Al 5.000 jaar in cultuur
Wist je dat rabarber (Rheum rhabarbarum) al meer dan 5.000 jaar door mensen gebruikt wordt? Meestal als medicinale toepassing door Turken, Chinezen en de Romeinen. Pas rond 1600 ontdekte botanicus John Gerard dat je ook de stelen kan eten. Het duurde nog tot begin 1900 voordat rabarber op grote schaal geteeld werd.
Rabarber vermeerderen
Rabarberplanten van vier of vijf jaar oud zijn voldoende groot om te vermeerderen. Mijn eigen ervaring is dat als de plant ouder wordt, de productie en groeikracht wat afneemt, vergelijkbaar met aardbeien, en dat is een mooi moment om de plant te vermeerderen.
Als de plant in rust is kun je de plant uitgraven. De plant is in rust van oktober tot ongeveer februari, een beetje afhankelijk van hoe streng de winter is. De uitgegraven knol kun je in stukken delen met een spade. Als het wat kleinere pollen zijn, zoals die van mij, dan volstaat een kartelmes ook. Of je kan ze gewoon uit elkaar trekken met de hand.
De buitenste stukken van de wortelpol zijn de beste. Let er op dat elk stuk één of nog beter meer knoppen bevat en voorzien is van een deel van de wortel. De knoppen zijn de witte puntjes, hieronder met een gele arcering aangegeven.
Voor het herplanten hou je het beste 1m2 per plant aan en zorg je dat de kronen met de groeipunten naar boven in de grond gaan. Rabarber is een gulzige eter, dus voorzie het moestuinbed van voldoende voeding en organisch materiaal, zoals mest. Een voedingsrijke bodem, daar schort het nog weleens aan in mijn moestuin op zandgrond. Rabarber doet het bij dan ook niet echt super goed, ondanks (of juist dankzij) mijn goede zorgen.
Rabarber is supergezond!
Rabarber past helemaal in de superfood-trend van dit moment. 100 gram verse (rauwe) rabarber bevat gemiddeld 2 g koolhydraten, 0,5 g eiwit en 0,1 g vet. Verder bevat het aan mineralen 300 mg kalium (veel!), 40 mg calcium, 0,5 mg ijzer en aan vitaminen 0,05 mg B1, 0,02 mg B2 en 10 mg C. De energiewaarde van 100 g is 46 kJ. Kortom: een portie rabarber past dus prima in een gezond eetpatroon.
Rabarber oogsten
Afhankelijk van hoe streng de winter is geweest, gaat rabarber zo'n beetje groeien rond maart. Dit kan je nog wat vervroegen door de rabarber te forceren met behulp van bleekpotten. Door zo'n bleekpot houdt je het zonlicht weg van de stengel, waardoor de stengel naar de opening bovenin zo'n pot gaat groeien. Zo krijg je mooie lange dunne stengels.In het voorjaar is de rabarber het zoetste. De plant bevat dan nog het minste oxaalzuur. Stop eind juni met het oogsten van de rabarber (de geleerden zeggen per de langste dag 21 juni). Zo krijgt de plant voldoende tijd om zich te herstellen voor de winter en heb je volgend jaar weer lekker veel rabarber.