Recensie 'De Onderwereld van de Tuin'

|B| De Boon in de Tuin
Over amoebes, pantoffeldiertjes, schimmels, mollen, dunne pieren en dikke pieren: kortom over alles dat zich in de grond van je tuin bevindt. Daarom in deze blog een recensie van dit interessante tuinboek van Romke van de Kaa.
van de kaa onderwereld tuin boek recensie

Van Microbe tot Mol

Dat is de ondertitel van dit boek van van de Kaa dat volledig draait om het leven onder onze voeten. Het boek begint daarom met een citaat van Henry David Thoreau, een Amerikaan die in het midden van de 19e eeuw een huisje bouwde in de wildernis en daarin een hele poos verbleef:
De hemel bevindt zich niet alleen boven ons hoofd, maar ook onder onze voeten.'
Daarmee vat je het boek eigenlijk in een zin mooi samen. Van de Kaa begint met een beschouwing van het tuinieren en van zijn eigen loopbaan als tuinbaas bij diverse kastelen, landgoederen en tuinderijen.

van de kaa onderwereld tuin boek recensie
Amoebe

Persoonlijk sprak me dat eerste stuk van het boek het meeste aan. Waarom? Omdat daarin heel fraai de tuindersgeest van van de Kaa doorklinkt. Duidelijk, tikkeltje eigen gereid en voor de duvel niet bang.

Zo schrijft hij onder meer dat tuinieren vaak wordt gezien als een zaak van taken en plichten. En daar houd hij, net zoals ik, helemaal niet van. Hij zegt: 'natuurlijk is er voor alles een optimaal moment, maar voor mij is het optimale moment het tijdstip waarop ik ergens zin in heb'. Hij kan wat mij betreft de spijker niet beter op zijn kop slaan. 

Verder beschrijft hij zijn langzame bekering als tuinder. Van de 'U zult spitten'-stroming naar de 'laat de bodem met rust'-stroming. Daar zijn inmiddels wel wat jaren voor nodig geweest want van de Kaa heeft onlangs op 11 juni de respectabele leeftijd van 75 bereikt. 

Maar goed, een mens is nooit te oud om te leren en ook dat geeft van de Kaa ruimhartig toe. Voor dit boek heeft hij zijn kennis weer op moeten vijzelen en de nodige studies en publicaties doorgeworsteld. Dat heeft ertoe geleid dat het boek, ondanks de vlotte schrijfstijl, volledig wetenschappelijk onderbouwd is. Je leest het verhaal van een man die weet waar hij het over heeft.

van de kaa onderwereld tuin boek recensie
Schimmels en paddenstoelen

Opbouw boek

Het boek is opgebouwd langs de lijn van klein naar groot. Zo begint het met de beschrijving van onder meer korstmossen en hoe die het product zijn van een geweldige samenwerking tussen in ieder geval twee schimmels en een wier. 

Daarna gaat het langs onder meer schimmels, truffels, zwammen, nematoden naar steeds groter bodemleven tot aan de mol. Wist je overigens dat er in Ierland geen mollen bestaan? Hoe dat zit lees je in dit boek. Bijzonder leuk detail.

van de kaa onderwereld tuin boek recensie
Wormen (of pieren)

Natuurlijk wordt de rol van regenwormen, of pieren zoals we hier zeggen, niet vergeten. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de gunstige effecten die regenwormen hebben op het bodemleven en de gezondheid en vruchtbaarheid van de grond. Wat denk jij: kan een worm overleven nadat je hem, al dan niet per abuis, in tweeën hebt gestoken met een spade? Het boek geeft het antwoord!

Over de auteur

Romke van de Kaa (11-06-1945) groeide op in de Bollenstreek in het westen van Nederland en werkte
Van de Kaa, foto Tessa Posthuma de Boer.
in zijn schoolvakanties in de bollen. Hij studeerde biologie in Amsterdam, maakte zijn studie niet af en vertrok naar Engeland. 

Hij ging werken in Wisley Gardens, de tuinen van de Britse Royal Horticultural Society. Vervolgens werkte hij als headgardener op Great Dixter. In Engeland begon hij te publiceren in het tuinblad Amateur Gardening. Na zijn leertijd in Engeland vertrok hij naar Ierland, waar hij werkte als headgardener op Lismore Castle.

Na tien jaar buitenland keerde hij terug naar Nederland waar hij een kwekerij begon samen met Piet Oudolf. Na een hevige botsing van karakters begon hij zijn eigen kwekerij.  Zijn kwekerij bestaat nog steeds, maar wordt nu uitgebaat door een vennoot.

Romke van de Kaa schrijft regelmatig voor alle provinciale dagbladen van De Persgroep, van Tubantia in het oosten tot de PZC in het zuidwesten van Nederland en het AD. Ook heeft hij vaste columns en schrijft hij tuinverhalen voor Stadstuinieren en Plus Magazine. Incidenteel schrijft hij artikelen voor Onze Eigen Tuin, Groei & Bloei en De Tuin In Vier Seizoenen. In Duitsland verschijnen zijn artikelen in Der Grüner Anzeiger en in Engeland in Gardens Illustrated. Samen met zijn Vlaamse collega Paul Geerts stelt hij ieder jaar de Tuinscheurkalender samen.

Tot slot

Al met al een interessant boek voor iedereen die wat meer wil weten of het leven in de grond. Geen droge kost en aangevuld met smakelijke stellingen zoals alleen van de Kaa dat kan.

Een boek met alleen verhalen van vroeger en bespiegelingen over tuinieren van van de Kaa zou mij ook kunnen bekoren. De man heeft een duidelijke mening over onder meer tuinieren en dat is ook wel eens fijn in deze tijd. Zou er nog een biografie in zitten? Wie weet.

Is je interesse gewekt en wil jij ook meer weten over het bodemleven? Wacht dan niet langer en bestel dit informatieve tuinboek van Romke van de Kaa via deze link:

Deel met je vrienden