Ons aangeharkte land

|B| De Boon in de Tuin
Alles in ons land is aangeharkt. Bekijk Nederland van boven en je ziet het. Zelfs de ongerepte natuur wordt beheer(s)t en dat fenomeen vindt zijn weg naar onze tuinen. Geen verwilderde rotzooi meer in de tuin, maar keurig aangeharkte 'tuintjes'. Of moet ik zeggen onderhoudsvriendelijke buitenruimte (OVB)? Waarom toch eigenlijk?

ons aangeharkte land column

Het is herfst en dan vallen de bladeren. Niks bijzonders zult u zeggen. Klopt, behalve dan dat het merendeel van Nederland denkt dat die bladeren opgeruimd moeten worden. Het orkestrale gezoem van de elektrische bladblazer begint eind september. Het machinale gezuig en geblaas begint met een vroegeling, maar als snel volgt de rest van de wijk om maar niet achter te blijven in de nimmer aflatende race om de tuin bladvrij te houden.

Herfstblad associëren we met rotzooi en rotzooi dat ruim je op. Net zoals je de stoep veegt (vooral de eigen), de ramen lapt en de leaseauto minimaal eens per maand door de wasstraat rijdt. Sybren de Hoog schreef al eens een leuk boek (1984) over hoe deze regelzucht invloed heeft op ons landschap en onze tuinen: "Aangeharkt Nederland. Beschouwingen over het landschap van de verzorgingsstaat".

Die landschapszorg is er voor een deel op gericht om het eigentijdse moderne landschap, dat in brede kring nogal kritiek oogst, te verhullen. Het bedachte landschap, de gewilde schoonheid, krijgen daardoor hoe langer hoe meer de overhand. De vraag rijst evenwel of Nederland werkelijk zoveel interessanter wordt met deze facade-landschappen
Nu gaat dit geen betoog worden over hoe we met ons landschapsbeheer om moeten gaan. Dat laat ik graag aan experts over. Wel wil ik het hebben over de toenemende zorg en aandacht voor de inrichting van onze eigen (moes-) tuintjes. En dan doel ik met name op de verstening en kunstgraskolonisatie van onze achtertuinen en het fenomeen dat daar dus geen blad meer in mag liggen

Vooral in nieuwbouwwijken zie je het mooi terug. Als de huizen zijn opgeleverd volgt al snel het 'tuinbedrijf' om een terras met tegels van 90x90 aan te leggen en het geheel te omheinen met een ferme schutting. Het geheel wordt gecomplementeerd met een paar rollen kunstgras en klaar is Kees.

In sommige gevallen wordt de tuin voorzien van commercieel nog interessante planten zoals Hortensia, Catalpa, Plataan (al snel te groot) of een rijtje Taxus of Buxus (let op buxusmot). Tot zover de groene variant waarbij al snel gesproken wordt over een 'landelijke' of 'romantische' tuin. Oja, vergeet ik nog even de 'grindbak' waarmee menig voortuin wordt voorzien. Wij (moes-)tuinders weten wel beter.

by Heather

Is het generatie-dingetje? En ik moet uitkijken met wat ik nu zeg, maar bij 'ouderen' zie ik het niet of in veel mindere mate terug. Hebben de millenials (generatie Y) van nu het te druk met werk, ouderschap, sociale verplichtingen, mantelzorg en dergelijke? Hebben ze te weinig kennis van natuur en milieu meegekregen? Het antwoord op die vragen heb ik niet. Wat ik wel weet is dat de buitenruimte vooral onderhoudsvriendelijk (OVB) moet zijn en uiteraard geschikt moet zijn om in te chillen met vrienden op een van die spaarzame warme zomeravonden.

Maar goed, een onderhoudsvrije tuin bestaan niet. Het is een tuin, óf een onderhoudsvriendelijke buitenruimte. Een tuin die leeft, kraakt, piept en doet dingen die niet altijd in de hand hebt. Een tuin groeit op plekken waar je dat soms niet wil. Planten gaan dood, andere overwoekeren weer. Dat alles geeft charme aan je tuin. Het is de natuur in zijn volle glorie. En ja, daar horen ook herfstbladeren blij en die laat je gewoon liggen. Op het gazon kun je ze het beste even aanharken met een bladhark (dus geen herrieding) en daarmee mulch je perfect de plantenborders. Iedereen blij!


En wat doe jij met herfstblad? 

Heb jij een OVB (OnderhoudsVriendelijke Buitenruimte)? Laat jij het liggen of blaas je het weg? Respect voor degene die hieronder durft te zeggen dat ie een bladblazer gebruikt, maar liever zie ik iedereen met een hark. Let me know, want ik ben reuze benieuwd.

Wees geen hark en koop een hark!



Vrolijk herfst allemaal!

