Recept Aardbeienjam zelf maken

|B| De Boon in de Tuin
Aardbeien uit eigen moestuin. Die smaken het beste! Rond mei/juni kun je overvloedig aardbeien oogsten uit de moestuin. Je kunt er bijvoorbeeld deze heerlijke aardbeienjam van maken. Zelf aardbeienjam maken is simpel en super lekker!
zelf aardbeien aardbeienjam recept

Aardbeienjam maken

Goed, aardbeien in overvloed uit de moestuin. En nu? Teveel om allemaal ineens op te eten, dus inmaken die hap. Maar hoe? Aardbeien jam is een hele smakelijke optie (voor hele aardbeien inmaken check je deze post).

Aardbeienjam: wat heb je nodig?

Je hebt maar heel weinig nodig om jam te maken. Het is waarschijnlijk het simpelste keukenklusje dat ik ken.

Voorbereiding: 15 minuten (aardbeien wassen en ontdoen van kroontje)
Koken: 4 minuten

De verhouding (1 op 1):
  • - 750 gram geleisuiker (minder kan ook, bijv. met Marmello)
  • - 750 gram verse aardbeien (niet overrijp)
  • - sap van halve sinaasappel (lekker fris)
Andere heerlijke jam combinaties zijn bijvoorbeeld: aardbei met kersen, aardbei met pruim, aardbei met rabarber (aanrader) of aardbei met bramen. Als je na het vullen van de potjes wat over houdt, is dat geen straf. Dat kan je bijvoorbeeld lekker door de yoghurt of de vla doen.

Jam maken

Spoel de aardbeien goed af en ontdoe ze van hun kroon. Je hoeft ze verder niet te halveren. Daarna fijnkoken in de pan en de geleisuiker en het sap van een halve sinaasappel toevoegen.

aardbeien aardbeienjam recept


Voor deze keer heb ik geleisuiker van van Gilse (1:1) gebruikt. Je hebt, zag ik laatst, ook een nieuwe variant voor jam met minder suiker. Daarvan gaat 500 gram suiker op 1.250 gram vruchten (1:2,5). Dat werkte prima en daar is al Pectine (natuurlijk verdikkingsmiddel) aan toegevoegd in tegenstelling tot gewone kristalsuiker. Aardbeien bevatten van natuur weinig pectine. Daarom voeg je wat sap van een sinaasappel of citroensap toe. Dan bindt de jam beter.

aardbeien aardbeienjam recept geleisuiker marmello

Let erop dat het brouwsel, net voordat het gaat koken, heel erg gaat schuimen. Blijf er dus wel bij staan, want anders kookt het over. Roer ook regelmatig over de bodem van de pan. Daarmee voorkom je dat de suiker aankoekt. Het geheel moet écht koken, dus ook als je roert moet het blijven borrelen. Dan pas gaat de kooktijd van 4 minuten in.
Tip: ga nog even met een staafmixer door de pan, dan wordt de jam mooi fijn. Tenzij je van jam met stukjes houdt natuurlijk ;-)
Zorg ervoor dat je de potten van te voren goed afgewassen hebt. In schone potten voorkom je schimmel- of bacteriegroei en kun je de jam zeker een aantal jaren bewaren.

aardbeien aardbeienjam recept potjes potten jampot

Nadat het geheel 4 minuten goed heeft doorgekookt, is het tijd om de potjes te vullen. Ik heb daarvoor een handige roestvrijstalen vultrechter. Ideaal als je veel inmaakt. Let er bij het inschenken op dat je de randen van de pot schoon houdt, maar dat gaat eigenlijk vanzelf met zo'n vultrechter.

Draai daarna de deksel stevig op de pot. En ze daarna vijf minuten op hun kop op een theedoek. Draai ze na deze vijf minuten om.

De jam die ik in weckpotten heb gedaan weck ik nog even af in een weckpan. Plaats de potjes in de weckketel en zorg dat ze voor 3/4 onder water staan. Zet ze dus niet helemaal onder water. Heb je twee lagen met potjes, dan zorg je dat de bovenste laag tot 3/4 onder water staat. Na 10 minuten op 90 graden zijn ze klaar.

aardbeien aardbeienjam recept

Haal je de potjes eruit en laat je ze rustig afkoelen op een theedoek. Als je ze direct op een koude aanrecht zet, dan koelen ze te snel af en heb je kans dat de pot gaat barsten.

Heb je 'gewone' jampotten gebruikt en je hebt het goed gedaan, dan hoor je bij elke pot (na ongeveer een half uur) PLOP! Dat is het teken dat de pot goed dicht zit en klaar is om bewaard te worden.

