Tuin
De tijd van pruimen in overvloed is aangebroken, dus is het de hoogste tijd om er iets lekkers van te maken. Ik koos voor pruimenjam. Lees snel verder en kom erachter hoe jij de lekkerste pruimenjam zelf maakt!


Zo begon het

De meeste mensen worden niet heel erg blij van bomen óp de erfgrens met overhangende takken, maar in dit geval juich ik het van harte toe! En zo kwam het dat ik op een zwoele juli-avond bij mijn achterbuurman aanbelde met de vraag of ik de rijpe pruimen van zijn boom mocht plukken. Uit zijn reactie ('pluk ze d'r allemaal maar af' en toen ging de deur dicht) maakte ik op dat hij geen echte pruimenfan is. Jammer voor hem, good for me.

pruimenboom pruimenjam pruimen

En eigenlijk geheel onverwacht stond ik na een half uurtje plukken met twee bouwemmers vol met pruimen. Ik schat dat het ruim 20 kg aan pruimen is.


Pruimenjam maken

Goed, twee emmers vol met pruimen. En nu? Teveel om allemaal ineens op te eten, dus inmaken die hap. Maar hoe? Jam leek me de meest geschikte optie.

Wat heb je nodig om pruimenjam te maken?

Het verbaasde me eigenlijk dat je maar heel weinig nodig hebt om jam te maken. Ik dacht dat het nogal ingewikkeld was, maar goed, dat heb ik dan ook weer geleerd.

Ik maak mijn jammen en confituren met geleipoeder van van Gilse met een verhouding van 250 gram suiker op 1 kilo fruit. Dat scheelt een hoop suiker en je proeft meer fruit. De verschillende verhoudingen van suiker heb ik weergegeven in onderstaand plaatje. Uiteraard maak je hem het beste naar jouw eigen smaak en alle varianten leiden tot een prima jammetje. Voeg er tot slot nog wat citroensap of sinaasappelsap aan toe voor de frisheid.

verhoudingen suiker jam suikergehalte gilse pectine confituur

Pruimenjam variaties

Andere lekkere variaties op deze pruimenjam zijn bijvoorbeeld: pruimen met aardbeien, pruimen en bramen, pruimen en kersen. Voeg ook eens een snippertje gember toe. Dat maakt de jam lekker spicy!

Pruimenjam maken: het proces

Nadat ik de pruimen had geplukt kon het grote ontpitten gaan beginnen. Dat duurde wel eventjes (+/- 30 minuten per kilo), want deze soort pruimen (Eldense blauwe, oud vergeten ras) is niet zo groot, dus er gaan heel veel van die pruimpies in één kilo. Ontvellen doe ik verder niet. De schil geeft een prachtige kleur aan de jam.
Tip: gebruik handschoenen of een ontpitter (bijvoorbeeld van Westmark) want je krijgt enorm bruine handen en nagels van het pruimensap.

pruimenjam maken pruimen ontpitten

Daarna doe je alle halfjes in de pan en laat ze lekker op temperatuur komen. Vervolgens voeg je de geleisuiker toe.

pruimen jam maken

Daarna breng je het geheel aan de kook op een gemiddeld vuur. Net voordat het gaat koken begint het heel erg te schuimen. Blijf er dus wel bij staan, want anders kookt het over. Roer ook regelmatig over de bodem van de pan. Daarmee voorkom je dat de suiker aankoekt.

pruimen jam maken
de pan met jam nádat er al wat scheppen uit zijn
Het geheel moet écht koken, dus ook als je roert moet het blijven borrelen. Dan pas gaat de kooktijd van 4 minuten in.
Tip: als je niet van velletjes in je jam houdt, dan ga je nog even met een staafmixer door de pan. 

Jampotten schoonmaken

Als je de potten graag erg steriel wilt hebben, dan kook je de potten van te voren uit met een beetje soda. Ik ben meer van het makkelijke en vind ze schoon genoeg als ze uit de vaatwasser komen. Daarna gaat er per slot van rekening kokend hete jam in. Knappe bacterie die dat nog overleeft. Mijn potten blijven in ieder geval altijd dicht en ik heb in al die jaren nog nooit beschimmelde jam had.

