Moestuin Update Oktober

|B| De Boon in de Tuin
De bladeren verkleuren, het wordt een heldere nacht en ik verkneukel mezelf bij de haard. Geen beter moment om jullie mee te nemen door mijn moestuin in oktober.

moestuin volkstuin herfst oktober najaar guur

Ik gooi nog een blok hout in de kachel. Het vuur is even van slag, maar omvat al snel het nieuwe blok met een kinderlijk enthousiasme. T-model Ford start z'n blues op en zingt over Sallie Mae, terwijl ik dit schrijf. Ik zet het volume een tandje hoger want deze muziek moet je niet alleen horen maar ook 'voelen'.

Binnen is het aangenaam warm, maar buiten is het fris. De herfst lonkt overdag verleidelijk met milde temperaturen, maar 's nachts toont ze zich van haar andere kant. Temperaturen die het vriespunt akelig dicht naderen. Een ijzige voorbode van wat ons de komende maanden staat te wachten. Op dat soort dagen krijg ik zin in pompoen uit de oven. Of nog beter, een dampende bord met boerenkool en dan stoofperen in port na. Geen 3-sterren restaurant die dat kan overtreffen. Laat die winter maar komen!

Goed. Ik dwaal af, dus terug naar de moestuin. Het meeste is inmiddels wel zo'n beetje opgeruimd, maar er valt nog genoeg te zien. Ga je met me mee?

moestuin volkstuin herfst oktober najaar guur

Door het zachte weer blijft het onkruid ook lekker doorgroeien. Dat zie je goed op bovenstaande foto. Langs de tegels en tussen de kruiden woekert het maar door. Binnenkort toch nog maar eens een rondje met de schoffel maken om het ergste weg te halen. De rest vriest hopelijk kapot komende winter.


De snijbiet had dit jaar wat moeite om op te komen vanwege de droogte. Na de derde keer zaaien is het dan toch uiteindelijk toch gelukt en hij staat er nu fris bij. Klaar om gegeten te worden, bijvoorbeeld in dit recept met pasta en snijbiet.

moestuin volkstuin herfst oktober najaar guur aardbeien toren

De planten in de aardbeientoren zijn mooi aangeslagen. Deze laat ik de bakken staan om te overwinteren. Eens kijken hoe dat gaat en of ze vorst kunnen weerstaan in de bakken. Mocht het niet lukken, dan heb ik nog genoeg planten achter de hand, die nu in de volle grond staan, om de bakken weer mee aan te vullen.

moestuin volkstuin herfst oktober najaar guur palmkool

Voor het eerst dit jaar heb ik palmkool (Cavolo Nero) gezet, maar ik moet bekennen dat ik er niet echt een fan van ben. Heb jij dat ook? Alhoewel de planten snel kiemden en uitgroeiden forse planten, heb ik er maar weinig van gegeten. Nu zie ik dat rupsen van het koolwitje zich eraan te goed te doen. Ik vind het prima en laat ze hun gang gaan. Zo zijn we volgend jaar ook weer verzekerd van genoeg vlinders.

moestuin volkstuin herfst oktober najaar boerenkool

Onze eigen Hollandse boerenkool daarentegen, daar houd ik dan weer wel enorm van. En hij staat er lekker bij. Dit is een herfstras, maar ik weet even niet meer welke. Eigenlijk iets te vroeg gezaaid (begin mei) en de planten waren eind augustus eigenlijk al helemaal oogstklaar. Beter is om begin juni boerenkool te zaaien. Gelukkig houd ie goed stand en is het blad nog steeds mooi fris en groen. Dat betekent de komende maanden in ieder geval lekker boerenkool eten (met jus!)

moestuin volkstuin herfst oktober najaar framboos herfstframboos Autumn Bliss

De herfstframboos Autumn Bliss blijft maar frambozen geven. Ik vind het echt een aanwinst voor de moestuin. Afgelopen winter heb ik vier struiken aangeplant en tot nu heb ik zeker zo'n 750 gram frambozen kunnen oogsten. Da's zeker niet verkeerd voor zo'n jonge plant en ze smaken ook nog eens heerlijk. Heb jij ook een framboos in de moestuin staan? En welk ras?

moestuin volkstuin herfst oktober najaar rode peper cajun

De pepertjes blijven ook maar gewoon doorgaan met bloemen vormen door het zachte najaar tot nu toe. Het meeste heb ik een tijdje geleden al geoogst en verwerkt tot pittige sambal. Doordat de zomer zo droog was, zijn de pepers wat kleiner van formaat, maar ook een stuk intenser van smaak. De pepertjes die er nu nog aan hangen gebruik ik nu regelmatig om te verwerken in warme gerechten. Lekker pittig!

moestuin volkstuin herfst oktober najaar

Jouw moestuin: leuk om te horen!

En wat doe jij deze dagen? Hoe staat het in de moestuin? Nog volop aan het oogsten of ook al een aan het opruimen? Veel aan het inmaken en wecken? Of lekker met de voetjes omhoog naast de haard? Leuk om van je te horen, dus laat vooral even een berichtje achter!

