Zo begon het
De meeste mensen worden niet heel erg blij van bomen óp de erfgrens met overhangende takken, maar in dit geval juich ik het van harte toe! En zo kwam het dat ik op een zwoele juli-avond bij mijn achterbuurman aanbelde met de vraag of ik de rijpe pruimen van zijn boom mocht plukken. Uit zijn reactie ('pluk ze d'r allemaal maar af' en toen ging de deur dicht) maakte ik op dat hij geen echte pruimenfan is. Jammer voor hem, good for me.En eigenlijk geheel onverwacht stond ik na een half uurtje plukken met twee bouwemmers vol met pruimen. Ik schat dat het ruim 20 kg aan pruimen is.
Pruimenjam maken
Goed, twee emmers vol met pruimen. En nu? Teveel om allemaal ineens op te eten, dus inmaken die hap. Maar hoe? Jam leek me de meest geschikte optie.Wat heb je nodig om pruimenjam te maken?
Het verbaasde me eigenlijk dat je maar heel weinig nodig hebt om jam te maken. Ik dacht dat het nogal ingewikkeld was, maar goed, dat heb ik dan ook weer geleerd.
Ik maak mijn jammen en confituren met geleipoeder van van Gilse met een verhouding van 250 gram suiker op 1 kilo fruit. Dat scheelt een hoop suiker en je proeft meer fruit. De verschillende verhoudingen van suiker heb ik weergegeven in onderstaand plaatje. Uiteraard maak je hem het beste naar jouw eigen smaak en alle varianten leiden tot een prima jammetje. Voeg er tot slot nog wat citroensap of sinaasappelsap aan toe voor de frisheid.
Ik maak mijn jammen en confituren met geleipoeder van van Gilse met een verhouding van 250 gram suiker op 1 kilo fruit. Dat scheelt een hoop suiker en je proeft meer fruit. De verschillende verhoudingen van suiker heb ik weergegeven in onderstaand plaatje. Uiteraard maak je hem het beste naar jouw eigen smaak en alle varianten leiden tot een prima jammetje. Voeg er tot slot nog wat citroensap of sinaasappelsap aan toe voor de frisheid.
Pruimenjam variaties
Andere lekkere variaties op deze pruimenjam zijn bijvoorbeeld: pruimen met aardbeien, pruimen en bramen, pruimen en kersen. Voeg ook eens een snippertje gember toe. Dat maakt de jam lekker spicy!Pruimenjam maken: het proces
Nadat ik de pruimen had geplukt kon het grote ontpitten gaan beginnen. Dat duurde wel eventjes (+/- 30 minuten per kilo), want deze soort pruimen (Eldense blauwe, oud vergeten ras) is niet zo groot, dus er gaan heel veel van die pruimpies in één kilo. Ontvellen doe ik verder niet. De schil geeft een prachtige kleur aan de jam.Tip: gebruik handschoenen of een ontpitter (bijvoorbeeld van Westmark) want je krijgt enorm bruine handen en nagels van het pruimensap.
Daarna doe je alle halfjes in de pan en laat ze lekker op temperatuur komen. Vervolgens voeg je de geleisuiker toe.
Daarna breng je het geheel aan de kook op een gemiddeld vuur. Net voordat het gaat koken begint het heel erg te schuimen. Blijf er dus wel bij staan, want anders kookt het over. Roer ook regelmatig over de bodem van de pan. Daarmee voorkom je dat de suiker aankoekt.
![]() |
de pan met jam nádat er al wat scheppen uit zijn |
Tip: als je niet van velletjes in je jam houdt, dan ga je nog even met een staafmixer door de pan.
Jampotten schoonmaken
Als je de potten graag erg steriel wilt hebben, dan kook je de potten van te voren uit met een beetje soda. Ik ben meer van het makkelijke en vind ze schoon genoeg als ze uit de vaatwasser komen. Daarna gaat er per slot van rekening kokend hete jam in. Knappe bacterie die dat nog overleeft. Mijn potten blijven in ieder geval altijd dicht en ik heb in al die jaren nog nooit beschimmelde jam had.Deze keer heb ik potjes gebruikt van Perfekt jam van Jan Linders (inhoud 450 gram), maar natuurlijk volstaat elke jampot met een klik-klak deksel. Dan hoor je tenminste of het deksel echt goed dicht zit. Die van Bonne Maman (met rood-wit geruite deksel) zijn ook hele fijne.
