Moestuin Update Juni

|B| De Boon in de Tuin
Juni is een schitterende maand. De moestuin groeit langzaam helemaal dicht en alles staat er nog lekker fris bij. De hoogste tijd voor een rondje door moestuin. Daarom in deze blog een update van de moestuin in juni.


Het mooie van juni is dat de oogst langzaam op gang begint te komen. Dat geldt eigenlijk nog niet voor de herfstframbozen en tóch hangen er frambozen aan. Die zijn gegroeid op de gesnoeide takken van vorig jaar. Het zijn er niet veel, maar ze smaken verrukkelijk. Ik verwacht nog een mooie 'echte' oogst in de komende herfst. Mooi toch!

frambozen framboos oogst moestuin volkstuin juni

De courgettes gaan eigenlijk altijd goed. De eerste vruchten zijn inmiddels gespot en het is pas begin juni. Courgettes komen meestal pas echt goed op stoom in de maand juli.

courgette geel gele moestuin volkstuin juni courgettes

Lang op gewacht en uiteindelijk toch gekomen: de olifantenknoflook. Deze had ik gepoot in het najaar van 2016 met de bedoeling om in juli 2017 te kunnen oogsten. Dat liep wat anders. De knoflook kwam in zijn geheel niet op en ik beschouwde hem als verloren.

Tot het moment dat ik koemest ging opbrengen in oktober 2017. Toen verscheen daar opeens een groene scheut uit de grond. Dat moest de olifantenknoflook wel zijn. Meteen duidelijk gemarkeerd met enkele stokken om te voorkomen dat ik hem uit het oog zou verliezen gedurende de winter.

De afgelopen lente is de olifantenknoflook lekker gegroeid en begon zelfs een bloemknop te vormen. Dat was voor mij het moment om hem te oogsten. Dit is nog een bol van beschaafd formaat, maar ze kunnen groter worden dan een flinke mannenvuist. Overigens smaken ze minder lomp dan ze eruit zien, de smaak is mild maar wel aanwezig.

olifantenknoflook knoflook moestuin volkstuin

Sla op een bedje van bijenbloemen. Het zou zo maar eens gerecht van een hip restaurant kunnen zijn, maar dat is het niet. Gewoon in je eigen volkstuin een flinke krop verse sla oogsten blijft een heerlijk moment. De komende dagen verdwijnt ie tussen het beleg op de boterham en in diverse salades.

sla krulsla juni moestuin volkstuin kropsla

Vorig jaar heb ik ook stokrozen gezaaid vanuit zelf verzameld zaad. Donker- en bordeaux rood van kleur, al zitten er kennelijk ook enkele roze tussen. Het maakt mij niet uit want deze prachtige bloemen verdienen een plek in iedere moestuin.


Het is nog niet veel, maar het begin is er. De rabarber loopt langzaam op z'n eind. Je merkt dat de plant (althans de variant die ik heb) al wat trager begint te groeien. Na de langste dag pluk je beter geen rabarber meer. Het gehalte oxaalzuur neemt dan fors toe en door dan te stoppen met oogsten geef je de plant de gelegenheid om aan te sterken voor de winter en de oogst van volgend jaar.


Jouw moestuin: leuk om te horen!

En wat doe jij deze dagen? Hoe staat het in de moestuin? Ben je al lekker bezig geweest in de moestuin? Leuk om van je te horen, dus laat vooral even een berichtje achter!

Deel met je vrienden