Recensie 'Zo krijg je een kleine, rendabele Tuinderij'

|B| De Boon in de Tuin
Een eigen tuinderij beginnen? Gaaf, maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten? Jean-Martin Fortier beschreef zijn zoektocht in het boek 'Zo krijg je een kleine, rendabele tuinderij', vertaald en bewerkt door Taco IJzerman. In deze blog een recensie van dit informatieve boek.

recensie rendabele tuinderij jan van arkel jean martin fortier

'Zo krijg je een rendabele kleine tuinderij' (The Market Gardener) is een praktisch handboek voor biologische groentetelers die op een beperkte oppervlakte een indrukwekkende oogst willen behalen en daarmee een bestaan willen opbouwen. Het boek is wereldwijd een bestseller en is nu vertaald en bewerkt door Taco IJzerman voor de Nederlandse boekenmarkt.

recensie rendabele tuinderij jan van arkel jean martin fortier

Fortier’s sleutels tot succes

In het 254 pagina's tellende boek geeft Fortier zijn geheimen prijs om zelf een succesvolle tuinderij te runnen. Zo moet je beschikken over een gezonde portie doorzettingsvermogen, lef en professionaliteit en moet je een frisse blik hebben op hoe je efficiënt kunt werken. Verder geeft Fortier onder meer aan dat de volgende zaken ook zeer bepalend zijn voor een rendabele tuinderij:

  • slim tuinieren
  • pragmatisch ontwerp
  • zorgvuldige planning
  • lage investeringen
  • passende gereedschappen
  • licht-mechanische apparatuur
  • goede verkooppunten
  • planmatigheid
  • klein blijven
  • en boven alles: efficiëntie

Het boek is uitermate interessant voor moestuinders, want het bevat veel informatie over handigheidjes die het telen van groenten makkelijker, handiger en succesvoller maken. Zo wordt er bijvoorbeeld uitvoerig stilgestaan bij het opkweken van zaailingen, groenbemesting, bodem- en onkruidbeheer.

Verder wordt er veel informatie gegeven over de gebruikte gereedschappen en (hand-)machines en wordt er een verrassend inzicht gegeven over gewasrotatie of wisselteelt. Wisselteelt kan, zeker in het begin, nog even losgelaten worden, aldus Fortier. Dat bespaart, zeker in de opstartfase, veel werk en kan de eerste paar jaren nog niet echt kwaad.

Hoe rendabel is een tuinderij?

De titel belooft dat het boek inzicht geeft in de vraag hoe je tot een rendabele tuinderij komt. Zo lezen we onder meer in hoofdstuk 2 dat de opstartkosten zo'n € 25.000 bedragen, uitgesplitst naar bijvoorbeeld een kas, twee polytunnels een minitractor en diverse andere gereedschappen. Daar zit de pacht of koop van de grond nog niet bij in. Een overzicht van zijn businessmodel (kosten, baten, omzet etc.) had nog een mooie aanvulling kunnen zijn op dit hoofdstuk.

Uiteraard begin je een tuinderij niet om er rijk van te worden. Je wil een bijdrage leveren aan een betere wereld door beter, gezonder en lokaal groenten te verbouwen. Dat is de intrinsieke motivatie van deze bevlogen tuinder en als je dat met veel inspanning kunt volhouden, dan kun je een bestaan opbouwen met minder dan één hectare tuinbouwgrond. Stiekem toch ook de droom van iedere moestuinier?

recensie rendabele tuinderij jan van arkel jean martin fortier

Voorbeelden in Nederland

Het oorspronkelijke boek is aangevuld met uitgebreide casestudies een vijftal succesvolle Nederlandse tuinderijen. Dit zijn: Amelis' hof, de Groentenakker, Deelhoven, de Ommuurde Tuin en Land in zicht. Van deze tuinen is beschreven hoe ze zijn georganiseerd, welke uitdagingen ze hebben overwonnen en hoe ze dat hebben gedaan en onder andere welk teeltschema wordt gebruikt.

Over de auteur Jean-Martin Fortier

Jean-Martin Fortier is een gedreven tuinder en met hart en ziel verbonden aan zijn tuinderij The Market Gardener in Saint-Armand, Quebec Canada. Zijn energieke, nieuwsgierige en inventieve aard heeft hem geleid naar succes. Fortier wordt over de hele wereld uitgenodigd om te komen vertellen over zijn tuinderij.

Over de vertaler Taco IJzerman

De vertaler en bewerker van het oorspronkelijk boek is niemand minder dan Taco IJzerman. Zeker geen onbekende naam in het landschap van de biologische kleinschalige groenteteelt. Hij is tuinbaas op landgoed Huis Sevenaer en beheert daar, samen met zo'n 20 vrijwilligers, de boomgaarden en de groen omgeving van het landgoed.

Hij zegt over dit boek 'Elke tuinder, aspirant of door de wol geverfd, zal voordeel hebben van dit boek. Hoewel ik zelf al bijna 20 jaar lang teel op een kleine hectare en tientallen kleinschalige tuinderijen heb gezien, ontworpen en begeleid, heb ik veel nieuwe inzichten opgedaan tijdens het vertalen.'

recensie rendabele tuinderij jan van arkel jean martin fortier

Bestellen

Ben je geïnteresseerd in dit boek? Bestel het direct via onderstaande link:

Zo krijg je een rendabele kleine tuinderij

Deel met je vrienden