Pagina's

Asperges in de Moestuin

Een tuinbuurman had nog wat aspergeklauwen over en vroeg of ik ze wilde hebben. Graag natuurlijk, maar hoe leg je een aspergebed aan? En hoe zit het met oogsten? Daarom in in deze blog alles over asperges in de moestuin.

asperges in de moestuin aspergebed aanleggen

Goed. Enigszins overvallen en totaal niet gepland in het moestuinplan, stond ik daar met een emmertje vol met aspergeklauwen zwemmend in bruin water. Zo heten die dingen, al kwam ik daar pas achter na enig speurwerk op internet.

Erg vriendelijk natuurlijk, maar waar laat ik die dingen in godsnaam? Ze moesten wel op korte termijn de grond in. Dus ging ik op onderzoek in boeken en op internet en kwam er al vrij snel achter dat ik eigenlijk het beste afgelopen herfst had kunnen beginnen. Eigenlijk was ik dus te laat, maar hé, you must take life the way it comes.

Aspergebed aanleggen

Asperges gooi je niet zomaar in de grond er komt eigenlijk best wat pas- en meetwerk bij kijken. Omdat de planten een jaar of 10 tot 12 op dezelfde plek blijven staan is een goede voorbereiding van de grond van belang. Zoek daarvoor een geschikte plek in de moestuin. De bedden oriënteer je het beste in de richting Noord-Zuid. Verder moet het grondwater in de winter niet hoger komen te staan dan 80 cm onder het maaiveld. 

In de herfst van jaar 0 zorg je voor een diepe grondbewerking. Je graaft een greppel van 60-75 cm diep en 90 cm breed. De grond die vrijkomt leg je naast de greppel. Maak daarna de bodem van de greppel nog eens 10 cm diep los met een spitvork of riek en meng er een flinke hoeveelheid stalmest en compost doorheen. Reken op zo'n halve kruiwagen (40 liter) per vierkante meter. Dus als je greppel 6 meter lang wordt, dan heb je ruim 200 liter (0,9m x 6m x 40 liter) mest en compost nodig.

Asperges groeien het beste in een neutrale tot licht kalkrijke grond. Een Ph van 6,8 is het beste. Voeg eventueel kalk toe als je een zurige bodem hebt. Met name zandgrond neigt nogal eens lichtzuur te worden door uitspoeling.


asperges aspergebed aanleggen afmetingen moestuin


Planten van de asperges

Nadat de greppel is voorbereid in de herfst van jaar 0, gebeurt het planten van de klauwen in maart/april in jaar 1. De diepte van de greppel is zodanig dat de kop van de plant nog zo'n 20 cm onder het maaiveld blijft.

De plantafstand van de aspergeklauwen is 25 tot 30 in de rij. Dat komt neer op ongeveer 3 tot 4 planten per strekkende meter. Tussen de greppels wordt ongeveer 70 cm aangehouden.
asperges aspergebed aanleggen afmetingen moestuin

Uiteindelijk ziet het er dan uit als op onderstaande foto. Ik ben niet zo van de rechte lijn in de moestuin, maar in dit geval heb ik wel gewerkt met uitzetlijnen, want ik wilde het bed mooi recht hebben. De donkere onderlaag is een samenstelling van compost en mest. De klauwen liggen op een kleine verhoging van ongeveer 5 cm. Dat is op de foto wat lastiger te zien.

asperges aspergebed aanleggen moestuin volkstuin aspergeklauwen

Hierna kunnen de wortels en de koppen afgedekt worden met een laagje grond. Gedurende het eerste jaar wordt de greppel verder afgevuld met de resterende grond. Het is dan verder zaak om de grond onkruidvrij te houden en bij aanhoudende droogte de grond vochtig te houden. De planten kun je verder hun gang laten gaan.

In november kun je het loof tot 10 cm boven het maaiveld afsnijden als het helemaal is afgestorven. Dat kan daarna op de composthoop.

asperges oogsten ruggen hoogte moestuin asperge steken

Aspergeruggen maken en Oogsten

In het tweede groeijaar kun je in het voorjaar een kleine rug maken van 15 cm boven het maaiveld en kun je de eerste asperges al gaan steken. Let er wel op dat je dit gedurende maximaal twee weken doet tot ongeveer half mei. De planten zijn nog niet op oorlogssterkte, dus rustig aan. Laat ze na half mei gewoon doorgroeien en vlak in de herfst de rug weer af.

