Ingrediënten voor 2 personen
Het zijn geen exacte hoeveelheden, dus doe vooral wat je zelf lekker vind, maar dit is wat ik heb gebruikt:- 6 rode bieten
- 250 ml zure room (liefst 'clotted cream')
- handjevol bieslook
- peper en zout
ps: met wat minder zure room (+/- 125 ml) kan het ook, maar dan heb je wat minder 'saus' en ik ben dol op 'saus', dus ik gebruik 250 ml zure room ;-)
Lekker makkelijk dus!
Bereiding (+/- 60 minuten)
Spoel de bietjes af onder de koude kraan en snijd het loof van de rode bietjes. Laat ongeveer 5 cm van de steel zitten. Je kan dat gewoon eten en het staat ook nog eens leuk.Kook de bietjes ongeveer 40 minuten in voldoende water. Je zult zien dat het water volledig rood wordt. Let dus even op je kleding als je de pan gaat afgieten, want het is pure kleurstof.
Spoel ze daarna wat af onder de koude kraan zodat je ze vast kan houden. Nu is het zaak om het buitenste vel van de bieten af te wrijven. Je zult zien dat dit vrij gemakkelijk gaat.
Halveer de bietjes daarna en leg ze in een ovenschaal. Verspreid her en der een flinke klodder zure room en bestrooi met wat peper en zout. Daarna gaat het geheel nog zo'n 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Om het af te maken kun je er verse aardappelen met een beetje olijfolie en zeezout bij serveren (uiteraard uit de moestuin). Eventueel een stukje vlees erbij. Als je geen vleeseter bent, kun je er ook heel goed een stokbrood bij eten die je lekker dipt in de warme saus van rode bietjes met zure room.