Nog even een label erop en klaar is Kees.

Jouw jam: leuk om van je te horen!

Dit was hoe ik aardbeienjam maak. Hoe maak jij jam en heb je nog goede tips? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden

Reacties (14)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
blauwe druifen jam uit eigen tuin.
pluk één kg druifen, pluk de druifel los van de steel en wassen in kout water. doe ze in de pan bereiding gelijk aan aardbeien. alleen voeg er een half wijnglas rode port er extra aan toe. echt deze jam is super lekker. wel zeef gebruiken ik hou niet van de pitten.
Ik maak mijn zelfgemaakte jam altijd met geleipoeder( van gilze, bij de jumbo!) dan hoeft er maar minimaal 250 gr suiker bij op n kilo fruit. Hartstikke lekker als je niet van mierzoet houdt.
Favoriete jam van mij is trouwens :rabarber, verse gember en sinaasappel( stukjes èn rasp). Als je van t pittige en bittere van marmelade houdt een aanrader!!
Zelfgemaakte aarbeienjam is zóveel lekkerder dan die uit de winkel! Wat ook een lekkere combi is, is aarbeien met rabarber ('t liefst de rode variant). Zelf pureer ik de helft van de aarbeien, voeg er 2=1 geleisuiker aan toe, 4 minuten koken en klaar is de jam. De geleisuiker koop ik in Duitsland (69 cent voor 500 gram).
My recent post Geen Brombeerkuchen maar Pfirsichkuchen
2 reacties · actief 461 weken geleden
Bedankt voor deze mooie aanvulling Bea. Rabarber-aardbeien blijf een klassieker!
In welke verhouding is de rabarber /aardbeien jam en wat eerst in de pan de 1e of de 2e of maakt dat niet uit. Bedankt alvast.
Vergeet niet aardbeien met rode bessen en een druppie vanille. Voor een frisse aardbeiensmaak en toevoeging van natuurlijke pectine. Overigens: 1 minuut koken volstaat.
Aardbeienjam is bij ons altijd favoriet :-) Ik voeg er ook weleens vlierbloesem aan toe - en hele lekkere combi! (Mocht je het leuk vinden, hier het recept: http://www.growntocook.com/?p=2243 )
My recent post Little Thing magazine interview
1 reactie · actief 461 weken geleden
Leuke variatie met vlierbloesem. Moet ik ook nog eens proberen.
Vier minuten koken? Ik doe het al een leven lang met 1 dikke minuut (350 gr suiker en Marmello). Nooit bederf en je houdt wat meer kleur en smaak over als je kort kookt.
Onze huizenhoge favoriet is nog altijd aardbei- framboos 3:1.
En ik heb een keer aardbei-ananas gemaakt, die is vooral lekker in taarten enzo.
1 reactie · actief 461 weken geleden
Bedankt voor de tip Berber. Dat ga ik dit moestuinseizoen ook eens proberen!
Hoi Kees,

De lekkerste jam is zelfgemaakte. Zeker de moeite waard om je eigen jam te maken!

Groet,

Madelon
My recent post Groenten en kruiden Muiderslot
1 reactie · actief 511 weken geleden
I can not agree more, oftewel, je hebt helemaal gelijk!
In Duitsland wordt denk ik meer jam gemaakt dan in Nederland want daar kun je veel voor inmaken kopen. Ik koop daar bijvoorbeeld altijd 3-1 geleisuiker of pectinezakjes 3-1 waar je zelf suiker naar keuze aan toevoegt. Dit is in Nederland niet verkrijgbaar, tenminste niet bij ons in de buurt. Wel 1-1 en 2-1 en Marmello, maar dat vinden wij niet lekker, jam zonder suiker moet je echt willen.... Ik weck mijn jam nooit en heb altijd goede resultaten. Potjes goed schoon, theedoek eronder, op de kop zetten zodat de jam tot boven in het potje zit, prima! Verzamel het hele jaar door geschikte potjes en je hebt altijd iets leuks om weg te geven en natuurlijk om zelf de hele winter van te eten!
1 reactie · actief 512 weken geleden
Hoi Afke, inmiddels gebruik ik ook de variant voor de wat zuurdere jam van van Gilse. Daarvan gaat 500 gram suiker op 1.250 gram vruchten, zeg maar 1 : 2,5 dus dat komt al aardig in de buurt vam jouw 1:3. Ben het met je eens dat de beste jam is degene met het minste suiker.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by