Recept Rode Biet met zure room

|B| De Boon in de Tuin
De rode bietjes kunnen inmiddels geoogst worden. Dit jaar heb ik ze voor het eerst gezaaid en ze zijn super mooi opgekomen. Hoogste tijd dus om dit lekkere recept wereldkundig te maken!

recept rode bietjes met zure room

Ingrediënten voor 2 personen

Het zijn geen exacte hoeveelheden, dus doe vooral wat je zelf lekker vind, maar dit is wat ik heb gebruikt:

- 6 rode bieten
- 250 ml zure room (liefst 'clotted cream')
- handjevol bieslook
- peper en zout

ps: met wat minder zure room (+/- 125 ml) kan het ook, maar dan heb je wat minder 'saus' en ik ben dol op 'saus', dus ik gebruik 250 ml zure room ;-)

Lekker makkelijk dus!

Bereiding (+/- 60 minuten)

Spoel de bietjes af onder de koude kraan en snijd het loof van de rode bietjes. Laat ongeveer 5 cm van de steel zitten. Je kan dat gewoon eten en het staat ook nog eens leuk.

Kook de bietjes ongeveer 40 minuten in voldoende water. Je zult zien dat het water volledig rood wordt. Let dus even op je kleding als je de pan gaat afgieten, want het is pure kleurstof.

recept rode bietjes met zure room

Spoel ze daarna wat af onder de koude kraan zodat je ze vast kan houden. Nu is het zaak om het buitenste vel van de bieten af te wrijven. Je zult zien dat dit vrij gemakkelijk gaat.

recept rode bietjes met zure room

Halveer de bietjes daarna en leg ze in een ovenschaal. Verspreid her en der een flinke klodder zure room en bestrooi met wat peper en zout. Daarna gaat het geheel nog zo'n 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

recept rode bietjes met zure room

Om het af te maken kun je er verse aardappelen met een beetje olijfolie en zeezout bij serveren (uiteraard uit de moestuin). Eventueel een stukje vlees erbij. Als je geen vleeseter bent, kun je er ook heel goed een stokbrood bij eten die je lekker dipt in de warme saus van rode bietjes met zure room.

recept rode bietjes met zure room

Eet smakelijk!

Ik vind het leuk om te horen of je het recept ook hebt gemaakt en hoe het jou smaakte. Dus laat van je horen in de comments. Ben benieuwd naar jullie reacties!

Deel met je vrienden

Reacties (12)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
2 weken terug gegeten en vanavond weer. Ik gebruik wel gekookte bietejs uit de winkel. Heb geen groetentuin helaas. Het is een heerlijk recept en zo makkelijk om te maken.
Dank!, vr gr Anita
1 reactie · actief 116 weken geleden
Dag Anita, heel erg leuk om te horen dat het recept je goed gesmaakt heeft. Dankjewel daarvoor!
Ik heb dit recept gisteren gemaakt en het smaakte heerlijk. We hebben het gegeten met gekookte aardappels en een stukje vlees. Ik had nog nooit rode bieten met zure room gehad. Dit gaan we zeker vaker eten.
1 reactie · actief 552 weken geleden
Kijk dat is nog eens tof om terug te horen Sylvia. Heel erg leuk!_Deel het vooral ook nog even met je vrienden via de social buttons onder het bericht. Tnx
Ga dit recept vandaag proberen. Heb de bieten een dag van tevoren gekookt.
Maak er aardappelgratin bij en serveer er stokbrood bij. Het ziet er wel erg mooi uit en dan moet het nog in de oven. Heb bij de biet een rood uitje gesnipperd dat vind ik erg lekker.
1 reactie · actief 556 weken geleden
Hoi Annet, dat gaat zeker lekker smaken. Rode ui is voor mij wat aan de sterke kant, maar ik snap helemaal dat je dat erbij doet. Ik vervang dat dus door een beetje bieslook. Hoe dan ook: eet smakelijk!

Leuk dat laat weten dat het recept gaat proberen!
Heerlijk recept, dit. Ik had kleurbieten (geen kleintjes meer, wel vier hele grote), waarvan 2 gele en 2 witte. Een bekertje zure room was een beetje weinig, maar gelukkig had ik er nog eentje staan, dus met gekookte aardappies en een stukje beenham was het een heerlijk maaltje. Dank voor je recept :)
1 reactie · actief 557 weken geleden
Hoi Majoh, heel erg leuk om van je terug te horen. Omdat ik ook vind dat er beter méér, dan minder zure room in het recept kan, heb ik dat aangepast in de post. Tnx!
Heerlijk die krootjes uit de tuin, zijn altijd veel lekkerder dan dat je ze koopt.
Het recept lijkt me ook wel wat, ga ik ook eens proberen, heb nog nooit kroten met zure room gegeten.
1 reactie · actief 563 weken geleden
Kroten voor rode biet kende ik nog niet. Klinkt wel ruig en weer wat geleerd ;-)
Dat ziet er lekker uit!
My recent post Eetbare bloemen (recept: bloemenpesto)
1 reactie · actief 563 weken geleden
Uit ervaring kan ik dat van harte beamen ;-)

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by