Deze keer heb ik potjes gebruikt van Perfekt jam van Jan Linders (inhoud 450 gram), maar natuurlijk volstaat elke jampot met een klik-klak deksel. Dan hoor je tenminste of het deksel echt goed dicht zit. Die van Bonne Maman (met rood-wit geruite deksel) zijn ook hele fijne.


pot potjes jam pruimen maken

Afvullen van de jampotten

Nadat de jam 4 minuten goed heeft doorgekookt, kun je de potten gaan vullen. Het makkelijkste werkt een vultrechter, maar deze keer heb ik een maatbeker van Pyrex gebruikt met een warmtevrij handvat. Let er bij het inschenken op dat je de randen van de pot schoon houdt. Dat voorkomt besmetting via de rand van de deksel in de jam. Als het nodig is, dan kan je na het afvullen van de potten de randen nog even afdoen met een nat stukje keukenrol.

pruimenjam pruimen jam maken

Draai daarna het deksel stevig op de pot en zet je de pot omgekeerd neer. Je hoeft de potten niet omgekeerd neer te zetten. Laat de potten daarna rustig afkoelen, bijvoorbeeld onder een theedoek. Het sluitingsproces van het deksel verloopt het beste als de potten echt rustig kunnen afkoelen. Dus niet op een koude vloer zetten, of een koude stenen aanrecht, of op een tochtige plek.

pruimenjam pruimen jam maken

Als je het goed is gegaan, dan hoor je na een tijdje bij elke pot PLOP! Dat is het teken dat de pot goed dicht zit en klaar is om bewaard te worden. Je kunt de jam minimaal een jaar bewaren, maar ik heb potten van een paar jaar oud gegeten en die smaakte nog prima.

pruimenjam pruimen jam maken

Nog even een label erop en klaar is Kees. Meer over snel en makkelijk labels maken lees je in deze post over labels.

Verder lezen over zelf jam maken!

Ben je enthousiast geworden en wil je meer lezen over zelf jam en confituur maken? Dat kan! Ik heb de meest aanbevelenswaardige boeken over dit onderwerp voor je op een rijtje gezet:


Jouw jam: leuk om van je te horen

Dit was hoe ik pruimenjam maak. Hoe maak jij nog een leuke variatie op pruimenjam of heb je nog goede tips? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden

Reacties (125)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Goedemiddag! Wat een leuke tips voor het maken van heerlijke pruimenjam! Ik heb ook de tip van pruimenpitten meekomen gedaan, en daarbij de pitten geplet wat idd naar amandel rook. In een theezeefje meegepikt. Toch zat iets me niet lekker: waar kont die amandelgeur vandaan? Ik ben gaan t gaan uitzoeken en ontdekte tot mijn schrik dat dat de geur van cyanide (blauwzuurgad) is. Heel veel vruchtpitten bevatten dat en steenvruchtoitten veel! Helaas.....ik neem geen risico en deze bereidde pruimenjam gaat de prullenbak in......
Lees je alsjeblieft goed in als je vruchtpitten ergens in wilt verwerken!
Vriendelijke Groet, J. Voorn
1 reactie · actief 36 weken geleden
Als je de vellen meekookt en even de staafmixer door de pan haalt heb je een prachtig gekleurde en egale jam!
1 reactie · actief 241 weken geleden
Je kunt ook eerst de pruimen koken en de pitten eruit vissen! Scheelt een hoop werk
Ik doe er honey whisky bij, anijsster, kaneelstokje (haal ik na het koken eruit), limoen rasp en sap bij. Ook wel eens amaretto of cointreau erin gedaan. Blijft zeker teew jaar goed (daarna was het op.) Gezien op de BBC dat je het nog veel langer kunt bewaren.
Hoeveel potjes jam haal je uit 2 kilo pruimen ? wat is de verhouding ? ligt natuurlijk ook aan de inhoud van de jam pot.
1 reactie · actief 304 weken geleden
Ik bedoel een halve kilo suiker i.p.v 12 kilo. Het streepje dat er tussen staat is niet te zien.

