"April doet wat ie wil" wordt deze april meer dan waar gemaakt. En alle clichés zijn waar, dus hebben we fikse buien met windstoten en hagel, afgewisseld met veel zonneschijn. Kortom lekker groeizaam weer en alles (ook het onkruid) schiet de grond uit! Deze keer een update uit de moestuin in april.
Boven zie een close up van de rode bessenstruik (Ribes rubrum Jonkheer van Tets). Je ziet mooi hoe de bessentrossen zich ontwikkelen terwijl het lieveheersbeestje z'n best doet om alle luizen op tijd weg te krijgen.
De gezaaide zomerwortels en bosui komen al boven de grond (foto onder). De wortels worden geflankeerd door rijen van bieslook. De uiengeur van de bieslook brengt de wortelvlieg in verwarring en hopelijk legt hij z'n eitjes dan ergens anders. Bieslook en wortelen ondersteunen elkaar prima. Dat heet combinatieteelt (
lees hier alles over combintatieteelt/companion planting).
|
Wortels en bosui ontkiemen, geflankeerd door bieslook |
De vroege aardappelsoort Doré zat al in de grond en begint nu al boven de grond te komen. Dat is wat aan de vroege kant, want de kans op nachtvorst is zeker nog niet verkeken want de
IJsheiligen zijn ook nog niet voorbij.
|
Aardappelsoort Doré boven de grond |
De zomerwortels zijn prima opgekomen. Ik laat ze nog iets groter worden en dan kan het grote uitdunnen beginnen. Een klusje dat met de hand moet gebeuren. Zorg ervoor dat je de uitgedunde wortels ver weg van je tuin opruimt, anders trekt de geur van die kleine worteltjes de wortelvlieg naar je moestuin.
|
Zomerwortelen prima opgekomen |
De aardbeien staat er lekker fris bij in de moestuin. De planten op onderstaande foto zijn nu drie jaar oud. Aardbeien moet je eigenlijk elke drie jaar vervangen, dus voor het goede zou ik komende augustus moeten beginnen met de aanleg van een nieuw moestuinbed voor de oogst volgend jaar. Ik kijk even aan hoe ze dit seizoen ontwikkelen en ik denk erover om nog een jaartje te wachten. De planten zien er nog fris en groeikrachtig uit.
|
Frisse aardbeien in de moestuin |
Natuurlijk doet de rarbarber ook weer erg zijn best. Begin maart was het nog behoorlijk regenachtig, maar daarna is het behoorlijk droog geweest. Je ziet dat terug in de stengels, ze zijn nog wat kort en dun. Nog een paar buitjes regen zouden prima zijn, dus ik wacht nog even met het oogsten van de eerste stengels. Een recept voor
rabarber maken check je hier.
|
Rabarber gaat goed, maar kan nog wel een regenbui gebruiken |
De appelboom (Golden Delicious) doet het prima. Er hebben zich al mooie knoppen op het vruchthout gevormd. Hopelijk slaat de nachtvorst niet te hard toe, want dan zijn deze knoppen naar de knoppen.
|
Appelboom Golden Delicious |
Op onderstaande foto zie je een aantal van m'n stek- en zaaiprojecten. Onder andere laurierstekken (voor in stoofpotten e.d.), stokrozen gezaaid en ook eens graan gezaaid van aren die ik vorig jaar van een weiland heb meegenomen. Eens kijken wat dat gaat worden. Ben benieuwd!
Tot slot een overzicht van het knoflookbed met een doorkijkje naar de kruidenhoek. Het staat er allemaal lekker fris bij. De kruiden kunnen binnenkort voor de eerste maal geoogst worden. Ik droog ze en daarna maal ik ze fijn. Sommige bewaar ik apart, maar ik maak meestal ook een eigen kruidenmix voor bijvoorbeeld de pastasaus. Heerlijk om dat gewoon uit een eigen potje te kunnen scheppen.
Jouw moestuin: leuk om te horen!
En hoe gaat het bij jou in de moestuin? Kan jij het nog bijbenen? Ik ben reuze benieuwd, dus superleuk als je een berichtje achterlaat!