Hoe maak je Brandnetelgier?

|B| De Boon in de Tuin
Brandnetelgier is een prima oppepper voor planten in de moestuin. Het maakt planten sterker en minder gevoelig voor ziektes. Bovendien is het helemaal gratis! In deze post lees je alles over brandnetelgier en hoe je het zelf maakt.

brandnetels brandnetelgier netelgier


Wat is het?

Brandnetelgier is een vloeibaar aftreksel van de brandnetelplant (en is een voedzame bemesting voor planten in de moestuin. Brandnetels bevatten van nature veel voedingsstoffen zoals stikstof en belangrijke mineralen. Deze komen via een kort gistingsproces in het water en dat water vormt, weliswaar in verdunde vorm, het brandnetelgier.

Waarom heet het brandnetelgier?

Tijdens het gistingsproces wordt glucose omgezet in zwavelverbindingen en dat ruikt. Nou zeg maar gerust stinkt. Die lucht associëren we als snel met andere rottingsprocessen zoals rotte eieren. Bij rottingsprocessen komen veel zwavelverbindingen bij vrij. Ook gier (mestvocht) bevat veel zwavel (naast ammoniak en koolstofdioxide). Vandaar de naam 'brandnetelgier'. 

brandnetelgier netelgier vloeibare mest

Hoe maak je brandnetelgier?

Om te beginnen gebruik ik altijd een emmer van 10 liter (makkelijk verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt). Het belangrijkste bestanddeel is natuurlijk de brandnetel. Pluk een flinke bos brandnetels zonder de wortels. Blad en stengels kunnen er allemaal in. Pas een beetje op met de bloemen. Als er veel zaadzetting is, dan komen die zaden in je gier en zo verspreid je ongewild brandnetels door je hele moestuin. Pluk zoveel dat de emmer mooi vol zit als je het hebt aangeduwd. 

brandnetelgier netelgier vloeibare mest

brandnetelgier netelgier vloeibare mest

Vul daarna de emmer af met water. Regenwater verdient de voorkeur vanwege de mineralen die erin zitten, maar kraanwater is ook prima. Roer het geheel flink door met een stok en laat het zo'n twee weken staan. Bij een hogere buitentemperatuur gaat het gistingsproces sneller (optimale temperatuur voor gist is ongeveer 37 graden). Bij een lage temperatuur gist het ook, maar dan duurt het wat langer.

Er zijn experts die er nog wat suiker aan toevoegen. Gist is namelijk dol op suiker en dat versnelt het proces. Persoonlijk vind ik dat een beetje zonde van de suiker en ik heb tot nu toe prima resultaten gehad zónder de suiker.

Zet de emmer een beetje uit de buurt van je tuinburen want het gaat echt flink ruiken. Plattelanders zullen er niet zo'n last van hebben, maar als randstedelijke yuppen jouw buurtuin bevolken dan zou het zomaar eens tot een burenruzie leiden. U bent vast gewaarschuwd. Je kunt er eventueel wat blaadjes salie doorheen roeren om de ergste stank te verminderen.

brandnetelgier netelgier vloeibare mest

Na een week of twee heeft het voldoende gegist en zijn de mineralen uit de brandnetelplant in het water gekomen. Sommigen zeven het brandnetelgier door een doek. Ik pak het iets anders aan. Met een grote riek (4-tand) vis de grote takken en brandnetelstukken eruit. Dat gaat net zo makkelijk. Roer het geheel daarna nog eens goed door zodat alles goed met elkaar vermengd is.

brandnetelgier netelgier vloeibare mest

Brandnetelgier is veel te geconcentreerd om zo bij planten te gieten. Daarom gebruik je het altijd verdund in een verhouding van 1:10. Dat betekent 1 deel brandnetelgier en daar voeg je dan 10 delen water bij.

Ik gebruik een gieter van 10 liter. Die vul ik bijna helemaal met water en de rest vul ik af met brandnetelgier. Ik meet het niet af op de centiliter, maar ik doe dat met het 'tuinmansoog'. Een beetje meer of minder is niet zo heel erg. Het is per slot van rekening allemaal organisch en biologisch.

Roer het geheel nog eens goed door in de gieter en dan gieteren maar. Kleine scheutjes per plant zijn voldoende. Vooral vrucht- en bladgewassen zoals bijvoorbeeld tomaten, komkommer, courgette en snijbiet smullen ervan. Let op: uien en peulvruchten zoals erwten en bonen hebben geen brandnetelgier nodig.


Jouw ervaringen met brandnetelgier

Dit is hoe ik brandnetelgier maak. Heb jij het al weleens gemaakt? Wat vond je van het resultaat? Heb je nog handige tips of goede variaties? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral je tips en reacties achter bij deze post.

