DIY: Snel Labels maken op potten

|B| De Boon in de Tuin
Labels maken om te gebruiken op jampotten en weckpotten met daarin oogst uit jouw eigen moestuin. Eigenlijk heb ik er meestal geen tijd voor en bovenal weinig zin in. Daarom ging ik op zoek naar een snelle methode. In deze post alles over handig en snel potten labelen.

labels maken diy jam weckpot

Natuurlijk is het leuk als je een potje cadeau gaat doen om dan een mooi label te maken. Ook als je de zelfgemaakte waar op een boerenmarkt wil verkopen, dan is een leuk label nooit weg. Op internet kan je bergen met inspiratie opdoen. Niks is te gek.

Maar laten we eerlijk zijn, 99% van alle ingemaakte oogst verdwijnt ergens in een kelder of voorraadkast, dus is het eigenlijk alleen van belang om te weten wát erin de pot zit en wanneer je het hebt gemaakt.

Verder heb ik gemerkt dat niet alle labels even makkelijk loslaten (vooral die van Weck). Wijt het aan mijn schoonmaakkunsten, maar ik vind het niet mooi als er nog lijmresten op een pot achterblijven (na grondig poetsen). Een extra reden om op zoek te gaan naar snelle labels die makkelijk te verwijderen zijn.

labels maken diy jam weckpot

Daarom maak ik sinds kort gebruik van schilderstape. Op een rol zit meestal zo'n 50 meter tape. Als je bedenkt dat je ongeveer 5 cm per etiket gebruikt, kun je 20 etiketten uit een meter halen. Dat zijn dus al snel 1.000 etiketten van één rol! Een flinke inmaker zou er dus makkelijk 10 seizoenen mee vooruit kunnen.

Verder is schilderstape heel makkelijk te beschrijven met een fineliner. Ik plak meestal een strook van 30 cm op het aanrecht en schrijf dan van links naar rechts de labelinformatie. Daarna pak ik een plamuurmes en scheur elk etiket langs het plamuurmes af. Even op de pot plakken en klaar ben je.

labels maken diy jam weckpot

De lijmlaag van schilderstape is te vergelijken met die van een Post-it. Het is net even wat plakkeriger, maar prima te verwijderen. De sceptici zeggen dat schilderstape onvoldoende hecht en dan met name in vochtige ruimtes zoals kelders. De tape zou gaan 'bladderen' door het vocht. Die ervaring heb ik niet. Ik bewaar mijn potten onder meer in de kruipruimte en die is echt niet altijd helemaal droog. In de kruipruimte heb ik een paar grote tegels gelegd die dienen als vloertje. De tape blijft jaren goed zitten en is daarna nog makkelijk te verwijderen (zonder lijmresten).

labels maken diy jam weckpot

Dit is mijn snelle manier van potten labelen. Heb jij ook een snelle methode? Of heb je nog een goede tip voor mede-inmakers en weckers? Laat dan vooral je reactie achter in de comments. Leuk om te horen!

Deel met je vrienden

Reacties (15)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Ik gebruik ook schilderstape, maar het blijft niet op elke beugelpot plakken en bij mij laat het wel lijmresten achter, nou ja, jammer dan. Dat niet plakken ligt waarschijnlijk aan het feit dat ik bij sommige potten in het verleden stickerverwijderaar heb gebruikt. Alleen krijg je dat er ook weer moeilijk af. Handzeep lijkt soms te helpen.

Nog tips voor het verwijderen van stickerverwijderaar? Niet plakkende schilderstape is vervelender dan lijmresten...
2 reacties · actief 294 weken geleden
Om hardnekkige etiketten te verwijderen: ik zet het potje vol met water uit de hete kraan en laat 5 minuten staan (het geheel moet even doorwarmen). Daarna haal je de toplaag er meestal redelijk eenvoudig af. De achterblijvende lijmresten verwijder ik dan met een keukenpapiertje met daarop simpele keukenolie (zonnebloem staat daar bij mij altijd). Het vet lost de lijmresten goed op. Wel vaak wat boenen, maar voorkomt terpentine en andere chemische rotzooi in de keuken. Milieuvriendelijker wordt het volgens mij niet.
Heb nog nooit stickerverwijderaar gebruikt, dus ben een leek daarin. Niet plakkende schilderstape heb ik nog niet meegemaakt. Een kenmerk van schilderstape is dat het juist weer goed loslaat van je verfwerk... ;-)
Ik werk ook veel met schilderstape - zelfs voor potjes die in de diepvries gaan. Alles blijft goed hangen en is vlot te verwijderen.
Ik heb codes voor alle fruitsoorten, bv A voor appel,AA voor aardbei, BR voor bramen, BES voor rode bes, JPN voor Japanse wijnbes,RBR voor rabarber, etc. Daarnaast volgen twee cijfers, bv 16 voor 2016, soms ook 16/1, 16/2, om het nummer van het brouwsel aan te duiden. Ik schrijf dit op een blaadje papier, knip het uit op maat (jaja, heel klein) en neekleef daar doorzichtige plakband (van die matte, die je gemakkelijk verwijdert) overheen. Vaak blijft een deel van het etiketje beplakt, zodat ik het makkelijk los kan maken. Klinkt omslachtig, maar als je er een paar gedaan hebt, gaat het echt snel.
Ik schrijf met een krijtstift direct op het glas. Is met water afwasbaar dus als de pot na gebruikt gereinigd wordt is het eraf. Geen gedoe met papiertjes en zo.
1 reactie · actief 453 weken geleden
Heb ik ook zojuist geprobeerd. Wat me opviel was dat je het met één veeg met je vinger er weer afveegt. Niet echt ideaal voor mij.
Op gewoon papier je labels maken/printen en vastplakken met pritt stift of action merk stift. Met water laat dit weer makkelijk los
1 reactie · actief 453 weken geleden
klinkt als iets meer werk ;-)
Je kunt ook op een A4 tje wat schrijven, uitknippen en met melk op de potten plakken. Blijft prima zitten ! 😀
3 reacties · actief 453 weken geleden
Ik plak gewoon een papiertje vast met pritstift.

Heb de ervaring met schilderstape dat sommige soorten na een paar weken wel slecht van glas af gaan.
Met melk? Die kende ik nog niet. Gaat dat niet schimmelen/ruiken?
Tussendoor lees ik dat je de kruipruimte gebruikt om potten te bewaren.Goede tip!
1 reactie · actief 454 weken geleden
Klopt inderdaad. Heb er een paar grote tegels ingelegd die dienen als vloertje. Als ik op de vloer in de hal op m'n buik ga liggen, kan ik met de armen net overal bij. De temperatuur is heel stabiel in de kruipruimte. Niet altijd even koel als in een kelder, maar wel stabiel. En het is ook donker, dus de inhoud van de weckpotten verkleurt niet.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by