Voorjaar 2014 is bij Uitgeverij Atlas Contact een nieuwe vogelserie van start gegaan. Elke auteur in de serie beschrijft een vogelsoort en onderzoekt zijn rol in de geschiedenis in de wereld. De auteur voert gesprekken met wetenschappers en verwerkt prachtige anekdotes. Het belang van mythologie, religie en wetenschap wordt beschreven, evenals de impact van klimaatveranderingen en de invloed van de mens op het voortbestaan van de soort. Ook voedsel, paring, broedtijd, overleving, sterfte en trek komen uitgebreid aan bod (bron: atlascontact.nl)
Overspel, doodslag, partertrouw, plaatstrouw, specialisatie, kannibalisme. Het zijn enkele observaties die voorbij komen en die Camphuysen kon doen door jarenlang individuele vogels te volgen.
In dit boek, dat bol staat van de vlot geschreven waarnemingen en anekdotes, laat Camphuysen zien dat de meeuw juist zoveel meer is dan we op het eerste oog zouden denken. Met dit boek probeert hij de vooroordelen over de meeuw weg te nemen door een evenwichtiger beeld te schetsen aan de hand van veldonderzoek binnen een historische context.
'De Zilvermeeuw' kan met recht een ster aan het ornithologisch firmament genoemd worden.Op schilderachtige wijze beschrijft Camphuysen het landschap en zijn hoofdrolspelers. Conservatief, honkvast en routineus gaan ze door het leven. In die zin lijken meeuwen in meerdere opzichten meer op ons mensen dan we in de eerste plaats zouden denken.
Je komt niet vaak boeken tegen in zijn geheel gaan over één diersoort. En juist dat maakt dit boek, en ook de andere boeken in deze serie, zo bijzonder. Een heerlijk boek voor de vogelaar, maar zeker ook voor de rustzoeker, de natuurvriend of de vakantieganger. Al met al een aangename aanvulling voor je boekenkast.
Dit boek en alle andere vogelboeken uit de serie zijn hier te bestellen: