G. Santayana (1863-1952) zei eens: "Those who do not learn from the past are doomed to repeat it". En zo is het ook met een moestuin. Elk seizoen doe je ervaring op en leer je weer nieuwe dingen. Daarom leek het me een goed idee om mijn aantekeningen met jullie te delen.
Les 1: Erwten en duiven gaan niet samen
Duiven vinden erwten schijnbaar heel erg lekker, dus zijn ze aangevreten. Dit jaar geen erwtenoogst voor mij. Volgend jaar dus zeker een net erover spannen.
|
De erwten hier nog zonder net en veilig in de grond |
Les 2: Kromkommers zijn een musthave
Komkommer planten in de moestuin. Dit jaar heb ik ze kant-en-klaar gekregen van een tuinbuurman (hij had overschot) en dat was eigenlijk de trigger voor mij:
'Ik moét volgend jaar ook komkommers in mijn tuin!'
Dan heb je vanaf medio juni heerlijk verse komkommers of '
kromkommers'. Beter dan die waterbommen uit de supermarkt.
 |
Komkommers uit de moestuin |
Les 3: Radijs overkill en wortelschaarste
Eén rijtje met radijs is meer dan voldoende voor mij. Dit jaar had ik drie rijen en ik heb gemerkt dat dat teveel is voor mij. Daarbij heb ik altijd last van ondergrondse vraat. Ik weet niet goed wat het is, maar het lijkt op wortelvlieg, maar het zouden ook muizen kunnen zijn. Anyway: minder radijs voor mij.
 |
Goed kijken dan zie je in de verte opkomende radijs :-) |
En wat je dan van het een teveel hebt, dat heb dan van het ander weer te weinig. Meer rijtjes met wortel zaaien bijvoorbeeld. Daarvan had ik nu 1 rijtje staan en dat mogen er volgend seizoen best 3 of 4 worden.
 |
Slechts 1 rijtje wortelen |
Les 4: Het zwarte gat met bonen
Meer bonen in hetzelfde plantgat zaaien. Bijvoorbeeld minimaal vijf in plaats van drie. Dat geeft een wat vollere struik en je weet zeker dat er voldoende kiemen.
 |
Opkomende stambonen (sperziebonen) |
Les 5: Zaaibedden terug van weggeweest
Pompoen, boerenkool, andijvie en spruiten heb ik op een zaaibed gezaaid. Vorig jaar had ik het voorgezaaid en daarna overgepot. Alles bij elkaar genomen was dat nogal wat werk. Voortaan zaai ik deze groenten gewoon op een zaaibedje van ongeveer 1m x 1m.
Les 6: Spitten is vloeken in de permacultuurkerk
Spitten met een spade ipv spitvork, zou behoud ik op mijn zanderige grond toch een mooie kluit die ik beter kan omscheppen. Met de spitvork wordt het - bij mij in ieder geval op zandgrond - te los/mul.
Uiteraard zijn er voor- en tegenstanders van spitten. Ik spit zo weinig mogelijk en probeer de bodemstructuur zoveel als kan met rust te laten. Lees ook mijn column daarover
'Gedogen is het nieuwe schoffelen'.
 |
wel of niet spitten |
Les 7: Voorzaaien pastinaak is zó 2014
Pastinaken heb ik voorgezaaid, maar die wilde niet goed kiemen. In de volle grond lukte dat wel heel erg goed. Voortaan zaai ik pastinaak dus direct in de volle grond.
 |
Pastinaak in vol ornaat |
Les 8: Less is more bij spinazie
Ik had nu de spinazie lekker dik gezaaid, maar daardoor komen de bladeren niet goed tot ontwikkeling. Dus de spinazie voortaan (nog) dunner zaaien.
'Lazy is my second name', dus moet ik proberen om het volgend seizoen de rijtjes zo goed mogelijk onkruidvrij te houden. Dit maakt het oogsten een stuk makkelijker en scheelt een boel uitzoekwerk op het aanrecht.
 |
Lekker groene spinazie |
Les 9: Tomaten en 'kill your darlings'
Het is alom bekend en toch ben ik erin getuind. Ik kon geen afscheid nemen van mijn zaailingen, dus heb ik ze eigenlijk allemaal in de volle grond gezet.
Dat leidde ertoe dat mijn tomaten veel te dicht op elkaar stonden. Dus volgend seizoen minder tomatenplanten verspenen en de tomaten verder uit elkaar planten.
En als ik dan toch bezig ben, meteen even elke plant van een stevige paal/stok voorzien. Scheelt later in het seizoen weer werk.
 |
De tomatenplanten erg dicht op elkaar |
Les 10: Minder patatten poten
Deze les is een simpele: gewoon minder aardappels poten. Ik had dit seizoen 5 rijen met vroege aardappels (1,5 kg pootaardappelen Frieslanders) en 5 rijen met late aardappels (1,5 kg pootaardappelen Michelle). Een rij is ongeveer 6 meter.
Achteraf gezien is dat teveel. Het resulteerde bij mij in ongeveer 80 kg aardappelen!
 |
Piepers gelegd/gepoot |
Van de oogst dit jaar heb ik de kleintjes bewaard in de koelkast (donker en koel). Dat zijn mooie 'potertjes' - zoals dat heet - voor volgend jaar.
De late aardappelen moet ik pas zetten rond Koningsdag (aldus een ervaren tuinbuurman) en niet rond eind maart, dan heb je ze te vroeg en kun je ze niet goed overhouden in de winter.
 |
De late aardappels al helemaal verkleurd in juni |
Jouw moestuin-lessen: leuk om van je te horen!
Dit waren mijn moestuin-lessen van afgelopen seizoen. Heb jij ook iets geleerd dit seizoen, of ga je volgend seizoen echt iets anders doen? Heb je nog goede tips? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!
