Compost verspreiden in de moestuin

|B| De Boon in de Tuin
Vroeg in het jaar zet ik altijd mijn composthoop om. De vrijgekomen compost verspreid ik dan in de moestuin. In deze post lees je hoe ik dat gedaan heb.

compost verspreiden moestuin tip volkstuin composteren

Zo net na de start van het nieuwe jaar, mits het niet te hard vriest, krijg ik altijd zin om de composthoop om te zetten. Dat is voor mij een activiteit die de start van het nieuwe moestuinseizoen markeert.

compost verspreiden moestuin tip volkstuin composteren

Afmetingen van de composthoop

Mijn composthoop is eigenlijk een 1-bak-systeem simpelweg omdat ik niet meer ruimte heb. De bak is ongeveer 1m x 1m x 1m groot, dus in deze bak kan ik ongeveer 1 kuub (1.000 liter) groenafval kwijt.

Gedurende het jaar gaat hier al het groenafval uit de moestuin op. Ook gemaaid gras en onkruiden, mits het niet te ver in het zaad is geschoten. De rest van het jaar doe ik er eigenlijk weinig meer aan. Af en toe een beetje woelen met de riek en verder aanvullen met groenafval en als de hoop erg droog wordt, dan besproei ik hem met water. De wormen en hun collega's doen de rest.

Wil je zelf ook gaan composteren? In deze uitgebreide post lees je alles over hoe je zelf de beste compost maakt.

De droogte van 2018

Door de droogte van het afgelopen jaar heb ik wel gemerkt dat de composthoop erg droog is geworden. Regelmatig heb ik er een paar gieters water over gegoten, maar dat heeft niet veel geholpen. Het was gewoonweg te droog in 2018. Gelukkig heeft het de laatste weken nog aardig geregend, waardoor er wel goede compost is gevormd.

compost verspreiden moestuin tip volkstuin composteren

Is compost zeven nodig?

Het antwoord is nee, maar natuurlijk kun je de compost verder zeven zodat je het kan gebruiken als zaai- en stekgrond. Mijn eigen compost zeef ik helemaal niet. Met de riek haal ik de grootste restanten eruit en de rest schep ik met een bats in de kruiwagen. Mochten er dan nog grote stukken onverteerde plantenresten tussen zitten, dan haal ik die met de hand weg. De rest mag verder composteren in de moestuinbedden.

compost verspreiden moestuin tip volkstuin composteren

De composthoop was niet helemaal gevuld, ik schat dat er zo'n 800 liter in zat, dus net niet helemaal vol tot bovenaan. Daar kwam ongeveer 2,5 kruiwagen uit van 80 liter per stuk. Dat betekent dus ongeveer 200 liter gratis compost. Dat is toch gaaf!

compost verspreiden moestuin tip volkstuin composteren

De vrijgekomen compost verspreid ik met name bij het jonge fruit. Dat zijn in dit geval de rode bessen, abrikozenboom, diverse appelbomen, frambozen en de rabarber. Het restant heb ik over diverse moestuinbedden verdeeld.

Mooi om dat kleurverschil te zien tussen compost en de zandgrond van de moestuin. Je ziet duidelijk dat de compost een stuk donkerder is. Voorzien van allerlei voedingsstoffen en micro-organismen gaat dat de planten zeker goed doen.

Jouw Compost tip: leuk om van je te horen!

In deze post kon je lezen wat ik met de compost doe in de moestuin. Hoe composteer jij en heb je nog een goede tip? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden

Reacties (9)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Vorig jaar heb ik voor de eerste keer bladcompost gemaakt. Door de grote bomen die in de tuin staan (notelaar, hazelaar, berk, beuk …) heb nogal wat bladeren te verwijderen. In ‘gardener’s world’ op BBC werd vorig jaar op een eenvoudige wijze bladcompost gemaakt. Dit wou ik proberen en …. het resultaat mag er zijn !

