Je kunt natuurlijk al je rode bieten meteen opeten (recept hier). Of je kunt ze inmaken door ze te wecken (tips en recepten hier). Maar als je een mooie oogst van je kroten hebt, dan wil je ze natuurlijk het liefst nog even zo goed mogelijk bewaren zodat je er later nog eens van kunt genieten.
Bewaartechniek
Bieten, net zoals andere harde wortelgroenten zoals wortelen, pastinaken, aardappels, laten zich prima inkuilen. Het is een van de oudste bewaarprincipes. Het is een bewaartechniek waarbij je de omstandigheden in de grond zo goed mogelijk probeert na te bootsen (donker, vochtig, koel, zuurstofarm).
Opkuilen of inkuilen?
Opkuilen daarentegen is het bovengronds bewaren van planten en bomen die later nog geplant moeten gaan worden. De wortels worden dan tijdelijk 'opgekuild' in een berg aarde boven de grond. Dat voorkomt dat de wortels uitdrogen. Daarbij liggen de planten en struiken vaak schuin.Inkuilen gaat als volgt
Als je voldoende plek hebt, kun je kunt natuurlijk een gat graven van ongeveer een halve meter diep. Bedekken met stro. Groenten erin en en afdekken met stro en grond. Er bestaat dan wel een risico op vorstschade.
Ik gebruik liever een flinke krat die voorzien is van enkele ventilatiespleten. De bodem en zijkanten bedek ik met krantenpapier. Dat hoeft niet dik te zijn en is slechts bedoeld om het zand erin te houden. Daarna schep je een flinke laag zand erin.
Het is belangrijk dat het zand licht vochtig is. Je moet er een torentje van kunnen maken. Als dat niet lukt, dan is het zand te droog. Besproei het dan met een plantensproeier. Het moet ook beslist niet te nat zijn. Als je de zijkanten een beetje omhoog kunt werken (zoals bij een taartbodem) dan is het prima.
Leg daarna de bieten mannetje-aan-mannetje op het zandbed en druk ze licht aan. Ik leg de wortels naar beneden en de 'kop' naar boven. Je ziet dat de bladeren eraf zijn. Het blad 'draai' je altijd van een biet. Niet snijden, want dan 'bloedt' de biet leeg.
Als je de eerste laag bieten erin gelegd hebt, dan bedek je deze laag met ongeveer 5 cm zand. Daarna kun je weer een nieuwe laag leggen. Die dek je vervolgens ook weer af met zand. Om het zand licht vochtig te houden, is het van belang om iedere vorm van verdamping tegen te gaan. Ik doe dat door er een licht vochtige krant op te leggen. Je kunt ook een jutezak gebruiken of een oude katoenen deken. Het gaat erom dat de afdekking kan ventileren, anders ontstaat er schimmel. Gebruik hiervoor dus geen plastic.
Zet de krat daarna op een donkere, koele en vorstvrije plek. Een kelder is ideaal. Amerikanen bouwden, in de 19e eeuw en eerder, zelfs speciale 'root cellars' om hun wortelgroenten en andere voorraad in te bewaren.
Een koele garage of tuinschuur volstaat ook zolang er maar goed geventileerd wordt (om schimmel te voorkomen). Controleer regelmatig of de krant en het zand nog vochtig zijn. Indien nodig besprenkel je het zand en de krant met wat water. De bieten zijn op deze manier zeker zo'n 5 á 6 maanden te bewaren.
Luc · 75 weken geleden
Janneke · 128 weken geleden
Gr Janneke
KeesdeBoon 85p · 128 weken geleden
Sanne · 384 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 384 weken geleden
Natuurlijk rijk · 448 weken geleden
My recent post Zo ziet de moestuin er uit
frank · 448 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 448 weken geleden
Trudy Kuiper · 448 weken geleden
Fleur · 448 weken geleden
Zo kan ik ze later warm of als salade klaarmaken.
Groetjes Fleur
KeesdeBoon 85p · 448 weken geleden
berber · 448 weken geleden
Ik heb toevallig gisteren net een paar potten bietjes geweckt. Eerste keer, dus ik ben heel benieuwd.
Inkuilen lijkt me ook wel wat, dan blijven ze toch wat 'bietiger'.
Helaas heb ik in mijn appartementjes geen kelder, schuur of kruipruimte.. Als het in de herfst koeler is (en ik dan nog een mooie bieten oogst heb) ga ik ze misschien in de grond proberen in te kuilen.
In elk geval bedankt voor je werkwijze, dat komt vast nog eens van pas!
Groetjes Berber
My recent post Open dag
KeesdeBoon 85p · 448 weken geleden