Rode biet (Beta vulgaris) is een dankbare groente. Je zaait ze rond eind maart en begin juli is de knol voldoende gegroeid om te oogsten. Vroeger werd rode biet beschouwd als armeluizenkost omdat ze op arme grond geteeld kon worden. Ze doen het dus prima op de lichte zandgrond in mijn moestuin.
Ik zaai rode biet nooit voor. Teveel gedoe met potjes en verspenen. Mijn ervaring is dat je rode biet direct op de juiste plek redelijk 'dun' kunt zaaien. De zaden zijn namelijk zo groot dat je ze bijna 1 voor 1 in de zaaigeul kan leggen. Daarna nog een keertje dunnen en verder niks meer aan doen. Dat scheelt een hoop verspeenwerk en hersteltijd voor de plant. En dat komt de rode biet weer ten goede.
En zo was het begin juli dat ik met m'n kissie naar de moestuin toog. Het was mooi, rustig en droog weer. Een goed moment om de eerste lichting rode bieten te oogsten. Het is een mooie eerste oogst geworden van het ras Pablo F1. Flinke knollen en geheel zonder vraat.
Zonder goed gereedschap begin je natuurlijk vrij weinig. Op de foto (boven) mijn meest gebruikte en favoriete gereedschap: de riek en de hak. Deze twee gereedschappen gebruik ik bij ongeveer 90% van het werk in de moestuin.
Zowel de riek als de hak zijn ambachtelijk gesmeed (door een smid) en hebben al een flink werkzaam leven achter de rug. Beide gereedschappen zijn zeker 80 jaar oud. Antiek dus, maar ze doen niet onder voor een nieuwe. Alles over het onderhouden en repareren van tuingereedschap lees je hier.
Na wat wrikken en wroeten lagen de bietjes mannetje-aan-mannetje op het moestuinbed. Doordat de moestuinbedden met stro bedekt waren, was de grond lekker los en kwamen de bietjes goed uit de grond.
Even het loof eraf hakken met m'n moestuinmes (handmade van een oud kartelmes) en daarna in de kist. Dat kissie is overigens ook minstens een jaar of 50 oud. Tip: de liefhebbers zeggen dat je van het loof nog een heerlijke salade kan maken.
Rode biet inmaken en bewaren
Je kan rode biet prima bewaren door ze nog even in de grond te laten zitten. Richting de herfst en de winter kun je de knollen inkuilen (of 'opkuilen' op z'n Brabants) of binnenshuis in een kistje met wat vochtig zand bewaren. de meeste meeste knol- en wortelgroenten kan je op die manier bewaren.Heb je een flinke oogst en beschik je toevallig ook nog over een weckketel? Dan kan je rode biet ook goed inmaken. Bewerking: 20 minuten koken (gewoon in z'n geheel in de pan), dan flink laten schrikken in een bak met koud water, vel verwijderen, halveren of in kwarten en dan in een weckpot. De potten afvullen met kraanwater en daarna nog even 30 minuten wecken op 100 graden zodat de potten mooi sluiten.
Wil je direct smullen van je eigen vers geoogste rode bietjes? Check dan hier een heerlijk recept van rode biet met zure room uit de oven.
Smakelijk!