Goeie snerwt begint met erwt (en vlees!)
Natuurlijk moeten er spliterwten in de soep die je dan helemaal tot snert kookt. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het vlies is verwijderd. Daardoor kunnen ze vrijelijk uit elkaar vallen bij het koken. Dat geeft die mooie groene kleur en karakteristieke smaak aan de soep.Een goeie hamlap mag ook niet ontbreken. Het liefst heb ik hem met een stuk bot en de huid er nog aan (schenkel of hamlap genaamd). Het bot - met name het merg - geeft nog wat extra smaak aan de soep. En het vet net onder huid geeft een mooie binding aan de soep.
Uiteraard is het vlees afkomstig van een scharrelvarkentje dat een goed leven heeft gehad.
![]() |
Schenkel oftewel grote hamlap met bot en huid |
Erwtensoep: het recept voor de beste Snert
Een aantal jaren terug heeft m'n moeder het op een kladje geschreven zodat het niet verloren zou gaan. Hoogste tijd voor mij om het te digitaliseren en een beetje aan te passen. Voor dit recept ben ik uitgegaan van een flinke pan erwtensoep. Zo'n flinke pan levert 14 flinke éénpersoons porties op.De beste erwtensoep maak je in een grote hoeveelheid. Dan komen de smaken het beste uit. Een kleinere hoeveelheid klaarmaken lijkt me wat ingewikkeld. Wil je toch minder erwtensoep maken, dan moet je alle ingrediënten delen door die factor. Enfin, dat hoef ik jullie keukengoden en -godinnen natuurlijk helemaal niet uit te leggen.
Bereidingstijd: 2,5 uur Wachttijd: 1 dag (belangrijk)
- 1 kg spliterwten
- 1 kilo schenkel (oftewel hamlap van varkensvlees mét bot en een stuk huid)
- 1 flinke rookworst
- 2 blokjes runderbouillon
- 2 prei
- 1 selderijknol
- 2 winterpenen
Als je voor het gemak gaat, dan kan je ook twee zakken voorgesneden soepgroenten nemen. De keuze is natuurlijk helemaal aan jou.
![]() |
Het (aangepaste) familierecept |
Erwtensoep: stap voor stap
Vul de pan voor 3/4 met water. Breng dat aan de kook en leg daarin de hamlap en de spliterwten en de blokjes runderbouillon. Laat het geheel 1,5 uur zachtjes sudderen op een laag vuur. Het vlees en de erwten kunnen gaan schuimen door het koken. Schuim daarom regelmatig af met een schuimspaan.Snijd ondertussen de winterpeen, knolselderij en prei in stukken.
![]() |
Peen uit de moestuin klaar voor de snert |
Na anderhalf uur haal je het vlees eruit en snij je het in stukken. Je hebt nu de keuze om het vet er in te laten of toch voor een wat magerder erwtensoepje te gaan. Ik doe het er altijd bij omdat het een mooie binding geeft in de soep.
Doe nu alle groenten en het vlees terug in de pan. Voeg ook de rookworst toe. Breng het weer opnieuw aan de kook en laat het geheel nog een uurtje op laag vuur doorkoken.
![]() |
Alles bij elkaar in de pan |
Tip: laat hem een nachtje opstijven (liefst nachtvorst), dan wordt de erwtensoep nóg lekkerder.
![]() |
Snert. Stijf genoeg? |
![]() |
Ork, ork, soep eet je met een vork. |
![]() |
Het eindresultaat: overheerlijke erwtensoep |
Papillon · 540 weken geleden
En dit doen wij dan in bakjes, vriezen het in en delen het uit aan onze Belgische vrienden die het blijkbaar lekker vinden. Groet, Conny
My recent post Spam je blog! | De Boon in de Tuin
Anny Toonen · 283 weken geleden
Angella · 76 weken geleden
bertus · 226 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 230 weken geleden
Frits Groenendijk · 383 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 540 weken geleden
Andr · 220 weken geleden
hamschijf, ± 20 centimeter dik
4 kleine of 2 lange varkenspootjes kruislings gekliefd
500 gram spliterwten
1 of 2 preien, ligt aan de dikte
1 grote winterpeen
1 halve selderijknol in blokjes
1 bosje selderij
1 bosje peterselie
peper en zout
Benodigdheden
Ruime pan, het liefst een Belly pan van 8 liter.
Schone snijplank en scherp mes
1 schuimspaan met grove mazen
1 schuimspaan met heel fijne mazen voor afschuimen
staafmixer
twee schalen.
Bereiding
Bereiding
Was de hamschijf en de poten heel zorgvuldig en zet ze met ruim water op.
