Zó maak je goede gratis Compost

|B| De Boon in de Tuin
Zelf composteren is afval verminderen. Maar niet alleen dat, je werkt actief mee aan de grootste levenscyclus op deze aarde. En dat is nog veel waardevoller. Mooier kan toch niet!

compost composthoop maken composteren

Composteren lijkt op koken

Een composthoop maken heeft veel weg van koken. Het gaat om de juiste ingrediënten, verhoudingen, de juiste temperatuur en voldoende geduld. De ideale grootte van een composthoop is ongeveer 1 kubieke meter (een kuub). Dat is 1 meter breed, 1 meter diep en 1 meter hoog. Degenen die rekenen leuk vinden, weten dat er dan 1.000 liter aan materiaal in kan. Op de hoop gaat een mooie mix van groen- en bruinmateriaal. Groenmateriaal is rijk aan stikstof (N).

Voorbeelden van groenmateriaal zijn o.a.: groente- en fruitafval, verse mest, vers gemaaid gras, tuinafval. Bruinmateriaal is rijk aan koolstof (C). Voorbeelden hiervan zijn houtsnippers, kranten- en kartonsnippers, zaagsel, takjes en stro.

Locatie van de composthoop 

Een composthoop mag echt niet ontbreken in je sier- en/of moestuin. Je kunt er makkelijk je groen- en snoeiafval op kwijt en het levert je mooi compost op die je weer kunt gebruiken voor bodemverbetering.

Let er op dat de composthoop of compostbak op een schaduwrijke plek uit de wind ligt. Bijvoorbeeld onder een boom of tegen een heg. Er zijn boeken die zeggen dat een composthoop bepaalde afmetingen moet hebben. Zelf ben ik daar niet zo van en zie ik wel hoe groot dat ie wordt. Bij mij resulteert dat in een composthoop van ongeveer 1 meter diep en 1 meter breed in de moestuin.

In mijn siertuin zijn ze wat kleiner uitgevallen en ben ik een proef begonnen met gaas. Dat heb ik rond gebogen zodat er een kolom ontstaat. Daar gaat nu vooral keukenafval in en bladresten.

Meer weten over hoe je een (moes-)tuin in moet delen? Bekijk hier hoe je een tuinplan maakt.


compost composteren composthoop
Een composteerproef met gaas en een ongeordende hoop.

De composteer-truc

De truc van een goede hoop is om een verhouding van 30 delen koolstof (C) op 1 deel stikstof (N) te krijgen in je composthoop. Paardenmest heeft een ideale verhouding van ongeveer 30 staat tot 1. Daarom zie je dat ook vaak in moestuinen als bodemverbeteraar.

Het is een hele puzzel om de juiste verhouding te krijgen, maar onderstaand schema kan je een beetje helpen met de opbouw van jouw composthoop. Als je er dus veel vers tuinafval opgooit, gooi er dan ook flink wat boomblad of versnipperd karton (minder van nodig) tussendoor om de verhouding weer in balans te krijgen. Voor mij is het echt geen harde wetenschap, maar met de juiste verhouding gaat wel het snelste. Speel hiermee zoveel je wilt.


Verhouding koolstof stikstof composthoop composteren
Voorbeeld: vers tuinafval, vers gemaaid gras en boomblad komen dichtbij het ideale 30:1. Hoe? Tel alle koolstofwaarden van deze materialen bij elkaar op en deel het door het aantal materialen. Dus: 16 + 20 + 40 = 76 en 76/3 = ongeveer 26:1 Bijna goed dus! Beetje mest of aarde erbij en dan zit je grofweg goed.

Keren van de composthoop

In de composthoop zitten allerlei organismen die zuurstof nodig hebben de z.g. aerobe bacteriën (Aero: lucht). Ook zijn er anaerobe bacteriën in de composthoop aanwezig. Dit zijn bacteriën die geen of heel weinig zuurstof verbruiken. Beide groepen bacteriën moeten in balans zijn voor een mooie vertering. Als de temperatuur sterk gaat dalen is dat een teken dat de activiteit van de aerobe bacteriën afneemt. Ze hebben dus meer zuurstof nodig: tijd om de hoop te keren oftewel omzetten. Hierdoor breng je veel zuurstof in de organische massa en dat versneld de vertering. Doe dit ongeveer elk half jaar.