Afvullen van de jampotten
Nadat de jam 4 minuten goed heeft doorgekookt, kun je de potten gaan vullen. Het makkelijkste werkt een vultrechter, maar deze keer heb ik een maatbeker van Pyrex gebruikt met een warmtevrij handvat. Let er bij het inschenken op dat je de randen van de pot schoon houdt. Dat voorkomt besmetting via de rand van de deksel in de jam. Als het nodig is, dan kan je na het afvullen van de potten de randen nog even afdoen met een nat stukje keukenrol.Draai daarna het deksel stevig op de pot
Als je het goed is gegaan, dan hoor je na een tijdje bij elke pot PLOP! Dat is het teken dat de pot goed dicht zit en klaar is om bewaard te worden. Je kunt de jam minimaal een jaar bewaren, maar ik heb potten van een paar jaar oud gegeten en die smaakte nog prima.
Nog even een label erop en klaar is Kees. Meer over snel en makkelijk labels maken lees je in deze post over labels.
J. Voorn · 292 weken geleden
Lees je alsjeblieft goed in als je vruchtpitten ergens in wilt verwerken!
Vriendelijke Groet, J. Voorn
Zwaluw · 241 weken geleden
Ellen · 241 weken geleden
Bhani · 296 weken geleden
Jenny · 345 weken geleden
diana · 559 weken geleden
Groeten, Diana
Stijn · 350 weken geleden
Emmy · 402 weken geleden
Hellen · 395 weken geleden
Onze pruimen boom Reine Victoria hangt ook altijd boordevol...dus potten jam met aalbessen, aardbeien , bramen, zwarte bessen of sinaasappel bij de pruimen...en likeur!
Hellen
N.Aalders Maris · 398 weken geleden
Netje van de Ven · 559 weken geleden
Groeten, Netje.
jolanda · 554 weken geleden
Marion · 519 weken geleden
Halveer en ontpit de pruimen en stop ze per kilo in een diepvrieszak. Ook in de winter kan je dan verse jam maken. 1 zak pruimen uit de vriezer en 1 pakje geleisuiker en je kan meteen aan de slag.
Aardbeien invriezen voor jam gaat ook heel goed.
Els Olsthoorn · 560 weken geleden
sucses Els Olsthoorn,
P.s verminder de suiker,(zit al genoeg in de Mirabel) doe er citroenzuur bij.Els
Elly · 400 weken geleden
Jojanneke · 400 weken geleden
ik heb mijn pruimenjam gemaakt met als toevoeging kaneel, citroensap , ammaretto en wat gedroogde pruimen. Na het koken de staafmixer erdoor.
Zalig op brood en door de yoghurt
Ria · 402 weken geleden
Ingrediënten:
500 gram pruimen (zonder pit gewogen)
6 afgestreken el rietsuiker, ik gebruik bastersuiker
2 el water
1 zakje vanillesuiker
½tl kaneel
½tl citroensap
Bereiding:
Was de pruimen en snijd ze in stukjes. Verwijder de pitten. Afhankelijk van hoe grof of fijn je de compote wilt hebben snijd je de pruimen in grotere of kleinere stukjes.
Doe de pruimen in een roestvrijstalen pan en voeg de suiker, vanillesuiker, kaneel, citroen en water toe. Zet op een laag vuur en kook in 30-45 minuten tot 'moes'. Afhankelijk van hoe zuur/zoet de pruimen zijn kun je wat meer/minder suiker toevoegen.
Laat afkoelen. Heerlijk in de yoghurt, vla of bij ijs!
Anja · 402 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 555 weken geleden
Veel succes!
Bert Stokwielder · 560 weken geleden
Peter · 443 weken geleden
- ong. 6-7 kilo Roemeense pruimen van de Dappermarkt ivm gebrek aan boomgaard in centrum. (konden iets smaakvoller maar okay.)
- Zachtjes tot moes verwarmen een beetje staafmixeren en vervolgens pitten en vellen eruit gezeefd met heel grove zeef.
=> ong. 4 kilo vruchtvlees over.
Vervolgens heb ik vanuit jullie ideeën de volgende mix toegevoegd:
- sap van 1 citroen en 1 sinaasappel en zest van 1 citroen.
- 2 theelepels kardemonzaad gevijzeld tot poeder.
- 2 theelepels kaneel.
- ong. 100 ml ( twee flinke scheuten) Slovovich Tsjechische pruimenlikeur erbij.
- 2 pakjes van 500 g. Biogelierzucker van Biovegan te koop bij Eko plaza. (in plaats van 6 voor 6 kilo vruchten :-)
- 4 minuutjes doorkoken, potjes vullen et voilà...
De jam is een beetje vloeibaar maar zeker niet te zoet. De lichte kick van die likeur maakt de smaak net wat volwassener en pittiger.
Net mijn ochtend-croissant met mijn nieuwe pruimenjam bij een grote café latte verorberd.....hmmmmm dan is het leven een feest.
