De Waarheid achter het Heilig Boontje

|B| De Boon in de Tuin
Via een hele aardige zadenruil ben ik aan Monstransbonen (het Heilig Boontje) gekomen. Een boontje dat dít Boontje natuurlijk in zijn tuin móet hebben. Lees snel verder over waarom deze bijzondere boon een relatie heeft met de Grieken, de Romeinen, de Germanen, de Spanjaarden, Katholieke kerk en alle IJsheiligen!
Heilig Boontje heilige boon monstransboon soldaatjesboon soldaatje


De naam Heilig Boontje

Ze worden ook wel Soldaatjesbonen of soldaatjes genoemd. In de volksmond zijn ze het meest bekend als Heilig Boontje. Ze zijn ook te vinden onder deze namen: Spread Eagle, Dove, Nombrills de Bonne Soeur, Saint-Esprit à Oeil rouge, à la Religieuse of Adelaarsboontje.

Deze bijzondere namen hebben ze te danken aan de paarse tekeningen bij de navel (plek waar de boon vastzit binnen in de peul). Deze tekening doet denken aan een soldaatje, een duif of adelaar of zelfs een monstrans.


Heilig Boontje heilige boon monstransboon soldaatjesboon soldaatje

Lange geschiedenis

De boon in zijn algemeenheid kennen we al heel erg lang. Het gaat dan in eerste instantie over de reguliere tuinboon - de Vicia faba. Die behoort weer tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae) en de onderfamilie Papilionoideae respectievelijk Faboideae daarvan. De Grieken en de Romeinen hebben al recepten geschreven met tuinbonen. Voor meer historische recepten kijk je op deze website van Coquinaria. Je kunt hier vele eeuwenoude recepten vinden, een prachtig initiatief.

Het Heilige Boontje werd pas in de zeventiende eeuw door de Spaanse veroveraars vanuit Zuid-Amerika mee teruggevoerd naar Europa. Net zoals bijvoorbeeld Aardappels, Cacaobonen, Zonnebloemen, Passiebloemen, Paprika's, Dahlia's en nog veel meer. Veel van de biodiversiteit die we vandaag de dag kennen komt voort uit het koloniale verleden van landen zoals Spanje.

Het zit in hem de genen

De kenmerkende tekening op de boon (de Phaseolus vulgaris 'Monstrans') wordt bepaald door de genen. Het is een echte zelfbestuiver en dat betekent dat deze eigenschap altijd mee zal gaan naar de volgende generatie bonen. Er worden dus geen eigenschappen van andere rassen ingekruisd.

Het heilige boontje wordt al heel lange tijd geteeld, maar is slechts sporadisch in de handel te verkijgen. Deze site van Vreeken's zaden verkoopt ze nog. Een enkeling teelt hem nog wel en het zaaigoed is dan meestal afkomstig uit eigen oogst of zadenruil. Je mag ze dus met recht onder de categorie vergeten groenten scharen.

Heilig Boontje heilige boon monstransboon soldaatjesboon soldaatje

De Katholieke kerk en de Heilige Boon

Met het Heilige Boontje zijn heel veel rituelen, sprookjes, legenden en volksverhalen over heiligen verbonden. Zo speelt de boon bijvoorbeeld een rol bij het feest van Driekoningen in de Katholieke kerk. Daarbij wordt een bonenkoning aangewezen. Ook bestaat er een bonenzondag. Dat is de eerste zondag na vasten. Vasten is de veertigdagentijd ná Aswoensdag en voor Pasen. Meer over Driekoningen lees je hier en meer over de vastentijd lees je hier.

Verder is er een uitvoerig verhaal te zijn opgetekend in het boek "Compendium van rituele planten in Europa" door Marcel de Cleene (bladzijde 1.033 en verder). Een boek van 2,86 kilogram en een prijs van € 125 dat je met recht een compendium mag noemen!

Er gaat een verhaal rond over een pastoor die per toeval een monstrans opgraaft uit zijn akker tijdens het zaaien van gewone bonen. Een andere pastoor had die begraven uit angst hem te moeten afgeven aan veroveraars. Waarschijnlijk de Spaanse veroveraars. Hij wijdt er een preek aan en laat het verder daarbij. Een tijdje later tijdens het oogsten blijkt dat alle bonen voorzien van een afbeelding: de monstrans. Een wonder is geschied! Download hier het hele verhaal in PDF.