Soms zie je wel eens dat mensen drie bakken naast elkaar maken. Ze verplaatsen dan de massa van de ene naar de andere bak om zo voor meer zuurstof te zorgen. Een goed idee dus, je hebt er alleen wel de ruimte voor nodig.

Problemen met composteren

Laat ik voorop stellen dat ik geen wetenschappelijke benadering toepas voor het composteren van mijn groente- en tuinafval. Dus voordat ik de juiste manier had gevonden is er ook heel wat mis gegaan (en nog wel eens). Ervaringen uit de praktijk en wat kennis uit boeken leverde het volgende op om je problemen bij het composteren van afval aan te pakken:

Schimmel in de composthoop
Het ideale vochtgehalte van een composthoop is tussen 40% en 70%. Als het vochtgehalte te laag is, dan zal de compost gaan schimmelen. Je kunt dit eenvoudig oplossen door de hoop regelmatig te bewateren. Let er wel op dat de hoop niet té nat wordt, want dan verlaag je de temperatuur teveel.

Temperatuur niet goed
De ideale temperatuur van een composthoop is 65 graden Celsius. Als er teveel vocht in de hoop aanwezig is, dan wordt de hoop te koud en kan er een gebrek aan zuurstof (H2O) ontstaan. Bij een te hoge temperatuur kan de z.g. Pasteur-werking ontstaan. Hierdoor worden ook goede organismen afgebroken zoals bij het 'pasteuriseren'. Als de temperatuur nog hoger wordt, kan er verbranding optreden waardoor de compost geen vocht meer kan opnemen.

Een hoop die stinkt
Bij een gebrek aan zuurstof (O) gaat de composthoop stinken. De omzetting naar goede organische stoffen komt dan niet goed op gang. Er komt dan kooldioxide (CO2), ammonia (NH4+) en lachgas (N2O) vrij. Stoffen zoals nitraat (NO3-) worden dan niet omgezet en zijn schadelijk voor het leven in de bodem.

Weinig organisch materiaal over
Tijd en geduld zijn belangrijk bij het composteren. Wil je de compost te snel gebruiken, dan zijn de meeste stoffen nog niet goed omgezet. Wacht je te lang dan gaat het afbraakproces zo lang door dat er weinig voedzame stoffen meer over blijven. Omdat elke hoop zijn eigen tempo heeft - afhankelijk van doel, omstandigheden en opbouw - is het moeilijk om een goede richtlijn af te geven. Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat het minimaal 2 maanden duurt en maximaal ongeveer 1 tot anderhalf jaar.

Alles op een rijtje

Het is nogal wat info, maar laat je daardoor niet weerhouden om eraan te beginnen. Hier nog even alles op een rijtje:

- zorg dat je composthoop uit de wind en in de schaduw ligt
- let zo goed mogelijk op de verhouding koolstof (C) en stikstof (N) in de composthoop
- maar hem in het begin niet te groot, 1 kuub is genoeg om mee te beginnen
- zet hem regelmatig om (ongeveer elk half jaar) voor meer zuurstof
- heb geduld, het duurt even, maar de natuur geeft je er iets fantastisch voor terug

Verder lezen over composteren

- gezamenlijk compostproject op d'n Hof met goede beschrijving
- composteren kun je leren en je kan er zelfs een bad mee verwarmen!
- making compost your blackgold (Engelstalig)
- meer over compostratio's met Koolstof en Stikstof (Engelstalig)
- meer compostratio's en rekenvoorbeelden (Engelstalig)

Jouw composteertip: leuk om van je te horen!

Dit was hoe ik compost maak. Hoe composteer jij en heb je nog een goede tip? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden

Reacties (34)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Hallo Kees,

Ik woon in Spanje. Heb een groot stuk grond. Hierop wil ik vooral (fruit)bomen planten. (Er staan er al een aantal). De grond is erg 'arm'. Het is hier heel droog en vooral in de zomer, 3/4 maanden zeer warm. De grond is een soort rode 'klei'grond, zeer hard, niet om te spitten, heb je een machine voor nodig. Kun jij adviseren hoe ik deze grond vruchtbaarder kan maken en vervolgens houden.

