Snijbiet Zoetzuur Inmaken Recept

|B| De Boon in de Tuin
Snijbiet over? Of een keer wat anders proberen met de stelen van snijbiet? De stelen van snijbiet kun je heerlijk inmaken in zoetzuur. In deze blog een recept voor snijbiet in zoetzuur.

snijbiet zoetzuur recept inmaken biet stelen tip

Snijbiet in zoetzuur: de ingrediënten

De ingrediënten voor het inmaken van groenten verschillen meestal niet zoveel van elkaar. Gelijke delen van water, azijn en dan suiker toevoegen naar smaak. Wil je hem wat minder zuur, dan voeg je wat meer suiker toe.

Deze variant wordt een beetje spicy door de chilivlokken. Ook prima zelf te maken als je pepers in de moestuin hebt staan. Even laten drogen in de oven en dan fijn malen, bijvoorbeeld met een koffiebonenmolen. Een heerlijke toevoeging aan allerlei gerechten.
  • 200 gr stelen van snijbiet
  • 300 ml natuurazijn of rode wijnazijn
  • 300 ml water
  • 100 gr suiker
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl zout
  • 1 laurierblad
snijbiet zoetzuur stelen bewaren inmaken recept moestuin
Het afgesneden blad van de snijbiet is natuurlijk nog prima te gebruiken in andere gerechten.

Snijbiet in zoetzuur: de werkwijze

Haal het blad van de snijbietstelen af en snij dan de stelen op de gewenste lengte. Ik heb ongeveer een lengte van 6 cm aangehouden. Dan gaan ze nog net goed in de pot.

Breng een pan met water en zout aan de kook. Doe pas de snijbietstelen in de pan als het water kookt. Kook de stelen anderhalve minuut. De bedoeling is dat ze nog wat knapperig blijven, maar de kooktijd kan wat langer zijn als je erg dikke snijbietstelen hebt. Als je de snijbiet hebt geoogst en een dag hebt laten liggen, dan worden de stelen al wat slapper. Je hoeft ze dan minder lang te koken.

snijbiet zoetzuur stelen bewaren inmaken recept moestuin

Giet de pan af in een vergiet en spoel direct de stelen af onder de koude kraan. Laat de snijbietstelen even uitlekken en doe ze dan in een glazen pot. Dit kan een grote Hak-pot zijn of een glazen weckpot, wat je zelf het prettigste vind. Als je geen weckpotten gebruikt, let er dan op dat de deksel een z.g. klik-klak deksel is. Dat soort 'plopt' naar binnen bij het afkoelen en blijft dan naar binnen staan. Zo weet je na een tijdje altijd nog of de pot nog goed luchtdicht is afgesloten.

Leg in elke pot een laurierblaadje en verdeel de peperkorrels evenredig over de potten. Dit gaat het makkelijkste als je dat vooraf doet. De peperkorrels gaan nogal drijven in het mengsel van azijn en water en dan is het lastig om ze goed te verdelen over de potten.

snijbiet zoetzuur stelen bewaren inmaken recept moestuin

Breng nu azijn, water, suiker, peperkorrels, chilivlokken, zout in een pan aan de kook. Laat het even goed koken en giet het dan over de snijbietstelen in de glazen pot. Dat gaat het beste met een vultrechter.

snijbiet zoetzuur stelen bewaren inmaken recept moestuin
De chilivlokken hebben de neiging om te gaan 'drijven'. 
Giet de potten vol tot aan het begin van de schroefrand aan de buitenkant. Dat is meer dan voldoende en voorkomt dat de pot gaat overstromen.

snijbiet zoetzuur stelen bewaren inmaken recept moestuin

Draai de deksel erop en laat de pot 5 minuten op zijn kop staan. Daarna kun je de potten omdraaien en rustig verder laten afkoelen. Als het goed is dan hoor je na een tijde 'plop'. De pot is dan luchtdicht afgesloten.

Heb je weckpotten gebruikt? Dan weck je de potten even af in de weckketel (of grote pan), 30 minuten op 90 graden. Dat is voldoende om de potten en inhoud te steriliseren en de potten te doen sluiten.

Je hoeft de potten niet in de koelkast te bewaren. Zodra je de pot openmaakt, kun je hem nog zo'n zes weken in de koelkast bewaren. Lekker bij stevige winter- of herfstkost. Eet smakelijk!

Jouw recept snijbiet in zoetzuur: leuk om te horen!

Heb je dit al eens gemaakt of wil je het binnenkort gaan maken? Leuk om te horen als je dit recept ook gaat proberen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, dus laat vooral even een bericht achter!

Deel met je vrienden