IJsheiligen

Ook de vier IJsheiligen hebben een relatie met deze boon: Mamertius - 11 mei, Pankratius - 12 mei, Servatius - 13 mei en Bonifatius - 14 mei. Boondag, oftwel bóndag op z'n Brabants, is dus op 14 mei, afgeleid van de patroonheilige Bonifatius.

"Wie bonen wil eten, moet boonman niet vergeten"

Als je dus bonen wil zaaien in de volle grond, dan doe je dit op of ná 14 mei. Binnen voorzaaien kan natuurlijk al wel iets eerder. Oud Philips-historicus en Heemkunde-voorman Ad Otten legt het wel efkes uit. Niet ondertiteld, dus voor de niet-Brabanders even goed opletten.



De Germanen en de Heilige Boon

De Germanen mochten in de twaalf nachten van de nieuwjaarsfeesten geen peulvruchten (hun hoofdvoedsel) eten en de 'heilige boon' betekende het einde van die vastenperiode. De boon werd verstopt in het driekoningenbrood  en wie hem het eerst vond, was voor die dag koning.


Vruchtbaarheid en de Heilige Boon

Het schijnt dat als getrouwde koppels het Heilige Boontje moesten planten als het niet zo wilde vlotten met het krijgen van kinderen. Deze bonen zouden de vruchtbaarheid van het stel bevorderen. Dit verhaal doet nogal de ronde in plaatsen als Volendam, Urk en andere plaatsen rondom het IJsselmeer, voorheen Zuiderzee. Kom jij zelf uit deze regio, dan hoor ik natuurlijk graag of dit klopt!

Meer weten?

Zo je weet nu alles over het Heilige Boontje. Tijd om ze zelf in de grond te gaan stoppen. Meer weten over waar en wanneer je de boontjes moet zaaien? Check dan deze posts:


Jouw bonen: leuk om te horen!

Heb jij ook een bijzondere ervaring met bonen. Of weet je nog een leuke anekdote over bonen? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral een reactie achter!

Deel met je vrienden

Reacties (23)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Hallo ik heb boontjes uit Spanje gekregen met het bloed van de knie van jesus christus,graag wil ik die ruilen met de monstransbonen om weer naar spanje te brengen wie kan mij helpen
2 reacties · actief 210 weken geleden
.mijn vader heeft monstrans boontjes heeft u die zaadjes nog mijn vader wil wel ruilen
Hoi Francien, mijn boontjes zijn helaas allemaal niet goed opgekomen, waardoor ik er geen meer heb. Ben wel reuze benieuwd naar die bonen van jou met het bloed van de knie van jezus ;-)
Goedendag!
Ik was op zoek naar info mbt de soldaten en heilige boon. Waarvan de soldaten een stam en heilige een stokboon is. Met verschillende afbeeldingen op de boon. Nu geef jij aan dat het dezelfde zijn. Hoe zit het nu precies om zo verwarring te voorkomen en met rescept naar de boon.
Dankje voor je antwoord.
inderdaad ..heb een boontje in een grote pot gedaan ,nu de boontjes van het struikje af ,,en eentje open gemaakt ,
ze zijn lichtgroen,,maar geen teken ...komt dat nog als ze gedroogd zijn?
1 reactie · actief 338 weken geleden
Dan heb je ze waarschijnlijk te vroeg van de struik gehaald. Ze moeten rammelen in de boon, dan zijn ze mooi droog en dan zien ze eruit zoals op bovenstaande foto's.
Heerlijke post! Dankjewel.
In Noord Brabant werd op Onnozele Kinderen (28 december) tot halverwege de 20e eeuw, op sommige plaatsen een cake gebakken met daarin een boon. Wie het partje met daarin de boon aantrof, mocht die dag bepalen wat er werd gegeten.Of het ook daadwerkelijk het heilig boontje betrof is mij niet bekend.
1 reactie · actief 377 weken geleden
Ja in Noorwegen doen ze ook iets soortgelijks met Kerst. Daar eten ze dan Nissegrøt (kerstpap). De pap wordt geserveerd met boter, suiker en kaneel en er wordt een amandel in verstopt.De gelukkige vinder van de amandel krijgt traditioneel een 'grøtgave', een varkentje van marsepein. Grappig he.
Geweldig verhaal! Ik kan niet zonder boontjes, that is for sure. Vooral kikkererwten.. pff kan me niet voorstellen een week door te komen zonder :)
My recent post Zomerse Aardbei Mango Salsa
Leuk boontje om te telen. Ze blijven lager dan ik verwacht had, hebben geen steun nodig. Zaai ruim want de opbrengst is niet zo hoog. Ze smaken overigens prima.
1 reactie · actief 519 weken geleden
Hoi Marcel, bedankt voor de tips!
De boon is ook wel bekend 9onder de naam "Bumble Bee". Het soldatenboontje, monstransboon, adelaarsboon en heilige boontje zijn vier verschillende rasjes. Spread Eagle en Adelaarsboontje lijkt me wel hetzelfde, maar is weer niet het Heilige boontje. De monstransboon ziet er weer net anders uit dan de Adelaarsboon en die ziet er weer anders uit dan de monstransboon. Welja, we hebben al deze soorten in onze tuin staan. OPlus nog veel andere bonensoorten. O ja, de pastoor die de heilige boontjes ontdekte, zo gaat ons verhaal in ieder geval, woonde in Geleen en het was tijdens de Franse overheersing rond 1800. Maar elke streek zal z'n eigen locale variant wel hebben op dit verhaal.

