Beste Erwtensoep Recept ever!

|B| De Boon in de Tuin
Mijn meest favoriete winterkost is snert oftewel erwtensoep. Met dit oude familierecept maak jij zelf ook deze heerlijke erwtensoep. Ontdek in deze post hoe je heel makkelijk zélf de allerlekkerste erwtensoep maakt!

beste recept erwtensoep

Goeie snerwt begint met erwt (en vlees!)

Natuurlijk moeten er spliterwten in de soep die je dan helemaal tot snert kookt. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het vlies is verwijderd. Daardoor kunnen ze vrijelijk uit elkaar vallen bij het koken. Dat geeft die mooie groene kleur en karakteristieke smaak aan de soep.

Een goeie hamlap mag ook niet ontbreken. Het liefst heb ik hem met een stuk bot en de huid er nog aan (schenkel of hamlap genaamd). Het bot - met name het merg - geeft nog wat extra smaak aan de soep. En het vet net onder huid geeft een mooie binding aan de soep.

Uiteraard is het vlees afkomstig van een scharrelvarkentje dat een goed leven heeft gehad.

recept erwtensoep zelf maken
Schenkel oftewel grote hamlap met bot en huid

Erwtensoep: het recept voor de beste Snert

Een aantal jaren terug heeft m'n moeder het op een kladje geschreven zodat het niet verloren zou gaan. Hoogste tijd voor mij om het te digitaliseren en een beetje aan te passen. Voor dit recept ben ik uitgegaan van een flinke pan erwtensoep. Zo'n flinke pan levert 14 flinke éénpersoons porties op.

De beste erwtensoep maak je in een grote hoeveelheid. Dan komen de smaken het beste uit. Een kleinere hoeveelheid klaarmaken lijkt me wat ingewikkeld. Wil je toch minder erwtensoep maken, dan moet je alle ingrediënten delen door die factor. Enfin, dat hoef ik jullie keukengoden en -godinnen natuurlijk helemaal niet uit te leggen.

Bereidingstijd: 2,5 uur Wachttijd: 1 dag (belangrijk)
  • 1 kg spliterwten
  • 1 kilo schenkel (oftewel hamlap van varkensvlees mét bot en een stuk huid)
  • 1 flinke rookworst
  • 2 blokjes runderbouillon
  • 2 prei
  • 1 selderijknol
  • 2 winterpenen

Als je voor het gemak gaat, dan kan je ook twee zakken voorgesneden soepgroenten nemen. De keuze is natuurlijk helemaal aan jou.

recept erwtensoep zelf maken snert
Het (aangepaste) familierecept

Erwtensoep: stap voor stap

Vul de pan voor 3/4 met water. Breng dat aan de kook en leg daarin de hamlap en de spliterwten en de blokjes runderbouillon. Laat het geheel 1,5 uur zachtjes sudderen op een laag vuur. Het vlees en de erwten kunnen gaan schuimen door het koken. Schuim daarom regelmatig af met een schuimspaan.

Snijd ondertussen  de winterpeen, knolselderij en prei in stukken.

recept erwtensoep zelf maken
Peen uit de moestuin klaar voor de snert

Na anderhalf uur haal je het vlees eruit en snij je het in stukken. Je hebt nu de keuze om het vet er in te laten of toch voor een wat magerder erwtensoepje te gaan. Ik doe het er altijd bij omdat het een mooie binding geeft in de soep.

Doe nu alle groenten en het vlees terug in de pan. Voeg ook de rookworst toe. Breng het weer opnieuw aan de kook en laat het geheel nog een uurtje op laag vuur doorkoken.

Alles bij elkaar in de pan
In principe is na 2,5 uur de erwtensoep klaar om te eten. Toch laat ik hem altijd nog een nachtje staan om lekker op te stijven. Het liefst natuurlijk buiten met een beetje nachtvorst. Daar wordt ie nóg lekkerder van (zegt men). De volgende dag kun je de pan dan op z'n kant houden ;-)
Tip: laat hem een nachtje opstijven (liefst nachtvorst), dan wordt de erwtensoep nóg lekkerder.
Snert. Stijf genoeg?
Ork, ork, soep eet je met een vork.

Het eindresultaat: overheerlijke erwtensoep

Verder lezen?

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over het maken van de lekkerste soepen? De meest aanbevelenswaardige boeken over dit onderwerp heb ik voor je op een rijtje gezet:


Jouw erwtensoep: leuk om van je te horen!

