Inkuilen van Bieten | Kroten

|B| De Boon in de Tuin
Rode bieten zijn prima enkele maanden te bewaren door ze in te kuilen. Dit is een eeuwenoude bewaarmethode die weinig geld kost en slechts een kleine inspanning vraagt. In deze blog lees je alles over het inkuilen van rode bieten.

rode biet kroten inkuilen opkuilen bewaren oogst

Je kunt natuurlijk al je rode bieten meteen opeten (recept hier). Of je kunt ze inmaken door ze te wecken (tips en recepten hier). Maar als je een mooie oogst van je kroten hebt, dan wil je ze natuurlijk het liefst nog even zo goed mogelijk bewaren zodat je er later nog eens van kunt genieten.

Bewaartechniek


Bieten, net zoals andere harde wortelgroenten zoals wortelen, pastinaken, aardappels, laten zich prima inkuilen. Het is een van de oudste bewaarprincipes. Het is een bewaartechniek waarbij je de omstandigheden in de grond zo goed mogelijk probeert na te bootsen (donker, vochtig, koel, zuurstofarm).

Opkuilen of inkuilen?

Opkuilen daarentegen is het bovengronds bewaren van planten en bomen die later nog geplant moeten gaan worden. De wortels worden dan tijdelijk 'opgekuild' in een berg aarde boven de grond. Dat voorkomt dat de wortels uitdrogen. Daarbij liggen de planten en struiken vaak schuin.

Inkuilen gaat als volgt

Als je voldoende plek hebt, kun je kunt natuurlijk een gat graven van ongeveer een halve meter diep. Bedekken met stro. Groenten erin en en afdekken met stro en grond. Er bestaat dan wel een risico op vorstschade.

Ik gebruik liever een flinke krat die voorzien is van enkele ventilatiespleten. De bodem en zijkanten bedek ik met krantenpapier. Dat hoeft niet dik te zijn en is slechts bedoeld om het zand erin te houden. Daarna schep je een flinke laag zand erin. 

rode biet kroten inkuilen opkuilen bewaren oogst

Het is belangrijk dat het zand licht vochtig is. Je moet er een torentje van kunnen maken. Als dat niet lukt, dan is het zand te droog. Besproei het dan met een plantensproeier. Het moet ook beslist niet te nat zijn. Als je de zijkanten een beetje omhoog kunt werken (zoals bij een taartbodem) dan is het prima.

rode biet kroten inkuilen opkuilen bewaren oogst

Leg daarna de bieten mannetje-aan-mannetje op het zandbed en druk ze licht aan. Ik leg de wortels naar beneden en de 'kop' naar boven. Je ziet dat de bladeren eraf zijn. Het blad 'draai' je altijd van een biet. Niet snijden, want dan 'bloedt' de biet leeg.

rode biet kroten inkuilen opkuilen bewaren oogst

Als je de eerste laag bieten erin gelegd hebt, dan bedek je deze laag met ongeveer 5 cm zand. Daarna kun je weer een nieuwe laag leggen. Die dek je vervolgens ook weer af met zand. Om het zand licht vochtig te houden, is het van belang om iedere vorm van verdamping tegen te gaan. Ik doe dat door er een licht vochtige krant op te leggen. Je kunt ook een jutezak gebruiken of een oude katoenen deken. Het gaat erom dat de afdekking kan ventileren, anders ontstaat er schimmel. Gebruik hiervoor dus geen plastic.

rode biet kroten inkuilen opkuilen bewaren oogst

Zet de krat daarna op een donkere, koele en vorstvrije plek. Een kelder is ideaal. Amerikanen bouwden, in de 19e eeuw en eerder, zelfs speciale 'root cellars' om hun wortelgroenten en andere voorraad in te bewaren.

Een koele garage of tuinschuur volstaat ook zolang er maar goed geventileerd wordt (om schimmel te voorkomen). Controleer regelmatig of de krant en het zand nog vochtig zijn. Indien nodig besprenkel je het zand en de krant met wat water. De bieten zijn op deze manier zeker zo'n 5 á 6 maanden te bewaren.

Jouw bewaarmethode

Dit is hoe ik mijn restant aan bieten bewaar. Een deel van de bieten heb ik geweckt en een deel heb ik dus ingekuild volgens deze methode. Hoe bewaar jij de bieten? En heb je nog goede tips of aanvullingen? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral je reactie achter!