Deel met je vrienden

Reacties (10)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Dat warme weer blijft maar duren, in de moestuin is het dan ook erg droog, maar gelukkig valt er nog genoeg te oogsten, ik heb alles in een logje gezet op mijn site. Die palmkool vind ik wel lekker in de wok.
1 reactie · actief 337 weken geleden
Mooi om te horen dat de palmkool bij jullie wel in de smaak valt. Een herfstgroet, Kees
Hallo
Vandaag 8 oktober met de peutergroep van KDV de Bereboot een grote bak met onkruid gewied. Er kwamen ook nog vele aardappels naar boven. De bak is klaargemaakt om aarbeienplantjes in te zetten. Nu maar hopen dat we volgend jaar met de kinderen van de aardbeien kunnen smullen.
3 reacties · actief 337 weken geleden
Mooi om te horen Rika. Dat smullen gaat vast goed komen, aardbeien hebben niet zoveel nodig behalve wat mest of potgrond en regelmatig wat water.
Hier, Ardennes, nog vilop bezig met oogsten. Ik loop dit jaar een beetje achter de feiten aan.ook Al is het heel warm en droog geweest, het houdt niet op. Er moeten nog prei, wortelen, pastinaak, verschillende koolsoirten, snijbiet, tomaten, frambozen en na de vorst mispeks weggewerkt worden.zn bijna geen plaats meer in de vriezer. Weckpotten bijna allemaal vol en laten WE het maar niet over de jam ed hebben. . En Wat opvalt us het hoge suikergehalte in het fruit. . Een prima jaar dus. Ook weinig last van slakken gehad. . Het is bijna weer gelukt, een jaar vol eigen groenten en fruit voir 2 fezinnen uit eigen tuin. Nu alleen nog de laatste loidjes
Dankjewel voor de update over jouw moestuin Agnes.
De laatste boontjes, courgettes en frambozen. Maar ook prachtige dahlia's, mooie naoogst van koolrabi, rucola, kervel, koriander, snijsla en radijs. Met een beetje geluk en goed week eten we met gemak nog tot in november een paar keer in de week uit de tuin. Ik heb 100 m2 op een volkstuincomplex. Ik zou het niet willen missen! Pompoenen dit jaar iets minder, maar wanneer het blad wegvalt wanneer het kouder wordt verbaas ik me soms over wat er toch nog aan zit. Snijbiet was ook bij ons wat mager, maar de planten die opkwamen doen het nog prachtig en ervaring leert dat je daar nog lang van kunt eten en wanneer het niet of laat gaat vriezen nog een behoorlijk deel van de winter. De knoflook en sjalot grisor heb ik al in huis en ga ik binnenkort (wanneer het bed vrij is) planten. Dan de andere bedden bedekken met een lekkere deken paardenmest van de vlakbij gelegen manege van het revalidatiecentrum Lyndensteyn. Genoeg te doen nog dus, maar daar krijg je het lekker warm van op koude dagen!
1 reactie · actief 337 weken geleden
Wow, dat is een mooi overzicht Afke. Ook gaaf dat je zo dichtbij zoveel paardenmest kunt regelen. Bij ons op het complex is dat altijd een gedoe. Moet je ergens een boer laten komen met een kar vol stront die het dan ergens bij de ingang dumpt. Vanaf daar moet het dan met kruiwagens naar mijn tuintje. Da's ongeveer 100 meter. Dus voordat je dan zo'n berg mest de moestuin in hebt gereden, ben je wel weer ff verder.
Heel fijn om op deze manier tekst en foto's gecombineerd te zien. Foto's kan ik niet laten zien, omdat ik ze niet maak en zou ik ze al maken dan heb ik geen idee hoe ik ze in deze tekst krijg. Er is ook erkenning, zowel wat het onkruid betreft als ook de palmkool. Mijn oogst aan Uchi Kuchi pompoenen was enorm (dit jaar groen) en ook de eerste poging om een Amish pompoen te telen is zeer geslaagd. Afgelopen weekend heb ik de knoflook voor 2019 gepoot, en gisteren de bedden voorzien van een dikke laag (verknipt) bladmulch. En de komende dagen ga ik de stukjes tuin (ik heb een tuin van 450 m2 op een volkstuincomplex) voor de aardappelen voorzien van paardenmest. Ook ga ik de plantuien al toevertrouwen aan moeder aarde. En oogsten doe ik ook nog in beperkte mate; er is nog een rijtje spinazie, en ook spinazie in de groei, ook snijbiet is in zijn derde hergroei; verder winterwortelen, pastinaak, schorseneer, prei, nog veel rode bietjes en prei. De druiven zijn dit jaar enorm gegroeid; en de kersenboom heeft het nu drie jaar op rij niet gedaan (mieren en luizen zijn heer en meester in mei en juni). Ook de compost wordt verspreid, en er zijn ook nog aardperen (voor het eerst... moet er aan wennen). Dit was dan een eerste reactie mijnerzijds. Veel tuingenoegens.
1 reactie · actief 338 weken geleden
Mooi om te horen hoe het bij jou in de moestuin gaat Henk. Pompoenen zijn hier ook erg goed gegaan dit jaar.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by