Ik heb dit recept via een oudtante gekregen en heb me laten vertellen dat dit recept afkomstig is van het Engelse platteland, omstreeks 1863. Ouderwets lekker dus!
Ingrediënten voor Pompoenchutney
Dit is wat je nodig hebt om deze pompoenchutney te maken. Uiteraard kun je naar smaak een beetje variëren met de kruiden en hoeveelheden. Deze hoeveelheden geven een indruk en hebben tot nu toe altijd een zeer smakelijke pompoenchutney opgeleverd.
Groenten
Groenten
- Pompoen (zonder schil) 750 gram
- Stoofappels (liefst Goudreinet of Schone van Boskoop) 250 gram
- Uien 250 gram
- Verse gember 2 cm, paar bolletjes ingelegde gember kan ook
Kruiden en overige
- Kerriepoeder 2 theelepels
- Bruine suiker 2 eetlepels (voor over de pompoen in de oven)
- Bruine suiker 250 gram (mag ook fijne bruine basterdsuiker zijn)
- Rozijnen 250 gram
- Appelazijn 450 ml
- Zout en peper naar smaak
Snijd de pompoen in blokjes van 1cm bij 1cm. Vermeng de pompoen met twee eetlepels bruine suiker, twee eetlepels kerrie en peper en zout. Leg de blokjes daarna op een oventray en rooster ze 25 minuten in een oven op 190 graden.
Ga daarna verder met de rest van het recept. Snijdt de appel en de uien in kleine stukjes. Fruit de ui even aan in de pan en voeg dan de appel toe. Als dat op temperatuur is, dan voeg je de rozijnen, de bruine suiker, gember en de azijn toe. Laat het geheel zo'n 15 minuten zachtjes pruttelen.
Na 25 minuten haal je de pompoen uit de oven en laat je de blokjes iets afkoelen (niet te veel). Voeg daarna de pompoen toe aan de rest in de pan en laat het geheel nog zo'n 20 minuten pruttelen tot er een mooie dikke substantie is ontstaan.
Gebruik schone potten en vul de potten af met de hete chutney. Daarna even 5 minuten op de kop en dan omdraaien om verder rustig te laten afkoelen. Als de potten goed dicht zijn (de deksel zegt geen klik-klak meer) dan kun je de chutney rustig een jaar bewaren.
Dit recept levert aan het einde ongeveer 5 potjes van 300 ml op, dus in totaal zo'n 1,5 liter heerlijke pompoenchutney.
Gebruik je potjes van Hak? Dan zijn dat ongeveer 4 Hak-potten van 350 gram (dat is het middelmaatje) en dan hou je nog wat over om direct op te smikkelen.
Dat is altijd handig om te weten, omdat iedereen weer andere potjes gebruikt die een verschillende hoeveelheid kunnen bevatten. Zo kan je zelf berekenen hoeveel potjes je nodig hebt van het soort dat je zelf graag gebruikt.