Lekkerste recepten met Pompoen

|B| De Boon in de Tuin
Pompoen is super gezond! O ja? Ja! Daarom deze twee recepten voor een pompoenquiche en een pompoensoep. Iedereen kan deze recepten maken, dus vooruit met de geit. Eet u smakelijk!

   
Pompoen recepten


5 redenen waarom pompoen zo gezond is

Omdat ik geen voedingsdeskundige ben, heb ik opgezocht wat pompoen zo gezond maakt. Zelf heb ik nooit geweten dat er zoveel goeds in een pompoen kon zitten. Ik verbaasde me, maar nu ik dit weet staan er volgend jaar zeker weer pompoenen in mijn moestuin!

  • - goed voor je ogen
  • - boordevol ijzer
  • - de pitten verlagen cholesterol, dus goed voor je hart
  • - de bétacaroteen helpt om kanker buiten de deur te houden
  • - het kweken, oogsten en eten maken je supertoppieblij!


Twee super pompoenrecepten

Omdat pompoen zo gezond is, deel ik hier graag twee van favoriete recepten met pompoen.


Onderstaande recepten printen? 
Zo gepiept:


Recept 1: Pompoenquiche


 Pompoen quiche


Ingrediënten pompoenquiche


  •  - 5 takjes verse tijm  
  •  - 25 g boter + extra om in te vetten
  •  - 3 uien, in halve ringen  
  •  - 500 gram Pompoen in stukjes
  •  - 1 teen knoflook, fijngesneden  
  •  - 7 plakjes roomboterbladerdeeg (pakje 10 plakjes, diepvries)  
  •  - 4 eieren  
  •  - 1 beker crème fraîche (200 ml)  
  •  - 250 g geitenkaas


Bereiden pompoenquiche


recept pompoen quiche in de oven


Ris de blaadjes van 4 takjes tijm (de laatste leg je straks op de quiche).

Verhit de boter in een koekenpan en bak de uien met de tijmblaadjes en de knoflook 20 min. op laag vuur tot ze zacht en gaar zijn.

Voeg peper en zout naar smaak toe. Laat het geheel daarna wat afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C en bekleed de vorm met het bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem. Bak deze quichevorm dan ongeveer 10 minuten in het midden van de oven. Neem de vorm uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 180 °C.

Klop de eieren los in een grote kom. Roer de crème fraîche en daarna de geitenkaas erdoor. Schep de pompoen en de uien erbij en meng goed.Voeg peper en zout naar smaak toe.

Schep het uienmengsel op de voorgebakken quichevorm, leg het vijfde takje tijm in het midden en bak de quiche in 30 minuten goudbruin.

 

Recept 2: pompoensoep om te smullen!


Pompoen soep

Ingrediënten pompoensoep


Ik heb het dubbele hiervan gemaakt, dat resulteert in 12 volwassen porties:

  •  - 800 g pompoen  
  •  - 1 dikke prei  
  •  - 1 eetlepel roomboter  
  •  - 1 theelepel kerriepoeder  
  •  - 3 eetlepels droge witte wijn  
  •  - 2 kippenbouillontabletten  
  •  - 10 blaadjes verse basilicum  
  •  - 2 eetlepels crème fraîche  
  •  - zout  
  •  - versgemalen peper


Pompoen soep

Bereiden van de pompoensoep

Pompoen in stukken snijden, schillen en pitten en draden verwijderen. (Pitten bewaren natuurlijk voor volgend jaar weer in de moestuin). Pompoen in stukjes snijden (een kartelmes werkt super). Prei wassen, schoonmaken en in dunne ringen snijden.

In (soep)pan boter verhitten. Kerrie heel kort fruiten. Pompoen en prei toevoegen en al omscheppend even meebakken. Wijn en ca. 3 dl water toevoegen. Pompoen en prei in ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.

Groenten met vocht met staafmixer of in keukenmachine pureren tot gladde puree. Bouillontabletten en 5 dl water toevoegen en soep zachtjes verwarmen. Bouillontabletten al roerend laten oplossen. Basilicum in reepjes snijden.

Crème fraîche door soep roeren en op smaak brengen met zout en peper.

Pompoen soep

Pompoen soep


Jouw pompoenrecept: leuk om van je te horen!

Dit waren twee van mijn favoriete recepten met pompoen. En wat voor lekkere recepten heb jij al eens gemaakt met pompoen?

Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden

Reacties (6)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Pompoen wassen, in stukken snijden en ontpitten.
De pompoendelen (+/- 1kg.) in zijn geheel(!) in een grote pan doen en met een beetje water opzetten.
Na 5 minuten is de korst zacht geworden en gemakkelijk te schillen. De delen uit de pan halen en schillen. De pompoen terugleggen.
Een halve liter water met een blokje kruidenbouillon en een blik kokosmelk toevoegen.

Breng aan de kook en laat zachtjes aan de kook gaar worden.

Maak af met wat zout, verse peper en serveer met verse koriander.
1 reactie · actief 548 weken geleden
Hoi Frans, bedankt voor het delen van jouw recept voor een lekker makkelijk pompoensoepje. Volgens mij wordt dat heel lekker en speciaal met kokosmelk. Supertof!
Weet je dat je pompoen niet hoeft te schillen? Zeker niet wanneer je ze zelf hebt gekweekt en weet dat er geen giftige toestanden op zitten. Scheelt veel werk en is erg lekker!
1 reactie · actief 548 weken geleden
Hey Afke, dat wist ik niet. Die van mij zijn 100% biologisch (enkel met alleen wat strontwater erbij), dus jouw tip is zeker het proberen waard. Tnx!
Pompoen net als rabarber of appelmoes maken en bij de rijst serveren.
1 reactie · actief 553 weken geleden
Je bedoelt de pompoen zacht koken en dan fijmalen? Klinkt goed.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by