Een deel v.d. tuin ga ik inrichten als moestuin. Ook daarvoor zijn adviezen van harte welkom, vooral dus rekening houdende met de lokale weersgesteldheid.
3 reacties · actief 251 weken geleden
Hé Frits, wij wonen in North Caroline (USA) en hebben ook rode klei grond. Onze zomers zijn ook zeer warm en hebben op een stuk land een boomgaarde aangelegd (appel, peer, perzikken, pecan en Sharon fruit/persimmon).
Uit ervaring wistten wij dat als je iets wilt planten je echt een groot (wijd en diep) moet maken. Als je dit niet doet schieten de planten/bomen gewoon geen wortel en gaan ze dood of geven geen vruchten.
Wij hebben er voor gekozen om de gaten door een bedrijf te laten graven. Vervolgens hebben we ze volgestort met goede kwaliteits aarde en liters water (jerry cans). Daarna hebben we de aarde bedekt met een zeer dikke laag mulch/boomschors (1 zak mulch per boom is 2cu= ongeveer 22 liter).
De eerste jaren hebben we ze ieder jaar onkruid vrij gemaakt, een zak compost gegeven en nieuwe mulch gegeven.
Water geven wij niet, want wij wonen niet op dat stuk land (hobby 'boeren'). Daar zou je inderdaad bij de lokale moeten zijn. Succes!
Dag Frits, Spanje is inderdada wat anders dan Nederland. De basisprincipes blijven echter hetzelfde. Zware grond heeft lucht nodig. Dat kan door ploegen/spitten, maar ook door veel humusrijk materiaal door de bodem te mengen. Denk aan compost, champost, stro. Denk ook aan het soort fruitbomen en groenten die je in de moestuin wilt kweken. Dat zijn meer mediterrane soorten dan in NL. Denk aan alle kruide, olijfbomen, sinaasappels en mandarijnen, artisjok, pepers, paprika's, tomaten, basilicum, aubergine e.d.
Ga ook eens te rade bij lokale moestuinders of lokale boeren. Wat doen zij om de bodem te verbeteren? Welke irrigatiesystemen gebruiken zij? En welke rassen gebruiken ze? Dat levert denk ik heel veel informatie op. Veel succes daar in Spanje!
Een soort waterboarding dus
Hallo allemaal,
Ik heb thuis een compostput of mestput gemaakt om het gemaaide gras in te kieperen die afgereden is met een zitmaaier. Ik heb 4 hoekgleufpalen verbonden met de nodige betonplaten. Ik heb dus een stevige put gecreëerd van 120cm diep 120breed op 120 lang. de bodem is dus nog gewone aarde en boven op de put ligt er een plaat om de warmte erin te houden. Het is nu voor mij enorm gemakkelijk om het afreden gras erin te dumpen met de zitmaaier, gewoon achteruit en lossen maar. Deze is er sinds vorig jaar jullie. Jammer genoeg hoor van vele kenners zoals jullie zelf, dat dit niet de ideale manier is. Hebben jullie enige tips voor mij?
Grts Tim
1 reactie · actief 263 weken geleden
Dat Tim, gaaf dat je zo'n grote tuin hebt dat je een zitmaaier nodig hebt. Dat is altijd nog een stille wens van mij. Op het einde stel je nog een vraag aan andere lezers, kun je deze vraag iets verder verduidelijken? Dan komen er welilcht ook meer en betere reacties op. Bedankt alvast!
Ik heb een oude misschien wel een te oude, maar vandaag was ik bezig met het afgraven van die hoop. Nu kwam i een groot aantal grijze vochtige balletjes tegen de voor het grootste gedeelte geklonterd waren. Weet iemand war dit is?
Beste Kees,

Ook ik ga starten met een volkstuin. Een (of meer) compostbakken zijn wel een must.
Nu lees ik dat die in de schaduw moeten staan...
3x raden... juist geen schaduw. Wat nu?
Ik heb geen geld om een halve blokhut neer te zetten voor wat schaduw.

