Tips voor de moestuin in mei

|B| De Boon in de Tuin
Mei is een schitterende maand tot nu toe voor de moestuin. Na flink wat buien hebben we nu weer volop zonneschijn. Een prima combi, denk ik zo. Deze keer een update uit de moestuin met heel veel foto's. Lees  Kijk snel verder en ontdek alle verschillende kleuren groen in mijn volkstuin!


moestuin in mei bloeiende bieslook


tomaten volle grond moestuin volkstuin

De tomaten zijn goed aangeslagen in de volle grond. Ik ga er nog wel wat zeil overheen spannen, zodat ze enigszins beschermd zijn tegen te felle zon en regen en dan maar eens kijken wat het gaat worden dit jaar met de tomaten. Ben benieuwd! Heb jij ook tomaten in de volle grond?



spinazie moestuin volkstuin rond zaad

Deze spinazie is van z.g. 'rondzaad'. Dat groeit een stuk langzamer, maar het voordeel is ook dat het niet zo snel doorschiet. Meestal wok ik de spinazie, maar rauw in een salade is het zeker ook een goede aanvulling!



aardappels moestuin volkstuin

De aardappels hebben geen last gehad van de laatste nachtvorst (-jes). Dit jaar ben ik er ongeschonden doorheen gekomen, ondanks dat ik ze al half maart had gepoot. Binnenkort verwacht ik de eerste bloemen en dat betekent: oogsten!


boontjes bonen stamslabonen moestuin volkstuin

De eerste stamslabonen heb ik half april gezaaid in de volle grond. Ze zijn allemaal goed opgekomen, dus nu maar groeien.



rode biet bietjes moestuin volkstuin

Deze rode biet heb ik eerst in een zaaitray laten voorkiemen en daarna in de volle grond gezet. De schitterend mooie rode kleur is al goed terug te zien in de bladstelen en de nerven.


rabarber plant rhubarb volkstuin moestuin

Met de rabarber wil het eerlijk gezegd nog niet zo vlotten. Ik weet niet of ik een late soort heb, maar ik had nu al wel iets grotere stelen verwacht. Gemiddeld zijn ze zo'n 15 cm lang en 1,5 cm dik. De bladeren daarentegen zijn wel immens. Iemand raad/daad?


appel appelboom appletree

De vorige tuineigenaar heeft een appelboompje nagelaten. Het was nog niet veel (stamdikte van een duim) maar hij doet het, dus koester ik hem. Ik weet nog niet welk soort appel het is, maar dat hoop ik aan het einde van het seizoen te kunnen zien aan de paar appels die er nu aan zitten. Ik heb ze uitgedund, omdat de takken het gewicht nog niet kunnen dragen. Daarom heb ik er voor gezorgd dat aan elke tak maximaal 1 appel zit.


bloem moestuin volkstuin

Deze bloem trof ik aan in mijn 'wildernishoek'. Daar heb ik een bloemenmengsel ingezaaid voor vlinders, bijen, hommels en andere gevleugelde vrienden. Er staat bijvoorbeeld ook blauwe en rose korenbloem.


wortels dunnen wortelen

De wortels beginnen ook al goed op te komen net als de pastinaken (niet op foto). Die laatste heb ik inmiddels al uitgedund, de wortels moet ik nog doen. Daarvoor moeten ze eerst nog wat groter worden, anders krijg ik ze niet te pakken met mijn grote handen...


thijm tijm bloeiend

In de kruidenhoek staat de tijm mooi in bloei. Dit jaar pluk er zo weinig mogelijk van, zodat de plant goed kan groeien.


moestuin volkstuin bonenstaken

En tot slot nog even een klein overzicht over een gedeelte van de moestuin. De erwten (bij de staken op de voorgrond) hebben te kampen gehad met iets. Ik weet niet wat het is geweest, maar ze zijn flink aangevreten. Mijn vermoeden is dat duiven dit gedaan hebben. Hopelijk trekken ze nog wat aan, anders is het een mooi leermoment voor volgend jaar geweest.

Jouw moestuin: leuk om van je te horen!

Dit was mijn moestuin in beeld. Hoe gaat het bij jou in de moestuin/balkontuin/volkstuin? Ik ben heel benieuwd. Laat dus vooral even een reactie achter!