Deel met je vrienden

Reacties (10)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Herfstbladeren als mulch materiaal, hoe gaat dat precies in zijn werk?
Maakt het iets uit wat voor blad het is?
En hoe dik moet die laag blad zijn?
1 reactie · actief 372 weken geleden
Het makkelijkste is om gewoon het blad de border in te harken. Dikte van de laag is niet erg relevant, maar minimaal zo'n 5 cm en maximaal zou ik zeggen zo'n 20 cm.
Aan mijn huis in FR maai ik nog enkele keren het gras en verhaksel tegelijkertijd de bladeren die op de grond liggen. Dit mengsel gaat op de groentebedden in mijn moestuin als mulch. Vooraf heb ik alle planten en kruiden die ik niet meer nodig heb uitgetrokken en wat kapot gesneden/getrokken. In het voorjaar gaat, datgene wat er dan nog ligt, op de composthoop. Op sommige bedden gooi ik er nog hooi (zelf gemaaid en gedroogd) op. Dit alles zou de bodem moeten verrijken en luchtiger maken (in FR heb ik redelijk zware grond)
Hallo, hier even een berichtje uit de Ardennen.
We wonen sinds 10 jaar in een nieuwe woning in een wei. Van de wei is niet veel meer over, we hebben een grote moestuin, ,boomgaard en Tja, siertuin kun je het niet noemen, eerder een wilde bloementuin, waarin alles bijna helemaal zijn gang gaat. Eerlijk gezegd gaat alles zijn gang, maar wij denken ieder voorjaar met de grote schoonmaak dat we het goed voor elkaar hebben en iedereen een redelijke ruimte heeft. Mooi niet dus, er wordt daar onder en bovengronds heel wat geduwd en gevochten voor het beste plekje. En dat is niet altijd waar ik het wil hebben. Geeft niet. Wat de herfstbladeren betreft, die liggen waar ze vallen, soms worden ze bijeen verzameld en op de moestuin. Evenals alle dunne takken van heggen ed die in stukken gaan, ok ,machinaal, en ook op de ´blote grond. In de winter zorgen beestjes en schimmels dat het verteerd wordt en spitten is niet meer nodig. En we krijgen steeds betere grond. En in de moestuin groeit ook van alles tussen de groenten. Er gaat wel eens iets mis, bv geen enkele wortel dit jaar, vonden hele kleine slakken een lekkernij. Tja, waarom mogen ze niet uit te tuin eten? Ze wonen en werken er tenslotte, dus wie zijn wij dan om ze te verbieden op te eten wat buiten groeit. Volgens mij moeten we terug naar het normale en af van de monocultuur , pesticiden ed. Wat de amateur in het Klein voor elkaar krijgt, moet op grote schaal ook mogelijk zijn. Maar ja, wij hebben dan voor een jaar groenten ´´voor niks'´, maar geen aandeelhouders die tevreden gesteld moeten worden. Wij alleen zijn tevreden.
Sorry voor deze lange mail, maar het raakt me iedere keer weer en ik merk ook wel dat er weinig begrip is van degene die geen moestuin hebben.
Bedankt voor de moeite met de ze blog. Hoop dat al de ze kleine steentjes bijdragen.
Agnes
1 reactie · actief 390 weken geleden
Inderdaad een lange reactie, maar mooi om te lezen. Dankje Agnes!
Hoi allemaal. Leuke column, wij herkennen ons er helemaal in. Wij mulchen niet alleen onze siertuin, maar de herfstbladeren gaan ook op ook 200 vierkante meter moestuin. En dan komt er ook nog eens een kuub snoeiafval en ander organisch materiaal bij. Goed om te lezen dat we niet de enigen zijn die weleens stilstaan bij natuur en kringloop. En daar ook wat mee doen. Het is aantrekkelijk om er een 'generatie-dingetje' bij te halen, maar zou het niet gewoon een 'levensvisie-dingetje' zijn? Gemeente Almere heeft het gebied Oosterwold opengesteld voor ontwikkeling met groene, duurzame, natuurlijke projecten met veel moestuin. En wat zien we? Excuus-druivenstruiken, maar toch vooral veel mensen die wat meer ruimte willen voor de carport met 2 auto's eronder. En wij? Onze oude buurman (die overigens jong was) had een mooie volgegroeide tuin met verwilderde struiken en een hoge boom. Onze nieuwe buurman (die overigens oud is) heeft de boom verwijderd, heeft zijn gehele erf bestraat en zette er een kapschuur neer. Natuur groeit, bloeit, leeft en ja, het gaat ook weer dood, maar dan komt het weer terug. Steen is altijd dood, schuttingen zijn altijd dood, kunstgras is altijd dood en 90x90 tegels zijn ook altijd dood. Het is maar waarmee je je wilt verbinden. Dat is de aard van de mensen om ons heen.
1 reactie · actief 390 weken geleden
Mooi gezegd: "het gaat erom waarmee je je wilt verbinden"
Ik mulch...... haal de blaadjes overal vandaan!
1 reactie · actief 390 weken geleden
daar zal het bodemleven blij mee zijn!
Ik haalde ze alleen van het pad af

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by