Ik kan me haast niet voorstellen dat ik de enige ben met dit probleem :)

O en wauw wat een super blog! Ik ben voorlopig nog niet uitlgelezen hier (tuinplan in aanbouw)

Mvg
Vivian
1 reactie · actief 431 weken geleden
Wat leuk dat je met een moestuin gaat starten. Een beetje zon is niet erg (heb ik zelf ook). Wat je kunt doen is de composthoop afdekken met een stuk van een oud tapijt. Zo behoudt je het vocht in de hoop en droogt ie niet te snel uit. Het gaat erom dat de hoop voldoende vochtig blijft, maar ook nog kan ademen zodat ie niet 'verstikt'. Succes!
Hallo! Ik had al een keer een berichtje getypt, maar dat is blijkbaar niet aangekomen :(

In onze moestuin staat namelijk een grote metalen kist (met dichte bodem) waar een hele bult groen afval in zit. Nu is mijn vraag of ik met deze "oude" compost een nieuwe berg kan starten? Hij staat nu nog in de volle zon en is daardoor ook erg droog. Ik heb hem gisteren eens even goed opengewerkt en in het midden is alles zo droog als zand/aarde. Ik heb geen wormen/pieren gezien, maar wel heel veel pissebedden en spinnetjes. Voor de zekerheid heb ik alles maar een beetje nat gemaakt en weer dicht gegooid. Enfin, kan ik met een oude (misschien niet juist opgebouwde) composthoop een nieuwe (hopelijk betere) starten?

Ik ben benieuwd! Pim
My recent post Let there be light
2 reacties · actief 445 weken geleden
Hoi Pim, het blijft organisch materiaal en dat kan prima nog gecomposteerd worden. Ik zou wel goed nadenken of je die kist wilt blijven gebruiken. Je geeft aan dat hij van metaal gemaakt is en verder een dichte bodem heeft. Het lijkt me dat er ook een deksel op zit als het in het midden zo droog is geworden.

Zuurstof is een belangrijk element bij het composteren evenals vocht. Beide moeten in voldoende mate aanwezig zijn. Mijn advies zou zijn: haal al het organisch materiaal uit die kist en leg het gewoon op een hoop op de grond. Het mooiste is nog als je de hoop een beetje (+/- 20cm) in kunt graven. Zo zorg je dat organismen vanuit de bodem in je composthoop kunnen komen. Doordat de hoop niet omsloten is door een kist kan er ook voldoende zuurstof bijkomen. Even flink bewateren en daarna blijven aanvullen met nieuw materiaal. Het lijkt me dat je dan weer een begin hebt van een goede composthoop. Succes!
Ja, ik kon ook eigenlijk weinig bedenken wat tegen het hergebruik spreekt... En ja de kist gaan we ook niet weer gebruiken. Ook staat de kist op stoeptegels (net zoals twee kleinere snelcomposters die ernaast stonden). Dan trekken we de tegels eruit, bouwen een "Totholzhecke" aan de zuidkant om wat meer schaduw te krijgen en dan bouw ik met houten pallets twee nieuwe compost-vakken.

Bedankt voor je snelle antwoord!
Bedankt voor de leuke & goed info! :)
My recent post 2 veggies from the garden made into a lovely dinner & some news!
Dag Kees
Mooi en heldere instructies voor een beginneling zoals ik. Ik heb nog een vraag over de inhoud van de composthoop.
Kan ik oesterschelpen, eikels en eikenblad en walnoten/ schillen erbij doen ??
3 reacties · actief 495 weken geleden
Gudele, ik heb zelf een walnotenboom in de tuin. Bij mij gaat alle bladafval van de walnoot regelrecht naar de groenstraat. In de wandelgangen heb ik vernomen dat walnoot een te hoge zuurgraad heeft. Eikenblad schijnt ook niet goed te zijn, zit weer een andere kwalijke stof in. Houd me ten goede, het is niet wetenschappelijk bewezen :-)
Begint een interessant draadje te worden dit: walnoten en composteren.
Hoi Gudele, leuk om terug te horen (ps en zeg het vooral voort ;-) !

Oesterschelpen en walnoten zou ik er niet opgooien. Die verteren te langzaam. Je kan ze wel fijnmalen en dan in je border verspreiden om het kalkgehalte te verhogen (walnootschillen bevatten ook veel kalk).

Eikels zou ik er niet opgooien, omdat die erg langzaam verteren en nogal snel ontkiemen. Een composthoop is natuurlijk een ideale omgeving om eikels te laten ontkiemen en voor je het weet groeit er een eikeboom in je composthoop.

Eikenblad kan er gewoon op, mits je het voldoende afwisselt met wat grover materiaal zodat het niet gaat verstikken.