Goed afschuimen en dan deksel op de pan en het vuur laag.
Laat een uurtje of 4 zachtjes pruttelen tot het vlees letterlijk van de botten afvalt.
Schep met de grove schuimspaan de hamschijf uit de pan en doe in een schaal, ook de pootjes er uit in de andere schaal.
Doe de afgespoelde spliterwten in het kookvocht en laat gaar worden. Afhankelijk van de kwaliteit van de erwten moet u zeven om de velletjes er uit te halen of even met de fijne schuimspaan door de pan om vluchtelingen er uit te vissen..
Snijd de groente in stukken, niet te fijn en gooi van alles 90% in de pot bij de gare erwten.
Als dat gaar is; hang de staafmixer er in en pureer alles heel fijn.
Gooi de achter gehouden 10 % groenten en erwten er in en laat zachtjes door pruttelen.
Haal de botten uit de hamschijf en verwijder het vel, dat is erg vet en niet meer zo gezond.
snijd het vlees klein en gooi dat bij de soep in de pan.....dan een belangrijk moment.....neem een lepel en .....proef........moet er zout bij, moet er peper bij. Was de hamschijf en de pootjes genoeg om een varkensvleesbouillon te creëren, of moet er een
groentebouillonblokje of 2 bij (vroeger hoefde dat niet en ook niet als u nu van een echte slachter dat vlees betrekt waarvan de varkens nog buiten lopen en door de modder rollen.
Mijn kookverhaal (Andre )
Uiteraard heb ik deze uitvoering van de Echte snert moeten aanpassen aan 2010. Ik slaag er nog wel eens in om een halve varkenskop te vinden en dan krijg ik de echte smaak weer te pakken. Bij mijn slager, die een heel goede, is liggen wel eens speenvarkenskopjes, maar daar komt geen kracht uit.
Vroeger liet men de groente helemaal kapot koken, dat vind ik zonde vandaar dat ik het pureer als het nog groente is. Die 10 % laten het dan nog op een echte groente-inhoud lijken. De varkens pootjes ontbeen ik zorgvuldig want die gaan in een schaal ende vlaggende dagen snijd ik dat voor op een boterham met wat mosterd....Heerlijk
U zult bij de ingeredienten de rookworst missende hoort er namelijk niet in, want die werd pas in 1910 uitgevonden eendje werd toen echt gerookt maar was voor de snertliefhebber niet te betalen, later maakte elke worstboer Rookworst en die rooksmaak die wil ik niet mijn snert. Tegenwoordig word rookworst met rookzout gemaakt en dat moet in het geheel niet hebben want ik bepaal zelf wel hoeveel zout in in mijn snert wil
jelle de Jong · 227 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 227 weken geleden
Rens · 232 weken geleden
Sjannie · 230 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 230 weken geleden
Beer · 227 weken geleden
Bij bij gaan in n de 8 liter Bellypan 1 hamschijf van 10 tot 15 centimeter dik
4 0nderpootjes
2 bovenpoten
Van de erwten word de soep niet dik, wel van de pectine uit het varkens vlees.
Overigens de pootjes hou ik apart want daar haal ik alle botjes uit ook de hele klein dus vingerwerk
een dat gaat met een lik piccalilly in een schaal en dan wat kookvoce erop en in de koeling ,
Heerlijk voor op een boterham met wat fijne mosterd.
KeesdeBoon 85p · 227 weken geleden
Rink · 334 weken geleden
Dank voor het recept. Ik ben benieuwd hoeveel liter de pan is die je gebruikt óf hoeveel water je in de pan doet. Ik wil een grote (horeca-)pan maken, en ben even benieuwd x hoeveel ik het recept moet doen.
KeesdeBoon 85p · 334 weken geleden
Anne · 351 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 339 weken geleden
B.Pins · 444 weken geleden
Frits Groenendijk · 383 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 383 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 444 weken geleden
Frouckje · 540 weken geleden
Ik heb vorige week weer de eerste pan gekookt. Inderdaad altijd een grote! En dan maar mensen uitnodigen, uitdelen en invriezen!
My recent post Romantische Mode – Gemeentemuseum Den Haag
keesdeboon 31p · 540 weken geleden
Wat je ook nog kan doen met zo'n grote pan is hem aanbieden op 'Thuisafgehaald.nl'. Leuk!
Frouckje · 540 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 540 weken geleden
Urgjes2 · 542 weken geleden
Ik speel ook met de gedachte een erwtensoepkroket te maken. Het vlees zou dan wat fijner gesneden moeten worden en de rookworst in peipkleine blokjes.
Is dit idee te gek voor woorden of zou het kunnen, denk je?
KeesdeBoon 85p · 542 weken geleden