Deel met je vrienden

Reacties (17)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Altijd leuk om mensen altijd zo bezig te zien. Het lijkt mij ook een leuke ervaring omdat eens te doen, maar hoe dat allemaal precies moet is voor mij een raadsel.
My recent post Click one of the post titles above to include it at the end of your comment
Ha Kees, leuk om een update van je tuin te zien. Wat betreft de rabarber: bij mij precies hetzelfde verhaal: korte stelen (ondanks ruime bemesting). Ik hoorde tijdens een rondleiding in grote biologische moestuin dat 'iedereen' te kampen heeft met een slechte rabarbergroei. En goed om te weten dat rond zaad van spinazie minder snel doorschiet (wist ik niet). Veel plezier in de tuin!
1 reactie · actief 567 weken geleden
Hoi Roos, fijn om te horen dat er (nog veel) meer mensen zijn die te maken hebben met korte stelen van de rabarber. Misschien komt het nog goed dit seizoen. Misschien heeft het ook iets te maken met de zachte winter, wie weet. Groetjes!
Leuk om jouw moestuinupdate te lezen op deze manier. Grotendeels hetzelfde euvel dus: rabarber ziet er goed maar de hoogte in, ho maar. Ook ik heb afgelopen winter extra mest eromheen gestrooid. Zal de tip van het water geven ter harte nemen. Eens kijken wat dat doet. Waarschijnlijk is iets meer geduld de beste oplossing ;-)
Mijn rabarber ziet er goed uit maar wil niet de hoogte in. Afgelopen winter juist extra mest rond omheen gestrooid. Geef nu extra water, dat schijnen ze nodig te hebben. Zou ook nog wat koemestdrab (koemestkorrels in een gieter water een nacht laten staan) kunnen geven, heb ik laatst ook nog bij de aardbeien gedaan en oh oh wat doen die het goed. Vandaag ruim een kilo geplukt, heb er deze keer sorbet ijs van gemaakt en dat is toch lekker. Mijn tomatenplanten staan in de volle grond, dat kan hier prima, wij zitten in zuidelijk Frankrijk. Wel 600m. hoog, dus 's nachts koelt het af. _Ook paprikaplanten gaan hier in de volle grond en geven een goede oogst. Aardappels doen het goed. Ik heb twee soorten gepoot, Charlottes en Rattes d'Ardeche. Die laatste moet ook wel hè, als je in de Ardèche tuiniert.
My recent post Gevonden
Leuk zo'n virtuele rondleiding door je moestuin. Ik denk dat je rabarber inderdaad beter zal groeien na wat mest.

My recent post Zomerse temperaturen
1 reactie · actief 567 weken geleden
Hoi Madelon, ik ga vandaag weer even een kijkje nemen. Eens zien of het strontwater wat gedaan heeft ;-)
Wat gaaf! Als ik later groot ben (ja dat zeg ik nu nog steeds!) en ik een huis met tuin heb die ik naar eigen inzicht ga indelen wil ik een grote moestuin. Nu ga ik beginnen met een meter moestuin in een bak :).
My recent post Food: The Glorious Cheese
1 reactie · actief 567 weken geleden
Hey Gwen tof om te horen dat je een grote moestuin wilt. Met een bakkie gaat het ook prima hoor. Laat nog eens horen hoe het je vergaat met de moestuinbak! Heel veel succes en ik hoop dat je maar snel groot mag worden
Leuk dat je blijft volgen!

Ik heb ze ook nog in pot staan. Ik ga dit seizoen eens bekijken wat het beste gaat. Merk wel dat de tomatenplanten in de volle grond nu donkergekleurde bladeren krijgen. Wellicht heeft dat iets te maken gehad met de koude nachten of teveel aan regen of nu weer te felle zon.
Ik herinner me dat Ruth Stout in haar boek: Tuinieren zonder spitten schreef dat ze allerlei keukenafval onder de rabarber deponeerde. De plant was in zo'n goede conditie dat deze nooit verplaatst hoefde te worden. Zij deponeerde trouwens al haar keukenafval rechtstreeks op de tuin. Ik heb dit voorbeeld met succes gevolgd
Rabarber zette ze in stukjes gesneden weg in een niet gesteriliseerde weckfles. Wel gevuld met water en afgesloten. De rode kleur verdween, maar de smaak bleef behouden. Ze kookte de rabarber voor gebruik in het water uit de weckfles
Dit heb ik nog niet geprobeerd omdat ik dol ben op rabarbersiroop en verse rabarber..misschien dit jaar.
Voor wie geïnteresseerd is in Ruth ( engels gesproken)
https://www.youtube.com/watch?v=GNU8IJzRHZk
1 reactie · actief 567 weken geleden
Hoi Sjoerdje, bedankt voor deze geweldige tip! Ik kende Ruth Stout helemaal nog niet, maar ik ga meer van haar lezen/kijken!
Mijn rabarber staat er dit jaar ook maar poverkes bij. Ik heb ze uit zaad gekweekt (Glaskins perennial) en staat al 10 jaar op dezelfde plaats. Hoogste tijd om ze maar eens te verzetten?
1 reactie · actief 567 weken geleden
Heb deze rabarber van stekken gekregen, maar weet niet welke soort het eens. Heb ook gelezen dat je hem na 10 jaar best eens kan verplaatsen.
Leuk verhaal over je moestuin!
In mijn tuin had ik goede rabarberstelen maar ze staan bij mij op een plek waar eerst mest heeft gelegen , daar houden ze wel van kennelijk.
Tegen vreterij van duiven ,konijnen gebruik ik een oud hok waar kip met kuikens aan elkaar kunnen wennen. Het is vrij groot en past precies over een moestuinbed , heeft fijn gaas en is dus verplaatsbaar.
1 reactie · actief 568 weken geleden
Hoi Wim, ik zal eens op zoek gaan naar een gebruikt kippenhok. Dat vind ik een goede tip! Mijn rabarber heb ik net lekker wat strontwater á la Maartens moestuin gegeven. Dat zullen ze wel lusten denk ik. Misschien wil ik ook wel iets te snel met mijn rabarber, het is per slot van rekening pas half mei. Vorig jaar rond deze tijd was er nog bijna niks...

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by