Dit is mijn familierecept van hoe je zelf de lekkerste erwtensoep maakt. Hoe maak jij erwtensoep en heb je nog goede tips of leuke variaties voor snert? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht.

Deel met je vrienden

Reacties (29)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Mmmm. Ik ben het niet helemaal eens dat jij de lekkerste erwtensoep maakt. Want die maak ik namelijk. Mijn recept is wat uit de losse pols met een oud recept van Wina Born als basis. Ik kook krabbetjes (of sprareribs met varkensstaartjes of een varkenspoot samen met de spliterwten, bouillonblokje en een laurierblaadje totdat het vlees van de botten valt. Ik ontbeen het vlees, haal het meeste blubber van de staartjes/pootjes eruit en in de overgebleven erwtensoep (dus zonder vlees) doe ik een flinke ui, een dikke wortel, twee preien, selderij, stuk knolselderij alles in stukken gesneden en dat kook ik tot de groenten gaar zijn. Dan pureer ik alles. Doe het vlees er weer bij en een paar stukjes van de staart/poot en ik snij er een rookworst in en doe er in stukjes gesneden gerookt spek bij. Dit laat ik dan nog zo'n 15 /20 minuten doorkoken, af en toe goed roeren tegen het aanbranden. Breng het dan nog op smaak met zout, peper en worchestershiresaus. Dan nog wat selderij erbij en opdienen met roggebrood en katenspek.
En dit doen wij dan in bakjes, vriezen het in en delen het uit aan onze Belgische vrienden die het blijkbaar lekker vinden. Groet, Conny
My recent post Spam je blog! | De Boon in de Tuin
6 reacties · actief 76 weken geleden
De snert van "ons mam" uit mijn jeugdjaren is hier nog steeds favoriet. Daarvoor schuiven mijn eigen kleinkinderen graag aan. Lijkt heel veel op bovenstaand recept. Dikke rib, schenkel, of schouderkarbonade als vlees, plus een lekker stukje gerookt zuurkoolspek én een stuk verse worst!. Daarbij half hele erwten/half spliterwten,( We houden namelijk niet zo van snert waarin de lepel rechtop blijft staan. Wel goed gevuld maar niet te dik.) knolselderie, bladselderie, winterpeen, aardappel, flinke ui, alles gesneden natuurllijk. Paar laurierblaadjes, groentebouillontabletten. Is het vlees gaar, dan in stukjes en weer in de pan. Niets pureren. Op het kleinste pitje met een sudderplaatje eronder lekker door laten pruttelen tot het goed gaar is. Genoeg vocht er op en steeds roeren om aanzeten te voorkomen. Dat doet snert immers graag. De soep wordt altijd daags tevoren gemaakt, nachtje de smaken door laten trekken. Wel goed af laten koelen en in koelkast of kelder zetten om verzuren te voorkomen. Ik doe dat vaak in wat plattere schalen, is de soep sneller koud.. De volgende dag smullen van heerlijke snert met roggebrood en katenspek.
Super ga het morgen proberen! En ipv roggebrood...dat Duitse zure brood met katenspek.
Wij doen het ook zo
Mooi: 'ons mam'. Het vast een gezellige boel bij 'ullie' thuis ;-)
Conny, Jouw recept lijkt op mijn werkwijze ...... nadien nog veel te "pimpen"! Smakelijk!
Dat klinkt goed Conny! Ben benieuwd welke variant de lezers het lekkerste vinden ;-)
Ingrediënten

hamschijf, ± 20 centimeter dik
4 kleine of 2 lange varkenspootjes kruislings gekliefd
500 gram spliterwten
1 of 2 preien, ligt aan de dikte
1 grote winterpeen
1 halve selderijknol in blokjes
1 bosje selderij
1 bosje peterselie
peper en zout

Benodigdheden

Ruime pan, het liefst een Belly pan van 8 liter.
Schone snijplank en scherp mes
1 schuimspaan met grove mazen
1 schuimspaan met heel fijne mazen voor afschuimen
staafmixer
twee schalen.

