5 Tips voor de beste aardappels

|B| De Boon in de Tuin
Aardappels zijn hotter dan hot. De superfoodhype is op z'n retour en we willen weer eerlijk en echt eten. Al eeuwen is de aardappel superfoodzaam dus #powertothepieper. Daarom deze vijf tips voor de allerbeste en lekkerste aardappels. Lees dus snel verder!

tips voor de beste aardappel, aardappelen, aardappels, tip aardappel, tips aardappel, aardappel, aardappelen, piepers telen, aardappels kiemen, aardappel kiem

Tip 1 van 5: Laat piepers voorkiemen

Als je een pieper maar lang genoeg laat liggen dan gaat ie vanzelf kiemen, maar dit moet wel met een beetje beleid gebeuren. De eerste kieming kan al in het najaar optreden en wordt 'topspruit' genoemd. Deze kiem kan wel to 30 cm lang worden en onttrekt heel veel energie aan de aardappel. Daardoor gaan de andere ogen niet of moeilijker kiemen. Aardappels met zo'n topspruit krijgen weinig stengels en dus ook weinig aardappels.

Mocht je deze topspruit op je aardappels hebben, dan is het verstandig om deze spruiten af te breken in januari. Bewaar de pieper daarna bij een wat hogere temperatuur en dan gaan de andere ogen ook kiemen. Deze tweede kieming geeft veel meer stengels en dus meer knollen.

Tip uit eigen ervaring: bewaar de aardappels niet in een netje. De kiemen groeien dan door het net en breken af als je de aardappel uit het netje wilt halen.
tips voor de beste aardappel, aardappelen, aardappels, tip aardappel, tips aardappel, aardappel, aardappelen, piepers telen, aardappels kiemen, aardappel kiem


Hoe laat je aardappels voorkiemen?
Leg de aardappels in februari binnenshuis (kamertemperatuur) in het licht. Hiervoor kan je bijvoorbeeld lege eierdoosjes gebruiken waarbij je in elk eiergat één aardappel legt.

Als de kiemen ongeveer 1,5 cm lang zijn, dan kun je ze afgeharden bij een temperatuur van ongeveer 10 graden. Bijvoorbeeld in een schuur of garage of buiten, mits het weer het toelaat (geen nachtvorst meer).

De piepers mogen de grond in zodra de bodemtemperatuur boven de 10 graden komt. De enige betrouwbare manier om te weten of de grond warm genoeg is, is voelen met je handen. Als de grond lauw aanvoelt, dan kun je de piepers poten. Al schijnen er ook moestuinders te zijn die het testen met hun blote billen...

Tip 2 van 5: Plant aardappels niet te vroeg

Vorig seizoen was de winter enorm zacht en was ik eerlijk gezegd niet meer te houden. Ik zou en moest mijn piepers de grond in krijgen. Navraag op Twitter leerde me dat het niet zo'n goed idee is om piepers begin maart in de grond te stoppen.

Twitter weerhield me ervan om de aardappels eerder te poten.
wanneer aardappels poten aardappel tips

Let er dus op dat de bodemtemperatuur hoger is dan 10 graden en dat er de dagen na het poten geen nachtvorst meer in de weersverwachting zit. Dan is het een prima moment om je piepers te poten. Ervaring leert dat het moment om aardappels te poten ongeveer rond eind maart ligt voor vroege soorten.

Tip 3 van 5: Niet teveel mest

Aardappels zijn een knolgewas en hebben behoefte aan voldoende Kalium. Teveel stikstof als gevolg van een te ruime bemesting kan zelfs averechts werken. Het loof van de aardappel groeit dan te sterk ten op zichte van de aardappels. Door het grote loof wordt de plant bovendien gevoeliger voor ziektes. Dat willen we niet, dus rustig aan met het bemesten van het bed waar de aardappels in komen.

tips voor de beste aardappel, aardappelen, aardappels, tip aardappel, tips aardappel, aardappel, aardappelen, piepers telen, aardappels kiemen, aardappel kiem
Regelaarder of geulentrekker

Tip 4 van 5: Op tijd aanaarden

Als het loof van de aardappels zo'n 15 centimeter boven de grond staat, kun je voor de eerste keer gaan aanaarden. Dit houdt in dat je de aarde tussen de rijen weghaald en tegen de aardappelplanten legt. Als er nog nachtvorst in de verwachting zit, dan kun je ze beter helemaal bedekken met aarde.