In het derde groeijaar kun je in het voorjaar een grotere rug maken van 20 cm boven het maaiveld. Dit doe je door de grond naast de rijen uit te scheppen en boven op de greppel te leggen. De breedte onderaan is 50 cm en bovenaan 35 cm. De zijkanten maken dan een hoek van 70 graden. Wil je ze iets minder stijl, maak dan de breedte onderaan 60 centimeter breed. De hoek van de zijkanten wordt dan ongeveer 55 graden. Oogst gedurende 5 weken tot ongeveer begin juni. Laat de planten daarna weer doorschieten en v.lak in de herfst de rug weer af.

aspergeruggen asperges moestuin volkstuin afmetingen hoogte
Voor een goede opwarming van de ruggen is het aanbevolen om de ruggen in twee stappen op te hogen. Zorg ervoor dat de ruggen mooi glad afgestreken zijn. Dit kan je bijvoorbeeld doen met behulp van de achterkant van een bats of een lange lat of plank. Doordat de ruggen mooi strak zijn afgestreken, zie je eerder waar de aspergekoppen door de grond heen steken.

Door middel van zwart-wit folie behouden de ruggen hun mooie vorm en warmen ze eerder op. Deze folie is aan een kant wit en aan de andere kant zwart en zorgt ervoor dat je niet elke dag hoeft te steken. De folie houdt het licht tegen waardoor de koppen mooi wit blijven.

Groeijaar vier en verder

Het oogsten in het derde groeijaar kan gedurende vijf weken, tot ongeveer begin juni. In het vierde groeijaar en verder kun je gewoon volledig oogsten tot 24 juni (Sint Jan). Daarna heeft de plant weer rust nodig om te herstellen voor volgend jaar. Een beetje vergelijkbaar met rabarber. Laat de plant gewoond doorschieten. Je zult zien dat er van dat fantastische groen op komt te staan dat je ook vaak ziet in boeketten. Zeer geliefd bij bloemschikkers. Vlak in de herfst de rug weer af.

Opbrengst per aspergeplant

Een gezonde en sterke plant kan gedurende een volledig oogstseizoen (+/- 8 weken) zo'n 20 stengels leveren van 20 cm lengte en 28 mm doorsnede. In een kilo gaan 12 stengels van dat formaat, dat betekent dat elke aspergeplant (elke klauw) ongeveer 1,7 kilogram oplevert bij een volledig oogstseizoen.

Rekenvoorbeeld bij 10 planten, 1 greppel van 2,5 meter lang:
Jaar 1 oogst je nog niks. 
Jaar 2 oogst je twee weken, dat levert dan 2/8 * 10 planten * 1,7 kg = ruim 4 kg
Jaar 3 oogst je vijf weken, dat levert dan 5/8 * 10 planten * 1,7 kg = ruim 10 kg
Jaar 4 oogst je acht weken, dat levert dan 8/8 * 10 planten * 1,7 kg = ruim 17 kg

Grofweg kan je stellen dat je met 10 planten ongeveer 2 kilo asperges per week kunt oogsten. Als je uitgaat van een pond asperges per persoon voor een hoofdgerecht, dan kan je met 10 planten dus elke week met 4 personen asperges eten. Als je bedenkt dat asperges zo rond de € 10 per kilo kosten, dan heb je dus een aardige opbrengst!

In mijn geval, zes planten, betekent dat het volgende:
Jaar 1 geen oogst
Jaar 2: 2/8 * 6 planten * 1,7 kg = ruim 2,5 kg
Jaar 3 oogst je vijf weken, dat levert dan 5/8 * 6 planten * 1,7 kg = ruim 6 kg
Jaar 4 oogst je acht weken, dat levert dan 8/8 * 10 planten * 1,7 kg = ruim 10 kg

Dat betekent dus grofweg zo'n 1,2 kilo asperges per week. Meer dan genoeg voor een lekker maaltje of een overheerlijke aspergesoep!

Asperges eten

Ik geloof niet dat er een groente is waarover meer receptenboeken over zijn geschreven dan de asperge. Zelf lekker koken met aspereges? Ik heb de meest aanbevelenswaardige boeken over het koken met asperges voor je op een rijtje gezet.


Jouw asperges

Heb jij asperges in de moestuin? En hoeveel haal jij eraf? En wat is bijvoorbeeld jouw lievelingsrecept met asperges? Laat het me weten in de comments. Ik ben reuze benieuwd!