Winter in de Moestuin

|B| De Boon in de Tuin
Door de vorst knispert het pad onder m'n voeten. De zon kan niet voorkomen dat de wind akelig fris langs het gezicht waait. In de verte tortelt een verlate tortel die de lente al in z'n bol heeft. Verder is het rustig op dit uur van de dag. Zeg maar gerust heel erg rustig. De moestuin ligt er verlaten bij.


Micro is het nieuwe macro

Als vanzelf maak ik een rondje langs de bedden. Een moestuin in ruste lijkt stil te staan in de tijd. Niet is echter minder waar. Zo broeit de composthoop van leven en in de grond zijn honderdduizenden organismen bezig om onder andere overgebleven plantresten te verteren. De moestuin leeft voort op microniveau. Niet altijd direct even zichtbaar, maar zeer zeker wel aanwezig.

Ik vervolg mijn ronde en zie dat de moestuin geen erg opgeruimde indruk maakt. Het onkruid op de onverharde paden is flink gegroeid door het zachte weer in december. Stronken van geoogste boerenkool die uitsteken boven de grond en de kruidenhoek lijkt nog het meest op een onkruidhoek. Kortom een wat rommelig beeld vergeleken met de andere moestuinen op het complex.

Opa's

Moestuinen van gepensioneerde opa's (ik generaliseer even voor het gemak) die hele ochtenden doorbrengen op hun tuintje zodat ie er weer spic en span bij ligt. Die, in hun vaste overtuiging dat spitten moet, de tuintjes al ruim voordat de eerste kerstbomen in de winkel liggen, volledig omgekeerd en onbedekt de winter door laten gaan. Onbeschermd de koude tegemoet. Brrr.

winter vorst moestuin volkstuin


Kachel

Die opa's verkiezen de kachel boven de moestuin na hun gedane arbeid. Terwijl zij lekker met de voeten bij de warme kachel zitten, liggen de organismen in de bodem te bibberen van de kou. Van ellende zoeken ze het verderop. Dieper in de bodem, daar is nog wat warmte. Funest natuurlijk voor de teeltlaag.

Daarom kies ik ervoor om de bodem bedekt te houden met bijvoorbeeld een groenbemester, stro, blad of plantenresten. Zo creëer je een vriendelijke leefomgeving voor de organismen in de bodem. Zo hoop ik dat de organismen in de teeltlaag blijven overwinteren. Natuurlijk zal het nog wel eens flink koud worden onder zo'n bedekking, maar nog altijd een stuk minder dan op een kaal stuk grond.

Moestuingebod

Daarom sluit ik af met het derde moestuingebod uit het evangelie van frater Botanicus: "Verwen uw moestuin, zoals u uzelf verwent."

Deel met je vrienden

Reacties (14)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Mooie post, Kees! De bodemorganismen koesteren, zoals we zelf gekoesterd willen worden. Je hoeft minder hard te weken en je grond verbetert sterk.
Maar veel oudere moestuinierders kunnen en willen niet geloven dat spitten, harken, opruimen enz. niet zo goed is voor hun grond.
Terwijl ook de Universiteit Wageningen probeert inmiddels de reguliere landbouw te coachen om meer aan een gezonde bodem te werken. Deze inzichten druppelen maar langzaam door.
Hartelijke groet, Zem.
My recent post 's Winters moet het toch wel sneeuwen.
5 reacties · actief 374 weken geleden
Spitten jullie de tuin dan helemaal niet meer om?
Klopt. Ik zit op zandgrond en het enige dat ik doe is goed mesten en dat met een riek lichtjes onderwerken. Als je op zware kleigrond zit, dan kan het wel voordelen hebben om bijv eens in de twee jaar te spitten om zo meer lucht in de bodem te krijgen. Toevoegen van veel organisch materiaal heeft hetzelfde effect.
en gebruik je dan paardenmest? ik begin net en heb ook een zandgrond en ben op zoek naar info over permacultuur...alleen maar traditonele opa's op de tuin rondom....
Ik heb nu koemest gebruikt, dat is eigenlijk het allerbeste. Daarin zijn de meeste onkruidzaden verteerd. Dat is bij paardenmest wat minder, maar je kunt het prima gebruiken. Ik heb nu begin oktober de bedden vol gegooid met koemest. Daarna een antiworteldoek eroverheen gedaan. Dan kan het daaronder lekker broeien, voorkom je al te erge uitspoeling door de regen en in het voorjaar heb je niet meteen opschietend onkruid. Da's ook wel zo prettig. Ik volg niet echt de permacultuur voorschriften, maar ik zorg wel dat ik altijd iets op m'n bedden heb liggen.
Ben benieuwd of het er ooit nog in gaat komen bij die tuinders.
Maar de zomerframboos groeit aan tweejarige scheuten ;-)
1 reactie · actief 429 weken geleden
Klopt. Ben ervan uitgegaan dat het een herfstframboos was. Dat was niet zo eenvoudig op te maken uit de reactie. Bedankt voor de aanvulling op deze snoeitip voor frambozen Marijke!
Hallo Kees, kan niet zo goed vinden of het mogelijk is om overdag wanneer de temperatuur boven nul is de frambozen te snoeien, terwijl het 's nachts weer licht vriest bij ons. Weet jij dat?
1 reactie · actief 429 weken geleden
Het beste is de framboos te snoeien in augustus, na de oogst, dus eigenlijk is het nu geen geschikt moment. Als je toch nog wat zou willen doen, dan kun je het beste wachten tot maart. Wellicht is het beter om dit jaar niks te doen. Oogst dit jaar wat er te oogsten valt, en knip eind augustus de afgedragen twijgen tot de grond af. Aan de jonge twijgen die dit jaar ontstaan, hangen volgend jaar de frambozen.
Hallo Kees,

Ja alles lijkt stil te staan....maar schijn bedriegt!! Als je nu de tuin bekijkt snap je niet hoe het kan,alles weer groen over een paar maanden!

Ik verheug me op het nieuwe seizoen!

Groetjes Thea

Doortjes Moestuin
My recent post KERSEN CLAFOUTIS
1 reactie · actief 479 weken geleden
Ja bijzonder he. Ik moet zeggen dat het gras nu al heel erg groen is door die lauwe temperaturen en de vele regen. Binnenkort maar weer eens maaien. Dat wordt dan de 2e keer deze winter.
Haha, ja eeuwige moes kan natuurlijk ook, maar ik heb nog wat boerenkool staan. Die wordt alleen maar lekkerder gedurende winter ;-)
Heb je het nu over je eigen tuin, of was je stiekem hier bij ons komen kijken?
Alleen zijn het hier geen stronken van boerenkool, maar flink uit de kluiten gewassen 'struikjes' eeuwig moes...
My recent post Cherokee Trail of Tears (Droogboon)

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by