Recept zelf Pesto maken

|B| De Boon in de Tuin
Wist je dat Pesto van origine uit de streek Liguria, Italië komt? Daar woonden een paar smulpapen die bedachten dat je basilicum met knoflook, zeezout, pijnboompitten en wat olijfolie prima kunt stampen in een vijzel. Vandaar de naam 'Pesto' dat fijngestampt betekent. Lees snel verder en ontdek hoe je zelf heerlijke Basilicum-Pesto maakt.

pesto maken,  zelf pesto maken,  basilicum pesto, hoe maak je pesto, zo maak je pesto,  baisilicumpesto, pesto met olijfolie,  pesto met knoflook, snel pesto maken,  makkelijk pesto maken, makkelijke pesto

Alles begint met Basilicum

Voor een mooie Pesto heb je heel wat basilicum nodig. Een bakje 'basil' uit de supermarkt is dan niet voldoende. Dus ik heb afgelopen voorjaar een heel zakje basilicumzaad gezaaid (binnen).

Daarna heb ik de plantjes een week laten afharden buiten en heb ik 30 zaailingen uitgeplant in de volle grond. Het duurde even voordat ze goed aansloegen, maar in de maand juli hebben ze een flinke groeispurt gemaakt.

Op een gegeven moment ging het zelfs mij te snel en is de basilicum in bloei geschoten (zie foto). De hoogste tijd om te oogsten!

pesto maken,  zelf pesto maken,  basilicum pesto, hoe maak je pesto, zo maak je pesto,  baisilicumpesto, pesto met olijfolie,  pesto met knoflook, snel pesto maken,  makkelijk pesto maken, makkelijke pesto
Basilicum van de volle grond, lichtelijk doorgeschoten :)

Verse knoflook in de Pesto

Pesto zonder knoflook, dat is zoiets als Roy Donders zonder huispak. Niet te pruimen. Al is Royke mét een huispak dat ook niet. Dus knoflook d'r in en dan het liefst vers geoogste uit eigen volkstuin.

Uiteraard wilde ik mijn eigen geteelde knoflook in de Pesto. Daarom heb ik vorig jaar oktober knoflook gepoot (voor het eerst) en vanwege de zachte winter kon ik die al vroeg in juni oogsten. De bollen hangen nu te drogen in de schuur.

pesto maken,  zelf pesto maken,  basilicum pesto, hoe maak je pesto, zo maak je pesto,  baisilicumpesto, pesto met olijfolie,  pesto met knoflook, snel pesto maken,  makkelijk pesto maken, makkelijke pesto
Zelf geteelde knoflook hangt te drogen in de schuur

Zelf Pesto maken: wat heb je nodig?

Goed. Tijd voor de details. Wat heb je precies nodig om Pesto te maken? Ik zocht het voor je uit en kwam op de volgende verhoudingen:

  • - 100 gram basilicum (alleen blaadjes)
  • - 1 á 2 tenen verse knoflook
  • - 110 ml goede olijfolie
  • - 30 gram pijnboompitten (of walnoten, tip van Jennifer)
  • - 50 gram Parmezaanse kaas (Pecorino of Grana Pandano kan ook)
  • - wat citroensap voor wat frisheid en tegen de verkleuring

Aan de slag met de Pesto

Ris de blaadjes van de stengels basilicum en stop ze in een foodprocessor of keukenmachine. Ben niet zo thuis in hoe die dingen heten, maar je zult wel begrijpen wat ik bedoel. Een vijzel kan natuurlijk ook, maar dat duurt wat langer.

De stelen van de basilicum hebben minder smaak en zijn zelfs wat bitter als de basilicum is doorgeschoten zoals bij mij. Mijn advies: niet in de Pesto vermalen dus.