Bereiding

Bereiding

Was de hamschijf en de poten heel zorgvuldig en zet ze met ruim water op.
Goed afschuimen en dan deksel op de pan en het vuur laag.
Laat een uurtje of 4 zachtjes pruttelen tot het vlees letterlijk van de botten afvalt.
Schep met de grove schuimspaan de hamschijf uit de pan en doe in een schaal, ook de pootjes er uit in de andere schaal.
Doe de afgespoelde spliterwten in het kookvocht en laat gaar worden. Afhankelijk van de kwaliteit van de erwten moet u zeven om de velletjes er uit te halen of even met de fijne schuimspaan door de pan om vluchtelingen er uit te vissen..
Snijd de groente in stukken, niet te fijn en gooi van alles 90% in de pot bij de gare erwten.
Als dat gaar is; hang de staafmixer er in en pureer alles heel fijn.
Gooi de achter gehouden 10 % groenten en erwten er in en laat zachtjes door pruttelen.
Haal de botten uit de hamschijf en verwijder het vel, dat is erg vet en niet meer zo gezond.
snijd het vlees klein en gooi dat bij de soep in de pan.....dan een belangrijk moment.....neem een lepel en .....proef........moet er zout bij, moet er peper bij. Was de hamschijf en de pootjes genoeg om een varkensvleesbouillon te creëren, of moet er een
groentebouillonblokje of 2 bij (vroeger hoefde dat niet en ook niet als u nu van een echte slachter dat vlees betrekt waarvan de varkens nog buiten lopen en door de modder rollen.
Mijn kookverhaal (Andre )