Groeten,
Peter
Edwin van Schie · 445 weken geleden
Maar pruimen hebben van nature al zoveel pectine dat je geen suiker hoeft toe te voegen. Dan moet je de pruimen wel een aantal uren lang aan de kook houden en veel roeren. De zeer donkere pruimenjam is dan echt verrukkelijk! En geen toevoeging nodig!
larissa · 450 weken geleden
Ik gebruik geen geleisuiker, maar rietsuiker.
1kg rijpe pruimen, 300gr rietsuiker, 5 min koken pureren en dan onder regelmatig roeren inkoken, tot juiste dikte bereikt is.
Tot net boven het randje vullen van de uitgekookte jampotten. Potje dicht en half uurtje op zijn kop.
Groetjes Larissa
Annemarie · 449 weken geleden
Ina · 452 weken geleden
Ina
Mary taris · 557 weken geleden
Nou probeer het maar eens, succes er mee. Mary Taris
Rachel Post Sanders · 504 weken geleden
Bedankt voor de tips!
Rachel Post Sanders · 504 weken geleden
Ik vond deze site,en heb pruimenjam gemaakt.
Ik heb een beetje op de smaak gegokt n.a.v. wat op deze site geschreven staat.
Geleisuiker.. ik denk 1 kilo op 3 kilo Pruimen.
Ik heb er een citroen in gedaan, een halve sinaasappel en een beetje KOEKKRUIDEN :-) in gedaan, een halve theelepel.
Verder de inhoud van de pan opgesplitst,
en de kleinere pan heb ik no gember in gedaan.. dit is inderdaad erg lekker!
Ik had enorm veel pruimen aan mijn boom..
15 zakjes voor twee of 3 personen compote van gemaakt
Natuurlijk ook pruimen weggeschonken. En veel gegeten van de boom. Zit nog heel wat aan.
Heel erg bedankt voor de tips
Rachél Post Sanders
Berber · 504 weken geleden
Nog een tip om jampotjes en deksels schoon te maken: in de afwasmachine, heetste programma is zeker goed maar ik doe altijd het gewone. Mijn jam heeft 70% fruit (met Marmello 2 en 300 gr suiker op 1 kg fruit, 1 minuut kooktijd vanaf het moment dat alles borrelt) en is altijd jarenlang houdbaar. Tuurlijk, schoonmaken met soda kan ook maar da's veel meer werk.
Wilma · 506 weken geleden
Klopt dat in Duitsland de geleisuiker veel goedkoper is. Vorige week heb ik bij de Aldi Sud gekocht geleisuiker extra voor 55 eurocent per pakje van een half kilo, genoeg voor 1 kg fruit. Helaas weer veel te weinig meegenomen!
Corrie · 549 weken geleden
luuk · 553 weken geleden
Maar het ziet er goed uit.. ik heb 750gr suiker heb gebruikt op ong. 2kg pruimen, geen idee welke soort.
Nu maar hopen dat het niet te zoet wordt zodat je de pruimen ook nog proeft!
korrie · 554 weken geleden
Komend weekend is er in Noord Burgum (fr) een bramenfestijn gaande!
Zie op www. brommelsfestijnnoordburgum.nl
Bedankt voor al de leuke en leerzame reacties allemaal en nog veel plezier bij het oogsten.
Korrie
Mari · 555 weken geleden
Dit weekend ga ik het proberen om voor het eerst jam te maken. Wat gebeurd er met het velletje als je de pruimen gewoon door de helft (na het ontpitten) in de pan doet?
Anke · 556 weken geleden
Eergisteren heb ik voor het eerst van mijn leven jam gemaakt van de pruimen uit eigen tuin. Erg leuk om te doen.
Vandaag heb ik weer een lichting geplukt en er pruimen-munt jam van gemaakt.
Een handvol munttakjes meekoken geeft een beetje extra frisheid. Ik vind het resultaat erg lekker.
En nu ga ik aan de slag met chutney. Lijkt me ook heerlijk met een stukje oude kaas.
Groet,
Anke
Sandra Faling · 556 weken geleden
Jaren geleden heb ik zelf eens meegewerkt met de Rozenbotteloogst bij Pluktuin de Put bij Wijk bij Duurstede. Wat een voldoening gaf dit en wat was je benieuwd hoe groot de oogst was die je met elkaar geplukt had. Erna werd er heerlijk door een restaurant de Pronckheer uit Cothen een menu meegemaakt! Aan lange tafels in de tuin eten met elkaar. Fantastisch, Italiaanse sferen! Het is geen makkelijk werkje omdat ze nogal veel doorn hebben en dus prikken maar goed, je wordt al doende vaardig erin. Ook in Putten heb je een pluktuin met bessen. Je neemt een emmer mee en plukken maar. Prijs per kg!