Succes!
thankx!
Hoi Kees, dank je wel voor je antwoord! Heb ik toch nog een vraag, want als ik het deksel er af laat dan regent de boel in en wordt het toch nog natter? Met de zware regenval van afgelopen dagen , heb ik gemerkt dat het toch niet zo handig is dat de ton rechtstreeks op de grond staat, het water zakt moeilijk weg en inmiddels staat ook de ton in een plas water...
kan dat kwaad voor de compost en het proces?
1 reactie · actief 498 weken geleden
Dan moet je het zo doen dat de deksel iets omhoog staat, zodat ie goed kan ventileren. Zorg iig ook voor goede afwatering aan de onderkant, anders gaat het rotten en krijg je geen mooie vertering.
Hallo,ik heb sinds juni een compostvat staan. Er gaat van alles wat er in mag in, ook kippenpoep van eigen kipjes. Nu heeft de huisoppas netjes de kippenpoep er in gegooid maar ook al het natgeregende kippenvoer (gemengdgraan en legkorrel). Kan dat kwaad? Of is het beter dat ik dat verwijder? Ben nl beetje bang dat de compost na uitstrooien gaat ontkiemen....En verder zag ik paddestoelen groeien in het vat en op verschillende stukken flinke pluisschimmel, hoort dat of is de boel dan te nat?hoop wat tips te krijgen!groet, Jolette
1 reactie · actief 498 weken geleden
Schimmel klinkt wat aan de natte kant, al is composteren natuurlijk een rottingsproces. Ik zou de ton dan een paar weken niet met de deksel afdekken. En wat betreft het kippenvoer: bij het plantenafval komen ook zaden op een composthoop terecht. Dat houd je niet tegen. Als de temperatuur in de hoop hoog genoeg is, dan gaan de kiemkracht van de meeste zaden wel kapot. Je zult alijd wel wat onkruidzaden hebben in de compost en er zal ook altijd snel onkruid kiemen op vers verspreidde compost. Het is immers heel vruchtbaar.
Hoi ik wil ook graag binnenkort starten met een composthoop. Maar hoe belangrijk is het om de juiste verhoudingen aan te houden met het materiaal. Maakt dit echt zoveel verschil? En hoe voorkom je dat je composthoop te vochtig word?
1 reactie · actief 498 weken geleden
Eerlijk gezegd let ik zelf ook niet zo op de verhoudingen en mijn composthoop is eerder te droog dan te nat, dus ik giet regelmatig wat water over de hoop heen. Om te voorkomen dat hij te vochtig wordt, zou je een afdakje kunnen maken of een plek onder een boom zoeken.
Hallo, even een reactie op Ingeborg's vraag over konijnenmest en hok restanten. Een konijn is een "voor composteerder" ;) Al het groen wordt keurig voorbewerkt, je mag de keutels zo de tuin in gooien, maar netter is het natuurlijk om het met stro en hooi te laten composteren in de bak. De kranten zou ik er iid uithalen, alhoewel de drukinkt tegenwoordig minder lood bevat, maar voor de moestuin, nou nee!
Uiteraard de verhoudingen zo als hier boven uitgelegd, in de gaten houden, succes :)
1 reactie · actief 498 weken geleden
Hoi Kees, Ik ben een enthousiaste beginneling en vraag me af wat ik met mijn japanse duizenknoop aanmoet. Ook veel zevenblad in de tuin. Ik hoor verschillende verhalen van wat er wel en niet op de composthoop kan. En hoe zit het met paardenmest als de paarden ontwormd zijn? Dan is het toch niet bruikbaar? En hoe zit het met het afval uit het konijnenhok? Kranten/stro/hooi/keutels. Kan ik dat er iedere week op doen of is dat teveel? Ik kan ook de kranten eruit halen dat scheelt al iets..
1 reactie · actief 518 weken geleden
Hoi Ingeborg, onkruiden zoals duizendknoop en zevenblad zou ik niet op de composthoop doen. Zevenblad is uiterst groeizaam en voor je het weet staat je hele tuin er mee vol. Een nachtmerrie voor de moestuinier.