Groeten, Diana
2 reacties · actief 349 weken geleden
Hey, hoe kun je ze dan lucht dicht maken dan?
1 reactie · actief 350 weken geleden
Ik heb inmiddels de laatste pot aangebroken van mijn Sjemmie in de smaak gele pruim rabarber. Gele pruimen van mijn turkse achterbuurvrouw. Ik gaf haar plantjes trouw water als ze voor zes weken naar Turkije ging. Ik moest dan maar lekker de rijpe pruimen plukken...een andere oudere dame wilde niets meer doen met al die blauwe pruimen....dus wie wil ze hebben....tja. Helaas ben ik verhuisd en heb ik deze adresjes niet meer. Mocht er iemand in of om Harderwijk zijn die niet weet wat hij of zij moet met al dat fruit....ik help graag!
3 reacties · actief 352 weken geleden
Ik maak ook pruimenlikeur...heerlijk.
Onze pruimen boom Reine Victoria hangt ook altijd boordevol...dus potten jam met aalbessen, aardbeien , bramen, zwarte bessen of sinaasappel bij de pruimen...en likeur!

Hellen
1 reactie · actief 395 weken geleden
Mijn pruimenjam wil niet stijf worden . Wat doe ik fout?
1 reactie · actief 397 weken geleden
Ook ik ben aan de pruimenpluk begonnen, dus ook aan het maken van jam. Nu had ik ook nog wat rabarber staan, dus die ook maar meteen mee genomen. Dat werden dus een aantal potten pruimen-rabarberjam (verhouding 2:1) en een aantal potten met alleen pruimenjam. De pruimenboom is nog lang niet leeg, dus in de loop van de week nog maar een keer plukken en jam maken. Iemand nog ideetjes waarme ik de pruimen kan mixen? Ik vind het wel leuk om met smaakjes te experimenteren, dus de tip met de pitten van Els ga ik zeker gebruiken. Voor de jam gebruik ik altijd "geleisuiker 2+1", oftewel 2 kg fruit + 1kg geleisuiker. Zo wordt je jam dus minder zoet en met de echte volle fruitsmaak.
Groeten, Netje.
8 reacties · actief 397 weken geleden
Iemand een tip als je niet genoeg potten hebt? Hoe lang kan je de jam bewaren in plastic bakken?
2 reacties · actief 397 weken geleden
Soms heb ik zo'n grote pruimenoogst dat ik niet alles kan verwerken. Mijn oplossing : invriezen.
Halveer en ontpit de pruimen en stop ze per kilo in een diepvrieszak. Ook in de winter kan je dan verse jam maken. 1 zak pruimen uit de vriezer en 1 pakje geleisuiker en je kan meteen aan de slag.
Aardbeien invriezen voor jam gaat ook heel goed.
4 reacties · actief 397 weken geleden
tip,kraak een half kopje pitten,Neen de kern daar uit,stop de nootjes in een gaasje of zo en laat ze meekoken,dit geeft een amandel smaak aan de Jam.

sucses Els Olsthoorn,

P.s verminder de suiker,(zit al genoeg in de Mirabel) doe er citroenzuur bij.Els
7 reacties · actief 399 weken geleden
Kan ik ook de beugelpotten met rubberring gebruiken voor het bewaren van de jam? Gr. Elly.
1 reactie · actief 400 weken geleden
Hallo allemaal,

ik heb mijn pruimenjam gemaakt met als toevoeging kaneel, citroensap , ammaretto en wat gedroogde pruimen. Na het koken de staafmixer erdoor.

Zalig op brood en door de yoghurt
En dit wil ik gaan maken van de hoeveelheid pruimen die ik gekregen heb.

Ingrediënten:
500 gram pruimen (zonder pit gewogen)
6 afgestreken el rietsuiker, ik gebruik bastersuiker
2 el water
1 zakje vanillesuiker
½tl kaneel
½tl citroensap