Ik heb zelf net pruimenjam gemaakt van pruimen uit Belgie die mijn vader voor mij meebracht gisteren uit de tuin van hun vriendin. Ik heb er steranijs, verse vanille en een beetje kaneel ingedaan.
In de Moezel heb je Weinbergspfirsichen eind augustus/begin september. De hele Moezel staat er mee vol. Een prachtige kleur perzik die heel aromatisch is en een lust voor het oog en de smaak, ongeevenaard! Heb er toen kilo's van meegenomen van de vrouw van de hotelier en er jams van gemaakt. We hebben toen ook 2 boompjes meegenomen en na 2 jaar de eerste bloesem erin gehad, nu hopen dat ze dit jaar ook vrucht gaan dragen! :-). Op mijn blog www.fareladolcevita.blogspot.nl schrijf ik iedere dag wat ik maak en beleef in de culinaire wereld en mijn uitspattingen. Ook verkoop ik via mijn webshop mijn luxe, bijzondere deli's waaronder een vijgenjam met zwarte peper en nog veeeeel meer :-). wwwlacuocapassionata.jouwweb.nl en mijn home-made met passie bereide maaltijden!
Yvette · 556 weken geleden
Nog een lekker idee voor alle overtollige pruimen is Pruimenchutney. Heerlijk bij gebraden vlees, kip of wild. Ook héél lekker bij kaas. Als dipsausje of gewoon op de boterham.
Ik kan wel 'n recept geven, maar op internet zijn vele varianten te vinden met diverse kruidingen.
Erg leuk om diverse smaken te maken. Ik heb afgelopen week 8 potten gemaakt.
Ga vandaag maar eens voor de jam. Goed idee van die pitten, ga ik zeker gebruiken.
Groet Yvette
Tineke · 556 weken geleden
Tenzij je extra eiwitten in je jam wil hebben ;)
Hankypanky · 557 weken geleden
Ans · 557 weken geleden
mijn vraag is : moeten de pruimen echt helemaal rijp zijn?
marja deden · 557 weken geleden
emma · 558 weken geleden
die kochten we in Elden direct bij de boer, woonde toen in Arnhem-zuid, Elderveld.
10 min fietsen en je was in Elden.
Hier in de tuin staat ook een pruimenboom, kleine rode, beetje zure pruimen.
Niet echt lekker, helaas vinden de wespen dat wel dus we moeten het terras vrijhouden van gevallen pruimen.
Eldense Blauwe, die hoop ik echt weer eens te eten mmmm
Rens · 559 weken geleden
Rens · 559 weken geleden
Moestuinmiep · 559 weken geleden
My recent post Pepers oogsten!
nancy · 559 weken geleden
nancy · 559 weken geleden
Diana · 559 weken geleden
Ik gebruik altijd speciale gelei suiker. 1 kg fruit op 12 kilo suiker. Deze suiker koop ik bij de Aldi in Duitsland. Daar is geleisuiker veel goedkoper. Daar hebben ze ook suiker voor 1.5 kilo fruit op 12 kilo suiker. Schijnt wel minder lang houdbaar te zijn, maar daar heb ik nog nooit last van gehad.
Je kunt ook de pruimen koken met naar smaak (vanille) suiker ( ik doe heel weinig) en dan in flesje doen. Je hebt dan vruchtensaus. Lekker over ijs, yoghurt en pudding. Heb je niet genoeg potjes of flesjes? Doe het dan gewoon in oude gewassen margarine bakjes in de vriezer.
Wat is het allemaal toch lekker hé?
Succes Diana
Els Olsthoorn · 560 weken geleden
een heerlijke nodige (amandel smaak vrij.)
Ik heb nog een andere tip. als je de mirabel in een sap pan kookt,haal je twee dingen uit de pruim,
A Geconsentreerd sap,je doet de sap in flessen met daar doorheen citroen zuur.
de pulp die overblijf doe ik door een zeef (roerselen) ik kook het gemalalde vruchtvlees door met wat
suiker en citroenzuur. Ik gebruik die saus bij lamsvlees of door de yochert ,glaceer er gebak mee,
kortom je hebt er een heerlijke geurige saus aan,en...de sap lengen wij aan met bubbel water, een heerlijke dorst lesser.....
Ps. ik heb twee mirabel bomen en spreek van 50 kg mirabellen,hoe noordelijker de bomen staan,
hoe pittiger de Mirabel. over een maand begint de duin Bramen pluk,het lekkerste soort bramen dauw bramen,deze heb ik ook eens gevonden bij het plaatsje Buren
sucses Els