Deel met je vrienden

Reacties (32)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Kan je deze gier voor alle planten gebruiken in de tuin en de kamerplanten ?
Ik zeef de gier en doe het in een grote plantenspuit daarmee besproei ik de tomaten en de kolen. Goed tegen de witte vlieg in de kas en bv boerenkool planten. Geweldig resultaat.
 Moestuinmomenten.be's avatar

Moestuinmomenten.be · 407 weken geleden

Ik heb enkele weken geleden brandnetelgier gemaakt. Er is nog over, maar er ligt een laag schimmel bovenop. Ik weet niet zeker of het nog bruikbaar is, dus ik durf het niet meer gebruiken. Weet jij of het nog kan?
3 reacties · actief 211 weken geleden
Prima te gebruiken. Ff goed doorroeren en dan gieten. In de bodem zitten immers ook allerlei sporen en schimmels die juist goed zijn voor planten.
bedankt
Kan ik kippengier gewoon in een ton bewaren om af en toe als het regent . wat rond de rozen te gieten
De allerbeste bemestingsgier maak ik van brandnetel, heermoes en smeerwortel samen. Toevallig onkruid dat allemaal op mijn tuin groeit
Kan ik de gier ook bewaren in afgesloten flessen?
1 reactie · actief 255 weken geleden
omdat het een gistproduct is, zou ik dat niet zonder meer doen. Stel dat het nog wat nagist op de fles en de fles is daar niet tegen bestand, dan zou de fles kunnen ontploffen door de opbouwende druk door de gisting.
Je kan en beetje lavameel toevoegen om de ergste stank tegen te gaan.
1 reactie · actief 255 weken geleden
bedankt voor de tip Arie om de stank van brandnetelgier wat te verminderen
Gebruik het al jaren met volle tevredenheid. Vooral de koolplanten worden er blij van.
Mag je de gier ook op je gazon gebruiken als bemesting?
1 reactie · actief 362 weken geleden
Dat lijkt me iets te sterk voor het gras. Je hebt kans dat het gras verbrandt als de zon gaat schijnen. Zou ik niet doen.
Mooie tip ennuh: plenty of grondstof in de buurt! Ga dit meteen proberen!
1 reactie · actief 406 weken geleden
Maar hoe lang kan je de bgier "bewaren"? Vandaag mijn bgier van een maand geleden gebruikt en het leek minder te ruiken. Betekent dit dat er minder voedingsstoffen in zitten? Groetjes
1 reactie · actief 406 weken geleden
Op een gegeven moment raakt de gist weer in een ruststand, omdat er dan geen voedingsstoffen meer over zijn om te 'vergisten'. De gist leeft dan nog wel, maar is traag. Je kunt het proces weer op gang brengen door nieuwe brandnetels te plukken en een nieuwe emmer aan te maken met een basis van de oude gier. Suiker erbij versnelt het proces.
Je kunt ook gier maken van smeerwortel, ook overal te vinden en heel gezond voor de planten.
1 reactie · actief 406 weken geleden
Ik versnel het proces door er in het begin een zakje gedroogde gist wat je gebruikt bij cake bakken toe te voegen. 3 a 4 suikerklontjes erbij en in een week is de gier klaar voor gebruik.
1 reactie · actief 406 weken geleden
goeie tip om het proces voor brandnetelgier te versnellen. Bedankt.
Lees net je blog over brandnetelgier, drie keer raden waar mijn van vandaag over gaat.. Brandnetelgier. Toevallig!!
My recent post Brandnetel gier
1 reactie · actief 459 weken geleden
Da's toeval ;-) Succes met je moestuin Berber!
Goede tip! Ik ga het eens proberen! Jaagt het ook naaktslakken weg? ;-)
Ik heb vorige week iets anders gemaakt van de brandnetel: soep! Echt super lekker (aldus de reactie van mijn 14 jarige dochter, nou dat zegt wat!) Mag ik een beetje "reclame" maken voor dit recept op mijn volkstuinblog? http://volkstuinverhalen.nl/brandnetelsoep/

Groetjes Marieke!

My recent post Brandnetelsoep
1 reactie · actief 459 weken geleden
Ja hoor,ik doe het ook zo heb al 50 liter gemaakt,en1x per week geef ik het ook verdund aan de courgettes en pompoenen..ook een beetje op de compost hoop,ik de kas heb ik het nog niet gebruikt...dus dat kan ook,bij de komkommers en tomaten...bedankt!
1 reactie · actief 459 weken geleden
Wow, 50 liter, daar kan zeker wel een heel seizoen mee vooruit!
Heb het al verschillende keren gemaakt. Maar deed er kokend water over. Gezeefd en het is ook goed voor bladluis altijd verdunnen met water. In de biologische tuin gebruiken zij ook wel heermoes.
1 reactie · actief 459 weken geleden
Kokend water is wat lastig meenemen voor mij, aangezien ik op een volkstuin zit, maar de temp van het kokende water zal het gistingsproces van de brandnetels zeker ten goede komen.
Ik heb nog geen gier gemaakt maar ga het eens proberen op de manier zoals hierboven is beschreven......
Resultaat komt later
1 reactie · actief 459 weken geleden
Leuk om te horen! Ben benieuwd (goeie alias ook ;-)

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by