Pompoencake: de ingrediënten
Dit zijn de ingrediënten voor het maken van deze heerlijke, licht zompige pompoencake. De pompoenpuree kan je het beste een dag van tevoren maken.
- 300 gram pompoenpuree
- 280 gram bloem
- 180 gram witte- of lichtbruine basterd suiker
- 70 gram gewone (kristal-) suiker
- 150 gram boter
- 180 ml karnemelk
- 4 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 2 eetlepels bakpoeder
- 1 eetlepel baksoda
- Zout
Pompoenpuree maken
De pompoen kan je zowel met als zonder schil grillen in de oven. Snijd de pompoen in blokken van 2cm bij 2cm. Doe ze in een oventray en grill de pompoenstukken een half uur op 180 graden. Doe de stukken daarna in een kom en pureer ze fijn met een staafmixer. Voor dit recept werk je het beste met afgekoelde pompoenpuree.
Pompoenpuree is heel makkelijk in te vriezen, dus maak een flinke portie en bewaar hem daarna in de vriezer.
Het meel altijd even zeven om te voorkomen dat er klonten in het deeg komen.
Pompoencake: de bereiding (+/- 1 uur inclusief baktijd)
1. Verwarm de oven voor op 175 °C en vet het cakeblik in en bedek het met bakpapier.2. Neem twee kommen. Meng in de eerste kom de pompoenpuree, de karnemelk en het vanille extract door elkaar.
3. Mix in een tweede kom de boter en suiker voor ongeveer 3 minuten. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en mix nog 1 minuut per ei.
4. Mix op de laagste stand de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baksoda, speculaaskruiden en zout) erdoor tot een gladde massa.
Voeg daarna het pompoenmengsel toe (uit kom 1) en eventueel de fijngehakte pecannoten, en meng het door elkaar. Mix maximaal één minuut op de laagste stand, maar niet te lang want dan kan het taai worden.
5. Vul het cakeblik en bak de pompoencake in ongeveer 50 minuten gaar.
En dan het eindresultaat: een heerlijke herfstige en voedzame cake!