Herfstblad associëren we met rotzooi en rotzooi dat ruim je op. Net zoals je de stoep veegt (vooral de eigen), de ramen lapt en de leaseauto minimaal eens per maand door de wasstraat rijdt. Sybren de Hoog schreef al eens een leuk boek (1984) over hoe deze regelzucht invloed heeft op ons landschap en onze tuinen: "Aangeharkt Nederland. Beschouwingen over het landschap van de verzorgingsstaat".
Die landschapszorg is er voor een deel op gericht om het eigentijdse moderne landschap, dat in brede kring nogal kritiek oogst, te verhullen. Het bedachte landschap, de gewilde schoonheid, krijgen daardoor hoe langer hoe meer de overhand. De vraag rijst evenwel of Nederland werkelijk zoveel interessanter wordt met deze facade-landschappenNu gaat dit geen betoog worden over hoe we met ons landschapsbeheer om moeten gaan. Dat laat ik graag aan experts over. Wel wil ik het hebben over de toenemende zorg en aandacht voor de inrichting van onze eigen (moes-) tuintjes. En dan doel ik met name op de verstening en kunstgraskolonisatie van onze achtertuinen en het fenomeen dat daar dus geen blad meer in mag liggen
Vooral in nieuwbouwwijken zie je het mooi terug. Als de huizen zijn opgeleverd volgt al snel het 'tuinbedrijf' om een terras met tegels van 90x90 aan te leggen en het geheel te omheinen met een ferme schutting. Het geheel wordt gecomplementeerd met een paar rollen kunstgras en klaar is Kees.
In sommige gevallen wordt de tuin voorzien van commercieel nog interessante planten zoals Hortensia, Catalpa, Plataan (al snel te groot) of een rijtje Taxus of Buxus (let op buxusmot). Tot zover de groene variant waarbij al snel gesproken wordt over een 'landelijke' of 'romantische' tuin. Oja, vergeet ik nog even de 'grindbak' waarmee menig voortuin wordt voorzien. Wij (moes-)tuinders weten wel beter.
by Heather |
Maar goed, een onderhoudsvrije tuin bestaan niet. Het is een tuin, óf een onderhoudsvriendelijke buitenruimte. Een tuin die leeft, kraakt, piept en doet dingen die niet altijd in de hand hebt. Een tuin groeit op plekken waar je dat soms niet wil. Planten gaan dood, andere overwoekeren weer. Dat alles geeft charme aan je tuin. Het is de natuur in zijn volle glorie. En ja, daar horen ook herfstbladeren blij en die laat je gewoon liggen. Op het gazon kun je ze het beste even aanharken met een bladhark (dus geen herrieding) en daarmee mulch je perfect de plantenborders. Iedereen blij!
En wat doe jij met herfstblad?
Heb jij een OVB (OnderhoudsVriendelijke Buitenruimte)? Laat jij het liggen of blaas je het weg? Respect voor degene die hieronder durft te zeggen dat ie een bladblazer gebruikt, maar liever zie ik iedereen met een hark. Let me know, want ik ben reuze benieuwd.Wees geen hark en koop een hark!
Vrolijk herfst allemaal!
magicjantje · 390 weken geleden
Maakt het iets uit wat voor blad het is?
En hoe dik moet die laag blad zijn?
KeesdeBoon 85p · 372 weken geleden
Dufraing Marc · 386 weken geleden
Agnes · 390 weken geleden
We wonen sinds 10 jaar in een nieuwe woning in een wei. Van de wei is niet veel meer over, we hebben een grote moestuin, ,boomgaard en Tja, siertuin kun je het niet noemen, eerder een wilde bloementuin, waarin alles bijna helemaal zijn gang gaat. Eerlijk gezegd gaat alles zijn gang, maar wij denken ieder voorjaar met de grote schoonmaak dat we het goed voor elkaar hebben en iedereen een redelijke ruimte heeft. Mooi niet dus, er wordt daar onder en bovengronds heel wat geduwd en gevochten voor het beste plekje. En dat is niet altijd waar ik het wil hebben. Geeft niet. Wat de herfstbladeren betreft, die liggen waar ze vallen, soms worden ze bijeen verzameld en op de moestuin. Evenals alle dunne takken van heggen ed die in stukken gaan, ok ,machinaal, en ook op de ´blote grond. In de winter zorgen beestjes en schimmels dat het verteerd wordt en spitten is niet meer nodig. En we krijgen steeds betere grond. En in de moestuin groeit ook van alles tussen de groenten. Er gaat wel eens iets mis, bv geen enkele wortel dit jaar, vonden hele kleine slakken een lekkernij. Tja, waarom mogen ze niet uit te tuin eten? Ze wonen en werken er tenslotte, dus wie zijn wij dan om ze te verbieden op te eten wat buiten groeit. Volgens mij moeten we terug naar het normale en af van de monocultuur , pesticiden ed. Wat de amateur in het Klein voor elkaar krijgt, moet op grote schaal ook mogelijk zijn. Maar ja, wij hebben dan voor een jaar groenten ´´voor niks'´, maar geen aandeelhouders die tevreden gesteld moeten worden. Wij alleen zijn tevreden.
Sorry voor deze lange mail, maar het raakt me iedere keer weer en ik merk ook wel dat er weinig begrip is van degene die geen moestuin hebben.
Bedankt voor de moeite met de ze blog. Hoop dat al de ze kleine steentjes bijdragen.
Agnes
KeesdeBoon 85p · 390 weken geleden
Moestuinders · 391 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 390 weken geleden
Irene · 391 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 390 weken geleden
Pieter · 391 weken geleden