Rabarber is supergezond!
Rabarber past helemaal in de superfood-trend van dit moment. 100 gram verse (rauwe) rabarber bevat gemiddeld 2 g koolhydraten, 0,5 g eiwit en 0,1 g vet. Verder bevat het aan mineralen 300 mg kalium (veel!), 40 mg calcium, 0,5 mg ijzer en aan vitaminen 0,05 mg B1, 0,02 mg B2 en 10 mg C. De energiewaarde van 100 g is 46 kJ. Kortom: een portie rabarber past dus prima in een gezond eetpatroon.
Rabarber oogsten
Afhankelijk van hoe streng de winter is geweest, gaat rabarber (Rheum rhabarbarum) zo'n beetje groeien rond maart. Dit kan je nog wat vervroegen door de rabarber te forceren met behulp van bleekpotten. Door zo'n bleekpot houdt je het zonlicht weg van de stengel, waardoor de stengel naar de opening bovenin zo'n pot gaat groeien. Zo krijg je mooie lange dunne stengels.In het voorjaar is de rabarber het zoetste. De plant bevat dan nog het minste oxaalzuur. Stop eind juni met het oogsten van de rabarber (de geleerden zeggen per de langste dag 21 juni). Zo krijgt de plant voldoende tijd om zich te herstellen voor de winter en heb je volgend jaar weer lekker veel rabarber.
Rabarber maken
Na de oogst van de dikste stelen, snijdt je ze in stukken van ongeveer 4 á 5 cm. Je hoeft de stelen niet te schillen. Het geeft niet als er nog wat groen bij zit want dat mengt voldoende met de rode stukken en uiteindelijk proef je later weinig meer van.Doe de stukken in een grote pan en voeg een klein beetje water toe. Net voldoende om de bodem te bedekken. Als je teveel water in de pan doet, dan wordt de rabarber te dun en dat is ook weer niet lekker. Er zit al heel veel vocht in de stelen zelf.
Rabarber bevat veel oxaalzuur en dat neemt toe na 21 juni (langste dag). Verder moet de plant voldoende tijd hebben voor de winter om te herstellen voor het volgende seizoen. Daarom pluk je het beste niet meer naar de langste en zo krijgt de plant ook tijd om te herstellen.
Vanwege dat oxaalzuur is het lekker om er wat suiker aan toe te voegen. Dit doe ik een beetje op gevoel, omdat ik hem niet te zoet wil maken. Laat ik zeggen: 1 eetlepel suiker op 200 gram rabarber. Wat ik verder heel erg lekker vind om te voegen is wat vanille-extract, een paar druppels volstaat.
Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het 10 minuten pruttelen op laag vuur. Je zult zien dat de grote stukken helemaal uit elkaar vallen in losse rabarber-draden. Dát is het roze goud!
Zet na 10 minuten het vuur uit en roer het geheel nog een keer goed door. Proef even of de rabarber zoet genoeg is naar jouw smaak. Op dit punt kan je eventueel nog wat suiker toevoegen. De rabarber is nu klaar om te bewaren of te verwerken in bijvoorbeeld een taart of vlaai.