Jac Nijskens
De Historische Groentehof
1 reactie · actief 519 weken geleden
Hoi Jac, bedankt voor je waardevolle aanvulling. Het blijft een intrigerend boontje dat de gemoederen bezig houdt ;-)
zou u mij kunnen vertellen waar ik de heilige boontjes kan kopen ik heb een volkstuintje en zou ze graag willen poten
mijn telefoon is 06 23675347
2 reacties · actief 551 weken geleden
Je kan ze bij http://www.vreeken.nl/ online bestellen. Je kan ze ook aan het einde van het seizoen met mij ruilen. Als het goed is heb ik aan het einde van dit seizoen voldoende boontjes om te ruilen ;-) Succes!
Graag wil ik ruilen met boontjes uit spanje met het bloed van christus en ik wil de monstransbonen dan weer mee nemen naar spanje
francienprudon@gmail.com
Mijn man heeft een boontje van n tuin buurman gekregen en bracht vandaag de boontjes mee maar de boontjes zijn nog groen ik denk te vroeg geoogst. Nu is mijn vraag wanneer moet je ze oogsten dank
1 reactie · actief 557 weken geleden
Hoi Thea, ik reageer maar even op jouw laatste berichtje. Als je ze wilt oogsten om te eten, dan moeten ze juist groen zijn net zoals bijvoorbeeld met andere bonen. Als je ze wilt oogsten om te drogen, te bewaren en volgend jaar opnieuw uit te zaaien, dan moet je ze zo lang mogelijk aan de struik laten hangen. Eigenlijk totdat de boon helemaal ingedroogd is.

Ik hoop dat hiermee verder kunt. Succes!
Mijn man heeft een boontje van n tuin buurman gekregen en bracht vandaag de boontjes mee maar de boontjes zijn nog groen ik denk te vroeg geoogst. Nu is mijn vraag wanneer moet je ze oogsten dank
Moet je ze zo laten groeien dat de schil verdroogt zoal erwte bonen ?
Ik ben heel erg benieuwd, helaas duurt het nog wel even!
1 reactie · actief 574 weken geleden
klopt, het seizoen is pas net begonnen. Stuur me in september of zo nog eens een berichtje, dan weet ik of ik voldoende bonen heb om te ruilen.
Veel boeiende informatie over het "heilige boontje". Leuk hoor, om te weten.
Ben benieuwd naar je ervaringen met de kweek in de komende zomer. Zomer :-) :-) het duurt nog even...
1 reactie · actief 585 weken geleden
Zomer, het duurt nog even en toch gaat de tijd zo snel. Tegen die mooie tijd zal ik zeker eens een fotootje plaatsen van mijn Heilige Boontjes in de groei. Ook ik ben zeer benieuwd ;-)

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by