Paardenmest hoeft op de composthoop, die kan je gewoon bij het omspitten inwerken in de grond. Afval uit het konijnenhok weet ik niet, daar heb ik geen ervaring mee, maar volgens mij zit daar maar weinig aan voedingsstoffen in, dus niet erg bruikbaar. Ik zou dat op een hoop apart doen en kijken wat het doet. Als het mooi verteerd, dan kan het ook bij je 'echte' composthoop.

Succes met composteren!
Goed artikel over compost. Compost maken van je eigen tuin- en groentenafval is leuk en nuttig.
Alleen zou ik krantenpapier nooit op de compost gooien, vanwege de drukinkt.
Ik ben een luie composteerder geworden. Alle composteerbare afval gaat tussen een soort houten schotten achterin de tuin in de schaduw. Achterin begin ik, tot de hoop te groot is. Dan hark ik de boel naarvoren en strooi na elke 20cm hoogte wat kalk erover en voeg wat gedroogde koemestkorrels toe. Dat blijft dan weer een tijdje liggen en achteraan wordt de hoop weer groter.
En: in het voorjaar haal ik mooie grond uit het voorste gedeelte...
1 reactie · actief 586 weken geleden
Hey Zem bedankt voor je reactie en jouw versie van het composteerverhaal. Happy composting ;-)
Hallo Kees,

Ik zal jouw blog aan mijn rolletje op TuinTirades toevoegen.

Goed stukje over composteren!

Ik heb zelf 3 compostbakken; de verse oogst gaat in bak 1 en ik hevel de compost elke paar maanden een bakje verder. Na 6 a 8 mnden is de compost klaar. Zelden problemen, maar dat komt ws ook doordat ik er kippenmest bij mik.
1 reactie · actief 587 weken geleden
Bedankt voor je leuke reactie en fijn dat je mijn blog toevoegd! Keep on composting!
Goede beschrijving met nadruk op het gevoel.
Ik composteer al wel 20 jaar gemiddeld 4 kuub per jaar met als motto: alles wat uit de tuin komt moet er ook weer in. Ik verzamel in korven die ik maak van gaas voor afrasteringen, die buig ik rond tot een silo van ruim 1,5 meter doorsnee en een meter hoog. Daarin begint de temperatuur al op te lopen. Als ik voldoende materiaal heb: kruidachtig tuinafval kortgeknipt, takken die door de hakselaar versnipperd zijn en wat kalk en wat paardenmest van de buren (hun paarden) dan zet ik een korf van 2 meter doorsnee en een meter hoog en vul die in lagen en zorg dat het geheel vochtig is -maar niet te nat- met een kop op de hoop. Dek dan af met noppenfolie met een gaatje in de top. Als start giet ik een gieter met warm water in een gat in het centrum van de hoop. Uit nieuwsgierigheid hang steek ik er een thermometer in en zie dat binnen 10 dagen de temperatuur oploopt tot boven de 70 graden. Na 4 weken begint de temperatuur te dalen, na drie maanden gaat de folie eraf en kan de regen er op vallen. Tussentijds laat ik nog regenwater in de hoop lopen want het proces kost vocht en een droge hoop werkt niet. Na 6 maanden begin ik de hoop leeg te rijden en breng een laag van 10 centimeter aan op de moestuin (nu, in de winter). In het voorjaar hebben de pieren zoveel materiaal de grond in getrokken dat ik haast niet hoef te spitten, de grond heeft een losse structuur gekregen. De siertuin wil ook wel zo'n laagje compost tussen de planten hebben. Intussen zie ik m'n verzamelhopen al weer groter worden en als ik alles weg gereden heb kan ik opnieuw beginnen. Soms halen we blad (beukenblad) van de straat en doen daarmee hetzelfde, dat is na een jaar perfecte badaarde. Tussentijds een keer omzetten laat het proces opnieuw starten. Compost is goud voor de tuin!
1 reactie · actief 587 weken geleden
Hoi Rein, bedankt voor je uitvoerige beschrijving! Daar zullen veel lezers iets aan hebben. Goed idee om van die grote korven te maken. Als mijn proefopstelling lukt, dan ga ik dat ook eens overwegen. Op de moestuin ga ik dit jaar waarschijnlijk 2 vierkante bakken maken van 1 kuub. Dat moet voldoende zijn voor mijn afval.

Nogmaals bedankt voor je waardevolle bijdrage!

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by