Dit kun je bijvoorbeeld doen met een hak. Zelf gebruik ik een regelaarder (zie foto), maar de pro's doen het met een echte 'aanaarder'. Heb je de aardappels in een bak of een zak staan, vul dan de bak of zak bij met aarde. Het is voldoende als je nog een heel klein stukje loof kunt zien.

tips voor de beste aardappel, aardappelen, aardappels, tip aardappel, tips aardappel, aardappel, aardappelen, piepers telen, aardappels kiemen, aardappel kiem
Aangeaarde rijtjes

Tip 5 van 5: Voorkom natte voeten en poot resistente rassen

Piepers houden niet van nattigheid. Als de knollen langer dan 24 uur in het water staan, dan kun je oogst als verloren beschouwen. Zorg er voor dat de bedden goed luchtig zijn en dat het overtollige (regen-) water snel weg kan zakken.

Zit je op zware kleigrond? Probeer dan de aardappels op ruggetjes te poten. Zo staan ze wat hoger dan de rest van het bed en zijn de knollen snel verlost van eventueel overtollig water.

Alle aardappels hebben een gevoeligheid voor de loofinfectie Phytophthora. Onderzoek van de Wageningen Universiteit toont aan dat rassen als Lady Rosetta, Augusta, Fontane, Charlotte, Bintje en Lady Claire zijn zeer gevoelig voor deze schimmelziekte. De rassen  Bionta, Bionica en Sarpo Mira zijn weinig gevoelig en verdienen dus de voorkeur om gepoot te worden.

Aardappels of aardappelen?

De term 'piepers' gebruik ik zelf het meeste, maar het zijn natuurlijk aardappels. Óf aardappelen? Dat zocht ik dus even voor je uit. En wat blijkt? Volgens het groene boekje mag je beide schrijfwijzen gebruiken. Dan weet je dat ook weer. Handuuug!

Tip: maak chips van verse aardappels (recept hier)

Jouw aardappeladventure: leuk om te horen!

Dit waren mijn 5 tips voor de beste aardappels. Heb jij nog een leuke aardappelblunder of een hele goeie tip? Laat maar weten, ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral een reactie achter!

Deel met je vrienden

Reacties (5)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Even een opmerking van mijn kant over de voorgaande tekst.
Nachtvorst kort na het poten van de aardappelen zal geen schade veroorzaken, omdat er nog geen bovengronds loof is gevormd. Het duurt meestal wel drie weken voordat de stengels boven de grond komen.
Op het moment dat de aardappelen zich boven de grond manifesteren dan goed de weersverwachting m.b.t nachtvorst in de gaten houden.
1 reactie · actief 346 weken geleden
Dat klopt inderdaad Wout. Mijn ervaring is dat aardappels best een nachtvorstje kunnen overleven, al hebben ze dan wel even tijd nodig om weer te herstellen.
 Landgoed de Wildert's avatar

Landgoed de Wildert · 514 weken geleden

Wij gebruiken ieder jaar het "schone" houtas uit onze houtkachels. Daarnaast gebruiken we voor zowel aardappels als tomaten het blad van de Russische smeerwortel. Het grootste voordeel vooral bij de tomaten is dat de tomaten veel langer houdbaar blijven. De smeerwortel is een aantal keer per seizoen te snoeien. We leggen de stelen met smeerwortel bladeren tussen de rijen aardappels in, dus je pakt twee rijen ineens.
1 reactie · actief 346 weken geleden
Dat zijn handige tips. Dankjewel!
Ik heb de aardappelen 2 dagen geleden gepoot.
Rassen: Frieslander, Nicola en Carolus (resistent tegen aardappelziekte).
Meteen in een rug gepoot en afgedekt met doorzichtig, stevig plastic.
Bij ons in Drenthe, Emmen, kans op schade door nachtvorst, maar om dat te voorkomen heb ik maatregelen achter de hand, door bijv. de piepers af te dekken.
Mest (o.a. koemest) van tevoren toegediend en door de grond gewerkt met een spitvork, Zo heb je meteen losse grond en kun je ook gemakkelijk een rug opbouwen.
Als de aardappelen boven de grond komen, hoef ik het plastic nog niet meteen te verwijderen.
Meestal begin ik met poten in de eerste week van april, ga dan in ieder geval wel uit van voorgekiemde aardappelen.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by