De uitsmijter
Ik had bonen gezaaid bij stokken en die dingen waren met geen stok omhoog te krijgen. Bij nadere inspectie op het zakje bleken het
stam-bonen te zijn. Beetje dom natuurlijk, maar ik ben gelukkig niet de enige die deze vergissing maakt :-)
Lena · 253 weken geleden
Ik heb de strijd aan te binden tegen aardvlooien in de koolachtigen en er zitten ook veenmollen in het perceeltje. Ik heb ze nog niet gezien, maar de eigenaar van het stuk grond vertelde het. Nou, ik heb geleerd niet teveel tegelijk te zaaien, ook dat er wel eens dingen niet lukken, en... ach, eigenlijk heb ik alles, wat ik tot nog toe heb gedaan nieuw aangeleerd. En dat op mijn leeftijd :)
Artemis · 552 weken geleden
En wat jouw moestuintip 6 betreft: het is echt waar hoor. Spitten zorgt alleen maar voor meer onkruid. Je kunt het er beter gewoon uit trekken. Misschien veel werk, maar op den duur wordt dat minder. En spitten is tenslotte ook veel (en zwaar) werk. Je kunt ook mulchen proberen. Dat onderdrukt het onkruid ook. (Maar daar krijg je wel weer meer slakken voor terug!)
KeesdeBoon 85p · 552 weken geleden
Wat betreft dat spitten: mulchen vind ik wel een goede, maar ik eigenlijk heb ik helemaal geen mulchmateriaal voorhanden. En om nu elke keer een zakje konijnenstro van de boerenbond te gaan halen vind ik ook zo wat ;-)
Margot · 327 weken geleden
Rob en Joyce · 471 weken geleden
Inge · 356 weken geleden
natuurlijk-rijk.be · 471 weken geleden
My recent post Mijn tuinhulpje
Hippo · 545 weken geleden
Alle peulvruchten zijn dramatisch aangetast door slakken en de sla leverde mooie bloemen wegens de warmte. Nou ja, volgend jaar beter. Hoop ik...
Fatima · 545 weken geleden
Ik leerde van mijn bijbaan in een moestuin: wortel&uien(soorten) naast elkaar zaaien.
Hun parasieten houden elkaar uit de buurt. Puur natuurlijke bescherming ;)
Ooh en snijselderij naast de peterselie resulteerde bij mij in een miniselderijplantjes. Nooit weer!
maar mijn belangrijkste tip: RUIMTE, geef jezelf wat ruimte in de tuin. Als je alles te dicht op elkaar zaait dan kan je haast niks plukken zonder een andere groente plat te drukken.
My recent post Boerenkool salade met ovengedroogde tomaatjes
KeesdeBoon 85p · 545 weken geleden
Ruimte is zeker een belangrijke. Volgend jaar zet ik alles wat verder uit elkaar, zodat ik er makkelijker bij kan, het schoffelen wordt makkelijker en de planten hebben meer ruimte om te groeien.
@Pietjedemol · 549 weken geleden
Waarschijnlijk een beginnersfout maar ik heb mijn wortels véél te dicht op elkaar gezaaid. Hierdoor hadden ze te weinig ruimte om te groeien en bleef ik zitten met kleine worteltjes. Daarnaast was de ondergrond wat hard, waardoor ze niet diep de grond in schoten. Volgend jaar dus zorgen voor lossere onderlaag.
De tip die ik van mijn tante kreeg: meng het wortelzaad met wat (wit) zand om het beter verdeeld over de rijen te verspreiden.
Thanks voor de tips Kees!!
KeesdeBoon 85p · 549 weken geleden
Sonja · 551 weken geleden
Ik ben (nog) geen tuinierster ;), maar altijd wel geïnteresseerd dus dit vind ik een superblog! Kijk ook vaak naar Jamie Oliver en zijn tuinierperikelen en die had voor je tip 1 als oplossing over je erwten takkenbossen te leggen: duiven houden niet van takken in de ogen was zijn verklaring, hij stak ze er wigvormig boven de rijen, dat lijkt me een makkelijke en natuurlijke oplossing.
Succes met tuinieren en bloggen
Groetjes Sonja
kees een andere hoor · 551 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 551 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 551 weken geleden
Kees Moes · 551 weken geleden
Vervolgens worden ze aangeaard.Je hebt dan een rug met aardappelen.
Makkelijk om te rooien en (on)kruid te wieden.
Let wel op droogte.
Groetjes Kees.
KeesdeBoon 85p · 551 weken geleden
Leuk om te horen dat jij het ook zo doet.
Diy's for you and me · 552 weken geleden
My recent post 10x Summer Feelings ♥
KeesdeBoon 85p · 552 weken geleden
Karin · 552 weken geleden
Hier dit jaar erg veel last van slakken (geen doperwten...), daar is weinig aan te doen. Volgend jaar écht minder tuinbonen zaaien, de opbrengst was weer overweldigend. En een touwtje met stokken bij de tuinbonen tegen het omvallen. Verder optijd oogsten, dat schiet er nog wel eens bij in....
Ik zaai bijna alles voor maar ga volgend jaar ook wat op zaaibed proberen, zoals boerenkool en spruitjes. Nu hebben we niks (nog bedankt voor de tip van marktplaats, stond wel wat op maar 100 km rijden...). Hier ook het dilemma spitten/ frezen of de grond met rust laten, we tuinen zoveel mogelijk op de dynamische manier en daar past spitten/ frezen niet echt bij. Maar je grondje wordt er altijd zo mooi van....
Groet Karin
My recent post Salade van Quinoa, zoete aardappel en avocado
KeesdeBoon 85p · 552 weken geleden