Snijdt daarna de knoflook in stukken en voeg die toe aan de basilicum evenals de pijnboompitten. Voeg wat citroensap toe en maal alles goed fijn.

pesto maken,  zelf pesto maken,  basilicum pesto, hoe maak je pesto, zo maak je pesto,  baisilicumpesto, pesto met olijfolie,  pesto met knoflook, snel pesto maken,  makkelijk pesto maken, makkelijke pesto
Zoek de knoflookteentjes :)

Als het geheel mooi fijn van structuur is geworden, dan is het tijd om de olijfolie erbij te doen. Giet telkens een klein beetje olijfolie erbij en laat de mixer het werk doen. Na een paar minuten krijg je dan een mooie homogene massa.


pesto maken,  zelf pesto maken,  basilicum pesto, hoe maak je pesto, zo maak je pesto,  baisilicumpesto, pesto met olijfolie,  pesto met knoflook, snel pesto maken,  makkelijk pesto maken, makkelijke pesto
Excuses voor de vage (lees onscherpe) Pesto :)

De Pesto is nu klaar om te bewaren. Dit kan uitstekend in de vriezer. De Parmezaanse kaas laat je dan achterwege en voeg je pas toe op het moment dat je de Pesto gaat eten.

Tip: bewaar de pesto in een ijsblokjesmaker. Zo heb je altijd mooi afgemeten porties klaarstaan voor elk moment.

Pesto wecken

Pesto laat zich prima wecken. Zorg dat de pesto helemaal klaar is, dus inclusief kaas. Vul de weckpotten en weck ze daarna 30 minuten af op 90 graden. Zo blijft de pesto lekker lang goed en het scheelt weer ruimte in de vriezer.

pesto maken,  zelf pesto maken,  basilicum pesto, hoe maak je pesto, zo maak je pesto,  baisilicumpesto, pesto met olijfolie,  pesto met knoflook, snel pesto maken,  makkelijk pesto maken, makkelijke pesto
Het eindresultaat (zonder kaas), later nog verpakt in een ijsblokjeshouder om beter uit te kunnen serveren

Jouw Pesto: leuk om van je te horen!

Dit was hoe ik Pesto maak. Heb jij weleens Pesto gemaakt en heb je nog goede tips? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden

Reacties (9)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
De pesto niet langer dan nodig laten draaien in de machine anders wordt hij bruin. In potje doen en afdichten met olie niet te vol. Zet in de koeling. Zo kan je die een jaar bewaren. Bij gebruik schone lepel gebruiken en goed de pot schoon houden en weer afdichten met olie.
hoi hoi , ik volg je al anoniem langer , maar ik wil nu pesto maken en ben benieuwd hoelang je hem geweckt kan bewaren en of het je bevallen is qua smaak .
gr pm lensveld van dodewaard
1 reactie · actief 295 weken geleden
Dag PML, wat leuk om te horen dat je dit moestuinblog volgt!. Persoonlijk zou ik de pesto niet gaan wecken. Volgens mij gaat dat ten koste van de smaak. Pesto laat zich wel heel erg goed invriezen.
Als ik alles al klaarmaak kan dat echt niet ingevroren worden. Het lukt me anders niet allemaal meer
1 reactie · actief 362 weken geleden
Hoe bedoel je Loes, dat je alles direct op wil eten of dat je te weinig plek hebt daarvoor in de vriezer? Je kan de pesto eventueel ook wecken (30 min op 90 graden). Scheelt weer ruimte in de vriezer ;-)
Hallo Kees,heb een vraagje; Kan ik de pesto ook aan de kook brengen en het in kleine weckpotten doen?Hoop nog van je te horen, vriendelijke groet , Marijke Delwel
1 reactie · actief 362 weken geleden
Hallo Marijke, dat is heel goed mogelijk. Maak de pesto op de normale manier en weck de pesto daarna dertig minuten op 90 graden. Potjes blijven lang goed en na openen bewaar je het in de koelkast.
Dag Boon,

op een dag hadden we geen pijnboompitten meer in huis en hebben die vervangen door walnoten.

Werkt super, geen smaakverschil, scheelt wel in de portemonnee omdat de walnoten aanmerkelijk goedkoper zijn.

Groeten,

Jennifer
1 reactie · actief 553 weken geleden
Dat is een goede tip Jennifer, want pijnboompitten zijn inderdaad aan de prijzige kant.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by