Bereiding:
Was de pruimen en snijd ze in stukjes. Verwijder de pitten. Afhankelijk van hoe grof of fijn je de compote wilt hebben snijd je de pruimen in grotere of kleinere stukjes.
Doe de pruimen in een roestvrijstalen pan en voeg de suiker, vanillesuiker, kaneel, citroen en water toe. Zet op een laag vuur en kook in 30-45 minuten tot 'moes'. Afhankelijk van hoe zuur/zoet de pruimen zijn kun je wat meer/minder suiker toevoegen.
Laat afkoelen. Heerlijk in de yoghurt, vla of bij ijs!
1 reactie · actief 401 weken geleden
Hallo allemaal, leuke tips hierboven!! Ik heb nog een tip om jam te bewaren: als ik jam gemaakt heb en deze is afgekoeld., schenk ik ze in een stevige diepvrieszak ( verkopen ze bij de action) dichtknopen en dan weer in een andere diepvrieszak, dan kun je er een briefje tussen doen, welke jam er in zit. deze niet dicht knopen. En dan in de vriezer doen. Deze bevriest nooit helemaal (door de suiker) en blijft dik vloeibaar. Als je jam in de koelkast op is, pak je de zak met bevroren jam, knip een puntje van de zak en dan kan je het jampotje weer vullen. De zak weer terug in de vriezer. Groetjes Anja
1 reactie · actief 401 weken geleden
Het velletje verdwijnt niet helemaal. Je zal het dus wel terugvinden in je jam. Wat je kan doen (heb ik zelf ook gedaan) is even de staafmixer door de pan halen. Dan zijn de grootste stukken weg en blijven er slechts hele kleine stukjes (2 mm tot max 0,5 cm) over in je jam.
Veel succes!
1 reactie · actief 402 weken geleden
Ik maak veel confitures. Bij zoete vruchten (aardbeien, perziken etc.) gebruik ik maar 300 gram suiker per kg. vruchten. Bij zure vruchten als b.v. kruisbessen en rode-bessen, gebruik ik 500 gram suiker per kg. vruchten. De smaak van de vrucht komt zo beter tot zijn recht.
3 reacties · actief 404 weken geleden
Met dank aan jullie inspirerende ideeën ben ik nu de trotse maker en aspirant eter van 16 potten heerlijke pruimenjam.
- ong. 6-7 kilo Roemeense pruimen van de Dappermarkt ivm gebrek aan boomgaard in centrum. (konden iets smaakvoller maar okay.)
- Zachtjes tot moes verwarmen een beetje staafmixeren en vervolgens pitten en vellen eruit gezeefd met heel grove zeef.

=> ong. 4 kilo vruchtvlees over.

Vervolgens heb ik vanuit jullie ideeën de volgende mix toegevoegd:
- sap van 1 citroen en 1 sinaasappel en zest van 1 citroen.
- 2 theelepels kardemonzaad gevijzeld tot poeder.
- 2 theelepels kaneel.
- ong. 100 ml ( twee flinke scheuten) Slovovich Tsjechische pruimenlikeur erbij.
- 2 pakjes van 500 g. Biogelierzucker van Biovegan te koop bij Eko plaza. (in plaats van 6 voor 6 kilo vruchten :-)
- 4 minuutjes doorkoken, potjes vullen et voilà...

De jam is een beetje vloeibaar maar zeker niet te zoet. De lichte kick van die likeur maakt de smaak net wat volwassener en pittiger.

Net mijn ochtend-croissant met mijn nieuwe pruimenjam bij een grote café latte verorberd.....hmmmmm dan is het leven een feest.

Groeten,
Peter
1 reactie · actief 443 weken geleden
Ter voorbereiding over ons artikel "Schoonma maakt pruimenjam op de traditionele manier" las ik jullie opmerkingen. Leuk en lekker!
Maar pruimen hebben van nature al zoveel pectine dat je geen suiker hoeft toe te voegen. Dan moet je de pruimen wel een aantal uren lang aan de kook houden en veel roeren. De zeer donkere pruimenjam is dan echt verrukkelijk! En geen toevoeging nodig!
Hoi allemaal,
Ik gebruik geen geleisuiker, maar rietsuiker.
1kg rijpe pruimen, 300gr rietsuiker, 5 min koken pureren en dan onder regelmatig roeren inkoken, tot juiste dikte bereikt is.
Tot net boven het randje vullen van de uitgekookte jampotten. Potje dicht en half uurtje op zijn kop.
Groetjes Larissa
1 reactie · actief 449 weken geleden
Ik ben jaloers op alle pruimenboombezitters, maar gelukkig is daar nog Appie Heijn. En die verkoopt Pluots, een kruising tussen pruim en abrikoos. Een stevige vrucht, waar je een heerlijke jam van kan maken. Ik heb gebruikt: een kilo Pluots, 250 gram geleisuiker speciaal, een zakje Marmello, 1 theelepel kaneel, 150 ml rode port en een scheutje Cointreau (stadse fratsen, inderdaad). Vruchten, al dan niet ontpit, in stukjes met de port en kaneel 20 minuten laten sudderen. Staafmixer er doorheen. Suiker en Marmello en Cointreau erin en een minuut behoorlijk en al roerend laten koken en kijk aan: verrukkelijke jam voor ongeveer vier potjes.
1 reactie · actief 449 weken geleden
Allemaal hele leuke tips voor het maken van pruimenjam. Nog een tip dan : ipv zoveel geleisuiker te gebruiken, kun je ook Marmello geleipoeder of Van Gilse gelei POEDER gebruiken Nu kun je naar smaak suiker toevoegen. op 1 kilo min 250 gr suiker of zelf helemaal niet! Ik doe dit al jaren.
Ina
1 reactie · actief 452 weken geleden
Ik las dat je lang bezig was met ontpitten nou ik doe de pruimen gewoon heel in de pan en als de pitten los in de pan zitten haal ik ze er met een lepel uit. Je staat toch minuten te wachten tot het klaar is. Ook handig is het om de pruimen dan van te voren te tellen zodat je weet dat je alle pitten hebt verwijderd.
Nou probeer het maar eens, succes er mee. Mary Taris
2 reacties · actief 453 weken geleden
 Rachel Post Sanders's avatar

