Waarom een plan voor de moestuin?
Een plan is handig voor heel veel doeleinden. Wat wil je planten, wat wil je eten komend seizoen? Wat ging afgelopen seizoen goed of juist helemaal niet? In deze post lees je alles over hoe je het handigste je moestuin in kan delen en waar je nog meer aan moet denken als je een moestuin begint.In deze post ga ik verder in op hoe je zelf gemakkelijk een moestuinplan in Excel kunt maken. Er zijn veel gratis en betaalde tools beschikbaar op het web, maar hé, waarom geld uitgeven of online gaan klooien als je het net zo makkelijk in Excel kan verwerken? Precies, dat dacht ik ook en daarom deze handleiding.
Stap 1: meet de afmetingen van je moestuin
Om te beginnen moet je weten wat de afmetingen zijn van je moestuin of volkstuin. Dit kan je doen door grofweg het aantal (loop-) stappen van een meter te tellen. Dit is de ruwe methode. Zo ben ik ook begonnen om enigszins een indruk van de afmetingen te krijgen. Opmeten met een rolmeter of een meetlint is veel nauwkeuriger. Zelf geef ik de voorkeur aan een meetlint, want bij een rolmeter trek je allemaal vuil en grond mee de rolmeter in en dat weer roesten en vervelend doen. Niet zo handig dus.Stap 2: bepaal de schaal
Het is fijn als je jouw hele moestuin kan overzien op één PC-scherm. Dus zonder te scrollen. Aangezien mijn tuin ongeveer 11 meter x 22 meter groot is, heb ik ervoor gekozen om hokjes (cellen) te maken die in werkelijkheid een lengte vertegenwoordigen van 33 cm. Dus drie hokjes (verticaal of horizontaal) is dan 1 meter in werkelijkheid. Dan paste mijn moestuin mooi op één scherm, zonder te scrollen. Dat kwam ook mooi uit met de 30x30 grindtegels die ik (en ik denk de meesten van ons) in de moestuin heb liggen. De kolombreedte in Excel wordt dan 3,29 (28 pixels) en de rijhoogte komt op 15 (20 pixels), maar hiermee kun je zelf nog wat spelen.Stap 3: afmeting van de moestuinvakken bepalen
In mijn moestuin werk ik het liefste met vakken/eenheden van 1 meter breed. Dit zijn, in mijn geval, dan drie hokjes van 33cm. Enfin, dat zal voor zich spreken. Ook in de werkelijke moestuin werk ik op deze manier. In zo'n vak kunnen 3 rijen van een gewas die slechts 15 cm tussen de rijen nodig heeft, of 2 rijen van een gewas dat 20 cm tussen de rijen nodig heeft en 1 rij van een gewas dat 33 cm tussen de rijen nodig heeft.Hoe breed of smal je ze ook maakt, let er in ieder geval op dat je makkelijk met je schoffel tussen de rijen door kan. De minimale afstand is dus is net groot als dat je schoffel breed is. Schoffels heb je grofweg in breedtes van 8 cm tot ongeveer 26 cm, dus kijk even hoe breed die van jou is.
Stap 4: tekenen maar
Het gaat iets te ver om hier alle functionaliteiten van excel uit te leggen, maar de belangrijkste zal ik kort aanstippen. De lijnen trek je met de functie 'celranden' (zie plaatje)De kleuren in de cellen maak je met de functie 'opvulkleuren' (zie plaatje, icoon van omvallende verfpot, hoe toepasselijk)
De verschillende vormen en figuren die ik heb gebruikt vind je onder de knop 'Invoegen' in de menubalk. Zo heb ik voor de struiken en de bomen het figuur van de 'wolk' gebruikt.
Han · 251 weken geleden
Leuke site en best wel informatief maar het begrip afstand tussen de rijen heb je verkeerd uitgelegd. Volgens jouw uitleg kun je in een bed van 1 m breed slechts 1 rij planten met een afstand van 33 cm tussen de rijen. Dat is fout. Op een bed van 1 m breed kun je 2 rijen plaatsen met een afstand tussen de rijen van 50 cm. Die afstand wordt altijd hart op hart opgegeven. In je andere voorbeelden is het dus ook fout. Waar je zegt dat je 15 m tussen de rijen aanhoudt, houdt je in werkelijkheid 30 cm aan en waar je zegt dat je 20 cm aanhoudt, houdt je 40 cm aan. Bedenk maar eens hoeveel afstand je tussen de rijen aanhoudt volgens jouw uitleg als je aardappelen poot met 70 of 80 cm tussen de rijen.Dat wordt een behoorlijk breed bed. :-)
KeesdeBoon 85p · 251 weken geleden
Han · 251 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 251 weken geleden
Jurre 1p · 251 weken geleden
Ik vind dit een erg interresante plek om te leren over de moestuin. Ik ben 16 en ben sinds een jaar of 3 begonnen met een moestuin op de boerderij waar ik werk.
Ik ben benieuwd hoe u wisselteelt toepast in uw tuin, specifiek de aardappels.
Ik zie in de plattegrond 2 grote percelen met aardappels, waar zouden deze dan volgend jaar staan en dan ook nog dezelfde grootte?
Groeten, Jurre
kees · 370 weken geleden
Ik zag wat foto,s die ik kan gebruiken.
Groetjes Kees.
KeesdeBoon 85p · 370 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 282 weken geleden
Johan · 396 weken geleden
ziet er erg geliikt uit. Onze moestuin heeft als afmetingen 25 bij 25 mtr. Hoe is dit in te passen in Excel? Wordt naar mijn mening allemaal een beetje onoverzichtelijk. Kan jij mij verder helpen? Alvast bedankt.
Mvg
Johan
KeesdeBoon 85p · 391 weken geleden
marijn oostland · 391 weken geleden
we zijn semi beginners hebben een klein moestuintje bij m'n ouders
dikke pluim.
greetz marijn
KeesdeBoon 85p · 391 weken geleden
Afke · 503 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 497 weken geleden
anja vd bighelaar · 513 weken geleden
op elk tabblad heb ik de tuin getekend (kopieeren en plakken) om zo voor elk jaar de wisselteelt in beeld te brengen.
KeesdeBoon 85p · 513 weken geleden