Deel met je vrienden

Reacties (13)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Bij het inkuilen spit ik een kuil van ongeveer 20 cm diep, dan leg ik tegen de muizen/woelmuizen eerst gaas ( dubbeltjesgaas of vogeltjesgaas ) dan de rode bieten ( of ander soort ) Dan vouw ik de zijkanten er overheen en als dit te klein is leg ik er nog een stuk gaas boven op. Dan zo'n 40 cm zand en op de kop hiervan leg ik tegen het inregenen bv aardappelrangen of wat aners wat je op de tuin hebt.
Hallo Kees, inderdaad een eeuwenoude methode. Ik weet dat mijn schoonvader dat vroeger deed in gewoon zand. Dus was ik op zoek of ik kon vinden hoe dat moet. En gevonden. Dankjewel. Ik ga het ook doen.
Gr Janneke
1 reactie · actief 128 weken geleden
Hoi Janneke, wat leuk om te horen dat je schoonvader het ook zo deed. Ik heb zelf gemerkt dat het zand nogal droog kan worden en dan vocht gaat onttrekken aan de bieten, dus mijn tip is: besproei het zand af en toe nog eens met een plantenspuit met water, of zorg dat het op een beetje vochtige plek staat, bv kruipruimte of oude kelder.
Interessante bewaartechniek. Daar heb ik nog nooit van gehoord. Blijven rode bieten sowieso niet heel lang houdbaar?
1 reactie · actief 384 weken geleden
Klopt. Je kan ze ook nog wel gewoon in de grond laten zitten.
Ik heb mijn bieten nog nooit bewaard, meestal laat ik ze gewoon staan en zien we wel hoe ver we geraken. Op mijn blog staat nu een verslag van de moestuin. Je moet maar eens kijken ;-)
My recent post Zo ziet de moestuin er uit
Ik kuil de bietjes in onder de grond in een oude trommel van een droogkast die ik als her ware op zijn rug heb ingegraven. De opening bovenaan dicht ik af met een plankje. De gaten onderaan maken een goede vochtregulatie. Op die manier voorkom ik dat woelmuizen tegen nieuwjaar met mijn oogst zijn gaan lopen. En ze blijven perfect vorstvrij. Ik stop de bietjes in de trommel met zand. Jaarlijks wordt het zand er terug uitgehaald.
2 reacties · actief 448 weken geleden
Hoi Frank, dat is inderdaad een goede tip. Heb op internet al meer plaatjes gezien van een oude koelkast ingegraven, of oude diepvrieskist of bijvoorbeeld de trommel uit een oude wasmachine. Dat werkt in principe allemaal prima.
Een deel van de bietjes weck ik altijd in zoet/zuur met ui in hak potjes. Een ander deel doe ik tegenwoordig in blokjes in de diepvries voor een heerlijk recept met feta kaas, cashewnoten, olijfolie en balsimico azijn. Twintig minuten in de oven op 180 graden.
Ik kook de bieten, laat ze afkoelen. Daarna worden ze gestroopt en in blokjes of plakjes gesneden, of geraspt en ingevroren.
Zo kan ik ze later warm of als salade klaarmaken.

Groetjes Fleur
1 reactie · actief 448 weken geleden
Dat werkt inderdaad ook prima, alleen weet ik nu nog niet of ik in de winter de bietjes altijd in een salade wil eten, of bijvoorbeeld in een stoofschotel of grillen. Daarom kuil ik de bieten in, zodat ik later nog wat te kiezen heb over de vorm waarin ik ze wil eten ;-)
Hoi Kees,
Ik heb toevallig gisteren net een paar potten bietjes geweckt. Eerste keer, dus ik ben heel benieuwd.
Inkuilen lijkt me ook wel wat, dan blijven ze toch wat 'bietiger'.
Helaas heb ik in mijn appartementjes geen kelder, schuur of kruipruimte.. Als het in de herfst koeler is (en ik dan nog een mooie bieten oogst heb) ga ik ze misschien in de grond proberen in te kuilen.
In elk geval bedankt voor je werkwijze, dat komt vast nog eens van pas!
Groetjes Berber
My recent post Open dag
1 reactie · actief 448 weken geleden
Leuk om te horen en laat nog eens weten of het is gelukt.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by