Rachel Post Sanders · 504 weken geleden

Hallo Berber, wat leuk zeg die limonade..de velletjes blijven er dus in? Hoeveel suiker op pruimenlimonade?
Bedankt voor de tips!
2 reacties · actief 504 weken geleden
 Rachel Post Sanders's avatar

Rachel Post Sanders · 504 weken geleden

Hoi allemaal,
Ik vond deze site,en heb pruimenjam gemaakt.
Ik heb een beetje op de smaak gegokt n.a.v. wat op deze site geschreven staat.
Geleisuiker.. ik denk 1 kilo op 3 kilo Pruimen.
Ik heb er een citroen in gedaan, een halve sinaasappel en een beetje KOEKKRUIDEN :-) in gedaan, een halve theelepel.
Verder de inhoud van de pan opgesplitst,
en de kleinere pan heb ik no gember in gedaan.. dit is inderdaad erg lekker!
Ik had enorm veel pruimen aan mijn boom..
15 zakjes voor twee of 3 personen compote van gemaakt
Natuurlijk ook pruimen weggeschonken. En veel gegeten van de boom. Zit nog heel wat aan.
Heel erg bedankt voor de tips

Rachél Post Sanders
3 reacties · actief 504 weken geleden
Ik heb in Spanje vaak pruimensiroop/saus gemaakt om limonade mee te maken. Pruimen heel in de pan, tot prut koken, pitten eruit scheppen. Dan staafmixer erdoorheen halen (velletjes geven een mooie rode kleur en lekker veel smaak) en wat suiker erbij. In laten koken en hop in de (schone) fles. Bewaren in de koelkast, maar het is vast al op voordat het kan bederven. Erg lekker met prikwater en ook in cocktails en toetjes werkte het prima.
Nog een tip om jampotjes en deksels schoon te maken: in de afwasmachine, heetste programma is zeker goed maar ik doe altijd het gewone. Mijn jam heeft 70% fruit (met Marmello 2 en 300 gr suiker op 1 kg fruit, 1 minuut kooktijd vanaf het moment dat alles borrelt) en is altijd jarenlang houdbaar. Tuurlijk, schoonmaken met soda kan ook maar da's veel meer werk.
Hallo Kees e.a lezers,

Klopt dat in Duitsland de geleisuiker veel goedkoper is. Vorige week heb ik bij de Aldi Sud gekocht geleisuiker extra voor 55 eurocent per pakje van een half kilo, genoeg voor 1 kg fruit. Helaas weer veel te weinig meegenomen!
3 reacties · actief 504 weken geleden
Hallo Kees ,ik heb mijn pruimenjam gemaakt met vanillesuiker ,kaneel ,basalimico azijn en mijn geheime ingredient is een half theelepeltje zout . Dit gaat bij mij in alle zoete gerechten , dan heb je minder suiker nodig . Groetjes Corrie .
1 reactie · actief 549 weken geleden
Keesdeboon, hartelijk dank voor je recept en de andere mensen hier voor de reacties! Net mijn eerste pruimenjam gemaakt met net als keesdeboon de pruimen van de boom van de buren!

Maar het ziet er goed uit.. ik heb 750gr suiker heb gebruikt op ong. 2kg pruimen, geen idee welke soort.