Uiteraard heb ik deze uitvoering van de Echte snert moeten aanpassen aan 2010. Ik slaag er nog wel eens in om een halve varkenskop te vinden en dan krijg ik de echte smaak weer te pakken. Bij mijn slager, die een heel goede, is liggen wel eens speenvarkenskopjes, maar daar komt geen kracht uit.
Vroeger liet men de groente helemaal kapot koken, dat vind ik zonde vandaar dat ik het pureer als het nog groente is. Die 10 % laten het dan nog op een echte groente-inhoud lijken. De varkens pootjes ontbeen ik zorgvuldig want die gaan in een schaal ende vlaggende dagen snijd ik dat voor op een boterham met wat mosterd....Heerlijk
U zult bij de ingeredienten de rookworst missende hoort er namelijk niet in, want die werd pas in 1910 uitgevonden eendje werd toen echt gerookt maar was voor de snertliefhebber niet te betalen, later maakte elke worstboer Rookworst en die rooksmaak die wil ik niet mijn snert. Tegenwoordig word rookworst met rookzout gemaakt en dat moet in het geheel niet hebben want ik bepaal zelf wel hoeveel zout in in mijn snert wil
Het maken van een echte erwtensoep begint met het weken (een nacht ) van GROENE erwten met in kwart spliterwten voor het binden. Volgende ochtend de snert koken in het weekvocht met 1 bouillon tablet en toevoegen flinke ui, prei, winterwortel, knolselderij. Daarna toevoegen krabbetjes, stuk rookspek, verse worst of gehaktballetjes en laatst toevoegen een Gelderse rookworst en voor het opdienen de bladselderij. Het stuk spek voor het opdienen er uithalen en verdelen over sneden roggebrood.
1 reactie · actief 227 weken geleden
Hoi Jelle, leuk om te lezen dat je onderscheid maakt tussen erwtensoep en ECHTE erwtensoep. Bedankt voor het delen van jouw recept!
Vul de pan voor 3/4 met water. Hoeveel water is dat? Je hebt namelijk kleine en grote pannen ...
4 reacties · actief 227 weken geleden
Op het pak spliterwten staat hoeveel water je nodig hebt dat is precies goed oor de dikte van de soep😀
En de rest doe je gewoon een beetje op gevoel. De pan die ik gebruikt hebt, kan ongeveer 9 liter bevatten, dus 3/4 zou dan 6,75 liter water zijn. En als later blijkt dat ie toch wat de dik is, dan voeg je gewoon nog wat extra water toe totdat de soep de juiste consistentie heeft.
Beste Kees, met zoveel wateter en zo weinig varkensvlees krijg je eennzeer waterig soepje.
Bij bij gaan in n de 8 liter Bellypan 1 hamschijf van 10 tot 15 centimeter dik
4 0nderpootjes
2 bovenpoten
Van de erwten word de soep niet dik, wel van de pectine uit het varkens vlees.
Overigens de pootjes hou ik apart want daar haal ik alle botjes uit ook de hele klein dus vingerwerk
een dat gaat met een lik piccalilly in een schaal en dan wat kookvoce erop en in de koeling ,
Heerlijk voor op een boterham met wat fijne mosterd.
Best Beer, check de foto's, wat mij betreft dik zat, anders moet ik er een mes bij nemen om de erwtensoep te eten ;-)
Hoi Kees,
Dank voor het recept. Ik ben benieuwd hoeveel liter de pan is die je gebruikt óf hoeveel water je in de pan doet. Ik wil een grote (horeca-)pan maken, en ben even benieuwd x hoeveel ik het recept moet doen.
1 reactie · actief 334 weken geleden
Dag Rink, gaaf om te horen dat je dit recept in een horeca-pan wil gaan maken. Als ik me niet vergis, dan heeft de soeppan die ik hiervoor heb gebruikt een inhoud van 13 liter. De pan zit niet helemaal tot de rand vol, dus laten we zeggen dat dit recept resulteert in ongeveer 12 liter soep. Kan je daarmee verder?
Bedankt voor deze erwtensoep recept! Tot nu toe had ik maar één favoriete erwtensoep https://www.besterecepten.nl/recept/erwtensoep/ maar nu vind ik uw versie ook heel lekker! Nu kan ik kiezen tussen vegetarische en niet vegetarische wijze, bedankt!
1 reactie · actief 339 weken geleden
Leuk om te horen Anne! En zelfgemaakte erwtensoep/snert is natuurlijk altijd de allerlekkerste, ongeacht hoe je hem maakt ;-)
Mmmmmmmmmmm, de erwtensoep prima, maar ik lust hem alleen maar op de Indische manier, dus je voegt iets toe aan de erwtensoep. In de pan olijfolie en een grote ui fruiten die je in halve ringen heb gesneden plus een teen knoflook. Pas op het brand snel aan! Blijven roeren en voeg dan een theelepel ketoembar toe die je in de vijzel heb gekneusd en goed fijn heb gemaakt, deze in de vijzel geeft een betere smaak af dan de al kant en klare ketoembar ( koriander zaad). En voeg een beetje citroengras in poedervorm toe. Dan de in klein gesneden stukjes rookworst toevoegen en een theelepel van de heetste sambal die je hebt, blijven roeren. Als alles goed warm is afblussen met je erwtensoep en klaar. Sambal na smaak nog toevoegen!. Zo eet ik de erwtensoep, lekkerrrrrr!
3 reacties · actief 383 weken geleden
Bij de Koninklijke Marine serveren we vaak verse sambal bij snert. Ook bij Shell Tankers, waar snert ook in de zomer wordt geserveerd, is deze toets gemeengoed!
Dan wordt het een lekker pittig soepie dat als voorafje zou kunnen dienen bij de befaamde 'Blauwe Hap' ;-)
Wow een Indische touch aan de erwtensoep. Gaan we eens proberen. Leuk om te horen!
Lekkerrrrrrrrrrrrrrrr!
Ik heb vorige week weer de eerste pan gekookt. Inderdaad altijd een grote! En dan maar mensen uitnodigen, uitdelen en invriezen!
My recent post Romantische Mode – Gemeentemuseum Den Haag
3 reacties · actief 540 weken geleden
Toppie Frouckje. Je scoort een dikke like!
Wat je ook nog kan doen met zo'n grote pan is hem aanbieden op 'Thuisafgehaald.nl'. Leuk!
Had ik je trouwens nog gemeld dat ik het recept van de stoofpeertjes had gemaakt? Met Kopke uiteraard! Het was heerlijk!
Wauw dat is goed om te horen en fijn dat je er zo van gesmuld hebt!
Lekker zo'n erwtensoep! Ik doe er ook nog 100 gr. Uitgebakken spekjes(met het spekvet)doorheen.In een beetje spekvet een uitje zacht aanfruiten tot het net aan kleur krijgt en dat ook in de soep
Ik speel ook met de gedachte een erwtensoepkroket te maken. Het vlees zou dan wat fijner gesneden moeten worden en de rookworst in peipkleine blokjes.
Is dit idee te gek voor woorden of zou het kunnen, denk je?
1 reactie · actief 542 weken geleden
Spekkies: altijd lekker! Een erwtensoepkroket lijkt me een supertof idee. Laat je het me weten als het is gelukt? Ben reuze benieuwd!

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by