Bladeren samen harken en hakselen. Met niet-verkleinde bladeren zou het ook gaan, maar veel langer duren.

Goed vochtig maken en in donkere plastic zakken ( binnenste buiten gedraaide potgrondzakken voldoen goed) scheppen. Met een riek gaten in prikken. Deze gevulde zakken worden onder een struik (in de schaduw) opgestapeld.

Het resultaat na 1 jaar : naar bosgrond ruikende zwarte ‘aarde. Deze zal ik zeven en gebruiken als zaaigrond gemengd met perliet en eventueel wat oude potgrond.

(eventueel eens kijken op https://mijnlochting.wordpress.com/2018/10/22/tui...
Hallo Kees,
Leuk om te lezen hoe ieder dat doet.
Wij gebruiken 2 compostvaten en doen er alleen groente afval in en idd geen onkruid met zaad. Onkruidblad voegt ook goede dingen toe.
Ook gaat er bij ons het koffiedrab doorheen en af en toe een handje kalkkorrels. Ook doen we er regelmatig regenwormen in die we tegenkomen in de tuin.
Het groente afval van thuis hak ik in kleinere stukjes en gaat er ook in, we geven alles zoveel mogelijk weer terug aan de tuin.
Ook wat overjarige paardenmest want dit trekt wormen en andere diertjes aan.
Bij sommige planten vermengen we de grond met compost en koemestkorrel erdoor, dat werkt heel goed, vooral bij koolplanten.
Af en toe scheppen we de inhoud om en geven idd óók water als het te droog wordt.
Niets is en ruikt zo rijk als je eigengemaakte compost! In die van de gemeente zit hier niet veel in, altijd stukjes plastic, electriciteitsdraad en ander versnipperd afval.
Groetjes!
Een aardige klus, maar dat hoort er bij, daar krijg je het lekker warm van hé. Ik heb mijn compost in november al uitgespreid, de groffere stukken laat ik gewoon liggen. In het voorjaar hark ik die er wel uit.
Met de riek? Hoe doet iedereen dat toch? In mijn composthoop overwinteren tientallen padden, elk jaar weer. Dus ik durf pas in april heeeeeel voorzichtig met beide handen compost in een emmer te schuiven. Omzetten? Omwoelen met de handen. En dan schrik ik soms toch nog omdat ik padden tegenkom en bang ben dat ik ze beschadigd heb.
Geen riek of bats voor mij...
1 reactie · actief 325 weken geleden
Dat begrijp ik. Ik zit echter op zandgrond en in de verste verte is geen sloot of poel te vinden, dus ook geen padden erin. Thuis kom ik ze nog wel eens tegen in de composthoop en dat gaat soms maar net goed met de riek ;-)
Ik laat het je weten. Nu ben ik ruim 2500 km verderop.
1 reactie · actief 325 weken geleden
Dit jaar heb ik compostversneller gebruikt. Ik heb twee tonnen. Omdat het zo nat was de veen met klei vlak voor het spitten, heb ik overtollig onkruid maar gecomposteerd, het is zo jammer al dat grond dat aan die wortels blijft plakken.

Ik ga eind deze maand weer naar de moestuin. Ik ben benieuwd. Half december zag ik dat het compost in wording al flink gezonken was. In de zomer kun je volgens dde verpakking in zes weken compost hebben. Benieuwd.
1 reactie · actief 325 weken geleden
Dag Belia, compostversneller heb ik nog nooit gebruikt, werk dat een beetje op de composthoop en om het composteerproces te versnellen? Zelf heb ik de ervaring dat in de herfst en de winter het composteren beter verloopt dan in de zomermaanden. Beetje gek is dat natuurlijk wel, maar gedurende het jaar komt er nog veel groen materiaal op en dat moet dan allemaal nog volledig gecomposteerd worden. Als het dan ook nog eens zo'n droge zomer is, dan kruipen de pieren en wormen diep weg in de grond en gaan ze bij mij niet in zo'n droge composthoop zitten om te werken.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by