Nu maar hopen dat het niet te zoet wordt zodat je de pruimen ook nog proeft!
1 reactie · actief 553 weken geleden
Er zijn dit jaar ook heel veel bramen bij ons en dat blijft voor ons altijd nog de topper bij het jam maken.Het zoeken is altijd al zo'n feest.Dat de natuur ons dit allemaal biedt!
Komend weekend is er in Noord Burgum (fr) een bramenfestijn gaande!
Zie op www. brommelsfestijnnoordburgum.nl

Bedankt voor al de leuke en leerzame reacties allemaal en nog veel plezier bij het oogsten.
Korrie
3 reacties · actief 554 weken geleden
Hallo Kees,

Dit weekend ga ik het proberen om voor het eerst jam te maken. Wat gebeurd er met het velletje als je de pruimen gewoon door de helft (na het ontpitten) in de pan doet?
Kees, als beginnend jammaker ben ik helemaal blij met de tips op je blog.
Eergisteren heb ik voor het eerst van mijn leven jam gemaakt van de pruimen uit eigen tuin. Erg leuk om te doen.
Vandaag heb ik weer een lichting geplukt en er pruimen-munt jam van gemaakt.
Een handvol munttakjes meekoken geeft een beetje extra frisheid. Ik vind het resultaat erg lekker.

En nu ga ik aan de slag met chutney. Lijkt me ook heerlijk met een stukje oude kaas.

Groet,
Anke
1 reactie · actief 556 weken geleden
Handige tips en weetjes waar je lekker fruit kan plukken! Erg leuk om te lezen, waardevol!!
Jaren geleden heb ik zelf eens meegewerkt met de Rozenbotteloogst bij Pluktuin de Put bij Wijk bij Duurstede. Wat een voldoening gaf dit en wat was je benieuwd hoe groot de oogst was die je met elkaar geplukt had. Erna werd er heerlijk door een restaurant de Pronckheer uit Cothen een menu meegemaakt! Aan lange tafels in de tuin eten met elkaar. Fantastisch, Italiaanse sferen! Het is geen makkelijk werkje omdat ze nogal veel doorn hebben en dus prikken maar goed, je wordt al doende vaardig erin. Ook in Putten heb je een pluktuin met bessen. Je neemt een emmer mee en plukken maar. Prijs per kg!

Ik heb zelf net pruimenjam gemaakt van pruimen uit Belgie die mijn vader voor mij meebracht gisteren uit de tuin van hun vriendin. Ik heb er steranijs, verse vanille en een beetje kaneel ingedaan.
In de Moezel heb je Weinbergspfirsichen eind augustus/begin september. De hele Moezel staat er mee vol. Een prachtige kleur perzik die heel aromatisch is en een lust voor het oog en de smaak, ongeevenaard! Heb er toen kilo's van meegenomen van de vrouw van de hotelier en er jams van gemaakt. We hebben toen ook 2 boompjes meegenomen en na 2 jaar de eerste bloesem erin gehad, nu hopen dat ze dit jaar ook vrucht gaan dragen! :-). Op mijn blog www.fareladolcevita.blogspot.nl schrijf ik iedere dag wat ik maak en beleef in de culinaire wereld en mijn uitspattingen. Ook verkoop ik via mijn webshop mijn luxe, bijzondere deli's waaronder een vijgenjam met zwarte peper en nog veeeeel meer :-). wwwlacuocapassionata.jouwweb.nl en mijn home-made met passie bereide maaltijden!
1 reactie · actief 556 weken geleden
Hallo Kees,

Nog een lekker idee voor alle overtollige pruimen is Pruimenchutney. Heerlijk bij gebraden vlees, kip of wild. Ook héél lekker bij kaas. Als dipsausje of gewoon op de boterham.
Ik kan wel 'n recept geven, maar op internet zijn vele varianten te vinden met diverse kruidingen.
Erg leuk om diverse smaken te maken. Ik heb afgelopen week 8 potten gemaakt.

Ga vandaag maar eens voor de jam. Goed idee van die pitten, ga ik zeker gebruiken.

Groet Yvette
3 reacties · actief 556 weken geleden
Hele pruimen in de pan zou ik niet doen. Wij hebben rupsjes in de pruimen die je pas ziet bij het ontpitten..
Tenzij je extra eiwitten in je jam wil hebben ;)
1 reactie · actief 556 weken geleden
Bedankt Kees. Ik zat op mijn terras en heb pruimen geplukt van mijn laagstamboom (Reine Victoria). Gezien de hoeveelheid wist ik niet goed wat ik met al die pruimen moest doen. De buren heb ik allemaal al een grote bak vol gegeven. Nog een hele hoop over. Ik ga dus nu maar eens jam proberen.
1 reactie · actief 557 weken geleden
Ik heb voor het eerst pruimen aan de boom en wil dus ook jam gaan maken.
mijn vraag is : moeten de pruimen echt helemaal rijp zijn?
1 reactie · actief 557 weken geleden
ik heb door de jam van gele pruimen (weet het soort niet) wat fijngehakte gember en wat uitgeperst sinaasappelsap gedaan resultaat was heerlijk geeft er een hele frisse smaak aan ga nu met blauwe pruimen aan de gang ik heb dit jaar ook veel aardbeienjam gemaakt en na een tip van een buurvrouw daar lavendel bloemetjes doorgedaan heerlijk
1 reactie · actief 557 weken geleden
ohhh Eldense Blauwe !! zo lekker !!
die kochten we in Elden direct bij de boer, woonde toen in Arnhem-zuid, Elderveld.
10 min fietsen en je was in Elden.

Hier in de tuin staat ook een pruimenboom, kleine rode, beetje zure pruimen.
Niet echt lekker, helaas vinden de wespen dat wel dus we moeten het terras vrijhouden van gevallen pruimen.

Eldense Blauwe, die hoop ik echt weer eens te eten mmmm
1 reactie · actief 558 weken geleden
800 gr pruimen, 200 gr appel, 150ml diksap appel/aardbei en 1 zakje Marmello #1. Ben benieuwd.
1 reactie · actief 559 weken geleden
Laatst aardbeienjam gemaakt. 2,5 kg fruit met 0,5 kg geleisuiker speciaal. Was wat aan de dunne kant maar nog steeds mierzoet. Ga nu met Marmello (#1) aan de slag: fruit en geen extra suiker toegevoegd. (verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel)
1 reactie · actief 559 weken geleden
Dat ziet er lekker uit!
My recent post Pepers oogsten!
1 reactie · actief 559 weken geleden
Voor duidelijkheid, Ik heb de jam in gebruikte jampotjes gedaan.
1 reactie · actief 559 weken geleden
Hallo, hoelang blijft de jam goed na het inwecken?
1 reactie · actief 559 weken geleden
Hallo,

Ik gebruik altijd speciale gelei suiker. 1 kg fruit op 12 kilo suiker. Deze suiker koop ik bij de Aldi in Duitsland. Daar is geleisuiker veel goedkoper. Daar hebben ze ook suiker voor 1.5 kilo fruit op 12 kilo suiker. Schijnt wel minder lang houdbaar te zijn, maar daar heb ik nog nooit last van gehad.

Je kunt ook de pruimen koken met naar smaak (vanille) suiker ( ik doe heel weinig) en dan in flesje doen. Je hebt dan vruchtensaus. Lekker over ijs, yoghurt en pudding. Heb je niet genoeg potjes of flesjes? Doe het dan gewoon in oude gewassen margarine bakjes in de vriezer.

Wat is het allemaal toch lekker hé?

Succes Diana
2 reacties · actief 559 weken geleden
ja er zit nog een pit in de harde omhulsel, gebruik het met mate,er komt met meekoken van die keren
een heerlijke nodige (amandel smaak vrij.)
Ik heb nog een andere tip. als je de mirabel in een sap pan kookt,haal je twee dingen uit de pruim,
A Geconsentreerd sap,je doet de sap in flessen met daar doorheen citroen zuur.
de pulp die overblijf doe ik door een zeef (roerselen) ik kook het gemalalde vruchtvlees door met wat
suiker en citroenzuur. Ik gebruik die saus bij lamsvlees of door de yochert ,glaceer er gebak mee,
kortom je hebt er een heerlijke geurige saus aan,en...de sap lengen wij aan met bubbel water, een heerlijke dorst lesser.....

Ps. ik heb twee mirabel bomen en spreek van 50 kg mirabellen,hoe noordelijker de bomen staan,
hoe pittiger de Mirabel. over een maand begint de duin Bramen pluk,het lekkerste soort bramen dauw bramen,deze heb ik ook eens gevonden bij het plaatsje Buren

sucses Els
1 reactie · actief 560 weken geleden

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by