Snijbiet kom je bijna niet tegen in de super of bij de groenteboer. Waarschijnlijk omdat de bewaartijd zo kort is. Eigenlijk eet je snijbiet het beste op de dag van de oogst.
Snijbiet kun je een paar dagen bewaren in een bak met water in de koelkast
Je kunt het nog een paar dagen rekken door de snijbiet in een bak met water te bewaren in de koelkast. De snijbiet blijft dan nog lekker knapperig.
Pasta met snijbiet: de ingrediënten
Dit is waarschijnlijk het allermakkelijkste recept dat ik gemaakt heb, maar daarom niet minder smakelijk. Het is een volwaardige maaltijd zonder vlees, dus ook uitermate geschikt voor een vegetarisch dieet. Dit recept is goed voor 4 voedzame porties.Bereidingstijd: 20 minuten (inclusief schoonmaken van de snijbiet)
- 600 gram snijbiet +/- 15 stengels met blad (70% stengel en 30% blad)
- 300 gram pasta
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 ml slagroom
- olijfolie, peper en zout
- kaas om te raspen (Pecorino of Grana Padano of Parmezaan)
Snijbiet by I. Klutman |
Pasta met snijbiet: de bereiding
Breng een pan water aan de kook om de pasta in te koken. Spoel de snijbiet af en snijd de stelen in stukjes van ongeveer 1 cm. Het blad snijd je in grove stukken en bewaar je even apart. Omdat het blad wat bitter kan zijn en stelen een licht zoete nasmaak hebben, gebruik ik altijd een verhouding van ongeveer 70% stelen en 30% blad.Doe de pasta in de pan met kokend water. Verwarm olie in een pan en bak de ui aan tot hij glazig is. Voeg nu ook de knoflook toe. Doe de stukjes snijbietsteel in de pan en bak ze 3 minuten mee. Voeg nu ook het blad toe en bak het nog een minuut of 5 door, zodat het mooi zacht is.
Voeg de slagroom toe en zorg ervoor dat het vuur hoog staat. Warm het geheel goed op en roer het nog even door. Op smaak brengen met wat peper en zout.
Giet de pasta af en schep het snijbietenmengsel erover. Even goed doorroeren en daarna opdienen. Rasp de pittige kaas erover en klaar. Eet smakelijk!